Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.02.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Unatoč najavama, na današnjoj sjednici Skupštine Grada Zagreba, o uvjetima, načinu i kriterijima sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada i o zakupu objekata za potrebe OŠ Alojzija Stepinca nije se raspravljalo. To znači da ce učenici OŠ Alojzija Stepinca na Vrbanima i dalje će ići u školu koja svojim kapacitetima ne odgovara potrebama. Iako je škola izgrađena prije svega tri godine, nedostaje čak 17 učionica. Dorađeni prijedlog ponovno će pred gradske zastupnike u ožujku baš kao i odluka o obnovi pročelja. Prijedlog kojim bi grad sufinancirao obnovu fasada po zonama od 80 do 60 posto povukao je i na doradu poslao gradonačelnik Milan Bandić jer je, kako je rekao riječ o izuzetno važnoj i povijesnoj odluci. Tijekom aktualnog sata gradonačelnik Bandić je najavio potpuno rekonstrukciju Kranjčevićeve u travnju, a pročelnik gradskog ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić potvrdio je da uskoro počinju radovi na potkrovlju V. gimnazije. Inače, prije tri godine Grad je uredio suterenske prostore koji služe za kabinete i izvannastavne aktivnosti.

ZAGREB – U sklopu projekta rekonstrukcije Sljemenske žičare, rano je jutros u Gračanima započela njegova prva faza, modernizacija tramvajske pruge na liniji Mihaljevac – Dolje. Radovi za cilj imaju povećati kapacitet prihvata putnika za potrebe nove žičare Sljeme, koja bi trebala biti završena 2018. godine. Prije toga, bit će potrebno odraditi još tri faze projekta: rušenje postojeće žičare, koje će započeti sutra, zatim izgradnja žičare te izmjena prostornog plana. Ukupna je investicija vrijedna oko 22 milijuna kuna, a kako navode u ZET-u, zbog radova koji će trajati idućih 120 dana, točnije do 22. lipnja, tramvajska linija 15 neće prometovati. Kako bi se osigurala što bolja prometna povezanost, za vrijeme radova uvodi se privremena autobusna linija Mihaljevac – Bliznec, koja će prometovati od Mihaljevca, Gračanskom cestom do Blizneca.

ZAGREB – U Staroj gradskoj vijećnici danas se održava 49. sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Pred gradskim zastupnicima se nalazi 37 točaka dnevnog reda. Između ostaloga raspravljat će o sufinanciranju obnove fasada višestambenih zgrada. Obnova uličnih pročelja, ako tako odluče gradski zastupnici bit će financirana sa 80 posto za zgrade u centru grada, odnosno 60 posto u rubnim dijelovima grada. Pred zastupnicima će se naći i prijedlog da se osigura prostor za školarce na Vrbanima. Za najam prostora grad će sljedećih 10 godina izdvojiti 190 tisuća kuna. Uz ovo raspravljat će se o mreži dječjih vrtića i pokrivanju gubitaka Kliničke bolnice „Sveti Duh“ i Specijalne bolnice za plućne bolesti od gotovo 30 milijuna kuna.  Sjednica zagrebačke gradske skupštine počinje aktualnim satom, a na pitanja gradskih zastupnika odgovarat će gradonačelnik Milan Bandić i njegovi najbliži suradnici.

ZAGREB – Konferencija Energy Investment Forum, posvećena
problematici razvoja energetskih investicijskih projekata u Hrvatskoj i regiji, održava se danas u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, po četvrti put. Konferencija će obuhvatiti najrelevantnije teme, domaće i strane govornike vezane uz tematiku investicija u energetici. Na području Hrvatske ulagačima se nude projekti vrijedni više od osam milijardi eura, a još se toliko planira uložiti i u susjednim državama. Uz očekivani nastavak ciklusa istraživanja nalazišta ugljikovodika u kopnenom dijelu Hrvatske, značajne investicije planiraju se i u elektroenergetici. U sklopu konferencije održat će se i dvije panel diskusije, a teme će biti „Sigurnost opskrbe i zaštita okoliša – investicijski potencijali u niskougljičnoj strategiji“ i „Investicije u regiji – poticanje prekograničnih projekata u plinskoj infrastrukturi“.

ZAGREB – Nakon što su Pametne klupe postavljene ispred Rektorata Sveučilišta te kod Filozofskog fakulteta, Ivan Mrvoš, mladi inovator i autor pametnih klupa najavio je kako će ih Gradu Zagrebu do kraja veljače isporučiti još 17. Većinom za studentske domove, no na posljednjem sastanku s gradonačelnikom Milanom Bandićem govorilo se i o postavljanju pametnih klupa kod fontana ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Pametne klupe, osim za sjedenje, služe i za punjenje mobitela, i to više njih istovremeno, imaju hot spot za internet, senzore za kvalitetu zraka, otporne su na udarce, kišu, snijeg i ostale atmosferske uvjete, a i svijetle u mraku, a dosad su postavljene u petnaestak država na četiri kontinenta.

ZAGREB – U prvoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb održanoj u prostorijama Zagrebačke županije prikupljeno je 97 doza krvi. Iz Gradskog društva Crvenog križa Zagreb ističu kako su zadovoljni količinom prikupljenih doza te kako se akcijama prikupljanja krvi na ovoj lokaciji odaziva sve veći broj novih dobrovoljnih darivatelja.

KRAPINA – Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu priznanja Krapinsko-zagorske županije početkom godine objavilo je Povjerenstvo za priznanja Županijske skupštine. Prijedlozi za plakete Krapinsko-zagorske županije za životno djelo, za doprinos ugledu i promociji županije, za iznimno postignuće u protekloj godini te za Povelju Krapinsko-zagorske županije primaju do 1. ožujka. – Važno je istaknuti da prijedloge za dodjelu priznanja mogu podnijeti svi građani, udruge, trgovačka društva, ustanove, vjerske zajednice, političke stranke, tijela županije, gradova i općina – ističe predsjednica povjerenstva za priznanja i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki te poziva sve stanovnike Krapinsko-zagorske županije da razmisle o pojedincima ili pravnim osobama koje su dale velik doprinos ovom kraju, te ukratko obrazlože svoje prijedloge i  dostave ih Povjerenstvu za priznanja. Dodjela priznanja bit će u travnju, na ovogodišnjoj svečanosti povodom Dana Krapinsko-zagorske županije.

VARAŽDIN – Općine i gradovi do pet tisuća stanovnika te udruge i vatrogasci moći će se, od 20. veljače ove godine, prijaviti na natječaj za izgradnju objekata društvene infrastrukture, poput dječjih vrtića, društvenih domova, turističkog informativnog centra, dječjih igrališta, planinarskih doma te skloništa, čulo se između ostalog na jučerašnjem predstavljanju mjera 7. „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ u Županijskoj palači u Varaždinu. To je prvi natječaj, koji se čeka već  dvije godine, a samo na području Varaždinske županije pripremljeno je gotovo sto projekata pojedinačne vrijednosti oko milijun eura, rekao je varaždinski župan Predrag Štromar. Natječaj, kojim će uskoro biti dostupno 50-ak milijuna eura, predstavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić te direktor Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Kruno Lukačić. Savjetovanje je organizirala Agencija za razvoj Varaždinske županije

ČAKOVEC – S ciljem pozicioniranja Međimurske županije kao cikloturističke destinacije visoke kvalitete usluge, a temeljem uvida u primjere dobre prakse razvijenih europskih cikloturističkih destinacija, Turistička zajednica Međimurske županije odlučila je organizirati radionicu vezanu uz program „Cyclists welcome“. Naime, do sada su u program uključeni smještajni objekti, a sljedeći korak je uključivanje restorana, OPG-ova i Turističko informativnih centara. Radi postizanja sinergijskih promotivnih i ekonomskih učinaka, zajednica će sve sudionike koji prihvate standarde oznake kvalitete „Cyclist Welcome Quality“ uključiti u integralni sustav pod nazivom Cyclist Welcome Mreža. Radionica će se održati u Pušćinama idućeg ponedjeljka 20. veljače, a prijave za sudjelovanje su u tijeku.

KOPRIVNICA – Proveden je prvi edukacijsko-rehabilitacijski program u koprivničkoj Udruzi za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latice“ namijenjen za djecu s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima. Program se provodi zahvaljujući humanitarnoj akciji „Darujte osmijeh Laticama“, Gradu Koprivnici koji je partner u akciji te projektu „New challenges for children with disabilities“. Edukacije će biti prilagođene individualno svakom djetetu, s posebnim naglaskom na unaprjeđenje aktivnosti svakodnevnog života, a jedan dio će se provoditi u Koprivnici, te drugi u Zagrebu.

loading