Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.06.2017.

Posted in Vijesti

STUBIČKE TOPLICE – Švicarska diplomatska delegacija, na čelu sa švicarskim veleposlanikom u Hrvatskoj Stefanom Estermanom, u dvodnevnom je posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji. Udruga švicarskih delegata registrirana je u Stubičkim Toplicama gdje je u petak, 16. lipnja 2017.godine održan regionalni godišnji skup, a prigodnu dobrodošlicu poželjeli su im zamjenici župana Krapinsko zagorske županije Jasna Petek i Anđelko Ferek Jambrek. Nakon popularnih Stubaka obišli su Gornju Stubicu, Krapinu te Mariju Bistricu.

TUHELJSKE TOPLICE – Lokalni SDP – temelj snažnog SDP-a, moto je dvodnevnog skupa SDP-ovih gradonačelnika, načelnika i župana, u čijem radu u Tuheljskim Toplicama, 16. I 17. lipnja 2017. godine sudjeluje i predsjednik SDP Hrvatske Davor Bernardić, a čiji su moderatori Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije i Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije. Izlaganja su pripremili Marko Vešligaj na temu Financiranje lokalne samouprave, Mišel Jakšić Poduzetništvo u jedinicama lokalne samouprave, Ivan Koprić Pogled na lokalnu samoupravu, Vojko Obersnel Lokalna samouprava kao servis građana, Jasna Petek Prijedlozi školske reforme kroz lokalnu samoupravu,  Ivana Marković Pomorsko dobro i problem jedinica lokalne samouprave, Sanja Udović Primjer dobre prakse kroz najveću hrvatsku općinu, Zvonimir Novosel Poduzetničke zone i Damir Mateljan EU fondovi.

ČAKOVEC – Međimurski župan Matija Posavec (HNS) u petak 16. lipnja 2017. godine je u Čakovcu objavio ostavku na dužnost predsjednika Središnjeg odbora HNS-a, kao i na sve druge stranačke pozicije na nacionalnoj razini stranke. Odluku je, kaže, donio nakon osobnog promišljanja i zato jer smatra da Međimurke i Međimurci ne bi podržali njegov angažman u novoj koalicijskoj Vladi ni njegov angažman kao predsjednika HNS-a.

ZAGREB – Konstituirajući sjednica zagrebačke Gradske skupštine bit će održana do kraja lipnja, najavio je to zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Osvrćući se na moguće partnere u Skupštini Bandić je još jednom ponovio kako je Stranka rada i solidarnosti spremna odreći se mjesta predsjednika Skupštine kako bi se postigao dogovor. Na koncu je istaknuo kako koaliciju dogovara njegova zamjenica i predsjednica gradske organizacije stranke Jelena Pavićić Vukičević.

ZAGREB – Izložbu fotografija „I reću ću vam samo još jednu stvar – zapamtite Vukovar“ , autora Drage Tomašića iz Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske , povodom Dana državnosti, danas je u auli Gradske uprave  otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši dvije rečenice – da se više nikada ne dogodi i da se nikada ne zaboravi. Izložba donosi 30-ak fotografija sa zagrebačkog  obilježavanja 25. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara te se može razgledati do 25. lipnja.

KRAPINA – Kako bi se upoznali sa aktualnom situacijom i potrebama Vatrogasne zajednice Krapinsko- zagorske županije čelne ljude zagorskog vatrogastva primili su danas župan Željko Kolar, zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek te predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki. Današnji prijem bio je prilika da se dosadašnjem predsjedniku Ivici Glasu zahvali na uspješnom radu i vođenju Vatrogasne zajednice, kroz čak četiri mandata, ali i razgovara o daljnjim ulaganjima u prijeko potrebnu opremu vatrogasaca. Naime, u skorije vrijeme bit će nabavljena termalna kamera te kompleti za stabilizaciju vozila, koji su prijeko potrebnih u njihovim gotovo svakodnevnim intervencijama. Inače, Vatrogasna zajednice Krapinsko zagorske županije koordinira radom 80 dobrovoljnih vatrogasnih društava te dvije Javne vatrogasne postrojbe.

KOPRIVNICA – Ugovor o javnoj nabavi radova rekonstrukcije zgrade Osnovne škole Sveti Petar Orehovec, potpisao je s izvođačima radova župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Rekonstrukcijom škole u Svetom Petru Orehovcu koju polazi 240 učenika u 14 razrednih odjela učenicima će biti omogućeni adekvatne uvjeti za pohađanje nastave. Vrijednost radova je 3 milijuna i 923 tisuće kuna, a rok za njihov završetak tri mjeseca.

ČAKOVEC – Međimurska županija i partneri pripremaju se za provedbu projekta „1,2,3…PALIM LAMPICU!“- razvoj sustava podrške potencijalno darovitim učenicima u Međimurskoj županiji. Osamsto tisuća kuna vrijedan projekt pružit će individualizirane i obogaćene programe koji se nadovezuju na sadržaje redovitog obrazovanja za 80 učenika iz osnovnih škola kojima je osnivač Međimurska županija, ali i 118 nastavnika, za jačanje njihovih kompetencija za rad s darovitim učenicima. Osim 18 osnovnih škola i 4 srednje škole, partner na projektu je i Regionalna razvojna agencija Međimurja- REDEA. ISudionici projekta potpisali su  Sporazum o partnerstvu, a uskoro slijedi i potpisivanje ugovora između prijavitelja Međimurske županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

ZAGREB – Međunarodni festival vatrometa po 17. puta obasjat će nebo nad zagrebačkim Bundekom od 16. do 18. lipnja. Ovog puta okupit će se najbolji i najmaštovitiji svjetski priznati pirotehničari te prirediti vrhunsku zabavu uz višeminutne, raskošne i bučne vatromete. Sve pirotehničke ekipe specijalizirane su za izvođenje velikih javnih vatrometa te imaju dugogodišnje iskustvo i stotine izvedenih vatrometa iza sebe. Osim spektakla na nebu iznad Zagreba, posjetitelje  očekuju i glazbeni nastupi renomiranih hrvatskih izvođača.

KRAPINA – Predstojećeg vikenda počinje tradicionalno „Ljeto u Krapini“. Prvi vikend naziva „Noć krapinskog pračovjeka donosi bogat program. Tako se danas, 16. lipnja 2017. godine u Galeriji Grada Krapine u 19,00 sati otvara izložba „Felix u gostima“ Srećka Puntarića Felixa. U subotu, 17. lipnja program na središnjem trgu počinje već od 9,00 sati. Održat će se Sajam braniteljskih zadruga iz cijele Hrvatske, i program povodom obilježavanja 50. godina osvajanja kupa velesajamskih gradova GNK Dinamo. U večernjem dijelu programa nastupa Trnje i Opća Opasnost. U nedjelju, 18. lipnja od 17,00 sati počinje bogat i raznovrstan program na Hušnjakovu.

VARAŽDIN – Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin po drugi put ove godine organizira Obrtnički ulični sajam.  Tridesetak obrtnika će sutra, 17. lipnja 2017. godine,  na Trgu Kralja Tomislava i Pavlinskoj ulici, varaždincima i gostima ponuditi svoje proizvode, a sajam će se odvijati od 9,00 do 18,00 sati.  Glavni cilj i svrha “Obrtničkog uličnog sajma” je promocija obrtnika grada Varaždina.

ZAGREB – U cilju zaštite i očuvanja strogo zaštićenih vrsta, u ovom slučaju bijele rode, na području Zagrebačke županije provedena je akcija prstenovanja ptića. Na području Vrbovca i općine Dubrava ptići su prstenovani, a na području Jastrebarskog, Klinča Sela i Pisarovine prstenovanje će biti idući tjedan. Cilj samog prstenovanja je praćenje ptica i njihovog kretanja u budućnosti. Na ovaj način ornitolozi mogu pratiti selidbu svake jedinke, znati gdje se gnijezdi i hrani te gdje i kako će završiti svoj život.

ZAGREB – Bečki bal bit će održan sutra, 17. lipnja 2017. godine, u Državnom arhivu. To je prvi puta da se bal održava u Zagrebu čime će se glavni grad Hrvatske upisati na kartu prestižnih gradova koji su ugostili ovaj spoj – glazbe, plesa, profinjenosti i kulturnog sadržaja. Bečke valcere, ali i jelačić marš zasvirat će orkestar Original Straus Cappelle. Uz njih posebna gošća bala bit će sopranistica Antonella Malis. Bal ima i humanitarni karakter. Dio sredstava namijenjen je za Udrugu slijepih Zagreb, odnosno za samozaposlenje slijepih i slabovidnih osoba. Bal je izuzetno važan i radi raznolike kulturno turističke ponude Zagreba Bal se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović i Ministarstva turizma RH.

loading