Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.08.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Nezadovoljstvo načinom financiranja županijskih uprava za ceste, izrazio je župan Krapinsko-zagorske županije te napomenuo da je zajednica županija Republike Hrvatske poslala dopis Vladi i ministru prometa Olegu Butkoviću kojim se izražava bojazan da se sredstvima koje županije, odnosno ŽUC-evi imaju neće moći osigurati sigurnost prometa i kvaliteta prometnica kakve bi trebale biti te se tražimo da se promijeni način financiranja županijskih uprava za ceste. Ako se to ne napravi u dogledno vrijeme, odnosno ako se to neće vidjeti u proračunima županijskih uprava za ceste, za sljedeću godinu, mi ćemo se morati kreditno zadužiti za 20 milijuna kuna, kao prije tri godine, kada smo time riješili 65 kilometara županijskih cesta – rekao je župan Kolar.

ZAGREB – Savjet mladih Grada Zagreba po prvi puta je raspisao javni poziv za dodjelu priznanja “Mladi Gradonačelnik Grada Zagreba 2019.” Cilj poziva i priznanja je promicanje i popularizacija aktivne participacije mladih u društvu te simboličko vrednovanje dosadašnjih aktivnosti mladih na području Grada Zagreba, ali i uvođenje novog koncepta nagrade mladim osobama između 15 i 30 godina starosti za dosadašnja postignuća u radu s mladima te idejna rješenja novih projekata za mlade u Gradu Zagrebu. Sva potrebna dokumentacija, uz detaljne upute za prijavu, dostupna je na web stranici Grada Zagreba, a popunjene prijave i obrasci šalju se do 13. rujna poštom na adresu: Savjet mladih Grada Zagreba, Gradski ured za sport i mlade, Ilica 25/I, s naznakom “Mladi Gradonačelnik Grada Zagreba 2019.” te mailom na savjetmladih@zagreb.hr

KOPRIVNICA -Izmijenjen je i dopunjen Pravilnik o uvećanim studentskim stipendijama Grada Koprivnice redovnim studentima na preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju koji imaju utvrđeni invaliditet veći od 50% kao i studentima koji se školu za deficitarna zanimanja u RH. Odlukom se omogućuje stipendiranje navedenih studenata u uvećanom iznosu i to za osobe s invaliditetom na 800 kuna za studiranje u Hrvatskoj i 1.600 kuna za studiranje u inozemstvu te 800 kuna za studente koji se školuju za deficitarna zanimanja u RH.

JALŽABET – Dvadeset i drugi Šlingani dani, najveća i najljepša smotra folklora u Varaždinskoj županiji, održavaju se od petka 16. do nedjelje 18. kolovoza 2019. godine. Riječ je o manifestaciji kojom se promiče hrvatska folklorna i narodna baština te gospodarstvo ovoga kraja, a nakon proštenjarskih sadržaja koji će biti na sam blagdan sv. Roka, u sklopu trodnevne manifestacije, održat će se i Međunarodna smotra folklora „22. Šlingani dani u Jalžabetu“. Sva tri dana manifestacije u šatoru na Sportskom centru održavat će se prigodna izložba starih predmeta i rukotvorina, ručnih radova i predmeta od slame, krep papira i šibe. Uz razgledavanje starina moći će se i kušati starinski kolači, a na izložbi će sudjelovati Udruge žena iz općine Jalžabet sa svojim gostima, Udruga vinogradara i vinara općine Jalžabet te mnogi pojedinci koji se bave očuvanjem narodne baštine krajeva iz kojih dolaze. Za najmlađe posjetitelje će biti postavljena posebna igrališta, a tu je i bogata gastronomska ponuda.

ZAGREB – Blagdan svetog Roka svečano će se proslaviti u petak, 16. kolovoza 2019. godine u zavjetnoj kapeli na Rokovom perivoju iznad Britanskog trga. Mise će se prijepodne slaviti u 8,00, 9,30, te 11,00 sati, a središnje večernje slavlje od 18,00 sati predvodit će Milan Dančuo, profesor na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Poslije večernje mise uslijedit će zavjetna procesija oko kapele s upaljenim svijećama. Kapela sv. Roka vrijedan je primjer sačuvane sakralne arhitekture 17. stoljeća u Zagrebu, a 1648. godine sagradili su je stanovnici staroga kraljevskog grada učinivši tako zavjet budući da je Zagreb bio pošteđen od smrtonosne zarazne bolesti kuge.

DRAŠKOVEC- Rokovo u Međimurju, tradicionalna je manifestacija koja će se održati u petak, 16. kolovoza 2019. godine, u Draškovcu s početkom u 10,40 sati kada počinje svečana procesija s kipom svetog Roka i sveta misa s početkom u 11 sati koju će predvoditi apostolski administrator msgr. Josip Mrzljak. U sklopu bogatog programa Rokovo u Međimurju, Udruga “Prijatelji svetog Roka” organizira humanitarnu modnu reviju pod nazivom “Od Roka do našeg doba” koja će se održati s početkom u 20 sati u Športskoj dvorani Osnovne škole Draškovec. Modele na Modnoj reviji nosit će članovi Udruge “Prijatelji svetog Roka”, a sav prikupljeni dobrovoljni dar namijenjen je za potrebe fizioterapeutskih vježbi i društveno-kulturni život djece, članova Udruge slijepih Međimurske Županije iz Čakovca.

ZAGREB – Zagrebačka županija pokrenula je program edukacije „Poduzetništvo u turizmu“ kroz koji će osigurati sufinanciranje edukacije za 15 polaznika sa svog područja. Cijena edukacije po polazniku iznosi 12.000 kuna od čega će Zagrebačka županija sufinancirati 9.000 kuna. Četveromjesečnu edukaciju provodit će Ekonomski fakultet u Zagrebu, a rok za prijave produžen je do 30. kolovoza. Pravo na prijavu imaju fizičke osobe zaposlenici i vlasnici gospodarskih subjekata koji se bave turizmom, djelatnici javnih institucija koje se bave turizmom te fizičke osobe koje se planiraju baviti turizmom, uz uvjet da djeluju na području Zagrebačke županije i imaju minimalno srednju stručnu spremu. Edukacija će započeti 13. rujna, a održavat će se u prostorima Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, petkom poslijepodne i subotom prijepodne. Tekst javnog poziva i prijavni obrazac nalaze se na web stranici Zagrebačke županije.

loading