Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.10.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  “Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom – Obrazovanje, zapošljavanje i položaj osoba s invaliditetom” tema je dvodnevnog XXII. Hrvatskog simpozija osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem koji je otvoren u Zagrebu. Unazad 10 godina doneseno je niz pozitivnih strateških dokumenata, odluka i zakona, no opet izostaje njihova realizacija u praksi, rekla je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. To se posebice odnosi na obrazovanje i zapošljavanje, tako da je čak 66% osoba s invalidtetom nisko obrazovano, a time i nekonkurentno na tržištu rada. Uz to, Slonjšak je osudila izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji je kako naglašava Slonjšak na neprimjeren način  s negativnom konotacijom koristio riječ invalid.

ZAGREB – Iako već gotovo dva mjeseca jedan od najljepših zagrebačkih trgova nosi ime Trg Republike Hrvatske, bura oko preimenovanja još se nije stišala. Cijelim slučajem na zahtjev odvjetnika Damira Jelušića bavi se Visoki upravni sud. Predsjednik skupštinskog Odbora za statut, poslovnik i propise Kazimir Ilijaš ističe, kako se odbor kao nadležno skupštinsko tijelo o svemu treba očitovati u zakonskom roku do srijede, 18. listopada 2017. godine. Sporna je, odvjetniku iz Kraljevice procedura prilikom imenovanja Trga. S njime se slažu i gradski SDP-ovci i njihov Zvane Brumnić koji naglašava kako procedura nije poštovana pogotovo u pogledu mjesne samouprave. Uz to iz SDP-a napominju da odgovor sudu treba sadržavati samo kronologiju događaja, ali ne i političke stavove. Iz nezavisnih za  Hrvatsku Tomislav Jonjić naglasio je, kako treba odgovoriti da bi se sudu olakšalo odlučivanje o ovom zahtjevu koji je za njih neosnovan. Odgovor Visokom upravnom sudu bit će poslan u zakonskom roku pa će se ova sjednica Odbora za statut, poslovnik i propise, nakon što stručne službe pripreme odgovor nastaviti telefonskim putem.

ČAKOVEC – Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade ASSITEJ, 20. po redu, počeo je danas u Čakovcu . U okviru programa koji će u Centru za kulturu Čakovec potrajati do 20. listopada bit će izvođene ponajbolje dječje predstave Kazališne družine Pinklec iz Čakovca i gostujućih kazališta i kazališnih skupina iz cijele Hrvatske. Susret je započeo gostovanjem predstave „Durica- male ljubavi“ Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba, a u poslijepodnevnim će satima, točnije u 16,00 biti izvedena predstava „Nevidljiva“ Gradskog kazališta Virovitica i Kazališta lutaka iz Zadra. Predsjednik Hrvatskog centra ASSITEJ Leo Vukelić ističe da se radi o presjeku najbolje kazališne produkcije iz prošle sezone, a cilj je da sve te predstave priliku ima vidjeti i čakovečka publika, odnosno djeca i mladi. Očekuje se da će u ovih pet dana odvijanja susreta predstave u Čakovcu pogledati oko pet tisuća djece i mladih.

ZAGREB – Prosječna neto plaća zaposlenih u Zagrebu za srpanj ove godine iznosila je 6.853 kune što je 5,9% više u odnosu na isto razdoblje 2016. godine. Podaci su  to Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, koji također pokazuju da su najvišu prosječnu neto plaću za srpanj imali zaposleni u vađenju sirove nafte i prirodnog plina, a ona je iznosila 11.064 kune. Po visini prosječne neto plaće za srpanj slijede zaposleni u farmaceutskoj industriji s prosjekom od 10.528 kuna, a više od 10 tisuća kuna iznosio je i prosjek plaća isplaćenih u financijskim uslužnim djelatnostima. Plaće manje od četiri tisuće kuna imali radnici u uslužnim djelatnostima, u uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada i uređenjem i održavanjem krajolika, u zaštitinim i istražnim djelatnostima, u proizvodnji odjeće i u proizvodnji kože i srodnih proizvoda.

KARLOVAC – Izložba fotografija naziva „Volim svoju županiju“ na koju je prijavljeno gotovo 600 fotografija amatera i profesionalaca, otvorena je danas, 16. listopada 2017. godine u Karlovcu. Natječaj je pokrenula Hrvatska zajednica županija, a želja je bila da se potaknu umjetnici i amateri da sami stvaraju i razmišljaju o svojoj županiji kao destinaciji koja uz ljepote, nudi i zanimljive sadržaje. Izložbu je svečano otvorio župan Karlovačke županije Damir Jelić. – Krasno je da se kod nas u Karlovcu okupila sva ljepota Hrvatske – istaknuo je ponosno župan Jelić. Od pristiglih fotografija, 22 su ušle u uži izbor, četiri su iz Karlovačke županije, a dvoje od njih je nagrađeno. Radi se o fotografijama Ksenije Bočić i Kristijana Kiseljaka. Izložba će biti otvorena do 23. listopada 2017. godine, a nakon Karlovca održat će se i u Rijeci.

DUGO SELO/RUGVICA/JASTREBARSKO – Ugovori o EU sufinanciranju 6 vodnokomunalnih projekata, među kojima su projekti Rugvica – Dugo Selo te Jastrebarsko, potpisani su u prostorijama Hrvatskih voda. Inače, EU projekt sustava odvodnje Rugvica – Dugo Selo vrijedan je preko 173 milijuna kuna, a realizacijom ovog projekta ukupna stopa priključenosti na kanalizacijski sustav će se povećati na 86 % pokrivenosti. Jastrebarski vodnokomunalni projekt vrijedan je gotovo 170 milijuna kuna, a uključuje dogradnju sustava vodoopskrbe, dogradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje otpadnih voda, kao i pročišćavanje otpadnih voda na području grada Jastrebarskog. Inače, ukupna vrijednost svih šest projekata je 1,7 milijardi kuna, a sufinancirat će se EU sredstvima kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014.-2017.

KRAPINA – Dodatak II. Ugovoru o kupoprodaji nekretnine – bivše zgrade Opće bolnice i Doma zdravlja u Zaboku, kojim je ugovoren novi rok za izgradnju faze A doma umirovljenika u Zaboku potpisali su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i investitor Josip Šimag. Investitor se obvezao ishoditi uporabnu dozvolu najkasnije do 25. lipnja 2018. godine. Ugovor je potpisan nakon što su to na posljednjoj sjednici odobrili članovi Skupštine Krapinsko-zagorske županije.

ZAGREB – Uskoro počinje druga faza izgradnje Greenwaya – biciklističke staze duge 121 kilometar. Ovom stazom, koja će biti sufinancirana EU sredstvima, spojit će se Bregana i Zagreb. Staza će biti od ekoasfalta te će uz nju biti dodatni sadržaji potrebni biciklistima – rasvjeta, punjači za e-bicikle, odmorišta, parkirališta, infoznakovi te brojači prometa. Partner projekta je Zagrebačka županija kroz koju će prolaziti 57 kilometara biciklističkog puta. Cijeli projekt bit će gotov do kraja sljedeće godine.

VARAŽDIN – Ministarstvo turizma je Varaždinskoj županiji odobrilo projekt „Biciklistička ruta Varaždinske županije“.  Sporazum o provedbi Operativnog plana razvoja cikloturizma na području Varaždinske županije do 2020. godine bit će potpisan danas u skupštinskoj dvorani županijske palače u Varaždinu. Potpisat će ga predstavnici Varaždinske županije, županijske Turističke zajednice, gradovi i općine s područja Varaždinske županije, AZRE, zatim Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, Županijske uprave za ceste, Hrvatskih voda, Udruge „Sindikat biciklista“, Brdsko – biciklističkog kluba „Ivanščica“, Policijske uprave varaždinske, Biciklističkog kluba „Maraton Kreidler“, Saveza sportskih udruga Sveučilišta Sjever i Rafting kluba „Matis“. Potpisivanjem Sporazuma ugovorne strane potvrdit će da se Operativni plan razvoja cikloturizma na području Varaždinske županije do 2020. smatra donesenim i usvojenim te da će se i dalje provoditi.

ČAKOVEC – Danas započinju radovi na rekonstrukciji križanja državne ceste DC3 s Kalničkom ulicom i Ulicom Josipa Bajkovca u Čakovcu. Riječ je o semaforiziranom križanju na južnoj zaobilaznici prema Savskoj Vesi, na kojem se prema policijskoj statistici događa najviše prometnih nezgoda na području Grada Čakovca, stoga će ono biti rekonstruirano u kružno raskrižje. Osim toga, obnovit će se i instalacije, rekonstruirati javna rasvjeta te postaviti nova horizontalna i vertikalna signalizacija. Ugovorena vrijednost radova iznosi 4.250.000,00 kuna, a radovi bi trebali biti završeni do kraja godine.

KOPRIVNICA – Na konstituirajućoj sjednici Antikorupcijskog povjerenstva Koprivničko-križevačke županije, predsjednicom je imenovana Jadranka Lakuš, a njezinim zamjenikom, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar. Predstavljene su i informacije o nacrtu Akcijskog plana suzbijanja korupcije u Koprivničko-križevačkoj županiji za razdoblje od 2018. do 2020. godine. Mandat članovima Antikorupcijskog povjerenstva traje do isteka mandata članova Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije.

loading