Skip to content

Vijesti Radija Kaj,  16-18.10.2015.

Posted in Vijesti

MILANO – U nedjelju, 18. listopada 2015. godine, u reprezentativnom Auditoriumu milanske izložbe, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić posjetio je zagrebački izložbeni prostor u društvu sa senatorom Aldom Di Biaggijem. milano-zagreb.jpgSudjelovanje glavnoga grada Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2015. organizirano je uz zanimljiv interaktivni program koji oslikava Zagreb kao grad sa milijun srca čija se energija objedinjava i tematizira kroz četiri ekologije, odnosno, glavne teme: Voda, Priroda, Grad i Ljudi. Reporterka Radija Kaj Vlasta Stamičar izravno se javljala iz Milana u program Radija Kaj.  Direktorica Turističke zajednice Zagreba Martina Bienenfeld rekla je za Radio Kaj da je ponosna što je Zagreb predstavljen sa svim svojim ljepotama na sajmu kojega je samo jučer posjetilo oko 200 tisuća ljudi, a u proteklih 5 mjeseci više od 20 milijuna kjudi. Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da je sretan što se Zagreb izvrsno predstavio, a žalostan što se Hrvatska nije predstavila.  Uz gradonacelnika Zagreba Milana Bandića bili su tu talijanski senator Aldo Biaggi, tajnik svjetske izlozba Bruno Pasquino, direktorica Turisticke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld, Zvonimir Boban te 28 zagrebackih stednjoskolaca najuspjesnijih na natjecanju EXPO.

ZAPREŠIĆ – Svečanom sjednicom Gradskog vijeća danas, u subotu 17. listopada 2015. godine, obilježen je Dan grada Zaprešića. Slavi se na dan kada je rođen ban Josip Jelačić po kojemu ime nose i Jelačićevi Novi dvori. U 20 godina postojanja, Zaprešić je obilježio napredak u svakom pogledu, a na lokalnoj je vlasti voditi ovaj mladi grad u pravom smjeru, ističe gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, čestitao građanima Zaprešića Dan grada i govorio o planiranim projektima u kojima će sudjelovati i Zagrebačka županija.  Zaprešić je postao moderan i urban grad održivog razvoja, poželjan za život, a tijekom sjednice prikazan je i film o razvoju grada tijekom ovih 20 godina. 

MACELJ – Nakon što je noćas, 17. listopada 2015. godine, Mađarska ostvarila svoje najave i zatvorila takozvanu zelenu granicu s Hrvatskom, migranti su vlakovima iz Tovarnika prevezeni do Čakovca, a odatle za Sloveniju autobusima do graničnih prijelaza Macelj i Mursko Središće. Za sada se po 300 ljudi usmjerava na Macelj i na cestovni prijelaz Mursko Središće, a 1.200 na željeznički prijelaz Mursko Središće.

Prvih 6 autobusa s migrantima koji su granicu na prijelazu Macelj, u Krapinsko-zagorskoj županiji, prešli u subotu, 17. listopada između 8,00 i 9,00 sati dočekao je župan Željko Kolar. Još 6 autobusa očekuje se oko 20,00 sati, a takva dinamika, 6 autobusa ujutro i 6 navečer, trebala bi se nastaviti i narednih dana. Kako autobusi s migrantima prelaze granicu bez zadržavanja, Stožer Krapinsko-zagorske županije osigurava samo hitnu medicinsku pomoć, izjavio je župan Kolar.

S obzirom, da za sada prelazak granice sa Slovenijom funkcionira normalno, dođe li do ikakvih promjena javnost će o tome biti pravodobno obaviještena, ističe župan Kolar.

LUDBREG – U subotu, 17. listopada 2015. godine, u Ludbregu je održana županijska smotra ”Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje” Varaždinske županije.  Domaćin ovogodišnje Smotre je Osnovna škola Ludbreg. Svečanom otvorenju prisustvovali su župan Varaždinske županije Predrag Štromar i njegov zamjenik Alen Kišić, te gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, a smotru je otvorio biskup Varaždinske biskupije mons. dani-kruha3 vž štromarJosip Mrzljak. Domaći kruh i tradicijske prehrambene proizvode svoga kraja, na štandovima postavljenim u dvorani ludbreške osnovne škole, predstavile su učeničke zadruge osnovnih i srednjih škola iz više gradova, općina i mjesta Varaždinske županije.

ZAPREŠIĆ – Udruženje obrtnika Zaprešić, u suradnji s Gradom Zaprešićem, organizator je 17. Međunarodnog sajma gospodarstva, koji se održati od danas do nedjelje, 18. listopada 2015. godine, u sportskoj dvorani Srednje škole Ban Josip Jelačić.Sajam će sva tri dana biti otvoren od 10,00 do 20,00 sati, a i ove će godine biti obogaćen raznovrsnim aktivnostima, te bogatim kulturno-umjetničkim programom.                

ĐURĐEVAC – Projekti brendiranja predstavljeni su u četvrtak navečer ,15. listopada 2015. godine u Đurđevcu. Riječ je o četiri projekta: Vizualni identitet Đurđevca, Posjetiteljski centar, Revitalizacija utvrde Stari grad te Športsko-rekreativni centar. Projekte su predstavili gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković i autori projekata.  U projekte se krenulo, ističe gradonačelnik Lacković, kako bi se posjetitiljima, ali i stanovnicima Đurđevca predstavila bogatstva kojima obiljuje ovaj prostor. Želja je da Đurđevac postane moderan grad, poželjan za život.

KOPRIVNICA – Nakon prošlogodišnjih velikih poplava na području Grada Koprivnice, Hrvatske vode sanirale su velik dio kritičnih točaka kraj potoka Koprivnica i na drugim vodotocima na gradskom području. Neprekidne padaline u proteklih nekoliko dana stoga u Koprivnici i okolici nisu izazvale poteškoće. U vodotoku Bistra, koji prolazi kroz Koprivnicu, relativno je malo vode bez obzira na količine oborina u protekla tri dana. Razlog su velika ulaganja Hrvatskih voda u sanaciju i podizanja kraj potoka Koprivnica kao i na drugih vodotocima na gradskom području, ističe direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić. Uloženo je do sada oko 1,2 milijuna kuna, a uz ulaganja Grada Koprivnice iznos je oko 2,5 milijuna, kaže zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić. Bez obzira na velike količine oborina u proteklim danima, u Koprivnici nema više crnih točaka, istaknuto je prilikom današnjeg obilaska vodotokova.

ZAGREB – Prvi Sajam zimnice i Izložba autohtonih proizvoda održava se od danas do nedjelje, 18. listopada na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. 77 izlagača iz svih županija, Zagrepčanima i turistima će predstaviti gastronomsku ponudu koja je s vremenom postala dio tradicije na prostoru Hrvatske.

Sajam zimnice ujedno ima za cilj i potaknuti javnu svijest o važnosti kupnje hrvatskih proizvoda. Što Hrvatska nudi može se pogledati danas i sutra od 08,00 do 20,00 sati te u nedjelju od 08,00 do 13,00 sati. Prvi sajam zimnice i izložba autohtonih proizvoda održat će se u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i grada Zagreba, a povodom Svjetskog dana hrane.

ČAKOVEC – Ugovor o izvođenju radova na OŠ Pribislavec vrijednog oko 6 milijuna kuna potpisali su danas u ime Međimurske županije župan Matija Posavec i predstavnik izvođača radova Miroslav Blažon. Naime, nakon provedenog postupka javne nabave radova na izgradnji objekta škole sa sportskom dvoranom, stvoreni su svi preduvjeti za gradnju, ističe župan Posavec. Tristotinjak učenika iz Općine Pribislavec do sada je nastavu pohađalo u dotrajalom dvorcu Feštetić koji će se nakon izgradnje ovog objekta, prenamijeniti u turističku atrakciju. Treba reći da je županija do sada uložila oko 800 tisuća kuna za pripremne radove, a radovi na izgradnji ovog objekta ukupne vrijednosti oko 25 milijuna kuna će započeti najkasnije do 29. listopada.

KRIŽEVCI – Realizirani projekti i programi u prvoj polovici aktualnog mandata bila su tema konferencije za novinare gradonačelnika Križevaca Branka Hrga i njegovog zamjenika Tomislava Katanovica.

IMG_3216.JPGKako je istaknuto, prva polovica mandata zapravo je kontinuitet rada gradonačelnika Hrga koji je na čelu grada podno Kalnika vec 15 godina. Planirano i zacrtano prije dvije godine, u velikoj je mjeri realizirano, napominje Hrg, te dodaje kako je trenutno u tijeku najveća investicija u Križevcima, vrijedna vise od 40 milijuna kuna, a to je gradnja Tehnološkog parka i razvojnog centra u prostoru bivše vojarne.

ZAGREB – Izložba „Jugoton – Istočno od raja /1947-1991/“ prvi je put prikazana od 20. listopada do 30.studenog u Tehničkom muzeju u Zagrebu, kao rezultat suradnje muzeja i umjetničke organizacije Kultura umjetnosti, a uskoro će se moći razgledati i u ostalim većim gradovima regije. Izložba posvećena Jugotonu – prvoj i najvećoj glazbenoj izdavačkoj kući s prostora bivše Jugoslavije istražuje vizualnu kulturu i utjecaj razvoja tehnologije na diskografsku industriju. Povodom prikazivanja izložbe u drugim gradovima, diskografska kuća Croatia Records objavljuje CD kolekciju s 9 originalnih EP izdanja s brojnim izvođačima.

ČAKOVEC – Grafička mapa pod nazivom „Čakovečki šporhotek“ predstavljena je javnosti u prostorima knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec. Riječ je o devet studentskih radova nastalih lanjskog rujna s temom hrane i umjetnosti, a koji su nastali na Likovnoj koloniji. U istom prostoru je održana i promocija ovogodišnjih izdanja čakovečke biblioteke „Insula“, a komisija je za tisak odabrala djela Damira Jaklina, Miljenka Muršića i Zvonka Kovača. Djela će se od iduće godine moći čitati i u proširenom dijelu čakovečke knjižnice, najavljuje tom prilikom zamjenik čakovečkog gradonačelnika Romano Bogdan. Dodajmo na kraju da je biblioteka „Insula“ izdavački projekt koji Grad Čakovec financira iz Proračuna, a u njoj je dosad objavljeno 37 knjiga čakovečkih i međimurskih autora.

LEPOGLAVA – Potpredsjednica Vlade RH i Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, boravila je danas u Lepoglavi. Lepoglavsko gradsko čelništvo, predvođeno gradonačelnikom Marijanom Škvarićem potpredsjednici Vlade predstavili su na sastanku u gradskoj vijećnici gradske projekte koje financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Među ostalima to su Klub mladih Lepoglava i Info-centar za mlade.  Ministarstvo također sufinancira školsku kuhinju učenika u osnovnim školama te  financijski sudjeluje  u nabavci školske opreme, pribora i odjeće za djecu iz obitelji slabijeg socio-ekonomskog statusa.

KOPRIVNICA – Natječaj za dodjelu studentskih kredita u netom započetoj akademskoj godini raspisala je Koprivničko-križevačka županija. Za studente preddiplomskih i diplomskih studija dodijelit će se najviše 50, a za poslijediplomski studij deset kredita. Kredit iznosi mjesečno 700, odnosno 8.400 kuna godišnje za studente preddiplomskog i diplomskog studija, a kamatu podmiruje Koprivničko-križevačka županija. Za poslijediplomski studij korisniku se odobrava kredit u iznosu od 50% iznosa ukupne školarine, do ukupno 42 tisuće kuna i isplaćuje se jednokratno. Natječaj za studentske kredite otvoren je do 2. studenoga, a sva potrebna dokumentacija i natječaj objavljen je na službenim Internet stranicama Koprivničko-križevačke županije.

ČAKOVEC – Kestenijadu koja će se sutra održati u prijepodnevnim satima na Trgu Republike u Čakovcu, na kojoj će se građani Čakovca i ostali žitelji Međimurje moći družiti uz ovaj popularni jesenski plod, organizira Klub oboljelih od raka prostate. Radi se naime o humanitarno- edukativnoj akciji, a prikupljenim novcem će se kupiti 20 igala za biopsiju prostate namijenjenih Urološkom odsjeku Županijske bolnice Čakovec. U poslijepodnevnim satima će pak Udruga ruskog govornog područja u Međimurju „Kalinka“ pripremiti ruske specijalitete koji će se moći kušati u Donjem Kraljevcu od 14,00 sati.

RADOBOJ – U općini Radoboj započeo je višednevni program uz obilježavanje Dana općine i Dana škole. U Osnovnoj školi Side Košutić jučer je održan Sajam mogućnosti te radionica GDCK Krapina. U radobojskoj no i područnim školama Gornja Šemnica te Jazvine, danas je Blagoslov kruha. Sutrašnji program u Radoboju počinje u 10,00 sati preciznim slijetanjem parajedrilicom, te se nastavlja od 13,00 sati Sportsko – kulinarskim susretima Mjesnih odbora i susjednih Općina. U nedjelju u 11,00 sati počinje i Radobojski maraton, a u 18,00 sati u Zavičajnoj zbirci otvara se izložba slika. Brojna događanja slijede i idućeg tjedna, a posebno atraktivan program pripremljen je za naredni vikend. U subotu, 24. listopada bit održana tradicionalna Biciklijada i dječji festival „Vnučekove popevke“, a program proslave Dana općine završit će u nedjelju, 25. listopada koncertom „Domače popevke i tanci“.

loading