Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.10.2018.

Posted in Vijesti

SVETI MARTIN NA MURI – Intervju „1 na 1“ s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem, prezentacija: „Ulaganja Međimurske županije u ključna područja razvoja“, tribina župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske te panel diskusija na temu: “Razvoj i perspektive turizma u Međimurskoj županiji s naglaskom na privlačenje EU sredstava“ dio su sadržajnog programa Regionalne konferencije Međimurske županije koja se održava danas u Termama Sveti Martin na Muri. Među ostalim ministar Lovro Kuščević, predstavio je program decentralizacije koji priprema Vlada, a odnosi se na spajanje Ureda državne uprave sa županijama. Na tribini župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske, provukla se tema daljnjeg jačanja suradnje na rješavanju aktualnih problema, ali i jačanja gospodarske slike ovog dijela zemlje. Konferenciju su organizirali Međimurska županija i Hrvatska zajednica županija te Poslovni dnevnik.

KUPLJENOVO – U utorak, 16. listopada 2018. godina, na Dan  Grada Zaprešića,  svečano je otvorena dograđena i energetski obnovljena OŠ Kupljenovo, zajedno s novoizgrađenom školskom sportskom dvoranom. Ovu investiciju vrijednu 26,6 milijuna kuna zajednički su sufinancirali Grad Zaprešić, Zagrebačka županija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Iako Zagrebačka županija nije osnivač ove škole, priključili smo se ovoj investiciji, jer već kontinuirano u obrazovanje ulažemo 40% proračunskih sredstva, istaknuo je župan Stjepan Kožić. Bivši učenik ove škole, zaprešićki gradonačelnik Željko Turk zadovoljan je što će više od 150 mališana imati kvalitetne uvjete školovanja u jednosmjenskoj nastavi te uz suvremeno opremljenu školu.

ZAGREB – Zagrebački velesajam od četvrtka 18. do nedjelje 21. listopada bit će domaćin Sajmovima hrane i zdravog življenja te Danima lova i ribolova. Sajmovi hrane i zdravog življenja okupit će 250 izlagača iz sedam zemalja, a Dani lova i ribolova privući će 64 izlagača iz segmenta lovstva i održavanja prirode iz 14 zemalja. U sklopu Sajmova hrane i zdravog življenja te Dana lova i ribolova na Zagrebačkom velesajmu bit će održana i međunarodna konferencija na temu Budućnost zajedničke poljoprivredne politike s osvrtom na dosadašnju provedbu Programa ruralnog razvoja u Republici Hrvatskoj. Sajmovi se održavaju pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Ministarstva poljoprivrede.

ZAPREŠIĆ – Logopedska ambulanta Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG u utorak, 16. listopada 2018. godine, svečano je otvorena na prvome katu Zdravstvenog centra Zaprešić-Sjever. Riječ je o jedinstvenoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj u kojoj se provodi dijagnostika svih poremećaja vezanih uz govorno-jezični i komunikacijski razvoj kao i oštećenje sluha ili govora, uče strani jezici, rade znanstveno-istraživački projekti te se obrazuju stručnjaci. Procjenjuje se da će u rad ambulante biti uključeno više od 400 djece i odraslih iz Zaprešića i okolice. Na svečanom otvorenju ambulante bili su ravnateljica SUVAG-a Katarina Pavičić Dokoza, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i zaprešićki gradonačelnik Željko Turk.

ZAGREB – Samo jedan usputan pogled na mobitel zbog pristigle poruke, slanja elektroničke pošte ili provjeravanja tko zove za volanom automobila ili na biciklu može imati nesagledive posljedice na naše ili tuđe živote.  Prema istraživanjima, vozači imaju tri puta sporije reakcije s mobitelom u ruci, dok čitamo poruku za vrijeme vožnje automobil prijeđe bez nadzora 70 metara a ako 20 metara ispred automobila istrči pješak vozač s mobitelom u ruci neće stići reagirati. Upravo kako bi se spriječile prometne nezgode koje su uzrokovane smanjenom pažnjom zbog korištenja mobitela u prometu, bilo kao vozači kako automobila tako i bicikla, bilo kao pješaci, Hrvatska udruga menadžera sigurnosti održala je danas stručnu konferenciju „Mi i naši gadgeti u prometu – problemi i izazovi“ koja je dio kampanje Dan bez mobitela u prometu. Inače Dan bez mobitela u prometu bit će obilježen 21. listopada.

ZAGREB – Startup akademija, namijenjena osobama koje tek kreću u svijet poduzetništva, ali i onima koji su već dio njega, počinje u utorak, 16. listopada 2018. godine u zagrebačkom Plavom uredu. Program je osmišljen za poduzetnike početnike koji koriste mikrokredite, bespovratne potpore i druge poticaje HAMAG-BICRO-a. Polaznici će u četiri dana biti upoznati s osnovama kako razraditi poslovnu ideju i prodajni plan, koji su zakonodavni okviri u poduzetništvu, kako upravljati s ljudskim potencijalima te kako unaprijediti prodaju i marketing. Uspješnim završetkom programa polaznici dobivaju certifikat o završenoj Start-up akademiji.

ZAGREB – Grad Zagreb je počeo s isplatom pomoći umirovljenicima za listopad. U utorak, 16. listopada 2018. godine počinje isplata korisnicima koji novčanu pomoć primaju putem Hrvatske pošte, a oni  umirovljenici koji ju ne prime na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate. Sukladno Odluci o socijalnoj skrbi koju je donijela Gradska skupština Zagreba pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske koji prebivaju na području Grada Zagreba najmanje 5 godina neprekidno, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

KRAPINA – U prvih 9 mjeseci 2018. godine u Krapini je ostvareno 11.243 noćenja što je povećanje od 33% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i prelazi ukupno ostvarena noćenja u 2017.godini. Noćenja su ostvarena u 19 objekata koji raspolažu s ukupno 219 kreveta u pansionu, 4 hostela, sobama i apartmanima u domaćinstvu, i kućama za odmor. U 2018. godini na području Grada Krapine otvoreno je 6 objekata za smještaj.

KOPRIVNICA – Natjecanje učenika u robotici, kao dio europskog projekta RoboTech, održano je u Koprivnici. Sudjelovalo je 86 učenika: 45 učenika osnovnih škola iz Koprivnice te 41 učenik iz škole partnera, mađarskog Zalaegerszega. Apsolutni pobjednici natjecanja bili su učenici Osnovne škole „Đuro Ester“ iz Koprivnice. Natjecanje je otvorio gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je izrazio zadovoljstvo što je robotika, zahvaljujući ovom projektu vrijednom 1,6 milijuna kuna s koprivničkim proračunom od oko 870 tisuća kuna, uvedena u koprivničke osnovne škole.

ZAGREB – Zagrebačka županija osigurala je 1.080.000 kuna bespovratnih sredstava za dodjelu potpora za razvoj i unapređenje lovstva na svom području. Javni poziv za dodjelu sredstava je otvoren do 30. studenog. Korisnici županijske potpore mogu biti lovozakupnici i koncesionari zajedničkih te državnih lovišta na području Zagrebačke županije kao i poljoprivredna gospodarstva koja se bave uzgojem pernate divljači i zeca običnog. Potpore će se dodjeljivati za uzgoj, unos i zaštitu divljači i lovišta, za izradu dokumentacije za razvoj i unapređenje lovstva te povećanje kvalitete infrastrukture u lovištima. Najviši iznos potpore koju jedan korisnik može ostvariti iznosi do 100.000 kuna.

VARAŽDIN – Brojni su programi što ih na svim svojim odjelima tijekom Mjeseca hrvatske knjige organizira i provodi Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ iz Varaždina, no ove se godine u programe manifestacije uključila i Biskupijska knjižnica iz Varaždina, obilježavajući istovremeno prvu obljetnicu svog službenog otvorenja. U knjižnici je naime postavljena  izložba starih i vrijednih knjiga upisanih u Registar preventivno zaštićenih kulturnih dobara. Izložba će ostati otvorena do kraja ove godine, a moguće ju je pogledati u Biskupijskoj knjižnici Varaždin, ponedjeljkom od 9,00 do 14,30 sati te srijedom i četvrtkom od 9,00 do 12,00 sati.

ZAGREB – U organizaciji Hrvatske udruge za bolesti štitnjače u petak, 19. listopada 2018. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog bit će održan humanitarni koncert za oboljele od bolesti štitnjače te u povodu 55. godišnjice rada Udruge. U sklopu koncerta nastupit će četiri pjevačke dive – Radojka Šverko, Martina Tomčić i sestre Ivana i Marija Husar u pratnji Zagrebačke filharmonije, a pod dirigentskom palicom Alana Bjelinskog. Predstavnike Udruge i pjevačke dive u utorak, 16. listopada je u Gradskoj upravi primio i gradonačelnik Milan Bandić te podržao humanitarni koncert.

loading