Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 16.03.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Sedmi Međunarodni sajam turizma Place2Go, otvoren je danas, 16. ožujka 2018. godine, u Zagrebu. Sajam ove godine okuplja više od 180 izlagača iz 20 zemalja, a posjetitelji će u imati priliku upoznati se sa egzotičnim destinacijama, sudjelovati u stručnim panelima i predavanjima te susresti se s putopiscima i blogerima. Sajam je i prilika za poslovno druženje i umrežavanje te upoznavanje potencijalnih poslovnih partnera, a ove godine svoje će destinacije predstaviti i zemlje poput Sejšela, Nepala, Zanzibara i Nigerije. Koliko je Place2Go popularan u turističkom sektoru, govori i podatak da ga je protekle godine posjetilo više od 15 tisuća ljudi. Pokrovitelji sajma su predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i Ministarstvo turizma, a veliku podršku pružili su i Turističke zajednice Grada Zagreba te Grad Zagreb. – Na sajmu crpimo ideje i trendove na globalnom turističkom tržištu, ali uvijek vodimo računa da zadržimo prepoznatljiv zagrebački duh – istaknula je na otvorenju zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.

ČAKOVEC – Povodom prvog dana proljeća, Međimurska zaklada solidarnosti Katruža u Centru za kulturu Čakovec iduće srijede, 21. ožujka u 19,00 sati, organizira dobrotvorni koncert, čiji će prihod od prodaje ulaznica biti namijenjen onima kojima je pomoć najpotrebnija, pogotovo kada se radi o nabavci lijekova koje financijski ne pokriva zdravstveno osiguranje. To je tek jedna od aktivnosti koju provodi Katruža u ovoj godini, kada i sama slavi punoljetnost, odnosno 18 godina od svog osnutka, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u Čakovcu na kojoj su koncert najavili upravitelj Zaklade i međimurski župan Matija Posavec, članica Upravnog odbora Zaklade Andreja Knežević i međimurski kantautor Mirko Švenda Žiga, koji će i sam nastupiti na koncertu. Osim Žige, nastupit će još 17 međimurskih  izvođača.

ZAGREB – Treći međunarodni Zagrebački sigurnosni forum pod nazivom „Resilient Critical Infrastructure and Terrorism – National and International Cooperation“  održava se u Zagrebu 16. i 17. ožujka 2018. godine, u organizaciji Instituta za istraživanje hibridnih sukoba i Udruge sv. Jurja. Organizatori Foruma potiču brže i kvalitetnije povezivanje stručnjaka različitih profila te intenzivnu razmjenu znanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini. U fokusu je prepoznavanje i suočavanje s izazovima koji dolaze iz domena cyber i energetske sigurnosti, odnosno složenih oblika hibridnog sukobljavanja i ratovanja u cilju organiziranja učinkovite i preventivne zaštite kritične infrastrukture.

KRAPINA – Ugovor o provedbi preventivnog JUMICAR-a, „Programa prometne kulture za najmlađe“ u 2018. godini na području Krapinsko–zagorske županije, potpisali su u petak, 16. ožujka 2018. godine u Krapini zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek te u ime provoditelja programa JUMICAR, Fehim Alagić. U županiji se JUMICAR  provodi od 2016. godine, te je educirano više od 2 tisuće učenika 2. razreda osnovnih škola. U 2018. godini u edukaciji će sudjelovati učenici 28 osnovnih škola, a prva edukacija održat će se 22. ožujka 2018. godine u Osnovnoj školi Desinić. Provođenje navedene edukacije sufinancirati će Krapinsko-zagorska županija i 29 jedinica lokalne samouprave s ukupnim iznosom od 50 tisuća kuna.

ZAGREB – Već tradicionalni, 17. po redu, prodajno-izložbeni sajam Proizvodi hrvatskog sela otvoren je danas, 16. ožujka 2018. godine u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb. Špek, kulen, med, masline i maslinovo ulje i to sve iz domaće proizvodnje Zagrepčani mogu kušati i kupiti od oko 60 izlagača iz cijele Hrvatske. Partner ovogodišnjeg Sajma je park prirode Lonjsko polje koji svim posjetiteljima predstavlja tradicijske proizvode od turopoljske svinje, autohtone hrvatske pasmine koja je gotovo zaboravljena. Sajam je otvoren do nedjelje 18. ožujka od 9,00 do 20,00 sati.

ZAGREB – Posebni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za pitanje holokausta pri Ministarstvu vanjskih poslova, Thomasa Yazdgerdi, sastao se danas, 16. ožujka 2018. godine, sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem koji ga je pritom upoznao s projektima koje grad čini kako se holokaust ne bi nikada zaboravio. Riječ je o izgradnji muzeja tolerancije, pomoć kod održavanja spomen područja Jasenovca, izgradnji kulturnog centra kao i skorašnje podizanje spomenika žrtvama Holokausta koji bi bio smješten u blizini Glavnog željezničkog kolodvora. „Nadamo se da upravo ta multikulturalnost pokazuje mladima smjer u kojem trebamo razvijati naše društvo“, istaknula je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija pokrenula je postupke javne nabave za radove na energetskoj obnovi osnovnih škola u Virju i Drnju. Obje nabave obuhvaćaju građevinsko-obrtničke, strojarske i elektrotehničke radove s ciljem smanjenje troškova održavanja škola, poboljšanja toplinskih svojstava zgrada te manji negativan utjecaj na okoliš. Ponude se dostavljaju isključivo elektroničkim putem kroz elektronički oglasnik javne nabave do 4. travnja 2018. godine, a radovi bi na obje škole trebali krenuti tijekom svibnja.

ČAKOVEC- Obrtnička komora Međimurske županije, u suradnji s Međimurskom županijom te gradovima Čakovec, Prelog i Mursko Središće kao i općinama Nedelišće i Orehovica i ove će godine stipendirati učenike koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja. Jučer, 15. ožujka 2018. godine, potpisani su ugovori s 24 novih stipendista iz četiri međimurske škole- Tehničke škole Čakovec, Srednje škole Prelog, Gospodarske škole Čakovec i Graditeljske škole Čakovec, koji će punih deset mjeseci primati stipendiju u iznosu od 600 kuna. S njima je ugovore o stipendiranju potpisao predsjednik čakovečke komore Boris Lukovnjak, a  radi se o zanimanjima autoelektričar, instalater grijanja i klimatizacije, bravar, keramičar, kuhar, obućar, soboslikar- ličilac, stolar i strojobravar.

VARAŽDIN- Članovi Rotary Cluba Varaždin 1181  u New Delhiju su u sklopu projekta “Koshish“, odnosno „Pokušaj“   otvorili jedan razred male školu za djecu od četiri do šest godina. Uključili su se na taj način u projekt  koji već godinama vodi Rotary Club of Delhi Megapolis.  Tijekom iduće tri godine varaždinski rotarijanci će sufinancirati redovni rad jednog razreda koji pohađa 30 učenica i učenika, a riječ je o djeci koja dolaze iz najsiromašnijih slojeva društva.

​VARAŽDIN- Prva osnovna škola Varaždin  danas, 16. ožujka 2018. godine, obilježava svoj dan  i 85. obljetnicu neprekidnog rada u prostorima današnje škole. Svečana priredba povodom spomendana održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Početak priredbe u varaždinskom kazaištu bit će u 17,30 sati.

ZAGREB –  Gumbekovi dani – XI. međunarodni festival kabareta posvećen dugogodišnjem Histrionu i jednom od najvećih hrvatskih kabaretista – Mladenu Crnobrnji Gumbeku održavaju se od 16. do 27. ožujka 2018. godine. U ovogodišnjem izdanju Gumbekovih dana sudjeluje 11 kazališta iz raznih hrvatskih gradova i 2 kazališta iz Republike Srbije. Sve predstave će se održati u Histrionskom domu osim predstava Faraon iz Ilice je mrtav i Tko pjeva zlo ne misli, koje će se održati u svojim matičnim kazalištima zagrebačkoj Komediji i HNK. Festival večeras od 20,00 sati otvara predstava Famozna u režiji Krešimira Dolenčića, koja će biti izvedena i na kraju Dana u utorak, 27. ožujka kada će biti i svečana dodjela nagrada.

BREGANA – Stručni skup pod nazivom „Uređenje vrtova u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, centrima za odgoj i obrazovanje te učeničkim domovima u Zagrebačkoj županiji“ te otvorenje natječaja za Najljepši školski vrt održat će se u petak, 16. ožujka 2018. godine u OŠ Milana Langa u Bregani s početkom u 12,30 sati. Ovogodišnji natječaj otvara se u Zagrebačkoj županiji jer je upravo OŠ Milana Langa prošle godine ponijela titulu Najljepšeg školskog vrta u zemlji, dok je  dječji vrtić Radost iz Jastrebarskog proglašen najljepšim vrtićem.

loading