Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.10.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba obilježava 110. godina hitne zdravstvene skrbi na područja hrvatske metropole. Od četiri zaprežnih kola i četiri sanitarna pomoćnika 1909. godine, zagrebačka Hitna služba svrstava se u jednu od najboljih u Europi s 420 zaposlenih djelatnika s vremenom dolaska na intervenciju od 7 minuta i 11 sekundi što je iznad prosjeka većine europskih zemalja  u kojima je prosjek intervencije iznad 10 minuta.  – U 2018. godini imali smo gotovo 90 tisuća hitnih medicinskih intervencija, što je preko 200 intervencija dnevno, te 130 tisuća sanitetskih prijevoza, odnosno 350 prijevoza pacijenata dnevno – istaknuo je Žarko Rašić, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu.

ZAGREB – Cijene nekretnina prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku u godinu dana više su za 10,4%. Među najskupljim gradovima je i Zagreb. Primjerice na Jarunu su cijene za 13% veće i iznose 2.092 eura po metru četvornome. Vrbik bilježi rast cijena stanova za 15%, a Utrine za 10%.  Uobičajeno najskuplji stanovi su u Centru i Donjem gradu, gdje se traži više 2.500 eura za četvorni metar. Manje od 2.000 eura su stanovi u Španskom i Malešnici, Rudešu te u novozagrebačkim naseljima Utrini, Zapruđu i Sigetu. Trenutno su najjeftiniji stanovi u Gajnicama, dok je primjerice lani Siget od njih bio 50 eura jeftiniji.  Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Maksimiru u rujnu je iznosila 2.141 euro, što je za 4 % više nego lani. U posljednje četiri godine cijene stanova u Zagrebu su porasle za čak 19%, a u odnosu na 2016. godinu za gotovo 29 posto.

JASTREBARSKO – Novouređeni prostor fizikalne medicine kao i radiologiju za koju je kupljen novi UZV aparat u Ispostavi Doma zdravlja Jastrebarsko u srijedu, 16. listopada 2019. godine obišla je sa suradnicima zamjenica župana Nadica Žužak. Uređenje prostora i kupnju novog UZV aparata u vrijednosti gotovo 700 tisuća kuna financirala je Zagrebačka županija. – Zagrebačka županija kontinuirano ulaže u energetsku obnovu zgrada ispostava županijskog Doma zdravlja, koja je u travnju završena na ovoj ispostavi, lani smo obnovili laboratorij, a s ciljem podizanja kvalitete rada liječnika i pružanja zdravstvenih usluga građanima sada je uređen ovaj prostor te nabavljen novi UZV aparat – istaknula je zamjenica župana Nadica Žužak.

ZAGREB – U Zagrebačkom inovacijskom centru predstavljeno je 18 timova, sudionika četvrte generacije predakceleracijskog programa Startup Factory. Radi se o timovima koji će svoja inovativna visokotehnološka rješenja razvijati kroz intenzivnu edukaciju i vodstvo vrhunskih mentora te poticajnu ZICER-ovu infrastrukturu. Podsjećamo, veliko finale Startup Factoryja održat će se 27. studenoga na međunarodnoj startup konferenciji Zagreb Connect gdje će najbolji timovi za razvoj osvojiti bespovratna sredstva iz novčanog fonda Grada Zagreba vrijednog milijun kuna. Također, na Zagreb Connectu svečano će se obilježiti 25 godina kontinuiranog poticanja tehnološkog poduzetništva u Gradu Zagrebu.

KOPRIVNICA – Prijem za najuspješnije odgojno-obrazovne djelatnike u školskoj godini 2018./2019. upriličen je u srijedu, 16. listopada 2019. godine. Radi se o 17 učitelja iz Koprivničko-križevačke županije koje je povodom Svjetskog dana učitelja nagradilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Nagrada je potvrda rada te dodatan poticaj za daljnji rad, kaže u ime nagrađenih učitelja Ivana Senjan i dodaje da u odgojno-obrazovnom radu treba svakodnevno rasti. Posao učitelja velika je ljubav, naglašava u ime ravnatelja Sanja Prelogović i to je nešto što se ne može platiti, a s druge strane to je najljepši posao, odgoj i obrazovanje učenika. Čestitavši najuspješnijim učiteljima Koprivničko-križevačke županije, župan Darko Koren ističe kako prosvjetni djelatnici u svakom društvu predstavljaju izuzetno bitan čimbenik koji nije moguće valorizirati kroz brojčane vrijednosti. Uz zahvalu na svemu što čine, Koprivničko-križevačka je županija najuspješnije učitelje nagradila prigodnim poklonima.

HUM NA SUTLI – Početna konferencija programa „Promocija zdravlja i prevencija bolesti“ na temu projekta „Prevencija i liječenje demencije„ održana je ove srijede, 16. listopada 2019. godine, u prostorijama općine Hum na Sutli. Nositelj projekta je Općina Hum na Sutli, a partner Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sa gotovo pola milijuna kuna, a predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci. – Na prijavu projekta Općina se odlučila zbog rastućeg broja oboljelih osoba od demencije. Trenutno je u Hrvatskoj 86.000 osoba s demencijom, a Hrvatska se ubraja među najstarije svjetske populacije, ističe voditeljica projekta Iva Staroveški. Projekt će se realizirati kroz brojna predavanja i radionice na temu prevencije i liječenja demencije, njege i skrbi oboljelih, vježbe s fizioterapeutom te radionice plesa, odnosno art radionice u sklopu prevencije demencije. – Svega je 13 onih na nivou države koji su uspjeli izboriti se za jednu takvu vrstu projekta. Ono što smatram jako važno je kako prevenirati i mlade usmjeriti i educirati, kako spriječiti nekakvu moguću, buduću pojavu demencije, naglašava načelnik huma na Sutli Zvonko JUtriša.

BJELOVAR – Na javni natječaj za izvođača radova za gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, najveći i najvrjedniji objekt trenutno u zdravstvu u Hrvatskoj, pristigle su četiri ponude, a najpovoljnija ponuda iznosi 272 milijuna kuna, dok je najviša ponuda 326 milijuna kuna. Kako se radi tek o jednom od tri takva objekta u zdravstvu u Hrvatskoj, uz Zabok i Pulu, Bjelovarsko-bilogorska će županija zatražiti od Vlade sufinanciranje projekta, odnosno iznosa od 100 milijuna kuna, naglasio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Kroz EU fondove i zaduženje same bolnice za gradnju nove zgrade bolnice osigurano je 165 milijuna kuna, podsjeća Bajs te kaže kako će Županija, neovisno o stavu Vlade, osigurati sredstva u proračunu za gradnju nove zgrade.

ČAKOVEC – Obilazak novih prostora poduzetničkog inkubatora u potkrovlju zgrade TICM1 zgradi je  u srijedu, 16. listopada 2019. godine, kada je održana konferencija za medije vezana uz službeno otvorenje. Investicija je dio projekta „Ulaganje u proširenje poduzetničke poslovne infrastrukture u Centru znanja Međimurske županije“. Nositelj projekta je Međimurska županija, a partneri na projektu su Tehnološko-inovacijski centar Međimurje i REDEA.  Nakon uvodnog obraćanja župana Međimurske županije Matije Posavca, direktor TICM-a Ivan Plačko predstavio je ključne aktivnosti i rezultate spomenutog projekta.

VARAŽDIN – Varaždinska županija je objavila Javni poziv redovitim studentima s prebivalištem na području Županije za podnošenje prijava za ostvarivanje prava na sufinanciranje troškova prijevoza za akademsku godinu 2019./20. Pravo na prijavu ostvaruju redoviti studenti s preddiplomskog sveučilišnog, stručnog, integriranog preddiplomskog i diplomskog, diplomskog sveučilišnog ili specijalističkog diplomskog stručnog studija u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu. Uz to, studenti koji studiraju na području Varaždinske županije, Međimurske županije i Koprivničko-križevačke županije te oni s prebivalištem u općinama Breznica i Breznički Hum koji studiraju u Gradu Zagrebu ostvaruju pravo na prijevoz dodjelom pokaznih mjesečnih karata za sredstva javnog linijskog prijevoza putnika u autobusnom ili željezničkom prijevozu. Javni poziv će biti otvoren do 15. studenoga 2019. godine, a prijava i dokumentacija dostavljaju se isključivo poštom na adresu Varaždinske županije.

KOPRIVNICA – Radni sastanak na temu Centra kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji, kojim će se povezati strukovno obrazovanje i potrebe gospodarstva, održan je u koprivničkoj Obrtničkoj školi, a prisustvovali su pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo te zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić sa suradnicima. Zamjenik Ljubić izvijestio je sve o provedenim aktivnostima izrazivši zadovoljstvo dinamikom početne faze realizacije ovog 30 milijuna kuna vrijednog projekta, dok je pomoćnik Prskalo pohvalio sve koji rade na realizaciji ovog projekta. Naglašeno je kako je izabrana najpovoljnija ponuda za izradu projektno-tehničke dokumentacije te kako bi krajem travnja 2020. trebao krenuti postupak javne nabave za radove koji bi pak trebali startati u lipnju naredne godine.

ZAGREB – U prostorijama Zagrebačke županije održana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb. Akciji, trećoj po redu ove godine, tradicionalno su se odazvali zaposlenici županije, a prikupljeno je 70 doza krvi.

loading