Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.07.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U Virtualnoj radionici URIHO-a ovog utorka, 16. srpnja  predstavljen  je projekt osposobljavanja osoba s invaliditetom za poslove čistača i pomoćnih kuhara. Pod motom Pometimo prošlost, zakuhajmo budućnost, cilj je povećati zapošljivost osoba s invaliditetom za poslove čistača i pomoćnih kuhara, a namijenjen je u prvom redu osobama s intelektualnim teškoćama. Nositelj projekta je URIHO – Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a partner Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Zagreb. Vrijednost projekta je 836.000 kuna i u potpunosti je  financiran sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond.

 ZAGREB – Zagrebački velesajam dobitnik je nagrade 2019. Exhibition World/UFI GED Award, Međunarodnog udruženja sajmova za izniman doprinos razvoju sajamske industrije. Nagrada je dodijeljena u kategoriji „Industry impact“ za organizaciju stručne međunarodne konferencije pod nazivom „Sajamska industrija – disruptor or disruptee“, održane na Zagrebačkom velesajmu u lipnju.

GORIČAN – Završna konferencija projekta „Kulturna baština kao temelj razvoja održivog turizma – Buđenje“ , čiji je nositelj Općina Goričan, a partneri su joj Turistička zajednica Međimurske županije te u Sloveniji Občina  Šentilj i Zavod za turizam Maribor – Pohorje, održana je danas, 16. srpnja 2019. godine, u Goričanu. Projekt „Buđenje“ počeo je s provedbom, 1. kolovoza 2017. godine. U sklopu projekta u Goričanu su provedena dva istraživanja – jedno na području arheološkog nalazišta „Župnikov vrt“ u sklopu kulturnog dobra „Crkva Sv. Leonarda, kurja župnog dvora i pil Sv. Obitelji“, dok je drugo istraživanje arheološki lokalitet „Nekropola pod tumulima u Goričanu“. Istodobno, kod partnera u Sloveniji provedeno je istraživanje arheološkog lokaliteta „Cerščak – Gradišče“. Nakon oživljavanje Šoderice, ovaj projekt je od velikog je značaja za općinu Goričan osobito po revitalizaciji starog graničnog prijelaza, rekao je načelnik Mario Moharić. Svi ovi sadržaji doprinijet će turističkom razvoju i ponudi Međimurja, te privući lokalne i strane turiste da upoznaju ovdašnju kulturu i tradiciju naglasila je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman. Projekt „Buđenje“ je financiran u sklopu INTERREG programa prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska, a vrijednost mu je 988.700 eura od čega su 85% sredstva EU.

ZAGREB – Bogati program kulturno-zabavne manifestacije BadlFest, koja će biti održana od četvrtka do nedjelje u Krapinskim Toplicama, predstavljen je danas u Zagrebu. Riječ je o središnjoj ljetnoj manifestaciji Krapinskih Toplica koja nudi niz raznovrsnih kulturnih, zabavno-glazbenih, sportskih i gastronomskih događanja. Manifestacija BadlFest organizirana je u spomen na Jakoba Badla, utemeljitelja zdravstvenog turizma u Krapinskim Toplicama te ususret danu Općine. „Festival se kroz osma godina pokazao kao izvrsna dopuna osnovnoj ponudi Krapinskih Toplica i tih četiri dana cijela općina intenzivno živi“, naglasio je Ernest Svažić, načelnik Općine Krapinske Toplice.

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija uključila se, sa općinama i gradovima, u projekt nabave radnih bilježnica za osnovnoškolce. Radi se o obaveznim radnim bilježnicama za obavezne predmete od prvog do osmog razreda. Procijenjena vrijednost je oko 3 milijuna kuna, a 50 % osigurava županija dok će ostali iznos financirati općine i gradovi. – Sve  Osnovne škole u županiji o tome imaju informaciju, a informirali su i roditelje – kaže zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, dodajući da će nova školska godina početi sa osiguranim radnim bilježnicama iz proračuna županije te općina i gradova. Informacije zainteresirani roditelji mogu pronaći na internetskoj stranici županije, te ukoliko imaju pitanja mogu se obratiti u županijski Upravi odjel za obrazovanje, kulturu i sport.

POKUPSKO – Povodom obilježavanja Dana Zagrebačke županije delegacija Zagrebačke županije na čelu sa županom Stjepanom Kožićem odala je počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas, 16. srpnja na spomen obilježju na mostu na rijeci Kupi u općini Pokupsko.

VARAŽDIN – Prije dva mjeseca, počeli su radovi na energetskoj obnovi zgrade Ljekarne Varaždinske županije, u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu. Tim povodom zamjenik župana Robert Vugrin, zajedno s ravnateljicom Ljekarne Varaždinske županije Zvezdanom Petrović i resornim pročelnicama, u utorak 16. srpnja 2019. godine, je obišao radilište. Projekt energetske obnove zgrade iz 1962. godine u čijem je prizemlju ljekarna dok je na katu kompletna uprava Ljekarne, vrijedan je ukupno 1,9 milijuna kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 860.400 kuna ili 56 % prihvatljivih troškova. Riječ je o jednom od brojnih projekta koji se provode na području Varaždinske županije ukupne vrijednosti od 740 milijuna kuna, od čega se polovica njih, u vrijednosti od oko 350 milijuna kuna, odnose na energetsku obnovu zgrada napomenuo je zamjenik Vugrin. Ljekarna u Kolodvorskoj ulici je središnja ljekarna u Varaždinskoj županiji, koja organizira dežurstvo tijekom cijele godine pa tako i vikendima, blagdanima i praznicima, a u kojoj se i za vrijeme odvijanja radova djelatnost obavlja nesmetano.

PRELOG – Prelog i Međimurska županija ovaj tjedan su domaćini 39. svjetskog ribolovnog prvenstva za klubove. Natječe se 30 klubova iz cijelog svijeta s petstotinjak natjecatelja koji svoje vještine testiraju upravo u Međimurju, koje je prepoznato kao jedna od najboljih destinacija sportskog ribolova. Međimurskom ribolovnom savezu, ovo je peto svjetsko prvenstvo, a samo natjecanje se održava uz kanal HE Čakovec – Orehovica koji nudi bogatstvo ribljeg svijeta pa ribiči mogu uloviti nosare, mrene, deverike, uklije, podust, klen i brojne druge ribe.

PETERANEC – Rekonstruiranu dionicu lokalne ceste u Općini Peteranec obišao je koprivničko-križevački župan Darko Koren u pratnji ravnatelja ŽUC-a Dragutina Guzalića i načelnika Peteranca Krešimira Matijašića. Kako je rekao ravnatelj Guzalić, obnovljen je dotrajao kolnik, a vrijednost radova je 263 tisuće kuna. Župan Koren izrazio je zadovoljstvo izvedbom radova napomenuvši kako je intencija Koprivničko-križevačke županije da se obnovi što više kilometara cesta koje su u nadležnosti županije. Tom prilikom načelnik Matijašić govorio je i o prometnoj problematici u Peterancu te što se sve poduzima i koji se projekti planiraju kako bi se osigurali adekvatni uvjeti i prometna sigurnost za lokalno stanovništvo.

loading