Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.08.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ovog četvrtka, 16. kolovoza 2018. godine započeli su radovi na sanaciji sjevernog kolnika Avenije Dubrovnik i to od Sarajevske ceste do Ulice Savezne Republike Njemačke u dužini od oko tisuću 400 metara. Radovi će trajati oko 14 dana i odvijat će se u tri faze u sklopu kojih će biti saniran kolnik te obnovljena prometna i svjetlosna signalizacija. Vrijednost investicije je oko 5 milijuna kuna. Promet će se odvijati obilaznim pravcima.

ZAGREB – Ovogodišnja proslava blagdana svetog Roka u istoimenoj kapeli na zagrebačkom Rokovom perivoju iznad Britanskoga trga u četvrtak, 16. kolovoza 2018. godine bit će u znaku blagoslova novoga kipa sv. Roka. Nakon svečane večernje mise u 18,00 sati koju predvodi celjski biskup mons. Stanislav Lipovšek uslijedit će zavjetna procesija oko kapele s upaljenim svijećama te novim kipom. Tijekom dana mise će se u obnovljenoj kapeli, vrijednom primjeru sačuvane sakralne arhitekture 17. stoljeća u gradu Zagrebu, još slaviti u 8,00, 9,30 i 11,00 sati, a tijekom prijepodneva i navečer hodočasnici će imati priliku za ispovijed. Posebnost je  kapele na Rokovom perivoju u samom središtu grada što čuva mnogo tajni. Vrata te crkve danas su otvorena cijeli dan.

ZAGREB – Zagrebačka županija uputila je gradovima i općinama na svom području javni poziv za prijavu programa/projekata za financiranje izrade nove katastarske izmjere katastarskih općina na području županije. Za tu namjenu Zagrebačka županija je osigurala milijun kuna, a javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, najkasnije do 30. studenog 2018. godine. Pravo na podnošenje prijava imaju jedinice lokalne samouprave s područja Zagrebačke županije koje u svojim razvojnim programima, planovima i proračunu za 2018. godinu imaju planirana sredstva za financiranje kandidiranih projekata, pod uvjetom da taj isti projekt ne sufinancira drugi upravni odjel Zagrebačke županije.Tekst javnog poziva i obrazac za prijavu nalaze se na službenoj stranici www.zagrebacka-zupanija., a više informacija može se dobiti u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša.

KRAPINA – Za mjere razvoja poljoprivredne proizvodnje, Krapinsko-zagorska županija je u svom Proračunu za ovu godinu izdvojila 2 milijuna i 700 tisuća kuna. Trenutno su otvorena dva natječaja – potpore za ulaganja u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, za koji je osigurano 329 tisuća kuna i otvoren je do 31. kolovoza, te potpora za razvoj poljoprivredne proizvodnje i promociju poljoprivrednih proizvoda za koji je osigurano 100 tisuća kuna i otvoren je do 15. prosinca. Detalji o uvjetima ovih natječaja dostupni su na web stranici Županije.

VARAŽDIN – Bogat program pripremili su tijekom iduća dva tjedna u  Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu. Redovni posjeti Muzeju hrvatskog vatrogastva bit će mogući 17. i 18. kolovoza te od 20. do 24. kolovoza u vremenu od 14 do 20 sati. Središnje događanje bit će manifestacija „Kako su požare gasili naši stari?“ gdje će biti  predstavljeni  načini rada sa starom vatrogasnom opremom, ručnim i motornim štrcaljkama te oldtimer vatrogasnim vozilima s područja Varaždinske županije. Događaj će se održati 25.kolovoza ispred Muzeja hrvatskog vatrogastva u Trenkovoj ulici u Varaždinu.

ČAKOVEC – u tijeku su radovi na obnovi i uređenju Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata na ulazu u Perivoj Zrinskih u Čakovcu. Uz obnovu spomenika, uredit će se okoliš, a u njegovoj blizini bit će uređen i novi Spomen-zid sa slikama poginulih i nestalih branitelja s područja Međimurja. Vrijednost radova je oko 480 tisuća kuna za što i Grad Čakovec i Međimurska županija u svojim Proračunima imaju osigurana sredstva, svaki po 150 tisuća kuna, a projekt je prijavljen i na natječaj Ministarstva branitelja. Završetak radova i svečanost otvorenja predviđena je za 17. rujna, odnosno za Dan oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja.

KOPRIVNIČKI BREGI – Danas je dan Općine Koprivnički bregi.  Osim cjelodnevnog velikog Rokovskog proštenja, u crkvi Svetoga Roka, zaštitnika ove općine održavaju se svete mise. Program obilježavanja Dana općine Koprivnički bregi, započeo je inače u utorak svečanom sjednicom općinskog vijeća kojoj su među ostalima prisustvovali zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije  Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar i potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić.

loading