Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 16.07.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Doček Hrvatske nogometne reprezentacije sa Svjetskog nogometnog prvenstva iz Rusije u ponedjeljak, 16. srpnja 2018. godine, organiziraju Grad Zagreb i Hrvatski nogometni savez, te pozivaju navijače da Vatrene dočekaju na samoj ruti kretanja povorke od Zračne luke do Trga bana Josipa Jelačića na kojem je organiziran doček. Autobusi s nogometnom reprezentacijom i stručnim stožerom kretat će se trasom od Ulice Rudolfa Fizira preko Zagrebačke ulice, Ulice Savezne Republike Njemačke, Avenije Dubrovnik, Avenije Većeslava Holjevca, preko Mosta slobode do Ulice Hrvatske bratske zajednice, Ulice grada Vukovara, Savske ceste, Rooseveltovog trga, Trga Republike Hrvatske, Frankopanske ulice te Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića. Za to vrijeme, između 14,00 i 15,30 sati na trasi kretanja svečane kolone će se u potpunosti obustaviti promet motornih vozila. S ciljem što lakše organizacije dolaska navijača na Trg bana Josipa Jelačića, za sve autobuse koji će iz raznih dijelova Hrvatske stizati u Zagreb, osigurana su parkirališna mjesta na površini s istočne strane Zagrebačkoga Velesajma, a od 8,00 sati za navijače je do Glavnog kolodvora organiziran i prijevoz ZET-ovim autobusima. Dolazak reprezentacije na središnji zagrebački trg očekuje se oko 14,30 sati, gdje će ih dočekati Zaprešić Boysi, a uz navijačke pjesme predviđena je i izvedba budnice “Moja domovina”. U vrijeme izvođenja te pjesme u nebo će se pustiti i tisuće crveno-bijelih balona.

ZAGREB – U čast Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, kojoj se u metropoli priprema veličanstven doček, odlukom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, javni je prijevoz u Zagrebu od ponoći pa sve do kraja ponedjeljka, 16. srpnja 2018. godine, u potpunosti besplatan. Time se dodatno olakšava dolazak navijača iz svih dijelova Hrvatske, ali i drugih zemalja, do središnjeg gradskog trga, kao i cjelodnevni boravak u ponosnom Zagrebu. Zbog očekivano velikog broja ljudi, osobito u gradskom središtu,iz Gradske uprave apeliraju da se u centar grada dolazi isključivo javnim prijevozom, a posebna parkirališna mjesta, posebice za autobuse, osigurana su na zapadnoj i istočnoj strani Zagrebačkog velesajma, od kuda će voziti izvanredna linija ZET-a do terminala Glavni kolodvor. Omogućeno je i besplatno parkiranje osobnih vozila na nedugo otvorenom parkiralištu Gredelj-Strojarska, gdje je raspoloživo 500 parkirališnih mjesta, kao i na parkiralištu Paromlin s također više od 500 mjesta te ispred Robnih terminala na Jankomiru.

ZAGREB –  Župan Stjepan Kožić i predstavnici 35 gradova i općina Zagrebačke županije kao i županijskog Zavoda za hitnu medicinu  potpisali su ovog ponedjeljka, 16. srpnja 2018. godine ugovore o potporama za EU projekte kojima će se sufinancirati tehnička pomoć za prijavu projekata, izrada projektne dokumentacije i provedba projekata sufinanciranih iz fondova i programa EU. Radi se o ukupnom iznosu od 2 milijuna 371 tisuću kuna.Tako smo od 2007. do danas pomogli velik broj projekata, naglasio je župan Stjepan Kožić

ZAGREB – Baština i migracije tema je ovogodišnje 52. Međunarodne smotre folklora koja će biti održana u Zagrebu od srijede 18. do nedjelje 22. srpnja  2018. godine, na nekoliko lokacija u gradu, od Trga bana Jelačića preko Gornjeg grada do Ljetne pozornice Bundek. U pet dana trajanja manifestacije svi zainteresirani zagrepčani te njihovi gosti moći će uživati u nastupima folklornih društava iz Hrvatske i svijeta koji će prikazati različitosti te bogatstva svoje kulture i baštine. „Programom Smotre želimo prikazati kako kultura utječe na migracije, odnosno kako migracije utječu na kulturu te kako kultura određuje naš suvremeni život ma gdje mi bili“, istaknuo je Tvrtko Zebec, umjetnički ravnatelj 52. Međunarodne smotre folklora. U Europskoj godini kulturne baštine 52. Međunarodna smotra folklora održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Hrvatskog sabora.

KRAPINA – Već se nekoliko godina u Hrvatskoj naglašava potreba usklađivanja obrazovanja i potreba na tržištu rada, a po tom pitanju određene aktivnosti redovito poduzima i Krapinsko-zagorska županija koja je i ove godine provela ciklus predstavljanja deficitarnih zanimanja i srednjoškolskih programa svim zagorskim učenicima 7. i 8. razreda. U školskoj godini 2018./2019., deficitarna zanimanja u Krapinsko-zagorskoj županiji su zidar, keramičar, vodoinstalater, stolar i konobar, a svi učenici koji upišu jedno od tih zanimanja, dobivaju županijsku stipendiju. Prema podacima o broju prijava za strukovne trogodišnje i četverogodišnje programe na ovogodišnjim upisima, aktivnosti su urodile plodom, odnosno gimnazijski programi ove su godine pali u drugi plan u usporedbi sa strukovnim zanimanjima.

ZAGREB – Prva grupa djece hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata osnovnoškolskog uzrasta i slabijeg socijalno-ekonomskog statusa u organizaciji grada Zagreba otputovala je na ljetovanje u Crikvenicu. Riječ je o programu kojeg Gradski ured za branitelje tradicionalno provodi svake godine kako bi se djeci omogućio boravak na jadranskoj obali. Danas je zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, ispratio grupu od 60-ero djece koju u Crikvenici očekuje bogati program. Prema najavama iz Gradskog ureda za branitelje, Grad Zagreb će ove godine organizirati ljetovanje za 250 djece hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata osnovnoškolskog uzrasta.

ZAGREB – Radovi na rekonstrukciji dijela Kamenite ulice od sjevernog portala Kamenitih vrata, uključujući prolaz kroz Kamenita vrata, do križanja s Opatičkom počinje danas, 16. srpnja 2018. godine i trajat će dva mjeseca. Zbog opsežnih radova i  izrazito velike dubine i širine iskopa, te nedovoljne širine sjevernog i južnog portala Kamenitih vrata, pješacima će biti onemogućen prolaz kroz Kamenita vrata za vrijeme prve faze izvođenja radova od 30 dana. Paljenje svijeća i pristup oltaru omogućit će se na blagdane Velike Gospe, 15.kolovoza. i Male Gospe, 08.rujna.

VARAŽDIN – Obnoviti proizvodnju heljde na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Varaždinske županije, ali i cijele sjeverozapadne Hrvatske, cilj je projekta koji provode županija i  varaždinska podružnica poljoprivredno savjetodavne službe u suradnji s ovdašnjim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Pokusi s Varaždinskom heljdom na području Varaždinske županije provode se već desetak godina, s ciljem upisa sorte Varaždinska heljda na sortnu listu Republike Hrvatske. Korist od  toga imat će svi trenutni i budući proizvođači i potrošači heljde u Hrvatskoj, ali i prerađivači i pčelari koji heljdu koriste kao medonosnu biljku.

ČAKOVEC – Središnji državni ured za šport sa 73.350 kuna, a što je skoro 80% potrebnih sredstava, sufinancirat će projekt čakovečkih Ljetnih sportski kampova “Svaki tjedan sport jedan“ koji se tijekom školskih praznika provodi već 13 godina. Iako su kampovi tek na sredini planiranog kalendara, već sada je nadmašena prošlogodišnja prijavljena brojka školaraca kojima su na raspolaganju rekordna 24 sportska kampa.

SVETI IVAN ŽABNO – Radove koje provodi Županijska uprava za ceste na području Općine Sveti Ivan Žabno obišao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren u pratnji načelnika Općine Nenada Bošnjaka. Radi se na obnovi 1.470 metara lokalne ceste Kuštani-Cirkvena, u vrijednosti 432 tisuće kuna, te na dionici Cirkvena-Praščevac, dužine 1.400 metara u vrijednosti 514 tisuća. Uz obilazak radova na cestama, župan Koren i načelnik Bošnjak razgovarali su o aktualnim planovima i projektima na podizanju standarda općine.

loading