Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16.-17.02.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – HNS  na izbore za EU parlament u svibnju 2019. godine će ići samostalno. Listu će nositi Matija Posavec župan Međimurske županije  koji je u nedjelju 17. veljače 2019. godine u Središnjem uredu HNS-a u Zagrebu predstavio prvi od ukupno pet dijelova svojeg Izbornog programa. Glavna područja prvog djela izbornog programa HNS-a, „Gospodarstvo i zapošljavanje u europskom okruženju“, su industrijska politika i inovacije, digitalna agenda, kohezija i EU fondovi, poljoprivreda te zapošljavanje. „Hrvatska industrija i gospodarstvo su na prekretnici. Prema izvješću Globalne konkurentnosti, Hrvatska je na 68. mjestu od 140 zemalja. Prema tome jedini ispravni put su poticaji inovacijama i novim tehnologijama, a jedina gospodarska pa i demografska politika u Hrvatskoj je da prosječna neto plaća bude tisuću eura“, istaknuo je Matija Posavec, međimurski župan Matija Posavec. U narednih tri mjeseca do izbora za Europski parlament, HNS planira predstaviti preostala četiri dijela Izbornog programa – obrazovanje, unutarnja i vanjska sigurnost EU-a, zaštita okoliša, energetska učinkovitost i održivi razvoj te zdravstvena zaštita i socijalna politika.

KOPRIVNICA – SDP Hrvatske u subotu 16. veljače 2019. godine  je u Koprivnici predstavio svoj nacionalni program zdravstvene politike, a predsjednik stranke, Davor Bernardić je tom prigodom istaknuo kako SDP želi da hrvatski građani postanu ravnopravni s građanima ostatka Europske unije kad je u pitanju zdravstvo. – Predstavili smo naš Nacionalni program za zdravstvo u Koprivnici. Želimo da hrvatski građani postanu ravnopravni s građanima ostatka Europske unije. Moramo smanjiti liste čekanja, dugove u zdravstvu, egzodus liječnika i medicinskih sestara. Želimo i da naši poljoprivrednici imaju isti status kao i njihove kolege, da primaju iste poticaje, a ne 30 posto manje, što je “zasluga” ove Vlade, istaknuo je Bernardić. Domaćin današnjeg predstavljanja bio je čelni čovjek Koprivnice, gradonačelnik Mišel Jakšić, a predsjednik SDP-a Davor Bernardić ističe kako je upoznat s brojnim demografskim programima koji se provode u Koprivnici, no ipak fali cestovna infrastruktura, odnosno brza cesta do Koprivnice. SDP je u Koprivnici, uz predstavljanje Nacionalnog programa zdravstvene politike, za građane danas organizirao i besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi.

ZAGREB – Prvo izdanje Sanjkaškog kupa 2019. održano u subotu, 16. veljače 2019. godine na omiljenom zagrebačkom sanjkalištu Cmrok okupilo je 80-tak natjecatelja i nekoliko stotina gledatelja dajući naslutiti kako ovakva manifestacija pred sobom ima budućnost, što je i bila namjera organizatora ustanove Upravljanje sportskim objektima da ovo natjecanje učini tradicionalnim. Lijepo vrijeme na Cmrok je privuklo nekoliko stotina Zagrepčana. Staze je bila profesionalno pripremljena, jer ju je radila ista ekipa koja na Sljemenu priprema stazu za utrku Snježna kraljica. U kategoriji djece od tri do šest godina najbrži je bio David Špehar, u kategoriji mlađih kadeta najbolji rezultat je ostvario Leon Brnčić, a kod starijih kadeta najbolji rezultat i ujedno najbolji rezultat staze ostvario je Lukas Vori.

ZELENJAK – Kvalitetnijem životu i boljim uvjetima poslovanja obrtnika, teži međuopćinsko Udruženje obrtnika Klanjec koje na području grada Klanjca i okolice djeluje već 45 godina. O radu i aktivnostima u 2018. godini izvijestili su na svečanom okupljanju, u subotu, 16. veljače 2019. godine u Zelenjaku, članove i goste, a podijeljena su i priznanja za doprinos u razvoju obrtništva. Udruženje je od protekle godine bogatije za 19 novih obrta te broji ukupno 185 obrtnika, a od aktivnosti navedeno je kontinuirano informiranje članova te prezentacija obrtničkih zanimanja u osnovnim školama. Na svečanom okupljanju bili su i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, predsjednik Udruženja Dragutin Ulama i drugi. – Obrtništvo u ovom kraju je dobro organizirano te dobro posluje prema vanjskim tržištima, uslužni sektor raste pa postoji značajna perspektiva – istaknuo je predsjednik Udruženja Ulama.

DONJI KRALJEVEC – U organizaciji Udruge oboljelih od leukemije i limfoma (UOLL) u Donjem Kraljevcu je u subotu, 16. veljače 2019. godine organizirana večer, povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, što je bila i prilika za osvrt na plemenitiju akciju „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“. Od 2013. godine UOLL je sakupio više  od 160 000 kg plastičnih čepova, a u akciju je uključeno više od 900 škola, vrtića, udruga, vjerskih zajednica i mnogi drugi, Zahvaljujući svima koji su prepoznali ovu plemenitu akciju Emil Vibović, predsjednik UOLL-a Hrvatske je napomenuo kako su pomoću projekta „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ kupljene terapije ili lijekovi za više od 500 obitelji u što je utrošeno više od 5.000.000,00 kuna. Međimurski župan Matija Posavec, istaknuo je kako je to primjer akcije kojom slavimo solidarnost, humanost, veliko i hrabro srce što su i  odlike Međimurki i Međimuraca i  dodao da bi briga o bližnjima i solidarnost treba biti temeljna ljudska osobina.

ZAGREB – Satiričko kazalište Kerempuh u koprodukciji s Kazalištem Moruzgva pripremilo je novu predstavu Cabaret „Preko veze“  Ivana Lea Leme, koja je premijerno izvedena u  nedjelju, 17. veljače 2019. godine na sceni kazališta Kerempuh.  Kao što i sam naslov implicira, ova predstava kroz cabaretsku formu, tarantinovski bizarnim i almodovarovski melodramatičnim stand up monolozima, komentira hrvatske i globalne društveno političke teme. U predstavi, između ostalih, glume Mila Elegović, Ana Begić, Ecija Ojdanić i  Ana Maras Harmander.

IVANIĆ GRAD – Večer uz pjesmu KUD-a „Đuro Kundek“ organizirana je u društvenom domu Caginec u Ivanić Gradu ove subote, 16. veljače 2019. godine.

VARAŽDIN – Iduće srijede, 20. veljače u Varaždinu će gostovati Kurenti – kostimirana grupa građana iz partnerskog grada Ptuja u Sloveniji. Oni će u vremenu od 17,00 do 18,00 sati na Trgu kralja Tomislava, Korzu te na ulicama u centru Varaždina prezentirati svoje tradicionalne, nadaleko poznate, atraktivne pokladne maske i običaje. Bit će to prilika da svojim nastupom najave održavanje Kurentovanja – 59. međunarodnog fašničkog festivala koji se održava od 15. veljače do 5. ožujka ove godine u Ptuju.

KRAPINA – Pučko otvoreno učilište Krapina u Galeriji grada Krapine već tradicionalno od 2011. godine uoči fašnika organizira međunarodnu izložbu maski. Broj izlagača iz godine u godinu se povećava, a uz likovne umjetnike iz Hrvatske izlažu i umjetnici iz Slovenije. Maske, postavljene u Galeriji, su izrađene od različitih materijala, a najzastupljenije su keramičke maske rađene različitim tehnikama, zatim maske od stakla, papira, otpadnih materijala, tkanine, žice. Izložba ostaje otvorena do 15.ožujka 2019. godine.

ZAPREŠIĆ – Koncert Tamburaškog zbora Gaj naziva „Zaljubljene tambure“ održan je u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta  Zaprešić u nedjelju, 17. veljače 2019. godine.

ČAKOVEC/KURŠANEC – U sklopu obilježavanja 16. godišnjice pogibije policajca Policijske uprave Međimurske Željka Murka, 2. Memorijalna utrka “Željko Murk” održana je u subotu, 16. veljače 2019. godine. Utrka je održana u organizaciji Policijske uprave međimurske, policijske udruge IPA Međimurje i Udruge hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata – Čakovec, sa startom kod objekta UHVIDR-e, kod jezera na Dravi u Gornjem Kuršancu.

KOPRIVNICA – Uvodi se nova vozna linija besplatnog sustava električnih autobusa u Koprivnici, BusKO. Od ponedjeljka, 18. veljače BusKo će prometovati od Kampusa preko središta grada, autobusnog kolodvora, Vinice, koprivničkih prigradskih naselja Starigrada i Draganovca do trgovačkog centra i bolnice pa natrag do koprivničkog Kampusa. Prijevoz je i dalje besplatan za sve korisnike, vozni je red prilagođen trenutnom režimu električnih punjača, a autobusi mogu prevesti 12 putnika. Busko prometuje od rujna 2018. godine i na prvoj liniji koja vozi od Kampusa do autobusnog kolodvora kroz središte Koprivnice prevezeno je 3.140 građana.

loading