Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.03.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC- Aktualni župan Međimurske županije i predsjednik međimurskog HNS-a Matija Posavec objavio je da će se još jednom kandidirati za međimurskog župana, odnosno da ide po još jedan mandat na predstojećim izborima. Kaže da je dobio podršku svoje stranke u županiji i čekao taj trenutak za objavu kandidature, a da će ove subote zatražiti i podršku Središnjeg odbora HNS-a. Također je naglasio da će HNS imati svog kandidata za gradonačelnika Čakovca na izborima.

ZAGREB – Konferencija za medije na kojoj su predstavnici Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske prezentirali rezultate projekta NEWLIGHT održana je danas u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu. Završena je prva faza masterplana javne rasvjete – kojom je izrađena projektna dokumentacija, pripremljeni ugovori i provedeni energetski pregledi javne rasvjete u 57 gradova i općina na području Zagrebačke i Krapinsko zagorske županije. Vrijednost prve faze projekta je  790 tisuća eura od čega 90 posto sufinancira Europska investicijska banka iz programa Elena. Preostali iznos su osigurale županije. Novom učinkovitom rasvjetom godišnje će se uštedite oko 5,4 milijuna kuna, a uz to značajno će se smanjiti emisija CO2. Projekt je između ostalih predstavljen i čelnim ljudima ministarstva regionalnog razvoja i  fondova EU, a sve kako bi se za osigurala sredstva za drugu fazu projekta. Inače, Newlight je prvi ovakav projekt rekonstrukcije, odnosno modernizacije javne rasvjjete u RH i tek treći u EU. Na konferenciji za novinare o projektu su govorili župani Krapinsko-zagorske i  Zagrebačke županije, Željko Kolar i Stjepan Kožić te ravnatelj REGEA-e Julije Domac.

ZAGREB – Prijedlog promjene Statua Grada Zagreba, kojom bi se omogućila zastupljenost nacionalnih manjina u Skupštini, jedna je od glavnih točaka predstojeće, 50. sjednice Gradske skupštine. Promjenom Statuta tako bi srpska nacionalna manjina dobila tri, bošnjačka dva,a albanska jednog zastupnika koji bi bili izabrani s kandidacijskih lista za Gradsku skupštinu na predstojećim lokalnim izborima. Grad Zagreb godišnje za rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina izdvaja 9 milijuna kuna.

ČAKOVEC – U suradnji s Međimurskom županijom, Hrvatska zajednica županija danas 16. i sutra 17. ožujka organizira panel raspravu i druženje žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici u Svetom Martinu na Muri. Okupljanje započinje današnjim prijemom kod župana Međimurske županije Matije Posavca, dok će panel diskusija biti održana sutra u LifeClass Termama Sveti  Martin s početkom u 10,30 sati. Položaj žena, stereotipi s kojima se susreću u profesionalnom i privatnom životu, što je potrebno za napredak te kako uloviti korak sa zemljama koje nemaju problem sa zastupljenošću žena kako u lokalnoj i regionalnoj, tako i u politici općenito, samo su neke od tema panel rasprave. Govorit će zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, zamjenica gradonačelnika Zagreba Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Labina Eni Modrušan i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije Tajana Broz, a u panelu će sudjelovati i bivša predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor.

VARAŽDIN – U veliki projekt CityWalk, financiran sredstvima iz Eu fondova, uključen je i grad Varaždin. Osnovni cilj projekta ukupne vrijednosti 2 milijuna i 380 tisuća eura  je poboljšanje ključnih uvjeta pješačenja, kao sredstva urbane mobilnosti. O detaljima vezanim uz projekt koji je započeo u veljači i trajat će 30 mjeseci, danas su u varaždinskoj gradskoj vijećnici govorili gradonačelnik Goran Habuš, pročelnik UO za za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Damir Mikulić te predsjednik Uprave razvojne agencije Sjever DAN Miljenko Ernoić.

ČAKOVEC – „Činjenica da jedinicu lokalne ili regionalne samouprave njeni poduzetnici predlažu i kandidiraju za ovako prestižnu nagradu, svojevrsni je presedan“, rekao je Vinko Ćuro, predsjednik Međunarodnog ekonomskog foruma „Perspektive“ i Organizacijskog odbora Regionalnog summita poduzetnika srednje i  jugoistočne Europe „300 najboljih“, prilikom uručivanja Velike nagrade za doprinos razvoju poduzetništva na području Srednje i Jugoistočne Europe “Stvaratelji za stoljeća” za 2016. godinu, županu Međimurske županije Matiji Posavcu. Ovo novo priznanje međimurskom poduzetništvu stiglo je nakon šest mjeseci evaluacije 174 kandidata iz osam zemalja. Nagrade dodjeljuje Međunarodni komitet kojeg čini 15 istaknutih stručnjaka za ekonomiju iz deset zemalja regije, a Međimurskoj županiji nagrada je dodijeljena u Dubrovniku i to za poseban doprinos promociji poduzetništva, promociji njegovog značaja za ekonomski i društveni razvoj te promociji mogućnosti i područja razvoja poduzetništva.

ZAGREB – Drago Prgomet kandidat je HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, odlučio je Gradski odbor HDZ-a na sinoćnjoj  sjednici na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković.  Kako je rekao predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, gradska organizacija, a prije toga Predsjedništvo gradske organizacije je donijelo jednoglasne odluke da je kandidat na predstojećim lokalnim izborima za poziciju gradonačelnika grada Zagreba profesor Drago Prgomet. – Vjerujemo da možemo imati gradonačelnika i vjerujemo u pobjedu našeg kandidata – istaknuo je Mikulić. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je da je Prgomet dobio apsolutnu podršku svih članova Gradskog odbora, a prije toga i Predsjedništva Gradskog odbora, a naravno i da uživa  potporu vodstva stranke.

KOPRIVNICA – Projekt „Ruka pomoći“ koji provodi Klub za starije osobe „Mariška“ Koprivnica uz partnerstvo Koprivničko-križevačke županije, Gradskog društva Crvenog križa Križevci i PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, kandidiran je na izbor za najuspješniji lokalni EU projekt u Hrvatskoj, koji provodi Ministarstvo regionalni razvoj i fondove Europske unije. „Ruka pomoći“ provodila se od rujna 2015. do studenoga 2016. s ciljem unapređivanja mogućnosti zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena i promicanja usklađivanja poslovnog i obiteljskog života razvojem novih, te unaprjeđenjem kvalitete postojećih socijalnih usluga u zajednici. Projektom su 10 mjeseci bile zaposlene 23 gerontodomaćice, a vrijednost je bila 1,3 milijuna kuna. Na izbor je kandidirano još 18 projekata na nacionalnoj razini, a glasanje je moguće do 21. ožujka.

KRAPINA – Nakon što zlatarbistrička sportska dvorana izgorjela u požaru prošle godine, jedan u nizu sastanaka na temu gradnje nove dvorane u Zlatar Bistrici, održali su jučer u Krapini krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić i ravnateljica Osnovne škole Zlatar Bistrica Jasna Kokot Pelko – Građevinska dozvola je izdana i postat će pravomoćna kroz nekoliko dana. Slijedi nam izrada izvedbenog projekta sa troškovnicima, nakon čega će biti raspisan javni natječaj. Dvoranu ćemo graditi u dvije faze, a završetak radova planiramo za kraj 2018. godine ili početak 2019. godine – ističe župan Kolar. Razgovaralo se i o tome da se ove godine krene u projektiranje dogradnje škole, kako bi se omogućio prelazak na jednosmjensku nastavu. Ova investicija mogla bi početi po završetku izgradnje dvorane, rekao je župan Kolar.

ZAGREB – Po prvi puta Festival svjetla Zagreb održat će se od 16. do 19. ožujka na sedam lokacija, na Gornjem gradu, a projicirat će se audiovizualne instalacije na temu proljeća od 19,00 do 23,00 sata, dok će tunel Grič biti osvijetljen od 18,00 do 23,00 sata. Četverodnevni festival svjetla, na temu Proljeće, održat će se na Vranicanijevoj poljani, platou Gradec, Jezuitskom trgu, Galeriji Klovićevi dvori, Kuli Lotrščak , Tomićevoj ulici i tunelu Grić. Partneri projekta su tri hrvatske tvrtke, a za organizaciju ovog Festivala gradska Turistička zajednica osigurala je 900 tisuća kuna.

loading