Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 16.11.2018.

Posted in Vijesti

RADOBOJ – Osnivačka skupština Općinske organizacije Bandić Milan 365 stranka rada i solidarnosti općine Radoboj održana je 16. studenog 2018. godine. Za predsjednika je jednoglasno izabran Robert Mikša, koji naglašava kako će svi članovi stranke svojim zalaganjem doprinijeti daljnjem razvoju mjesta u kojem žive. Povjerenik županijske organizacije stranke Anđelko Topolovec naglasio je kako je na području Krapinsko-zagorske županije do sada osnovano pet općinskih i tri gradske organizacije strane Bandić Milan 365, a cilj je do kraja ove godine osnovati još 13 općinskih organizacija te u siječnju 2019. godine organizirati izbornu skupštinu Županijske organizacije i dobiti županijsko vodstvo koje će provoditi politiku ove stranke. Saborska zastupnica Marija Puh istakla je da bez obzira na stranačku pripadnost i dalje nastavlja sa srcem raditi za Zagorje te najavila amandman stranke na državni proračun za 2019. godinu da se za sve učenike u Hrvatskoj osiguraju besplatni udžbenici.  Osnivačkoj skupštini u Radoboju prisustvovao je i predsjednik stranke Milan Bandić, koji je naglasio kako je u Mariji Puh i Anđelku Topolovcu, vrijednim i energičnim ljudima koji s puno entuzijazma rade za svoj kraj, prepoznao sebe od prije dvadesetak godina te da će kroz zajednički rad nastojati da se standard života u Zagorju približi zagrebačkom. Govoreći o prvim zajedničkim projektima najavio je kako će od 1. prosinca 2018. godine ponovno biti uvedena autobusna linija Krapina-Zagreb, preklapanjem Presečki busa i ZET-a te da će se on osobno zajedno sa Zagorcima prvom linijom iz Krapine odvesti u Zagreb na Advent.

ZAGREB – Svečanim programom u Staroj gradskoj vijećnici povodom Međunarodnog dana tolerancije, već 9 godinu za redom, dodijeljene su danas, 16. studenog 2018. godine, Nagrade Luka Ritz – nasilje nije hrabrost učenicima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola koji su svojim radom i zalaganjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima. Odlukom zagrebačke Gradske skupštine javna priznanja pripala su učeniku Osnovne škole Grigora Viteza, Tvrtku Šapini i učenik I. gimnazije Mislavu Matijeviću. „Zagreb je ponosan na Tvrtka i Mislava i nikada dosta takvih dobrih ljudi“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – ZET kao javni prijevoznik aktivno sudjeluje u turističkoj ponudi grada Zagreba i to vožnjama turističkim cabrio autobusima, ali i izvanrednim vožnjama za skupine, kao što su vrtići, škole, udruge, klubovi. Kako bi se takve usluge mogle obavljati još kvalitetnije, ZET je vozni park obnovio sa 12 električnih vozila za vožnju turista za razgled središta grada, Zrinjevca i Gornjeg grada, te dva nova turistička autobusa, veći s 49 mjesta vrijednosti 1,8 milijuna kuna i manji s 19 mjesta za 560 tisuća kuna. Dižemo letvicu kvalitete javnog gradskog prijevoza, istaknuo je ovog petka, 16. studenog 2018., ispred Upravne zgrade ZET- a na Remizi, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. S ciljem pružanja čim kvalitetnije usluge korisnicima, nastavljen je projekt opremanja ZET-ovih vozila uređajima za bežični pristup internetskoj mreži. Tako će od subote, 17. studenog 2018. u posebno označenih 60 tramvaja i 58 autobusa biti na raspolaganju besplatni Internet 24 sata, rekla je direktorica ZET-a Ljuba Romčević Žgela istaknuvši kako će kroz 3 do 4 mjeseca besplatni Internet biti ugrađen u sva 142 tramvaja i 213 autobusa.

MARIJA BISTRICA – Noć svjetla, Božični doručak, tradicionalni doček Nove godine u podne, samo su dio bogate ponude koja očekuje mještane i sve posjetitelje ove godine na Adventu u Mariji Bistrici.  Tim povodom, danas, 16. studenog 2018. godine je održana i press konferencija na kojoj je predstavljena ova manifestacija koju je prošle godine posjetilo oko 35 tisuća posjetitelja. Jedan od značajnih noviteta je i taj da je ove godine spomenuti Advent u partnerstvu s Adventom u Zagrebu, a bistričke drvene igračke krasit će i Vilu Prekrižje. – Vrlo smo zadovoljni sa ovom suradnjom koja donosi i novitet: zadnji vikend Adventa, Zagrepčani i gosti mogu do Marije Bistrice doći besplatno ZET-ovim autobusima – istaknuo je predsjednik Turističke zajednice Općine, načelnik Marije Bistrice Josip Milički dodajući da su ovogodišnji Advent podigli na jednu višu stepenicu. Inače, Advent u Mariji Bistrici održat će se od 1. do 31. prosinca, a podijeljen je u 4 tematska vikenda – vikend duhovne glazbe, dječji vikend, vikend medenjaka i gvirca te vikend adventskih običaja. Program je osmišljen da zadovolji sve generacije, a održat će se na brojnim lokacijama u Mariji Bistrici poput Trga Pape Ivana Pavla II, Doma kulture, Bazilike Majke Božje Bistričke i drugih.

STUBIČKE TOPLICE – Promocija monografije „Ratne rane Zagorja“  održana je u petak, 16. studenog 2018. godine u Stubičkim Toplicama. Monografiju sa 265 stranica, koja sadrži podatke o poginulima, umrlima i stradalima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko-zagorske županije, u razdoblju od 31. svibnja 1990. pa do 30. lipnja 1996. godine, izdala je Udruga dragovoljaca Domovinskog rata RH, podružnica Krapinsko-zagorske županije, a njome se odaje počast i hvala zagorskim sudionicima rata, istaknuo je predsjednik Udruge Stjepan Pavliša prilikom predstavljanja monografije mnogobrojnim uzvanicima,  hrvatskim braniteljima, te članovima njihovih obitelji. Monografija “Ratne rane Zagorja” nastajala je kroz 6 godina, koliko je bilo potrebno da se prikupe svi potrebni podaci do kojih se teško dolazilo, a izdana je u 550 primjeraka. S ciljem očuvanja istine o domovinskom ratu, bit će distribuirana i po školama te drugim institucijama, naglasio je župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar, koji je od samih početaka podupirao projekt. Ova monografija još je jedan pokazatelj da se hrvatski branitelji i njihove udruge bave onime zbog čega su i osnovani, a to je da čuvaju sjećanje na poginule i stradale, zaključio je župan Kolar.

ZAGREB – U zagrebačkom Središću u petak, 16. studenog 2018. godine svečano je otvoren novi kampus Američke međunarodne škole. Riječ je objektu površine oko 5 tisuća četvornih metara čija je izgradnja i uređenje koštalo oko 45 milijuna kuna. Novi kampus u kojem će biti smješteni vrtić, osnovna i srednja škola pohađat će 200-tinjak djece, koja će osim najsuvremenijih učionica, na raspolaganju imati čak dvije knjižnice, produkcijski studio, kazalište, dvoranu od 700 četvornih metara te vanjske sportske terene. Svečanosti otvorenja prisustvovali su gradonačelnik Milan Bndić i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst.

KRAPINA – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježien je u petak, 16. studenog 2018. godine zajedničkim paljenjem svijeća za žrtve Vukovara ispred Pučkog otvorenog učilišta Krapina. U prigodnom programu nastupit će Iva Ranogajec Inkret.

KOPRIVNICA – U sklopu višegodišnjeg projekta „Poslovni uzlet“ s ciljem stvaranja interaktivne atmosfere i poticanja razmjene iskustava i znanja danas, 16. studenoga 2018. godine, u Koprivnici je održana „Regionalna konferencija Grada Koprivnice“. Nastavak je ovo dobre suradnje Poslovnog dnevnika i Koprivnice koja traje godinama, kaže glavni urednik Vladimir Nišević. Ključne teme vezane za aktualizaciju obrazovnog sustava kao i novi trendovi na tržištu rada s ciljem kreiranja sustavnog rješenja za gospodarski razvoj Republike Hrvatske, bila je jedna od tema današnje Regionalne konferencije, a gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić kaže kako je obrazovanje Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije na prekretnici jer se ostvaruju pozitivni trendovi te se gospodarski sustavi sve više okreću modernim trendovima. Sve što Koprivnica čini u obrazovanju, pohvaljuje i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

ZAGREB – Na međunarodnoj konferenciji o učenju za poduzetništvo koju je ovog petka, 16. studenog 2018. godine u Zagrebu organizirala Visoka škola Nikola Šubić Zrinski najviše riječi bilo je o obrazovanju, novim trendovima i razvoju poduzetničkih kompetencija te održivom proizvodnom poduzetništvu. Upravo trendovi promjena u poduzetništvu koje se ubrzano razvija pokazuju da čak 65% mladih se školuje za zanimanja s kojima će se tek susresti, a na ovaj način edukacijom pripremamo ih za te promjene, istaknuo je dekan Ivica Katavić..Održivo poduzetništvo s naglaskom na proizvodno, tema je koju je  prezentirao  osnivač , savjetnik uprave i prokurist tvrtke PIP koja je jedna od vodećih u proizvodnji i plasmanu meda i proizvoda od meda Ivan Bračić. Cilj je proizvodnju podići na razinu koja doprinosi kako ostvarivanju profita tako i mogućnosti da se adekvatno razvija održivo poslovanje koje djeluje u zajednici.

KLOŠTAR PODRAVSKI – Delegacija Koprivničko-križevačke županije, predvođena županom Darkom Korenom, obišla je brojne infrastrukturne projekte realizirane u Općini Kloštar Podravski. Posjetili su Osnovnu školu, gdje je u suradnji sa Županijom napravljena nova ograda sa živicom, za što je izdvojeno 240 tisuća kuna. Završavaju se radovi na uređenju parkirališta kod Društvenog doma u Prugovcu, vrijedni 170 tisuća kuna, a u Područnoj školi Kozarevac za 220 tisuća kuna uređeno je novo dječje igralište. Obišli su i cestu Kozarevac-Mala Črešnjevica koja se prostire od Koprivničko-križevačke do Virovitičko-podravske županije. Dionica ceste od 2,4 kilometara nedavno je asfaltirana, a to će značajno doprinijeti povezanosti dviju županija i omogućiti veću prometnu sigurnost i ugodniju vožnju.

ČAKOVEC – Projekt repopulacije crvene vjeverice u Perivoju Zrinskih predstavljen je danas, 16. studenog 2018. godine, na konferenciji za medije u Čakovcu. Radi se o projektu koji zajedno provode I. osnovna škola Čakovec, Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba, Cedrus Forest Čakovec i Javna ustanova za zaštitu prirode – Međimurska priroda, a čiji su predstavnici ovom prilikom potpisali i Sporazum o suradnji. Cilj projekta, vrijednog 70 tisuća kuna, je vratiti crvenu vjevericu u čakovečki park, omogućiti njeno napredovanje i razmnožavanje, čime će park postati još atraktivniji za posjetitelje, a važna je i njegova edukativna dimenzija istaknuo je zamjenik čakovečkog gradonačelnika Mario Medved. Prema monitornigu, trenutno u Perivoju Zrinskih postoji poneka jedinka crvene vjeverice, što bi se bitno trebalo promijeniti budući da će kroz naredne tri godine, trajanja projekta, u prirodu biti pušteno najmanje pet vjeverica godišnje.

ZAGREB – Grad Zagreb je objavio  javni natječaj za dodjelu rezerviranih parkirališnih mjesta. Rezervirano parkirališno mjesto može se dodijeliti pravnim ili fizičkim osobama obrtnicima, i to najviše do 10% od ukupnog broja raspoloživih parkirališnih mjesta u pojedinoj ulici ili na trgu na području grada. Početni iznos mjesečne naknade za dodjelu rezerviranog parkirališnog mjesta  podijeljen je prema zonama; i to u 1. zoni 4 tisuće, drugoj tri te trećoj zoni 2 tisuće kuna s rokom od godinu dana. Prijava se može podnijeti do subote, 17. studenog 2018. godine, na obrascu koji se nalazi na internetskoj stranici Grada Zagreba.

BEDEKOVČINA – Nakon uspješne prošlogodišnje Eko Arene, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba organizira drugi eko sajam Eko Arena koji će se održati 30. studenog i 1. prosinca 2018. u Bedekovčini. U sklopu Eko Arene, uz prodajnu izložbu i kontakte s potencijalnim kupcima, budućim partnerima, bit će organizirani i susreti s međunarodnim predavačima, konferencija o ekološkoj poljoprivredi, uz kulturno-umjetnički program. Certificirani ekološki poljoprivredni proizvođači, koji žele prodati ili promovirati svoje proizvode, za sudjelovanje se mogu prijaviti i rezervirati svoje besplatno mjesto za putem obrasca na web stranici Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe ili u njenom najbližem uredu.

VARAŽDIN – Na inicijativu Ravnateljstva policije MUP-a RH, danas  s početkom u 11,30 sati u kinu „Gaj“ u Varaždinu će se održati program obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije. U sklopu programa, održat će se predstava „Krtice“  i razgovor s gostima iz Varaždinske i Međimurske županije na temu tolerancije. U programu će sudjelovati i muzički sastav „Pravila igre“ iz Zagreba. Program je namijenjen učenicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola s područja grada Varaždina.

STARO ČIČE – Lovački bal kojim se obilježava završetak „15. dana lovstva Zagrebačke županije“ bit će održan ovog petka, 16. studenog 2018. godine, u velikogoričkom naselju Staro Čiče. U ime Zagrebačke županije balu će nazočiti pročelnik UO za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.

loading