Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.09.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Stručna konferencija „Energetska učinkovitost 2015.“, posvećena razvoju tržišta energetske učinkovitosti u Hrvatskoj, te promociji najreprezentativnijih i najzanimljivijih projekata realiziranih u tom sektoru tijekom protekle godine održava se danas u Zagrebu.Na konferenciji sudjeluju Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, Anđelko Ferek Jambrek, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije,ANĐELKO FEREK JAMBREKMišel Jakšić, zamjenik gradonačelnice Koprivnice, te brojni predstavnici državnih poduzeća, čelnici lokalne samouprave i državnih institucija. Drugu stručnu konferenciju Energetska učinkovitost 2015. Uvodnim slovom započeo je Mislav Šimatović glavni urednik Poslovnog dnevnika, organizatora konferencije.

ZAGREB Vlak za prihvat izbjeglica s 11 vagona krenuo je danas poslijepodne sa zagrebačkog Glavnog kolodvora za Vinkovce, izjavila je glasnogovornica HŽ-Putničkog prijevoza Ivana Čubelić. Istaknula je da je vlak dodatno pojačan sa sedam vagona, te ih je ukupno 11. Može primiti više od 1000 putnika, a ima oko 600 sjedećih mjesta. Iako iz HŽ-a ne daju precizne podatke o povratnoj destinaciji toga vlaka, za pretpostaviti je da se vraća u Zagreb te će se izbjeglice smjestiti u Centar za azilante u Dugavama. Zagreb je u roku od 48 sati spreman prihvatiti 2.000 ljudi, poručio je gradonačelnik Milan Bandić, kazavši da su, osim organiziranog smještaja, i mnoge zagrebačke obitelji spremne prihvatiti izbjeglice.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevački župan Darko Koren je na redovnom mjesečnom druženju s novinarima podsjetio na najznačajnija ulaganja u obrazovnom sustavu u Podravini i Prigorju. Trenutno su u izgradnji tri škole, od kojih će u funkciji prva, kroz 20-ak dana, biti ona u Cirkveni u Općini Sveti Ivan Žabno. Trenutačne investicije u školstvu iznose oko 37 milijuna kuna, kaže župan Darko Koren te podsjeća da to nije jedino. Za sufinanciranje prijevoza učenika u srednjim školama županija izdvaja oko 6,3 milijuna kuna, uz 10 milijuna kuna, koliko za područje Koprivničko-križevačke županije izdvaja resorno Ministarstvo. Po modelu javno-privatnog partnerstva gradit će se tri nove škole te četiri školske sportske dvorane. U tom novom školskom investicijskom ciklusu je i gradnja nove zgrade Obrtničke škole u Koprivnici.

VARAŽDIN – Jubilarna, 20. Međunarodna izložba cvijeća na temu „Barok- glazba- cvijeće“ sa podtemom: „Cvjetna rapsodija“ bit će održana  u Varaždinu od 24. do 27. rujna u organizaciji Udruge vrtlara Varaždinske županije. Riječ je o jednom od popratnih programa Varaždinskih baroknih večeri. Detalje vezane uz ovu manifestaciju, danas su u varaždinskoj gradskoj vijećnici predstavili predsjednica Udruge vrtlara Varaždinske županije Marija Habijan i gradonačelnik Varaždina Goran Habuš. Udruga vrtlara ove godine obilježava 20 godina djelovanja,  pa će izložba biti i dio sveukupnog programa obilježavanja ove obljetnice. S obzirom na to da je na ovogodišnjim VBV-a zemlja partner Francuska, floristi i vrtlari postavit će izložbu kao zajedničku kompoziciju s naglaskom na specifičnostima  i prepoznatljivostima francuske kulture i tradicije. U okviru  izložbe održat će se i  9. Natjecanje učenika poljoprivrednih škola, zanimanja florist, u aranžiranju i izvedbi cvjetnih instalacija, na temu “Cafe de Paris“.

ČAKOVEC – „Sajam prevencije i sigurnosti 2015.“ održat će se idućeg utorka, 22. rujna u Prelogu. Jedinstven u Hrvatskoj, ovaj drugi po redu sajam je zajednički projekt Policijske uprave međimurske, Vijeća za prevenciju Međimurske županije, Vijeća za prevenciju grada Preloga, susjednih policijskih uprava, odgojno-obrazovnih ustanova i mnogih drugih, uz potporu Grada Preloga kao domaćina te potporu Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova.        O programu sajma, danas prijepodne su u Maloj vijećnici Međimurske županije govorili župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i načelnik PU međimurske Krunoslav Gosarić.

ZAGREB – Stranka Bandić Milan 365 – Stranka solidarnosti i rada sklopila je sporazum o političkoj suradnji sa Strankom umirovljenika.  “Milan Bandić i njegova stranka inaugurirali su najbolji socijalni program u Hrvatskoj  i želimo s njima ‘rame uz rame’ izaći na izbore i biti dio vlasti”, rekao je predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić, nakon što je potpisao sporazum s Milanom Bandićem.   Iz obje stranke ističu kako su na hrvatskoj političkoj sceni potrebni jasni i nedvosmisleni potezi koji će svima omogućiti pravo na rad i dostojanstven život od tog rada, kao i solidarnost s onima koji trebaju pomoć.

ZAGREB – Potres s epicentrom na području grada Zagreba zabilježen je sinoć u 20,41 sati. Magnituda potresa iznosila je 2.9 prema Richteru. Potres se osjetio na širem gradskom području no još uvijek nema informacija o materijalnoj šteti. Zbog potresa neki dijelovi grada, točnije Borongaj, Sigečica, Petrova, Voćarska i Posilovićeva ulica, ostali su bez električne energije.

VARAŽDIN – U Varaždinskoj je županiji održana sjednica Upravnog odbora Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“. Zakladu je osnovala Varaždinska županija s ciljem potpore projektima s područja prevencije kriminaliteta. Na sjednici je između ostalog  prihvaćeno uvođenje donacijskog telefona. Sredinom listopada u Opatiji će se održati donacijska večera Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, a prihod s te večeri bit će dodijeljen Zakladi Sveti Mihael , koja će također u studenom biti predstavljena i na kongresu urbane sigurnosti u Zagrebu.

KOPRIVNICA – Obilježavanje Europskog tjedna kretanja počinje i u Koprivnici. Uz poruku „Izaberi- Promijeni- Kombiniraj“ 15. izdanje Tjedna kretanja stavlja u fokus multimodalnost odnosno ispravan izbor načina putovanja za svaku svrhu. U Koprivnici se danas obilježava Dan kretanja i zdravlja te Svjetski dan zaštite ozonskog omotača. Organizirane su  šetnje Koprivničkim stazama zdravlja. Članovi Kluba Mariška te štićenici Doma za starije i nemoćne Koprivnica šetat će od Lenišća do Zrinskog trga te će tamo, uz Zbor umirovljenika, zapjevati te provesti dio vježbi sa svojim terapeutima, a polaznici Škole Podravsko sunce sudjelovat će na godišnjem krosu u koprivničkoj Crnoj Gori. Učenici trećih, četvrtih, šestih i osmih razreda Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski također će šetati stazama zdravlja, dok će članovi prometne grupe škole Đuro Ester uz šetnju obići i spomenike biciklu.

KRAPINA – Policijski službenici PU krapinsko-zagorske tijekom osam mjeseci ove godine obavili su očevid kod 421 prometne nesreće, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 2,1%. Evidentirano je šest prometnih nesreća s poginulim osobama, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje za 20%, nesreća s ozlijeđenim osobama više je za 15,3%, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta manji za 10,4%. Ukupno je u prometnim nesrećama stradala 241 osoba, što je u odnosu na osam mjeseci 2014. godine povećanje za 28,2%. Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća.

ČAKOVEC – Književna karavana po Hrvatskoj, naziv je programa koji će večeras biti održan u Centru za kulturu Čakovec. Goethe-Institut  Hrvatska i Austrijski kulturni forum Zagreb uz potporu lokalnih partnera,  na putovanje Književnom karavanom po Hrvatskoj vode šestoro autora iz Austrije, Hrvatske i Njemačke. S karavanom putuju Damir Karakaš, Kristian Novak, Ivana Šojat-Kuči i Neven Ušumović te Clemens Meyer  iz Njemačke i Anna Baariz Austrije. Sudionici će se večeras s početkom u 20,00 sati  predstaviti  čakovečkoj književnoj publici. Književna karavana nakon Čakovca sutra seli u Osijek, a završava u petak u Zagrebu.

loading