Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.02.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Tvornica papirne konfekcije Mekkoo d.o.o. predstavljena je na konferenciji za medije danas Krapini. Riječ je o tvrtki kćeri Narodnih novina, koja u Krapini posluje nepunih godinu dana i bavi se proizvodnjom toaletnog papira i papirnatih ručnika.

U Mekku je trenutno zaposleno 13 djelatnika i radi se u jednoj smjeni. Proizvode se toaletni papir i papirnati ručnici, robna marka Narodnih novina te toaletni papir za vanjskog partnera, tvrtku koja svoj brand plasira u deset zemalja. No, dugoročni planovi ove tvrtke daleko su veći. Planira se razvoj vlastitog branda, nova zapošljavanja te rad u čak tri smjene, ističe rukovoditelj odjela korporativnih komunikacija Narodnih novina Bojan Vinek. U sklopu konferencije predstavljen je i najsuvremeniji stroj za proizvodnju papirne konfekcije, vrijedan 33 milijuna kuna jedinstven u ovom dijelu Europe.

ZAGREB – Na Trešnjevci je danas i službeno otvoren Centar inovativnosti i tvornica kreativnih ideja Hub 385. Riječ je o jedinstvenom poslovnom prostoru u Hrvatskoj gdje će kreativci moći boraviti 24 sata dnevno. Plan je pod jednim krovom okupiti digitalne kreativce, startupe i renomirane hrvatske tvrtke, s ciljem jačanja domaćih IT kompetencija.

KRAPINA – Navode Instituta za javne financije, koji je objavio analizu zaduženja hrvatskih općina, gradova i županija, da je Krapinsko-zagorska županija najzaduženija u zemlji sa dugom od 116, 5 milijuna kuna demantirao je danas na konferenciji za novinare u Krapini župan Željko Kolar. Od navedenih 116,5 milijuna kuna osam milijuna i 115 tisuća kuna je jamstveni potencijal za kreditiranje poduzetnika, 99 milijuna i 392 tisuće kuna je kreditno zaduženje Opće bolnice Zabok i osam milijuna i 750 tisuća kuna je kreditno zaduženje za uređenje bazena Maksimilijan u Stubičkim Toplicama. Opća bolnica Zabok kreditno se zadužila još 2003. godine, a sudužnici po kreditu su ministarstvo zdravstva i ministarstvo financija, dodaje župan Kolar te ističe da je ovo klasičan primjer stvaranja negativnog javnog mijenja. – S obzirom da je Krapinsko-zagorska županija najtransparentnija županija u Hrvatskoj koja pozitivno posluje i pazi na svaku potrošenu lipu, nedopustivo je da ovakvi navodi stvaraju drugačiju sliku o nama – ističe Kolar. Treba sagledati koliki je stvaran dug, odnosno sa koliko sredstava u vraćanju kredita participiraju ministarstva, kolika su decentralizirana sredstva, a koliko učešće županije, dodaje župan Željko Kolar.

ZAGREB – Kafići, restorani, pizzerije, slastičarnice i drugi objekti brze prehrane u širem centru grada Zagreba moći će raditi i dalje do 02,00 sata iza ponoći. Unatoč brojnim pritužbama građana koji stanuju uz lokale, pred gradskim zastupnicima će se u četvrtak naći prijedlog koji će samo dodatno produžiti zakon donesen još 2007. godine. Najviše pritužbi bilo je na Trešnjevci i Donjem gradu, a iz Gradske uprave su poručili da je Zagreb turistički grad. Upravo zato, prema novoj odluci produžit će se radno vrijeme obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava koja pružaju usluge smještaja. Oni će moći raditi 0-24 sata, a njihove kuhinje u sklopu objekata do ponoći.

ČAKOVEC – Sjednica kolegija gradonačelnika i načelnika općina Međimurske županije održana je danas u Čakovcu. Na sjednici je najviše riječi bilo o provedbi Projekta integracije i inkluzije djece s teškoćama u razvoju u predškolskom odgoju u Međimurskoj županiji za 2015. godinu. Međimurska županija je prva u Hrvatskoj uvela projekt osobnih asistenata u predškolske ustanove. Projekt uspješno od listopada prošle godine provodi Savez udruga „Prvi korak“, a njime je za 33 djece osigurano 30-ak pomagača. Informacije koje smo dobili od roditelja i odgajatelja nam govore da se u razvoju djece već vide pozitivni pomaci, kaže potpredsjednica skupštine Međimurske županije Petra Kovačić. Župan Međimurske županije Matija Posavec dodaje da je spomenuti projekt primjenjiv na cijelu Hrvatsku, stoga se nada da će njihov primjer slijediti i ostale hrvatske županije.

KOPRIVNICA – Članovi Skupštine Koprivničko-križevačke jednoglasno su na jučerašnjoj su sjednici izabrali novu predsjednicu, jer je Damir Felak, zbog obaveza u Saboru, dao je ostavku na mjesto predsjednika. Vericu Rupčić, kao jedinu kandidatkinju, predložilo je klub HDZ-a, HSS-a i partnera. Rad u skupštini do kraja mandata temeljit će prvenstveno na suradnji, kaže Verica Rupčić koja će, uz dužnost predsjednice Županijske skupštine, i dalje će biti predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, jednog od najuspješnijih u zemlji.

VARAŽDIN – Sveučilište Sjever kao koordinator projekta i sedam međunarodnih visokoobrazovanih institucija iz Rusije, Bjelorusije, Nizozemske i Švedske započeli su provedbu projekta Uvođenje ISO standarda 9001:2015 kvalitete u visokoobrazovne institucije primjenom modela zajedničkog okvira za osiguravanje kvalitete. Projekt vrijednosti više od 330 tisuća eura trajat će tri godine, a  cilj  je postizanje  kvalitete procesa obrazovanja kroz razvoj i primjenu modela prilagođenog za visokoobrazovne institucije partnere u projektu. Projekt mreže Sveučilišta Sjever i međunarodnih partnerskih institucija prihvaćen je od strane Europske komisije odnosno njene Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu i kulturnu politiku u Bruxellesu.

GREGUROVEC – SVETI PETAR OREHOVEC – Gradilišta biotoplinskih elektrana u Gregurovcu i Svetom Petru Orehovcu obišli su koprivničko-križevački župan Darko Koren i pročelnik za gospodarstvo Marijan Štimac. Električna energija proizvodit će se  pomoću bioplina, a kao sirovina koristit će se  kukuruzna silaža, organski otpad i ostale zelene biomase. Izradu projektno-tehničke dokumentacije biotoplinskih elektrana sufinancirala je Koprivničko-križevačka županija. Vrijednost investicije u Gregurovcu je 7,8 i u Svetom Petru Orehovcu 4,5 milijuna eura, a završetak radova planiran je između travnja i rujna ove godine.

ČAKOVEC – Izradu „Master plana razvoja turizma Međimurske županije do 2020. godine“ pokrenula je nedavno Međimurska županija u suradnji s Institutom za turizam. Radi se o dokumentu koji bi trebao dati odgovore na pitanja gdje je danas turizam u Međimurju i u kojem bi se smjeru trebao razvijati. Upravo će se na tu temu danas u Tehnološko- inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu održati SWOT radionica za sve zainteresirane sudionike s početkom u 13,00 sati.

BREGANA – Svečano uručenje donacije Centru za odgoj i obrazovanje Lug održano je danas u prostorijama Centra u Lugu Samoborskom u Bregani. Donacija Centru je osigurana u sklopu projekta „Činim dobro svaki dan“, a u ime Zagrebačke županije svečanosti će prisustvovati župan Stjepan Kožić i zamjenik župana Rudolf Vujević.

ZABOK – Izložba dječjih radova iz natječaja u projektu “Promicanje istine o Domovinskom ratu“ otvorena je jučer u Zaboku u organizaciji Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata “Barun”. Ovaj projekt udruga kontinuirano provodi u suradnji s osnovnim i srednjim školama Krapinsko-zagorske županije, a osim predavanja, organizira se i likovno-literarni natječaj na temu Domovinskog rata. Na ovogodišnji likovno-literarni natječaj pristiglo je 89 radova iz sedam škola, a najbolji su izloženi u zabočkoj Gradskoj knjižnici gdje je održana i svečana dodjela nagrada i priznanja sudionicima projekta i natječaja.Prva nagrada za literarni rad dodijeljena je Ani Boltek, učenici Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice. Za likovne radove u kategoriji učenika osnovnih škola prva nagrada je dodijeljena Mateji Blažina učenici Osnovne škole Vladimir Nazor Budinščina, a kod srednjih škola dodijeljena Mariji Gebert iz zabočkog ŠUDIGA.

KOPRIVNICA – Svečanost proglašenja najboljih sportaša, sportašica i ekipa Koprivničko-križevačke županije održana je danas u Koprivnici. Domaćin tradicionalnog izbora bila je Zajednica sportova Koprivničko-križevačke županije. Najboljom sportašicom proglašena je križevačka atletičarka Ida Šimunčić, sportaš je također iz Križevaca, tjelograditelj Danijel Miklečić, a najbolja ženska odnosno muška ekipa su rukometašice Podravka Vegete i seniorska ekipa Ronilačkog kluba Šoderica Koprivnica. Drago Palčić najuspješniji je trener, a zaslužnom sportskom djelatnicom proglašena je Ilinka Milas. Na današnjoj svečanosti proglašenja najuspješnijih dodijeljene su nagrade i sportašima s invaliditetom, perspektivnim sportašima, sportašicama i ekipama te za iznimna postignuća u sportskoj 2015. godini.

loading