Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.12.2019.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – U cjelodnevnom boravku u Koprivničko-križevačkoj županiji danas, u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. godine boravi predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sa suradnicima. Svoj boravak u Podravini i Prigorju započeo je u jutarnjim satima sastankom u biskupskoj rezidenciji Križevačke eparhije u Križevcima, a potom je predsjednik Vlade Plenković, u pratnji predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i ministar mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića te župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena, Zagrebačke Stjepana Kožića i Bjelovarskog-bilogorske županije Damira Bajsa i suradnika, u posebnoj vožnji vlakom, samo za ovu namjenu, prošao 12,2 kilometara novoizgrađene željezničke pruge Sveti Ivan Žabno-Gradec. Radi se o prvoj novoizgrađenoj pruzi u Hrvatskoj nakon 52 godine, a cijeli je projekt sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijski fond, naglašava predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ističe kako se radi o projektu u ukupnoj vrijednosti 258 milijuna kuna sufinancirane sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda. Radi se o dionici kojom prometuju prigradski vlakovi čak triju županija: Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije. Nakon prigorskog dijela, predsjednik Vlade Plenković sa suradnicima prijepodnevne je sate proveo u podravskom dijelu Koprivničko-križevačke županije gdje je otvorio prostore novog Poduzetničkog inkubatora u Đurđevcu te je nazočio i svečanom potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Izgradnja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete“, te Ugovora i sufinanciranju tog projekta. U sjedištu Koprivničko-križevačke županije predsjednik Vlade Plenković održao je sastanak sa županom Koprivničko-križevačke županije Darkom Korenom i gradonačelnikom Koprivnice Mišelom Jakšićem, a potom je nazočio i potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i sufinanciranja projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Koprivnica“, vrijednog 512 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iznose 410 milijuna kuna. U sklopu posjete Koprivničko-križevačke županije, u Koprivnici je održan sedmi sastanak Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u RH te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru, nakon čega je ministar uprave Ivan Malenica sa svakim od 20 župana potpisao Sporazum o preuzimanju predmeta, pismohrane, ostale dokumentacije, opreme te sredstava za rad od mjesno nadležnog ureda državne uprave u svakoj hrvatskoj županiji. Boravak u Koprivnici, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković završit će sudjelovanjem na svečanosti povodom 60 godina Vegete u Koprivnici.

ČAKOVEC – Kako bi uputio iskrenu i veliku zahvalu svim pojedincima, udrugama te predstavnicima društvenog, političkog, gospodarskog, crkvenog, kulturnog i sportskog života grada Čakovca, tradicionalni božićno – novogodišnji prijem u ponedjeljak, 16. prosinca 2019.godine, upriličio je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa suradnicima. Iza nas je jedna uspješna godina koju ćemo pamtiti po realizaciji brojnih investicija, ali i kao svojevrsnu “pripremnu” godinu, rekao je Kovač. Naime u narednu, 2020. godinu, grad Čakovec ulazi kao Europska prijestolnica sporta. Obilježit će se to kroz brojna događanja, ali i velika ulaganja u sportsku infrastrukturu pri čemu valja izdvojiti početak gradnje vanjskih bazena te ulaganja potrebna da bi se Čakovec pozicionirao kao Regionalni teniski centar.

VARAŽDIN – Još 25 milijuna kuna bit će uloženo u energetsku obnovu četiri objekta Opće bolnice Varaždin. Naime, u prisustvu župana Radimira Čačića, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić potpisao je danas, 16. prosinca 2019. godine, ugovor s izvođačem radova izabranim u objedinjenom postupku javne nabave koji će izvoditi radove po četiri EU projekta energetske obnove. Danas potpisani Ugovor, u vrijednosti nešto većoj od 24 milijuna kuna, potpisan  je za energetsku obnovu zgrada Poliklinike, Psihijatrije te Mikrobiologije i rendgena Opće bolnice Varaždin na lokaciji u Varaždinu te za zgrade paviljona, ležaone i laboratorija Službe za plućne bolesti i TBC na lokaciji u Klenovniku. Planirani zahvati, unaprijedit će kvalitetu usluge u spomenutim zgradama te pridonijeti značajnim uštedama na energentima, rekao je ravnatelj Opće bolnice Nenad Kudelić. Ukupna vrijednost ovih četiriju projekata je 25,44 milijuna kuna. S 13,36 kuna se financiraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a s 4,78 milijuna kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj razini. Preostalih 7, 29 milijuna kuna osigurat će Varaždinska županija i Opća bolnica Varaždin kreditnim zaduženjem pri čemu će kreditni anuiteti biti isplaćivani iz ušteda, naglasio je župan Radimir Čačić, Inače, ovo je samo dio velikih europskih investicija na području Varaždinske županije, a koje se kreću do 511 milijuna kuna.

ZAGREB –  Predstavljena II. faza Master plana prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, projekta vrijednog više od 23 milijuna kuna koji je sufinanciran iz europskog Kohezijskog fonda. Riječ je o strateškom dokumentu dugoročnog razvoja prometnog sustava na području dvije županije te hrvatske metropole koji ima za cilj omogućiti veću mobilnost stanovništva korištenjem ekoloških, energetski i ekonomski za društvo prihvatljivih oblika transporta te poboljšati cjelokupnu prometnu infrastrukturu. Svrha master plana je ukazati na probleme u prometu te ponuditi konkretna rješenja za budući sustav integriranog prijevoza putnika.  – Projekt će povećati konkurentnost gospodarstva naše županije te doprinijeti kvaliteti života stanovnika – istaknula je Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije.

ZAGREB – Prema najavama nadoknada nastave u osnovnim i srednjim školama na području Zagrebačke županije bit će definirana do kraja tjedna. U školama na području Zagrebačke županije u prosjeku nije bilo nastave od 8 do 16 dana. – Intenzivno se razgovara o načinima nadoknade nastave, a najizglednije je skraćivanje zimskih, te ukidanje proljetnih praznika – rekla je pročelnica županijskog UO za prosvjetu Mirela Katalenac. Sa školskim prijevozom neće biti problema za vrijeme nadoknada jer je ugovoren za to razdoblje. Obzirom da velik broj djece iz Zagrebačke županije pohađa srednje škole u gradu Zagrebu očekuje se da će slične nadoknade biti u zagrebačkim školama. Tako bi prema naputku Grada Zagreba zimski praznici završili tjedan ranije i učenici kreću u školu 7. siječnja, s tim da neke škole mogu odraditi i 23. prosinca. Za Uskrs se ukidaju praznici i djeca će imati slobodno Veliki petak, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, a škola će završiti 19. lipnja.

ZAGREB – Dvomjesečni pilot projekt pametnog prikupljanja otpada na javnom prostoru, Bigbelly, provodi Grad Zagreb u sklopu Adventa. Naime, Bigbelly je vodeći sustav pametnog upravljanja javnim otpadom u svijetu, prisutan već u više od 1500 gradova u 60 zemalja. Testiranje inovativnog sustava odabrano je za najopterećeniji prostor, od Zrinjevca preko Strossmayerovog trga do Trga kralja Tomislava gdje su postavljeni spremnici za odvajanje otpada, plastičnu i metalnu ambalažu, kao i spremnici za miješani otpad. Devetnaest Bigbelly pametnih spremnika pokriva to područje na ukupno 14 lokacija, koji će testno biti postavljeni u Zagrebu u razdoblju od 30. prosinca 2019. do 1. veljače 2020. godine.

VELIKI GRĐEVAC – Potpisani su ugovori o energetskoj obnovi školsko-sportske dvorane Osnovne škole Mate Lovraka Veliki Grđevac i Područne škole Donja Kovačica. Projekt energetske obnove školsko-sportske dvorane vrijedan je 2,8 milijuna kuna: dva milijuna europska su sredstva i sredstva sufinanciranja EU projekata, a preostali iznos osigurala je Bjelovarsko-bilogorska županija. Energetska obnova Područne škole Donja Kovačica iznosi 1,2 milijuna kuna: 715 tisuća je iz europskih fondova i sredstava sufinanciranja EU projekata, te 450 tisuća kuna Bjelovarsko-bilogorske županije.

ZAGREB – Potvrđena je konačna lista odluke o dodjeli stipendija Zagrebačke županije za školsku godinu 2019./2020. za učenike i studente. Dodijelit će se 45 stipendija za učenike i 30 stipendija za studente. Stipendije iznose 600 kuna mjesečno za učenike i 1.200 kuna za studente, a isplaćuju se 12 mjeseci u godini. Konačna lista za dodjelu stipendija dostupna je na mrežnoj stranici Zagrebačke županije. Svečanost potpisivanja Ugovora o stipendiranju održat će se u četvrtak, 19. prosinca u Zagrebu.

KRAPINA – Grad Krapina dao je izraditi konzervatorsku studiju Kneipove zgrade, koja je donijela određene zaključke i nakon toga projekt je kandidiran prema Ministarstvu kulture za pomoć za izradu projektne dokumentacije, za što je odobren dio sredstava. Raspisan je postupak nabave za odabir projektanta, za izradu idejnih rješenja i potrebne elaborate, nakon čega će se raspisati natječaj za izradu glavnih projekata. Prema studiji, s obzirom na to da je zgrada u prilično lošem stanju, planira se postojeću zgradu ukloniti u većem dijelu i izgraditi novu, identičnu kao što je izgledala nekad. Osim za Upravu Muzeja krapinskih neandertalaca, jedan prostor koristio bi se za razna događanja i slično, a nakana je da se u funkciju stavi i prostor predviđen za restoran ili nešto slično.

DONJA DUBRAVA – Članovi Udruge jasličara, registrirane u Zagrebu, prijatelji hrvatskih božićnih jaslica, odlučili su da uz redovno izlaganje jaslica u Rimu i Salzburgu, devetu međužupanijsku izložbu u Zelini, po prvi puta izložbu organiziraju i u Međimurju, točnije u Donjoj Dubravi. Izložba pod nazivom „Betlehemi Međimurske i Zagrebačke županije“ otvorena je u subotu 14. prosinca 2019. u Informacijskom centru u dvorištu Zalana, gdje je izloženo više od 40 jaslica.

loading