Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 16.04.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – S ciljem poticanja djece vrtićke i osnovnoškolske dobi na odvojeno prikupljanje otpada na Zrinjevcu je održan edukativno-zabavni program Zgogosi znaju koji je okupio mališane iz preko 50-ak zagrebačkih vrtića i osnovnih škola. Riječ je o predstavljanju tri unutarnja spremnika za odvojeno prikupljanje otpadnog papira, stakla i biootpada u obliku životinja – dupina, žapca i medvjeda. Uz glazbu i ples, najmlađi Zagrepčani na Zrinjevcu su uz brojne igre, zanimljive radionice – izradu maski, utrke na metlama, društvene igre Ekodrom i Ekoforija te uz Eko predstavu s maskotom Zgogom učili kako odvajati kućni otpad. Mališanima su se pridružili i dužnosnici Grada Zagreba predvođeni gradonačelnikom Milanom Bandićem i njegovom zamjenicom Oliverom Majić te predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban „Ovo je najbolji način da djeca kroz igru usvoje te navike“, naglasila je Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika. Osim edukacije djece, u planu je informiranje svih Zagrepčana o odvojenom prikupljanju otpada na kućnom pragu. „Pripremamo edukacije za sve sugrađane kako bi razjasnili koja je njihova uloga u kružnoj ekonomiji gospodarenja otpadom“, najavila je Ana Stojić Deban, predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga.

VARAŽDIN – Trgovački sud u Varaždinu donio je u ponedjeljak, 15. travnja 2019. godine, nepravomoćnu presudu prema kojoj Ministarstvo znanosti i obrazovanja dužno Varaždinskoj županiji isplatiti 14,3 milijuna kuna. Riječ je o sredstvima koji država nije isplatila Varaždinskoj županiji prema Sporazumu o sufinanciranju troškova najamnina za školske građevine izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva. Sporazum je sklopljen između Županije i ministarstva 2013., a kako od kraja 2015. država više nije plaćala svoj dio iznosa, pokrenut je sudski spor. Tužba je podnijeta krajem 2016. godine kada je na čelu Varaždinske županije bio Predrag Štromar, aktualni ministar graditeljstva.

KRAPINA – Veliki interes za zdravstveni turizam, ali i za kulturna dobra Krapinsko-zagorske županije iskazala je investitorica iz Kine Jiang Yu, za koju su dana u Krapini prijem upriličili župan KZŽ Željko Kolar i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Na prijemu su joj prezentirani svi strateški projekti vezani upravo za zdravstveni turizam ili obrazovanje kadrova u tom turističkom sektoru. Gradonačelnik Krapine predstavio joj je i potencijale Krapine te daljnji razvoj Šemničkih Toplica. – Uvijek smo spremni potencijalnim investitorima izaći u susret, ne očekujemo sutra dobiti odgovor, ovo je tek prvi korak – istaknuo je gradonačelnik Gregurović. – Gospođu Yu detaljno smo upoznali sa destinacijom, a s obzirom da se ona danas sastala i sa ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Predragom Štromarom koji je dao podršku potencijalnim investicijama i u Kumrovcu i u Krapinskim Toplicama, smatram da smo se približili realizaciji – istaknuo je župan Kolar. Na prijemu su bili i načelnici Kumrovca i Krapinskih Toplica, Robert Šplajt i Ernest Svažić, ravnateljica ZARA-e Karolina Barilar i ostali. Da je ovo područje Hrvatske, posebno Zagorje od velikog interesa za Kineske investitore koje predstavlja, potvrdila je i poduzetnica Yu koja smatra da je ovo pravo vrijeme za ulaganja. U sklopu svoje posjete obišla je Kumrovec, Krapinske Toplice, Zabok i Krapinu.

ZAGREB – Novi vizual koševa za otpatke  predstavljen je ovog utorka, 16. travnja 2019.  u Parku Ribnjak. Radi se o ukupno 15,5 tisuća koševa za otpatke s vizualnim identitetom Grada Zagreba i to samostojeće košarice za sitni otpad s pepeljarom i betonskim postoljem, zatim zidna košarica za sitni otpad s pepeljarom te košarica za životinjske fekalije s betonskim postoljem. Zamjena će se odvijati u sljedeće 4 godine, od centra prema rubnim dijelovima grada. – Do sada smo imali više od 10 tisuća različitih koševa, tako da ove nove trebale su zadovoljiti tri stvari, funkcionalnost, estetiku i uklopljenost u prostor- naglasio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Vrijednost investicije je 35 milijuna kuna.

ČAKOVEC – Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Međimurske županije u 2019. godini, vrijedan 655 tisuća kuna, na konferenciji za medije u utorak, 16. travnja 2019. godine predstavili su župan Matija Posavec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Darko Radanović, u ime Zavoda za opće stočarstvo i Agronomskog fakulteta u Zagrebu Antun Kostelić te predsjednica Regionalne udruge kozara i ovčara Međimurske županije Nevenka Gadanec. Međimurska županija danas ima 4891 poljoprivredno gospodarstvo, što je u odnosu na prošlu godinu 28% više. Ovdje se proizvodi 70% hrvatskog krumpira, 1/3 jabuka, 30% kozjeg mlijeka. Osobito bitan podatak je da je u Međimurju 70% uzgojno valjanih koza, da se ovdje na 35 farmi proizvodi 1,5 milijuna litara kozjeg mlijeka te da su tri najbolje farme su u Međimurju, a što će pokrenuti proces brendiranja međimurske jaretine, najavio je župan Matija Posavec. Iz tog razloga Međimurska županija i dalje kani razvijati poljoprivrednu proizvodnju, a s tim je ciljem danas raspisano 7 konkretnih mjera koje se odnose na edukaciju poljoprivrednika, podizanje i obnovu nasada, postavljanje sustava za obranu od tuče, programe stvaranja robne marke, ekološku poljoprivredu, iskorjenjivanje encefalitisa kod koza te nastupe na sajmovima. Javni poziv traje do 30. studenog ove godine.

SOKOLOVAC – Podizna rampa za osobe s invaliditetom predstavljena je danas, u utorak, 16. travnja 2019. godine, u Područnoj školi Srijem u Sokolovcu. Dio je to aktivnosti projekta „Jednaki, slični, različiti“ Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra Grada Koprivnice koju je sufinancirala Koprivničko-križevačka županija. Uvijek se promatraju potrebe zajednice, ističe predsjednica Udruge Bolje sutra Marija Mraz te je tako i odlučeno u Područnu školu Srijem postaviti pristupnu rampu za osobe s invaliditetom, a upravo je Područna škola središte svih događanja u mjestu, kaže ravnatelj Osnovne škole Sokolovac Saša Korkut i s te je strane ova investicija opravdana. Aktivnost je s pet tisuća kuna sufinancirala Koprivničko-križevačka županija, a zamjenik župana Ratimir Ljubić naglašava kako je u ovom još jednom pokazana suradnja civilnog društva s javnim sektorom. Glavni cilj ovog projekta bila je edukacija djece bez teškoća u razvoju o osobama s invaliditetom.

ZAGREB – Besplatnim pregledom glasnica za građanstvo, 16. i 17. travnja 2019. godine, Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Zagrebačkom ligom protiv raka organizira obilježavanje Svjetskog dana glasa. Pregledi za koje se treba telefonski najaviti bit će omogućeni bez uputnice u Klinici za tumore KBC Sestre Milosrdnice, Kliničkoj bolnici Merkur, Poliklinici SUVAG, Centru za ekspertnu medicinu, KB Sveti Duh i KB Dubrava . – Na preglede se mogu javiti građani koji su promukli duže od 4 tjedna, kronični pušači i konzumenti alkohola te koji imaju glasovni zamor i nelagodu u grlu kao i glasovni profesionalci pjevači, glumci, voditelji, novinari, rekao je predsjednik Zagrebačke lige protiv raka dr Krešimir Gršić. Inače, u Hrvatskoj se svake godine otkrije više od 300 bolesnika s karcinomom grla – glasnica.

KOPRIVNICA – Održana je sjednica Savjeta za razvoj civilnog društva u Koprivničko-križevačkoj županiji na kojoj je razmotren prošlogodišnji natječaj za udruge, a osvrnulo se i na objavljene natječaje koji su završili te se kreće u postupak otvaranja i ocjenjivanja prijava. Ove godine 115 tisuća kuna planirano je za projekte udruga s područja odgoja, obrazovanja i slobodnih aktivnosti, 240 tisuća za sufinanciranje udruga Domovinskog rata, 220 tisuća za udruge umirovljenika te 150 tisuća kuna za udruge s područja zdravstva i brige o osobama s invaliditetom. Na sjednici se još raspravljalo o donošenju novog Pravilnika o financiranju programa i projekata udruga.

KRAPINA – Javnu raspravu o Prijedlogu Urbanističkog plana uređenja turističko-rekreacijskog predjela Šemničke toplice objavio je Grad Krapina, a održava se do 3. svibnja 2019. godine. Prijedlog plana izložen je na javni uvid u prostorijama Upravnog odjela Grada Krapine, svakim danom osim subote i nedjelje od 8,00 do 14,00 sati. Uvid u Prijedlog Plana moguć je i na službenoj web stranici Grada Krapine, gdje su i sve druge detaljnije informacije. Javno izlaganje o Prijedlogu Urbanističkog plana uređenja turističko-rekreacijskog predjela Šemničke toplice sa stručnim obrazloženjem izrađivača održat će se 15. travnja u 13,00 sati u Gradske vijećnice.

LEPOGLAVA – Oko 1.000 sadnica Iješnjaka, lipe i pitomog kestena podijeljeno je građanima Lepoglave u okviru projekta “Biljčica za pčelicu”. Uz financijsku potporu Grada ovaj projekt provodi Pčelarska udruga Čmalico iz Bednje. S obzirom na nestanak pojedinih medonosnih biljnih vrsta, a posebno je ugrožen kesten, građanima, su podijeljene antivirusne sadnice kestena. Tijekom dvije godine, od kada se projekt provodi građanima Lepoglave je podijeljeno 2.400 sadnica. Sadnice će građani zasaditi na vlastitim parcelama i tako pomoći obnovu fonda medonosnih stabala potrebnih za ispašu pčela. Projekt je Grad Lepoglava financirao s 1.000 kuna, a akcija je provedena povodom Dana planeta Zemlje. Blagodati akcije uživat će buduće generacije kojima želimo ostaviti očuvan okoliš, poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

ZAGREB – Tradicionalna prodajna izložba ukrasnih i uporabnih predmeta učeničkih zadruga Zagrebačke županije održana je ovog utorka, 16. travnja 2019. godine u prostorijama Zagrebačke županije  u Zagrebu. I ovom prilikom 13 učeničkih zadruga od ukupno 36 koliko ih djeluje u Zagrebačkoj županiji ovoga puta predstavili su se s pregršt radova i uporabno ukrasnih predmeta koji se baziraju na njegovanju tradicije i baštine. Izložbu je obišao i župan Stjepan Kožić koji je istaknuo kako učenici kroz zadrugarstvo uče o svom zavičaju, ali i stječu prva zananja o poduzetništvu. Inače, Zagrebačka županija za rad učeničkih zadruga u proračunu je osigurala 140 tisuća kuna.

loading