Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 16.05.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Novi sustav za automatsku naplatu parkiranja i centralno upravljanje u javnim garažama te mobilna aplikacija ZGPark predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare u javnoj garaži Langov trg. Novi sustav parkiranja, uz ovu, uveden je u još dvije javne garaže, Rebro i Petrinjska, a temelji se na centralnom upravljanju i kontroli te uz novac prihvaća i sve bankovne kartice. Sustav ima ugrađene kamere za prepoznavanje registarskih oznaka na ulazu u garažu, čime će svi pretplatnici izići bez zaustavljanja i prinošenja kartica terminalu. Nova mobilna aplikacija ZGPark može se od danas preuzeti na mobilni uređaj te podržava kupnju svih oblika parkirališnih karata u garažama i otvorenim parkiralištima. Dva su najveća benefita ove modernizacije, smanjenje gužvi i emisije CO2 istaknuo je gradonačelnik  Milan Bandić. Mobilnom dvojezičnom aplikacijom mogu se kupiti satne, dnevne, tjedne, mjesečne i godišnje karte. Vrijednost ovog projekta je nešto manje od 6 milijuna kuna

ZAGREB – Dane cvijeća Grada Zagreba i Zagrebačke županije ove je srijede, 16. svibnja na Trgu kralja Tomislava obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na ovaj način brišemo administrativne granice Grada i Županije kako bi građani mogli kupiti što kvalitetnije cvijeće. Dani cvijeća održavaju se ove godine 10. put za redom, a uz ovu još na tri zagrebačke lokacije, okretištima Dubec, Savica i Črnomerec prisutna su 22 OPG-a.

ZAGREB – Elementarnu nepogodu za područje gradova Sveti Ivan Zelina, Samobor i Zaprešić proglasio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. U Svetom Ivanu Zelini 14. svibnja uslijed obilnih kiša nastale su štete na poljoprivrednim kulturama, građevinskim objektima i komunalnoj infrastrukturi, u zaprešićkim naseljima Ivanec Bistranski i Jablanovec 12. svibnja uslijed odrona zemljišta nastale su štete na građevinskim objektima i komunalnoj infrastrukturi, a u samoborskim naseljima Gradišće, Gregurić Breg, Vrhovčak, Jelenščak, Dubrava Samoborska, Bobovica i Samoborski Otok  12. svibnja uslijed oborinskog nevremena praćenog tučom nastale su štete na poljoprivrednim kulturama. Gradska povjerenstva za procjenu štete dužna u roku od 8 dana od nastanka štete, izraditi Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će potom zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. 

ZAGREB – Zagrebačko Sveučilište predstavilo je katalog u kojem su sabrane provedene te buduće kapitalne aktivnosti vezane uz znanstveno-obrazovnu i prostornu infrastrukturu samog sveučilišta. Cilj Kataloga kapitalnih projekta Sveučilišta u Zagrebu je upoznati institucije kao i javnost sa strateškim infrastrukturnim zahvatima planiranima do 2020. godine te za razdoblje 2021. – 2027. Riječ je o zahvatima kojima se prije svega rješava nedostatak prostora ili neodgovarajući uvjeti rada u sastavnicama zagrebačkog Sveučilišta, a projekti su dovršetak
izgradnje kampusa Borongaj, širenje Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, izgradnja Inovacijskog centra Nikola Tesla u sklopu FER-a, rekonstrukcija Medicinskog fakulteta, izgradnja sportsko-edukacijskog centra Kineziološkog fakulteta, izgradnja sveučilišnog kampusa Varaždini kampusa Akademije likovnih umjetnosti, izgradnja nove zgrade
Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, izgradnja Centra umjetničkih istraživanja Akademije dramskih umjetnosti kao i uspostava podatkovnog centra Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak. Ukupna vrijednost planiranih projekata Sveučilišta u Zagrebu iznosi više od dvije milijarde kuna.

ZAGREB – Odluka o stipendijama Grada Zagreba za izvrsnost, za deficitarna zanimanja te za pripadnike romske manjine prihvaćena je na posljednjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine. Utvrđeno je da se sredstva osiguravaju u gradskom proračunu u neto iznosu od 40% neto prosječne plaće za učenike, 55% za studente i 65% za doktorande. Broj stipendija utvrđuje gradonačelnik u omjeru zastupljenosti znanstveno-istraživačkih i umjetničkih studija na Sveučilištu u Zagrebu, prema sredstvima osiguranim u gradskom proračunu, a omjer zastupljenosti znanstveno-istraživačkih i umjetničkih studija određuje se prema upisnoj kvoti redovitih studenata u prvu godinu preddiplomskih i integriranih studija

ZAGREB – Zagrebačka županija je prema analizi Hrvatske gospodarske komore o trendovima kretanja BDP-a po županijama na razini Hrvatske i EU, na 2. mjestu, s ostvarenim porastom BDP-a za 2,4% u 2015. godini u odnosu na pretkriznu 2008. godinu. Samo su četiri županije i Grad Zagreb ostvarile veći BDP u tom razdoblju, dok su ostale županije gospodarski slabije, nego što su bile prije izbijanja krize.Najveći rast BDP-a ostvarila je Međimurska županija – 2,6%, zatim Zagrebačka županija 2,4%, Dubrovačko-neretvanska županija 2,3%, Grad Zagreb 1,9 % i Istarska županija 1,8%. Zagrebačka županija krajem prošle godine prema indeksu razvijenosti svrstana u najrazvijeniju, IV. Skupinu, izjavio je župan Stjepan Kožić.

ZAGREB – Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu uručili su 55 ugovora vrijednih više od 71 milijun kuna lokalnim inicijativama za poticanje zapošljavanja. Među 21 projektnim prijedlogom je i projekt Zagorske razvojne agencije, “ENTER – Entrepreneurship for Employment”, za koji je osigurano dva milijuna kuna. Riječ je o projektu koji je usmjeren na razvoj lokalnih partnerstva za zapošljavanje u cilju prevladavanja regionalnih i lokalnih različitosti te poticanje partnerskog pristupa u pripremi i donošenju politika vezenih uz stvaranje i jačanje ljudskih potencijala u skladu s lokalnim potrebama tržišta rada.

TUHELJSKE TOPLICE – Šesnaesto izdanje Tabor Film Festivala pod motom „Skrati priču“ i ove će godine od 5. do 8. srpnja ponudit više od tisuću filmova iz sedamdesetak zemalja te raznolik popratni program u Dvoru Veliki Tabor u Desiniću, najavljeno je danas, 16. svibnja 2018. godine na konferenciji za medije u Tuheljskim Toplicama. Uz međunarodna i domaća natjecanja te koncerte istaknutih domaćih glazbenika, festival, između ostalog nudi i izložbe, japanske animacije te edukativan sadržaj za sve uzraste. Posjetitelji će, u četiri dana trajanja Tabor Film Festivala ponovno imati priliku sudjelovati u programu Sound&Vision koji spaja film i glazbu izvođenu uživo, vlogaonicama, predstavljanju knjiga, a ovogodišnji novitet je i kazališna predstava „Hoerspiel“. Uz organizatora Luku Juranića, ravnatelja festivala Nenada Borovčaka te umjetničkog direktora Ivana Ramljaka, konferenciji je prisustvovao i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

ČAKOVEC –  Sredstva lokalnim inicijativama za poticanje zapošljavanja su dodijeljena i za nekoliko projekata koji će se provoditi na području Međimurske županije. Regionalnoj razvojnoj agenciji Međimurja ugovor je predan za milijun i 707 tisuća kuna vrijedan projekt naziva „Empowering for Growth 3“, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje- Područnom uredu Čakovec dodijeljeno je oko 942 tisuće kuna za projekt „Istakni se, osvoji posao 2“, a Gospodarskoj školi Čakovec za projekt „ČK- vozimo“ ukupne vrijednosti gotovo dva milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose oko 996 tisuća kuna.

VARAŽDIN – Skupština Varaždinske županije je sukladno Nacionalnom programu za suzbijanje korupcije za razdoblje od 2015. do 2020. godine osnovala županijsko Antikorupcijsko povjerenstvo, u koje su imenovani vijećnici Krešimir Čop, Krešimir Horvat, Luka Zrinski, Darko Marković, Božidar Hajsok, Marijan Dominko te predstavnica Saveza samostalnih sindikata Nevenka Poljak i predstavnica Udruge za zaštitu prava potrošača Sanja Keretić. Na prvoj je sjednici ovog savjetodavnog tijela Skupštine za praćenje i suzbijanje korupcije na razini Varaždinske županije za predsjednika izabran Marijan Dominko, a za njegovog zamjenika Krešimir Čop.

KOPRIVNICA –  Održana je sjednica Povjerenstva za zaštitu i prava pacijenata Koprivničko-križevačke županije koju je vodila predsjednica Davorka Gazdek. Članovi su usvoji novi Poslovnik o radu Povjerenstva, a potom su raspravljali o zaprimljenom dopisu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Istarske županije koji se odnosi na neslaganje s primjenom novih odredbi Odluke o utvrđivanju osnovne liste lijekova koja je stupila na snagu 1. ožujka ove godine. Dopisom se izražava neslaganje s Odluko u dijelu u kojem je promijenjen način pružanja terapije onkološkim pacijentima za liječenje malignih bolesti te je predloženo da se izmjenom Odluke ponovno omogući pacijentima u županijama koje nemaju visoko specijalizirane zdravstvene ustanove, ostvarivanja prava na terapiju za liječenje malignih bolesti u ustanovama razine „opće bolnice“. Naredna sjednica Povjerenstva Koprivničko-križevačka županije održat će se po potrebi, a u jesen će biti održano i predavanje iz područja zaštite i promicanja prava pacijenata.

RADOBOJ – Dvodnevnu manifestaciju „Dani orhideja“, s predavanjima, radionicama za djecu i obilazak planinarsko-poučne staze “Putevima orhideja” na Strahinjščici uz stručno vodstvo, organiziraju ovog petka i subote, 18. i 19. svibnja 2018. godine, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije i Općina Radoboj. Manifestacija se održava u sklopu osmog tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki.

loading