Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.11.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na Međunarodni dan tolerancije u Staroj gradskoj vijećnici danas, 16. studenog 2017. godine, svečano su dodijeljene nagrade Luka Ritz nasilje nije hrabrost. Priznanja za promicanje tolerancije i nenasilja, kao i humanitarnog rada među vršnjacima, ove godine dobili su Luka Gnjidić i Patricija Marelja, a nagrade su im uručili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić. Svečanosti su, uz laureate, prisustvovali roditelji Luke Ritza, Suzana i Reno, gradski zastupnici, nominirani učenici zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, kao i njihovi profesori. Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost dodjeljuje se učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola Grada Zagreba koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima.

KOPRIVNICA – Župani Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije, Darko Koren, Željko Kolar, Radimir Čačić i Matija Posavec,  jučer su u Zagrebu održali radni sastanak, odnosno koordinaciju vezanu uz novonastalu situaciju oko Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica i tvrtki kćeri. Zaključke sastanka danas je na konferenciji za medije iznio koprivničko-križevački župan, predsjednik Skupštine društva Piškornica,  Darko Koren. Prvi koraci su sazivanje izvanredne Skupštine Društva s jednom točkom dnevnog rada, a to je donošenje odluke o odgovornosti direktora, odnosno Uprave Piškornice d.o.o., kaže Koren. Jučerašnjem sastanku, dodaje Koren, nazočio je i direktor Piškornice, Mladen Jozinović, koji si je isplatio sporni milijunski bonus, a Koren naglašava, kako će inzistirati da se novac vrati, do onog iznosa koji je društveno prihvatljiv i puno je manji od isplaćenog. Izvanredna sjednica Skupštine Društva Piškornica održat će se u ponedjeljak, 20. studenoga u 9,00 sati u sjedištu Koprivničko-križevačke županije.

ZAGREB – Ponajbolji proizvodi sa hrvatskih otoka stigli su tradicionalno, jedanaestu godinu za redom na Trg bana Josipa Jelačića. U sklopu projekta Hrvatski otočni proizvodi do subote 25. studenoga može se probati i kupiti prehrambene, kozmetičke i druge proizvode 37 proizvođača s Hvara, Brača, Visa, Dugog otoka, Ugljana, Prvića, Krka, Raba, Paga, Korčule, Lastova, i Pelješca. Manifestaciju je obišla ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac koja je naglasila, kako se na ovaj način na najbolji mogući način pomaže razvoju naših otoka. Zbog velikog interesa posjetitelja, ali i zbog važnosti  turističke promocije naših otoka u planu je, kako je istaknuo  predsjednik Udruge Poslovni klaster Hrvatski otočni proitvod Ivan Nimac, do kraja godine na Europskom trgu otvoriti specijalizirani prostor u kojima će se svakodnevno moći kupiti najbolje i najukusnije s naših otoka.

ZAGREB –  Predstavnike šahovskog kluba Zagreb, koji su nakon dvije godine vratili titulu državnih prvaka, ovog četvrtka, 16. studenog 2017. godine primio je  i čestitao im zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U Zagrebu je aktivno 27 šahovskih klubova, koji su proslavili 130 godina ovog sporta objavljivanjem monografije, a pred njima je  međunarodni šahovski turnir Zagreb open koji počinje 30. studenog i bit će jedan od najjačih do sada, uz nastup brojnih vrhunskih šahista iz 17 šahovskih federacija, naglasio je  predsjednik Zagrebačkog šahovskog saveza Nenad Škare. Uz to, predstavnici zagrebačkih šahista, zatražili su i dobili punu podršku zagrebačkog gradonačelnika za realizacijom susreta s vukovarskim šahistima, na deset ploča, koji će se održati u svibnju 2018. godine uz Dan grada Vukovara.

ZAGREB – Uoči tematske sjednice zagrebačke Gradske skupštine o usklađivanju sustava gospodarenja otpadom s Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom u Republici Hrvatskoj, o toj temi je danas raspravljao i Odbor za financije. Promijene u sustavu gospodarenja otpadom članovima Odbora prezentirale su pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo Mirka Jozić i voditeljica Čistoće Marina Lovrečki, a neke od novosti su nabava više od 150 novih vozila, informatička oprema za evidenciju pražnjenja spremnika, kao i distribucija dodatnih spremnika za papir, biootpad i plastiku za više od 380 tisuća korisnika. Tematska sjednica Gradske skupštine o rješavanju gorućeg problema u Zagrebu – otpada bit će održana u ponedjeljak, 20. studenog.

ZAGREB – Započeli su dugo najavljivani radovi u Gradskom dramskom kazalištu Gavella. Sljedećih godinu dana raditi će se na rekonstrukciji i nadogradnji ovog Zagrepčanima omiljenog kazališta. Radovima će biti nadograđena i uređena pomoćna dvorana, prostorije scenskih radnika i pomoćnog osoblja, a uz to bit će  rekonstruirane stropne ploče podruma. Da su radovi i više  nego potrebni, ponajprije zbog vlage koja nagriza zidove, ali i zbog potrebnog proširenja kapaciteta kazališta, rekao je ravnatelj Gavelle Boris Svrtan. Svrtan je naglasio kako će za vrijeme radova kazalište normalno raditi, a od sljedećeg  tjedna gledatelji će u kazalište ulaziti kroz sporedni ulaz.  Vrijednost investicije je 10 milijuna kuna što  je, kako je naglasio gradonačelnik Milan Bandić, samo segment značajnog  ulaganja u kulturu u Zagrebu. Tako je, samo u ovoj godini, dodao je Bandić ,iz proračuna za razvoj i unaprjeđenje kulture osigurano 7 posto proračuna.

ZAGREB – Dani Beča održat će se u Zagrebu od 28. do 30. studenog u organizaciji ovih dvaju prijateljskih gradova. Ta će manifestacija donijeti dašak bečkog adventa, ali i inovativne gradske projekte koji su zaslužni da je Beč ove godine, osmi put zaredom proglašen gradom s najvišom kvalitetom življenja na svijetu. Otvorenje Dana Beča  je 28. studenog u 19,00 sati na Trgu bana Jelačića glazbenim iznenađenjem, dok je središnji dio manifestacije dvodnevna konferencija na kojoj će stručnjaci oba grada raspravljati o inovativnim projektima na temu zaštite okoliša, integracije, mobilnosti i smart cityja. Ulaz na konferencije, koje se održavaju u HAZU je slobodan. Zadnjeg dana će se održati i dodjela nagrada Red Carpet Award gdje će biti predstavljeni radovi mladih umjetnika koje je 2017. nagradilo Udruženje za promicanje mladih umjetnika iz Beča.

VARAŽDIN – Treći ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi škola, čiji osnivač je Varaždinska županija, koji se financiraju bespovratnim sredstvima iz EU fonda za regionalni razvoj, potpisan je u županijskoj palači u Varaždinu. Nakon Srednje škole Novi Marof i Osnovne škole Veliki Bukovec, energetska obnova počinje i u Osnovnoj školi Franje Serta Bednja. U prisustvu župana Radimira Čačića i zamjenika župana Tomislava Paljaka, ugovor  je s predstavnikom izvođača radova potpisala ravnateljica osnovne škole Bednja Sanja Majcen. Projekt je vrijedan milijun i 700 tisuća kuna.

SPLIT- Međimurska turistička i eno- gastronomska manifestacija „Urbanovo- Dani vina u županiji Zrinskih“, dobitnica je godišnje nagrade Simply the Best, koju dodjeljuju UHPA – Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia. Nagrada se dodjeljuje za kvalitetu turističke ponude, kreativnost i inovativnost u razvoju turističkih proizvoda tijekom jednogodišnjeg razdoblja, a svečanost dodjele bit će održana danas s početkom u 13,00 sati u Splitu. Nagradu će u ime organizacijskog tima Urbanova primiti župan Međimurske županije Matija Posavec.

KRAPINA – U organizaciji Grada Krapine, svijeće za žrtve Vukovara bit će zapaljene u petak, 17. studenog 2017. godine ispred paviljona u parku Matice Hrvatske. Također, u 18,00 sati u kinu Krapina održat će se prigodna projekcija dokumentarnog filma „ Ovčara neispričana priča“. Ulaz je za sve zainteresirane besplatan.

KOPRIVNICA – U sklopu obilježavanja Globalnog tjedna poduzetništva u koji su uključio Koprivnički poduzetnik u suradnji s Gradom Koprivnica, gradonačelnik Mišel Jakšić primio je koprivničke poduzetnike i obrtnike početnike te najuspješnijih deset malih i srednjih poduzetnika prema Fininoj analizi. Koprivničke su poduzetnike i obrtnike najviše zanimale potpore i subvencije koje mogu ostvariti putem Programa mjera poticanja razvoja poduzetništva u Koprivnici, zatim mogućnosti korištenja EU sredstava  i poduzetničke prostorne i informacijske infrastrukture.

PISAROVINA – Vatrogascima Bratine, kao jednom od tri središnja vatrogasna društva na prostoru općine Pisarovina, uručeni su ključevi navalnoga vozila, kapaciteta 2.800 litara vode. Nadograđeno je na podvozju, a njegova ukupna vrijednost je oko 700.000 kuna, od čega je dio sredstava osigurala i Zagrebačka županija.

loading