Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 16.07.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na aktualnom satu 30. sjednice Gradske skupštine gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić najavio je gradnju 10 škola, 10 sportskih dvorana i 10 vrtića. Kako je rekao dokumentaciju će se pripremiti već ove godine, dok će svi detalji biti poznati početkom rujna. Bandić se osvrnuo i na project izgradnje Centra za gospodarenje otpadom za Grad Zagreb, Sisačko-moslavačku i Zagrebačku županiju. Rekao je kako otpad jest zagrebački problem, ali i problem Ministarstva zaštite okoliša koje treba donijeti Plan gospodarenja otpadom. Govora je bilo i o uređenju Branimirca. Nakon što su stari štandovi i objekti maknuti, te nakon što su radnici uredili zapušteni prostor na križanju Branimirove i Držićeve – gradonačelnik Milan Bandić najavio je kako će upravo na toj lokaciji biti sagrađen najbolji i najljepši tržni centar u Zagrebu.

ZABOK – Policijska uprava krapinsko-zagorska s Policijskim nacionalnim USKOK-om i Općinskim državnim odvjetništvom Zlatar više je mjeseci istraživala deset osoba s šireg područja grada Zaprešića, zbog sumnje u izradu, nabavljanje i stavljanje u opticaj krivotvorenih kuna. Posao je jučer okončan uhićenjem šest osoba, rečeno je danas na izvanrednoj press konferenciji u PUKZ. Uhićena je 25-godišnja hrvatska državljanka iz Zaprešića i još pet osoba s tog područja koji su lažne kune izrađivali u Sloveniji i prenosili preko granice u Hrvatsku, a riječ je o 450 tisuća kuna, u apoenima od 500 i 1000 kuna. Od šestero uhićenih na slobodu je pušteno dvoje, a u opticaju se diljem čitave Hrvatske pojavilo oko 80 tisuća kuna, a dio ih je polagan čak i u bankomate. Spekulacije koje su se pojavile u nekim medijima, da je među osumnjičenima i sin načelnika PU zagrebačke Josipa Burušića, nisu ni potvrđene, niti demantirane, a bez odgovora je ostalo i pitanje zašto je ovaj slučaj vodila Policijska uprava Krapinsko-zagorska.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povukao je prijedlog rebalansa proračuna sa 30. sjednice Gradske skupštine, a nakon što su iz HSLS-a i SDP-a najavili da taj prijedlog neće podržati. Kako je rekao gradonačelnik, rebalans kojim će se osigurati novac i za produženu Branimirovu bit će usvojen za tjedan dana, a time će biti osigurani i novci za nabavku osnovnoškolskih i srednjoškolskih udžbenika. S druge strane, zastupnici su danas raspravljali o izvršenju proračuna za prošlu 2014. godinu. Kako je rekao pročelnik gradskog ureda za financije, Slavko Kojić, trošilo se u skladu sa planom. No da se moglo više i bolje složili su se i vladajući i oporba. Izvješćem o izvršenju proračuna nakon gradskih zastupnika bavit će se nadležna državna tijela i institucije. Na 300. sjednici zastupnici su prihvatili i izmjene i dopune GUP-a Grada Zagreba čime će se omogućiti najvećem mogućem broju građana legalizacija bespravno izgrađenih objekata.

KOPRIVNICA – Prvi javni prijevoz nulte emisije u Hrvatskoj predstavljen je danas u Koprivnici. Grad Koprivnica nabavio je dva električna mini autobusa, vrijedna oko 1,4 milijuna kuna, koji će od jeseni voziti ulicama grada, a nabavljeni su kroz EU projkt CIVITAS DYN@MO u kojem Grad Koprivnica sudjeluje već treću godinu. Dva autobusa konvertirana su u jednom hrvatskom poduzeću, imaju 13 + 1 mjesto te trenutno imaju mogućnost postizanja maksimalne brzine od 60 km/h, koja će se prema potrebi povećavati. Trenutno se razmatraju dvije linije kojima će od jeseni autobusi voziti: Kampus-Starigrad-Draganovec te Čarda-Radnička cesta. Javni prijevoz u prvoj godini prometovanja bit će besplatan za korisnike.

KRAPINA – Temeljem mjera ruralnog razvoja, Krapinsko-zagorska županija raspisala je javni poziv za sufinanciranje pripreme projektne dokumentacije. Na javni poziv pristiglo je 12 prijava korisnika koji su prijavili svoje projekte na Program ruralnog razvoja RH, a odobreno im je ukupno 94 tisuće i 100 kuna. Ugovori s korisnicima potpisani su danas u Krapini. Sredstva su se najčešće tražila za ulaganje u nabavu poljoprivredne mehanizacije, modernizaciju i povećanje poljoprivredne proizvodnje te rekonstrukciju, izgradnju i opremanje farme. Natječaj je i dalje otvoren te iz županije pozivaju poljoprivrednike koji se planiraju javiti na program ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede, da se jave za sufinanciranje pripreme projektne dokumentacije. Županija pripremu dokumentacije sufinancira u vrijednosti do 50%, maksimalno do 30 tisuća kuna.

VARAŽDIN – Program manifestacije „Ljeto u Varaždinu“ koju organizira varaždinski koncertni ured, nastavlja se večeras, sutra i u subotu s nekoliko zanimljivih koncerata. Osim za Varaždince i goste Varaždina, koncerti se priređuju i za brojne sudionike Europskih igara mladih sportaša s invaliditetom, pa se kao organizator uz koncertni ured pojavljuje i Hrvatski paraolimpijski odbor. Tako će večeras  nakon službenog otvorenja igara u sklopu kojeg će u 20,00 sati na Kapucinskom trgu nastupiti Varaždinske mažoretkinje i Varaždinski folkorni ansambl, a u 21,00 sat varaždinski sastav Timeless.

POKUPSKO – Povodom obilježavanja Dana Zagrebačke županije,17. srpnja, delegacija Zagrebačke županije, na čelu sa županom Stjepanom Kožićem, odala je danas počast poginulim hrvatskim braniteljima s područja Zagrebačke županije kod spomen obilježja na mostu na rijeci Kupi u općini Pokupsko.

ČAKOVEC – Sporazum Međimurskog veleučilišta u Čakovcu s Hrvatskim Olimpijskim Odborom za školovanje vrhunskih sportaša potpisali su jučer u Čakovcu tajnik Hrvatskog Olimpijskog odbora Josip Čop i dekanica Međimurskog veleučilišta Nevenka Breslauer. Njime se omogućuje razvoj programa kojim bi studenti koji se profesionalno bave sportom mogli što jednostavnije polagati ispite i steći zvanje, odnosno diplomu. Studenti koji se priključe programu nisu dužni dolaziti na sva predavanja niti na predviđene rokove ispita, već im se studij prilagođava sukladno njihovim sportskim obavezama.

ZELENJAK – VELIKO TRGOVIŠĆE – Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata “Barun” iz Zlatara, domaćin je ljetnog kampa za 39-ero djece hrvatskih branitelja iz četiri županije koji se održava do 18. srpnja. Djeca koja su inače smještena u Bedekovčini, jučer su kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku položili vijence i odali počast Domovini. Dobrodošlicu u Zagorje poželjeli su im župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki. Djeca su u Velikom Trgovišću posjetila rodnu kuću prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana i Spomen školu Franjo Tuđman, a u Klanjcu na tamošnjem gradskom groblju odali počasti na grobu autora hrvatske himne Antunu Mihanoviću, nakon čega su razgledali postav Galerije Antuna Augustinčića.

KOPRIVNICA – Pripreme novog projekta za kandidiranje na otvoreni natječaj „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“ bila je tema sastanka u prostorima Koprivničko-križevačke županije. Definirani su glavni okviri projektnog prijedloga te dogovoreni svi koraci potrebni za pripremu i prijavu projekta. Natječaj, je objavljen u okviru Europskog socijalnog fonda, a omogućava povećanje socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u razvoju. Nositelj projekta će biti Koprivničko-križevačka županija dok će partneri biti sve škole za čije će se učenike osigurati pomoćnici u nastavi. Natječaj je otvoren do 14. kolovoza, a maksimalno se može ostvariti iznos od 2,5 milijuna kuna.

loading