Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.05.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nakon što je zbog vremenskih neprilika odgođena svečanost otvorenja, na novozagrebačkom jezeru i parku Bundek danas, 16. svibnja 2019. godine, i službeno je započela tradicionalna, 54. međunarodna izložba Floraart. U sklopu međunarodne izložbe cvijeća, kao i svake godine, bit će održano natjecanje u aranžiranju cvijeća –  Hrvatski kup florista i Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola. Osim uživanja u izložbi cvijeća koju ove godine donosi više od 200 izlagača, posjetitelji Bundeka mogu sudjelovati u raznim radionicama i stručnim predavanjima, a ne nedostaje ni bogatog zabavnog programa. „Svake godine dižemo ljestvicu, kako po broju izlagača tako i po količini izloženog cvijeća, ali nas vremenske prilike nisu poslužile ove godine zato ćemo to sve nadoknaditi idući tjedan“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – S ciljem senzibiliziranja javnost za potrebe djeteta i skretanja pozornost na važnost stručnog rada s djecom predškolskog uzrasta, koja su budućnost ovog društva, Grad Zagreb po 23. put obilježava “Dane dječjih vrtića”. U sklopu manifestacije održan je u četvrtak, 16. svibnja 2019. godine  i tradicionalni susret gradonačelnika Milana Bandića i njegovih najbližih suradnika s djecom iz gradskih vrtića u prestižnoj gornjogradskoj palači Dverce. Manifestacija 23. „Dani dječjih vrtića Grada Zagreba“ trebala bi završiti zajedničkom aktivnošću svih dječjih vrtića, djece i roditelja ove nedjelje na Bundeku, no s obzirom na nepovoljne vremenske uvijete postoji mogućnost odgode tog prigodnog zajedničkog druženja.

ZAGREB – Za samo 2 sata završena je u četvrtak, 16. svibnja 2019. godine sjednica Skupštine Zagrebačke županije. Vijećnici su među ostalim prihvatili izvješće PU zagrebačke o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja za 2018., kojima se potvrđuje da je Zagrebačka županija i dalje jedna od najsigurnijih. Sigurnost građana županije je neupitna i to je još jedan dobra pokazatelj kvalitete života na ovom prostoru, istaknuo je predsjednik Skupštine Damir Mikuljan. Također je prihvaćena inicijativa vijećnika Bekavca da se poveća broj specijalističkog usavršavanja zdravstvenih djelatnika  za naredno petogodišnje razdoblje za po dva urologa i dva kardiologa, što se upućuje resornom Ministarstvu. Uvijek je zdravlje naših građana na prvom mjestu, pa smo prijedlog povećali za dodatne specijalizante liječnike, naglasio je župan Stjepan Kožić. Vijećnici Skupštine Zagrebačke županije dali su suglasnosti na statute županijskih zdravstvenih ustanova te su na aktualnom satu saznali sve o raspisanim natječajima za poduzetništvo, te projekte JLS-a.

ZAPREŠIĆ – Grad Zaprešić  dobio je u četvrtak, 16. svibnja 2019. godine svoje drugo reciklažno dvorište. Nakon nedavnog puštanja u promet reciklažnog dvorišta u Općini Brdovec, stanovnici Zaprešića od danas razvrstani kućni otpad – plastiku, papir, metal, drvo odnosno sav otpad iz kućanstva koji se može ponovno upotrijebiti mogu odlagati u neposrednoj blizini zaprešićkog odlagališta otpada na adresi Industrijska ulica 3. „Odlaganje otpada je besplatno za građane, fizičke osobe, a više informacija o otpadu koji se može odložiti u reciklažnom odlagalištu moguće je pronaći na mrežnim stranicama Komunalnog poduzeća Zaprešić“, istaknuo je Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića. Vrijednost investicije je oko 4,3 milijuna kuna.

VARAŽDIN – Prezentaciju primjera dobre prakse u povlačenju sredstava iz Europskih fondova organizirala je ovog četvrtka, 16. svibnja 2019. godine Varaždinska županija, povodom obilježavanja Europskog tjedna i Dana otvorenih vrata EU projekata. Županija realizira velik broj projekata, od kojih najviše u sektoru zdravstva i školstva. Prvi projekt koji je započeo prije dvije godine i uspješno je realiziran, je uređenje palijativnog centra u Novom Marofu koji je sto postotno financiran sredstvima EU, a također, uređeno je i sedam zgrada kompleksa opće bolnice u Varaždinu, dok se u području obrazovanja obnavljaju 22 škole. – Varaždinska županija je drugu godinu za redom daleko najuspješnija županija u povlačenju projekata iz EU fondova, prošle godine privukli smo 245 milijuna, a ove 215 milijuna kuna – istaknuo je župan Čačić. – Uz velike kapitalne infrastrukturne projekte važno je istaknuti i socijalne projekte, rekla je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, dodajući da je županija osigurala i besplatne obroke za 30% djece u osnovnim školama.

ZAGREB – Jedinstveni sajam u Hrvatskoj – sajam „Pravo doba“, posvećen starijim osobama te njihovim obiteljima, otvorio je svoja vrata na Zagrebačkom velesajmu. S obzirom na rast udjela generacije iznad 50 godina u ukupnom stanovništvu Hrvatske, na Zagrebačkom velesajmu, petu godinu za redom, održava se sajam Pravo doba namijenjen upravo osobama treće životne dobi. U tri sajamska dana, od 16. do 18. svibnja, 83 izlagača iz deset zemalja će prezentirati svoje usluge i proizvode. Ulaz na sajam, koji je otvoren svakodnevno od 10,00 do 18,00 sati, je besplatan.

KOTORIBA – Svečano otvaranje Ispostave Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije u Kotoribi održano je u četvrtak, 16. svibnja 2019. godine. Oko 10 tisuća stanovnika će zahvaljujući ovom ulaganju dobiti veću kvalitetu zdravstvene zaštite, a za 30% smanjit će se vrijeme do dolaska hitne pomoći. Jedan Tim T2 radit će kroz vikend, a u nadolazećem razdoblju bit će osiguran njihov rad i kroz tjedan, najavljeno je na današnjem otvaranju. Zavod za hitnu medicinu osigurao je opremu i vozilo vrijednosti oko 750 tisuća kuna, 450 tisuća kuna za adaptaciju prostora izdvojila je općina Kotoriba, dok će troškove za djelatnike snositi Međimurska županija. Na otvorenju su bili župan Matija Posavec, načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Vujević i drugi. Otvorenjem ove ispostave, dolazak do zdravstvenih ustanova u Prelogu ili Čakovcu bit će znatno smanjen i to je zaista važno u zdravstvenom sustavu, ali ćemo paralelno tražiti izmjenu mreže na nacionalnoj razini kako bi u budućnosti troškove preuzela država, istaknuo je župan Posavec.

VARAŽDIN – Bespovratne potpore Varaždinske županije u turizmu za 2019.godinu u iznosu od milijun kuna dodijeljene su korisnicima za projekt ”Kuće za odmor s pričom”. – Ovo će značajno unaprijediti turističku ponudu, jer je upravo smještajni kapacitet najveća boljka , a ova potpora pomoći će korisnicima da unaprijede ponudu, dodaju ležajeve, ali i za unapređenje samih objekata, rekla je predsjedavajuća  Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević. Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini rekao je kako je na ovaj javni natječaj pristiglo 88 prijava od kojih je povjerenstvo ocijenilo pozitivno njih 58. – Osim samih kreveta, financirat će se i tri prezentacijska centra – na Varaždinbregu te u Varaždinu i Gaćicama.

KOPRIVNICA – I u Koprivničko-križevačkoj županiji od četvrtka,16. do subote, 18. svibnja 2019. godine, održat će se Dani otvorenih vrata udruga 2019. Poseban je naglasak stavljen na predstavljanje rezultata projekata i programa udruga financiranih sredstvima iz javnih izvora, kako bi se time pridonijelo još većoj otvorenosti i boljoj transparentnosti rada udruga u Hrvatskoj. Prvog dana svoja će vrata otvoriti Udruga udomitelja za djecu Osmijeh i Udruga „Peski-Art Đuđevac“, a u petak, svoj će rad i projekte predstaviti Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije, Udruga HERA za zaštitu i promicanje ljudskih prava te Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latice“ Koprivnica. Kavom za volontere u subotu će Dane otvorenih vrata udruge obilježiti Koprivnička inicijativa volontera i aktivista, dok će sva tri dana programa, svoj rad zainteresiranima predstavljati Udruga Roma „Korak po korak“ Koprivničko-križevačke županije.

KRAPINA – Udruga slijepih Krapinsko-zagorske županije organizirala je u četvrtak, 16. svibnja 2019. godine, u svojim prostorijama u Krapini, obilježavanje Majčinog dana i dana obitelji. Tim povodom predstavnici Obiteljskog centra Krapina održali su predavanje s temom „Pozitiva kao stil života“, a nakon toga upriličeno je druženje i igra pikada.

loading