Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.04.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Konferencija za medije, te znanstveno-umjetnički i humanitarni  program, u okviru kojega će biti održana i donacija sakupljenih sredstava Lions Cluba Zrinjevac predstavniku Odjela za otorinolaringologiju Kliničke bolnice Merkur za kupnju dijagnostičkog uređaja za rano otkrivanje tumora grla bit će održana danas, 16. travnja 2018. godine od 17,00 sati u Muzeju Mimara uz podršku gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Cilj akcije je prevencija, edukacija i rano otkrivanje tumora grla. Uz to, Grad Zagreb, u suradnji s brojnim partnerima, organizira obilježavanje Svjetskog dana glasa. Tim povodom održat će se niz događanja uključujući i organizirane preventivne preglede za građane koji su besplatni odnosno bez uputnice. Pregledi su namijenjeni građanima koji su promukli dulje od četiri tjedna. Pregledi će se uz prethodnu najavu na telefon obavljati 17. i 18. travnja 2018. godine. Detaljne informacije su na mrežnoj stranici Grada.

VARAŽDIN – U Varaždinskoj županiji danas, 16. travnja 2018. godine, boravio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Nakon prijepodnevnog obilaska preuređene županijske ceste u Gornjem Ladanju, čija je sanacija većim dijelom financirana sredstvima iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, ministar Božinović posjetio je  Policijsku postaju Varaždin i obišao prostorije upravnih poslova odnosno novouređenu šalter salu.

DONJI KRALJEVEC – Nastavljaju se projekti energetske obnove međimurskih osnovnih škola i školskih objekata. Tako je danas, 16. travnja 2018. godine u Osnovnoj školi Donji Kraljevec potpisan Ugovor o radovima na energetskoj obnovi dvorane te Osnovne škole. Ugovor vrijedan 3,5 milijuna kuna, koliko će stajati radovi na energetskoj obnovi, potpisala je s predstavnicom izvođača radova, ravnateljica škole Sandra Vlahek ističući da se radi o projektu za dobrobit stotinjak učenika koji će dvoranu svakodnevno koristiti. U okviru obnove, zamijenit će se kompletna vanjska ovojnica zgrade i kompletna stolarija te podovi, što će po završetku iste ostvarivati uštede do 75 % energije. Projekt se u 62- postotnom iznosu financira iz EU fondova, sa oko 30 % iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok ostatak troškova pokriva prijavitelj, odnosno Međimurska županija. Radovi bi trebali biti gotovi do početka iduće školske godine.

VARAŽDIN – Varaždinska županija je izdala prvu kuharicu posvećenu Varaždinskom bučinom ulju, a autor jedinstvenih i osebujnih recepata je Damir Crleni, poznati varaždinski kuhar. Knjiga pod nazivom „Varaždinsko bučino ulje“, predstavljena je danas u Varaždinu. Na predstavljanju su o knjizi recepata i bučinom ulju govorili župan Varaždinske županije Radimir Čačić, predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, autor recepata Damir Crleni i predsjednica udruge Varaždinsko bučino ulje Andreja Petrović. Nakon predstavljanja upriličena je degustacija jela pripremljenih po receptima iz kuharice.

KOPRIVNICA – Koprivnica je prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo pametnu električnu mrežu, koja u samo trećinu sekunde sama može detektirati kvar, otkloniti ga i rekonfigurirati mrežu. Mreža opskrbe električnom energijom u Koprivnici je tako postala otporna na standardne, radne prekide napajanja. Riječ je o paleti rješenja SmartGrid, pametne, točnije, samoobnavljajuće mreže. To je pilot-rješenje koje je u našoj zemlji prvi puta instalirano. Dio je to napora koprivničke gradske uprave da Koprivnica uistinu postane SmartCity grad.

VELIKO TRGOVIŠĆE – U Republici Hrvatskoj ustrojeno je ukupno 555 jedinica lokalne samouprave i to 428 općina i 127 gradova te 20 županija. Grad Zagreb, kao glavni grad Republike Hrvatske, ima poseban status grada i županije, tako da je u Republici Hrvatskoj sveukupno 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Od toga je u Krapinsko-zagorskoj županiji 25 općina i sedam gradova, a taj bi se omjer u dogledno vrijeme mogao promijeniti budući da je Općina Veliko Trgovišće pokrenula inicijativu kako bi dobila status grada. Ta inicijativa načelnika Roberta Grebličkog prihvaćena je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća. Statusom grada dobili bi turističku promidžbu, jer su zanimljiva destinacija zbog svojih povijesnih karakteristika te blizine toplica, uvjereni su da bi se pojačao i gospodarski interes za Veliko Trgovišće, a analizom trenutno važećih zakonskih propisa, povećao bi se i prihod Proračuna iz sredstava fiskalnog izravnanja – pojašnjava Greblički.

VARAŽDIN – Kampanja „Odaberi svoju školu“, koju već jedanaestu godinu zaredom provodi Varaždinska županija u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom-Županijskom komorom Varaždin, Obrtničkom komorom Varaždinske županije i  varaždinskim regionalnim uredom zavoda za zapošljavanje, započela je u ponedjeljak, 16. travnja  u 18 sati u sportskoj dvorani Gospodarske škole Varaždin. Kao i proteklih godina za događanje vlada veliko zanimanje, pa se na otvorenju kampanje okupilo preko 700 učenika osmih razreda osnovnih škola i njihovih roditelja, kojima su  srednjoškolske ustanove s područja Varaždinske županije predstavile svoje programe. Nakon Varaždina, o srednjim školama i mogućnostima upisa informirat će se osmoškolci u Ivancu, zatim u Ludbregu, a kampanja će završiti u četvrtak 19. travnja u Novom Marofu.

ZAGREB – Festival znanosti u svom 16. izdanju bit će održan u čak 22 hrvatska grada od 16. do 21. travnja 2018. godine, s oko 1000 sudionika i više od  600 programskih događanja. Otkrića mijenjaju ljudske vidike, poglede, obzore, svjetonazore čemu  je posvećen 16. Festival znanosti s temom „Otkrića“. Ovogodišnji 16. festival znanosti također se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u kreiranju kvalitetnog programskog sadržaja sudjelovao je velik broj hrvatskih sveučilišta, studentskih udruga i pojedinaca te udruga vezanih za popularizaciju znanosti. U Zagrebu tradicionalno je mjesto s jednim od najopsežnijih programskih sadržaja u kojem sudjeluje preko 200 sudionika koji su pripremili 8 izložbi, 46 predavanja, 55 prezentacije, 109 radionica. Glavnina programa, koji su besplatni, održat će se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla svakog dana od 10,00 do 20,00 sati.

ZAPREŠIĆ – Edukacije za poduzetnike i sve one koji to žele biti organiziraju Virtualni ženski poduzetnički centar i Grad Zaprešić. Tako će predavanje “Digitalni svijet poduzetništva” na kojem će biti riječi o komunikaciji i prodaji kroz web stranice, društvene mreže i kanale biti održano danas, 16. travnja od 10,00 do 14,00 sati u prostoru “Vatrin kutak” u Zaprešiću.

loading