Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.09.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Renomirana međunarodna kreditna agencija Standard & Poor’s potvrdila je ‘B +’ dugoročni kreditni rejting Zagrebačkog holdinga sa stabilnim izgledima. Kako se navodi u izvješću, stabilni izgledi odražavaju očekivanje agencije da će uspješnost poslovanja Zagrebačkog holdinga ostati stabilna bez značajnog povećanja duga, te da neće doći do značajnih promjena u strukturi grupe Zagrebački holding kao i gradske politike da podrži poslovanje Holdinga.

ZAGREB – Predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec osvrnuo se danas na prijedlog izmjena Zakona o obrtu koji je Vlada uputila u saborsku proceduru a kojima se, među ostalim, želi unaprijediti obrazovanje za vezane obrte koji se provodi po modelu naukovanja te pojednostavniti administrativne procedure vezane uz obrtništvo. Izmjene Zakona o obrtu tako daje veći utjecaj gospodarstva na oblikovanje okvira obrazovanja za obrtnička zanimanja i poslovanja obrtnika. Tako propisanim izmjenama Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta davat će suglasnost na plan upisa učenika u obrazovanje za obrtnička zanimanja te će izrađivati i strukovni kurikulum kako bi se kvalitetnije zadovoljile potrebe gospodarstva i tržišta rada. „Veselim se ponovnom uspostavljanju veza sa srednjim školama, pogotovo onima koje provode jedinstveni model obrazovanja“, istaknuo je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore. Izmjenama Zakona o obrtu stavlja se naglasak na mentore učenicima koji dolaze iz realnog sektora, uvodi se aplikacija e-naukovanje koja će olakšati i ubrzati verifikaciju i evidenciju ugovora o naukovanju, produžuje se turistička sezona za sezonske obrtnike sa šest na devet mjeseci kao i mogućnost registracije obrta bez polaganja majstorskog ispita ako obrtnici imaju najmanje 15 godina radnog iskustva na tim poslovima.

VARAŽDINSKE TOPLICE – Gastronomski događaj Slatki okusi varaždinskog kraja, predstavljen  je na press konferenciji, danas, 16. rujna 2019. godine, u Varaždinskim Toplicama. Turistička zajednica Varaždinske županije manifestaciju organizira po prvi put ove godine, u suradnji sa 12 ugostiteljskih objekata i to od 20. rujna do 1. listopada za vrijeme trajanja Varaždinskih baroknih večeri, rekla je predsjedavajuća Turističke zajednice Natalija Martinčević. Prilikom današnjeg predstavljanja ove slatke priče, koja će, kako navodi direktor TZ Miran Bojanić Morandini, dodatno obogatiti ponudu Baroknih večeri, dodijeljen je i standard „Okusi Varaždinskog kraja“ dvama novim ugostiteljskim objektima uključenim u projekt Okusi, a to su Restoran Bernarda i Vila Toplissa iz Varaždinskih Toplica.

KOPRIVNICA – Nakon prošlotjednog obilaska škola, čelnici Grada Koprivnice, tradicionalno su na početku nove pedagoške godine, danas, u ponedjeljak, 16. rujna 2019. godine, obišli dječje vrtiće u Koprivnici. Svi dječji vrtići u Koprivnici dobro rade, ističe gradonačelnik Mišel Jakšić te naglašava da Koprivnica ima jedan iznimno visok vrtićki standard te su cijene vrtića za roditelje u Koprivnici jedne od nižih u Republici Hrvatskoj. Uz pet dječjih vrtića koji djeluju na području Grada Koprivnice, u Koprivnici je registrirano i devet obrta za čuvanje djece.

KRAPINA – Sjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije održana je ovog ponedjeljka, 16. rujna 2019. godine u Krapini. Nakon kratkog aktualnog sata i prihvaćanja polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna županije za 2019. godinu, župan Željko Kolar je podnio i izvještaj o svojem radu za prvih šest mjeseci ove godine. Proračun se dobro puni te iznosi 96 milijuna kuna, odnosno viši je za 20 milijuna    nego u istom razdoblju prošle godine, u zagorju je zaposleno 37 tisuća i 621 osoba, za 416 više nego lani u istom razdoblju, a bilježi se i porast dolazaka gostiju za 12,23%, rekao je župan Kolar. Nakon njegovog izlaganja, primjedbu je imao HDZ-ov vijećnik Ivan Hren koji je župana Kolar pozvao da mu objasni zaduženje od 22 milijuna kuna. – Sve što sam do sada obećao sam i izvršio, a kontinuirano se konzultiramo sa lokalnom samoupravom i uz njihovo odobrenje dižemo kredite za završavanje projekata – odgovorio je župan Kolar čiji je izvještaj na kraju prihvaćen većinom glasova. Također, na sjednici su vijećnici prihvatili i Prijedlog odluke o visini turističke pristojbe za gradove i općine na području Krapinsko – zagorske županije. Novost je i to da se ukidaju turistički razredi te će se plaćati i paušalni iznosi po krevetu ili po smještajnoj jedinici za pomoćne ležajeve.

ZAGREB – Sedmodnevni program Europskog tjedna mobilnosti koji se ove godine održava pod motom Krećite se s nama ovog ponedjeljka, 16. rujna na konferenciji za novinare na Trgu bana Jelačića predstavile su zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić. Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna, a u Zagrebu se održava već osamnaestu godinu. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava te potiče građane da iskušaju druge načine prijevoza. – Rekordnih 100 aktivnosti u koje su uključene brojne organizacije i udruge civilnog društva i drugi, njih stotinjak, pokazuju koliki je interes da se okrenemo zdravom načinu života, pa stoga pozivam građane da se odazovu u što većem broju- istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.  Grad Zagreb je 2008. i 2011. uvršten među finaliste, a 2012. osvojio je prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award 2012., a za koju će konkurirati i ove godine.

OROSLAVJE – Potpredsjednik Gradskog vijeća grada Oroslavja Darko Buklec te vijećnici pristupili su Stranci rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a tim povodom, ovog ponedjeljka 16. rujna 2019. godine održana je i konferencija za medije. Kao razlog prelaska Buklec je naveo kako smatra da ova stranka ima uz sebe prave ljude koji će doprinijeti daljnjem razvoju Grada. Da sve piše u imenu stranke rekao je predsjednik stranke Milan Bandić dodajući da u djelima piše još i više. Na predstavljanju su uz predsjednik Stranke rada Milana Bandića, govorili i predsjednik županijske organizacije Stranke rada i solidarnosti Krapinko-zagorske županije Anđelko Topolovec, predsjednik gradske organizacije Oroslavje Nenad Mihalić i potpredsjednik Gradskog vijeća Oroslavje Darko Buklec. Inače, Stranka rada i solidarnosti na području Krapinsko-zagorske županije broji više od 1000 članova.

KOPRIVNICA – Otvorene su ponude u postupku javne nabave usluge za izradu projektne dokumentacije za Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji. Pristiglo je sedam ponuda za dogradnju Obrtničke škole Koprivnica te isto toliko za dogradnju Strukovne škole Đurđevac. Procijenjena vrijednost nabave je 640 tisuća kuna, nuđene cijene su u sklopu procijenjene vrijednosti, a sada slijedi pregled i ocjene ponuda te odabir najpovoljnije.

ČAKOVEC – U organizaciji Međimurske županije, Grada Čakovca i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske – podružnice Međimurske županije, ovog utorka, 17. rujna 2019. godine održat će se svečanost povodom 28. obljetnice oslobođenja Međimurja 1991. i Dana međimurskih branitelja. Od 10,00 sati na Trgu Republike bit će upriličena izložba naoružanja i opreme HV, u 17,50 je polaganje vijenaca kod Spomen obilježja Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih, Sveta Misa u Crkvi sv. Nikole biskupa je u 18,30, dok će dokumentarni film „Bura duše“ prikazati u 19,20 u Katoličkom domu.

ZAGREB – Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije u okviru Programa promicanja tjelesne aktivnosti i prevencije pretilosti organizira obilježavanje Europskog tjedna kretanja od 16. do 20. rujna. U ponedjeljak, 16. rujna od 10,00 sati održat će se radionice s djecom – polaznicima dječjeg vrtića „Vrtuljak“ u Zaprešiću. U četvrtak, 19. rujna od 8,00 do 12,00 sati  u predvorju Domu zdravlja Dugo Selo građani će moći izmjeriti  tjelesnu težinu i visinu, odrediti indeks tjelesne mase, mjeriti glukozu u krvi i krvni tlak te dobiti korisne informacije o održavanju pravilne tjelesne težine i važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću. U petak, 20. rujna od 11,00 do 12,30 sati u Dom za djecu Zagreb – podružnica Laduč za štićenike doma će se organizirati radionica na temu tjelesnog zdravlja i tjelesne aktivnosti kroz igre i podjelu sportskih rekvizita.

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Matice umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije Željko Held potpisali su u ponedjeljak, 16. rujna 2019. godine ugovor o dodjeli sredstava Bjelovarsko-bilogorske županije županijskoj Matici umirovljenika. Matica umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije javila se na Javni poziv županije namijenjen umirovljeničkim Udrugama i Maticama,  vezan uz ostvarenje financijske potpore za njihove projekte i dobila financijska sredstva od 128 tisuća kuna.

VARAŽDIN – Tim za liječenje pretilosti formiran je u Općoj bolnici Varaždin. Zbog formiranja ovog tima, koji se sastoji od liječnika različitih specijalnosti, varaždinski liječnici dobili su od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odobrenje za rad dvije ambulante. Jedna za liječenje pretilosti djelovat će u sklopu internističkog odjela, a druga će djelovati u sklopu kirurške službe. Liječnici primarne zdravstvene zaštite tako bi pacijente upućivali u te ambulante, a članovi tima tada bi zajednički proučili slučaj, te za svakog pacijenta posebno odredili tijek liječenja. Početak rada ovog tima bit će nakon završetka Simpozija naziva „Liječenje pretilosti“ koji će 25. rujna biti održan u Varaždinu.

loading