Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.05.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Jubilarni, 20. Dani dječjih vrtića Grada Zagreba održavaju se od danas, 16. do 22. svibnja pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića. Kao i svake godine pripremljen je bogat program ispunjen radionicama, koncertima i veselim druženjima. Manifestacija počinje danas uz „Otvorena vrata vrtića“, odnosno stručnim radionicama u kojima će odgojitelji, pedagozi, psiholozi, defektolozi, logopedi i zdravstveni voditelji te ravnatelji zagrebačkih dječjih vrtića prezentirati stručna dostignuća u praksi i raspravljati o mogućnostima unapređivanja odgojno obrazovne prakse s ciljem bolje podrške razvoja svakog djeteta i sigurnim i poticajnim uvjetima u dječjim vrtićima. Završnica manifestacije bit će   održana 21. svibnja na Bundeku, od 10,00 do 13,00 sati pod zajedničkim nazivom „Zajedno u Parku Bundek“.

KOPRIVNICA – Danas su počeli radovi na izgradnji kanalizacijske mreže u koprivničkoj ulici Rečko polje. Vrijednost radova je 5 milijuna kuna, a financirani su sredstvima EU strukturnih i kohezijskih fondova. Naime, gradska tvrtka Koprivničke vode za izgradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i odvodnje aglomeracije Koprivnica dobila je 19 milijuna kuna u sklopu operativnog programa zaštite okoliša koji je sufinanciran sredstvima EU iz strukturnih i kohezijskih fondova, ističe direktor Koprivničkih voda Josip Pobi. Time je obuhvaćena izgradnja kanalizacije u Rečkom polju i rekonstrukcija cjevovoda na Ivanjskoj cesti u Koprivnici, te u Koprivničkom Ivancu i Peterancu, gdje je izgradnja kanalizacijske mreže u završnoj fazi. U Rečkom polju izgradit će se 5 kilometara mreže. To je još jedan od projekata rješavanja crnih točaka u gradu koje nastaju prilikom velikih oborina, podsjeća zamjenik koprivničke gradonačelnice Mišel Jakšić.

ZAGREB – Pravo doba, sajam 50+ generacije i DENTEX, međunarodni sajam dentalne medicine održat će se na Zagrebačkom velesajmu od 19. do 21. svibnja. Pravo doba sajam je namijenjen građanima treće životne dobi za očuvanje njihovog zdravlja i kvalitetnijeg života, dok je Dentex sajam na kojem se okupljaju najznačajniji proizvođači i dobavljači dentalne medicine, pribora i usluga.

ZAGREB – Sporazum o regionalnoj suradnji Zagrebačke županije i slovenske Regije Posavje bit će potpisan do ovog ljeta, zaključeno je na sastanku predstavnika ovih regija održanom u Brežicama. Ove dvije regije već dulji niz godina surađuju na prekograničnim europskim projektima kulture i gospodarstva te će se ovom pojačanom suradnjom još bolje povezati. Trenutačno je aktualna  suradnja na projektu uređenja školskih vrtova. Inače, program suradnje Interreg SI-HR financira Europski fond za regionalni razvoj za što je osigurano više od 33 milijuna eura.

KOPRIVNICA – Prema prvim procjenama štete od mraza koji je krajem travnja pogodio Podravinu i Prigorje, u  Koprivničko-križevačkoj  županiji iznose 73 milijuna 500 tisuća kuna. Župan Darko Koren elementarnu nepogodu proglasio je 5. svibnja za tri grada i 20 općina u Koprivničko-križevačkoj županiji. Najveće štete od mraza su na području grada Križevaca, gdje su prve procjene oko 20 milijuna 800 tisuća kuna, a potom u Đurđevcu, gdje je mraz nanio štetu od oko 11 milijuna kuna. Svi koji još nisu prijavili štetu od elementarne nepogode, trebaju to učiniti u što kraćem roku.

VARAŽDIN – Olimpijski festival dječjih vrtića Grada Varaždina počinje danas i trajat će do petka, 20. svibnja.  Festival organizira Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora. Riječ je o 15. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića, a ovogodišnja tema su Olimpijske igre u Riju.  Na ovogodišnjem Olimpijskom festivalu dječjih vrtića svoje je sudjelovanje potvrdilo 16 vrtića odnosno 18 ekipa i čak 523 sudionika. Male sportaše kroz Olimpijski tjedan vodit će 125 odgojiteljica i odgojitelja.

ZAGREB ­- Jedinstvena ponuda kulturnih manifestacija, festivala i događanja i ovo će ljeto, točnije od lipnja do rujna, pod nazivom „Zagrebačko kulturno ljeto“ uveseljavati sve Zagrepčane, ali i sve brojnije turiste Grada Zagreba. Pod zajedničkim brendom ZgKul okupljeni su najbolji i najatraktivniji kulturni događaji koji se tijekom ljeta održavaju u Zagrebu, a novost je ove godine novi open-air festival Zagreb Classic, na kojem će, početkom srpnja, svoju petu godišnjicu postojanja sa Zagrepčanima proslaviti popularni dvojac 2 cellos. Brojni kulturni događaji u ljetnim će mjesecima obogatiti i turističku ponudu grada, stoga svim programima podršku daje i Tursitička zajednica Grada Zagreba. Inače, Zagrebačko kulturno ljeto počet će 25. lipnja velikim koncertom u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske.

ČAKOVEC – Nakon što je Ministarstvo kulture RH Međimurskoj županiji dodijelio oko 831 tisuću kuna, nastavljaju se planovi i radovi na započetim investicijama u kulturi i na sakralnim objektima u Međimurju. Najviše, čak 380 tisuća kuna namijenjeno je obnovi inventara Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Svetoj Mariji. Sredstva su dobivena i za obnovu orgulja Crkve sv. Jakoba u Prelogu i Crkve Pohoda Blažene Djevice Marije u Macincu. Osim toga, bit će obnovljena Crkva sv. Magdalene u Donjem Kraljevcu, propovjedaonica u Crkvi sv. Lovre u Cirkovljanu, oltar sv. Franje Asiškog u Crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu, kao i oltar sv. Križa u Crkvi sv. Leonarda u Goričanu.

KRAPINA – Završen je ovogodišnji ciklus prezentacija zanimanja učenicima osmih razreda osnovnih škola koje je u minulih mjesec dana proveo Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina u suradnji sa zagorskim srednjim školama i Obrtničkom komorom, uz potporu Krapinsko-zagorske županije. Kroz izlaganja, prezentacije, promotivne video uratke i diskusiju učenici su dobili uvid u obilježja zanimanja, a nakon prezentacija organizirani su info-pultovi gdje su se mogli osobno obratiti pojedinim izlagačima i detaljnije se informirati. Poseban naglasak stavljen je na deficitarna zanimanja, strukovno obrazovanje i zanimanja u kojima je potražnja za educiranim radnicima veća od ponude radne snage, a roditelji su dobili informacije o tvrtkama i institucijama koje stipendiraju školovanje učenika, vraćaju troškove liječničkog pregleda i slično.

KRAPINA – Poznati festival duhovne glazbe, jubilarni 20. Krapinafest, održan je ove nedjelje, 15. svibnja, u prepunoj krapinskoj Festivalskoj dvorani. U organizaciji Zbora “Bolji svijet” i Franjevačkog samostana u Krapini, nastupilo je 20 izvođača iz cijele Hrvatske i susjedne Slovenije.Dosadašnji festivali iznjedrili su ukupno 365 skladbi, a 20 odabranih nalazi se na nosaču zvuka kojeg je povodom jubileja festivala objavila udruga Kajscena. Festival je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar–Kitarović, a glavni medijski pokrovitelj bio je Radio Kaj koji ga je i prenosio na svojim frekvencijama.

ČAKOVEC – Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Čakovca, usvojena je odluka kojom će NK Međimurje biti preoblikovano u sportsko dioničko društvo. Naime, klub ima zabilježen porezni dug od 2,7 milijuna kuna, koji će se, nakon što grad sklopi ugovor s Klubom, pripisati Gradu kao udio od 51,6 posto u klubu. Grad će zauzvrat NK Međimurju omogućiti besplatno korištenje sportskih terena na SRC Mladost u slijedećih 25 godina, ističe gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

loading