Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 16. – 17.09.2017.

Posted in Vijesti

KRIŽEVCI – Obilježavanje Dana branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 26. obljetnice oslobođenja vojarne započelo je još jučer, u subotu, 16. rujna, obilaskom mjesta pogibije križevačkih branitelja na zapadnoslavonskom bojištu te polaganjem vijenaca na spomen obilježju kod križevačke Šumarije. Središnja svečanost održana je danas, u nedjelju, 17. rujna polaganjem vijenaca u Perivoju ratnika i središnjom proslavom. Na današnji dan prije 26. godina na vojarni u središtu Križevaca zavijorila je zastava Hrvatske, a od tada do danas na tom je prostoru puno učinjeno, ističe gradonačelnik Mario Rajn dok je koprivničko-križevački župan Darko Koren naglasio kako se temelji koji su izgrađeni prije 26 godina nešto čega se ne treba sramiti niti zaboraviti. Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Jožek Štignjedec podsjeća kako svi koji su branili Križevce i RH trebaju biti ponosni, imati visok stupanj odgovornosti kao što su to imali tijekom Domovinskog rata te prenositi istinu o Domovinskom ratu na mlađe naraštaje. U Domovinskom ratu 37 branitelja iz Križevaca izgubilo je živote, a dvojica prilikom preuzimanja vojarne. Današnju svečanost uveličali su izaslanici i delegacije predsjednika Vlade RH, Hrvatskog sabora te ministarstava.

ZAGREB – Grad Zagreb i ove se godine pridružio obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti. Od ove subote, 16.rujna do subote, 22. rujna 2017. godine na području grada, od Jaruna, Bundeka preko Maksimira i centra grada, bit će održano 70-ak događanja. Ove godine u tjednu mobilnosti sudjeluje više od 2 tisuće gradova diljem svijeta, a među njima je i Zagreb. Tema ovogodišnjeg tjedna mobilnosti je „Ekološka, zajednička i inteligentna mobilnost“ a slogan je „Dijeljenjem dobivate više“. U sklopu Tjedna održat će se i dvije biciklistička utrke.

ZAGREB – Sve je spremno za 50. izdanje Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF koji će se održati od ove subote, 16. do petka, 22. rujna 2017. godine. U sedam festivalskih dana u službenoj konkurenciji prikazat će se petnaest predstava iz osam zemalja – Rusije, Kine, SAD-a, Slovačke, Slovenije, Norveške, Crne Gore i Hrvatske. Uz već tradicionalnu Pifkovu povorku koja je na rasporedu ove subote u 11,00 sati, a polazi iz Tkalčićeve. Bit će održan i off program koji uključuje kreativne radionice, stručne edukacije, filmske projekcije, izložbe i predstave na otvorenom. Jubilarni PIF otvorit će središnje akademsko državno lutkarsko kazalište iz Moskve, Sergej Obrazcov, izvedbom predstave Djevojčica iz Lenjingrada.

ZAGREB – Zagrebački Vrbani slave ove subote, 16.rujna 2017. godine svoj dan. Tim povodom na igralištu Osnovne škole Alojzija Stepinca, bit će organiziran bogat program –  obrazovni, kulturno-umjetnički i sportski.  Svoj će rad, također predstaviti škole i vrtići, sportski klubovi i druge organizacije kako bi posjetiteljima približili brojne mogućnosti i aktivnosti koje nude Vrbani. Program počinje u 08,00 sati te je besplatan za posjetitelje.

ZAGREB –  Tradicionalne dane otvorenih vrata – Multišportski dan Mladosti i ove godine organizira Hrvatski akademski športski klub Mladost. Subotu, 16. rujna 2017. godine obilježit će sudjelovanje u još jednom Europskom projektu – Sport MyWay, a ujedno će se predstaviti prednosti multišportskih organizacija, kao što je HAŠK Mladost. Program se sastoji od demonstracija 20-ak različitih športova uz mogućnost sudjelovanja svih zainteresiranih posjetitelja.

VARAŽDIN – Varaždinski polumaraton, tradicionalna utrka koju Trkački klub Marathon 95 organizira u čast Dana oslobođenja Varaždina 1991.,  pod pokroviteljstvom grada, održat će se ove nedjelje 17. rujna. 2017. godine. Staza polumaratonske utrke te utrke građana i juniora na 5 kilometara dijelom prolazi povijesnim središtem Varaždina, a start i cilj je na Kapucinskom trgu. Start utrke djece je u nedjelju  od 9.30 sati, a start polumaratona i utrke građana i juniora na 5 kilometara u 10.30 sati. Proglašenje najboljih očekuje se oko 13.30 sati.

KRIŽEVCI – Križevački gradski vijećnici okupili su se jučer poslijepodne, u petak, 15. rujna 2017. godine na trećoj sjednici. Raspravljali su o ostvarenju financijskih planova križevačkih dječjih vrtića i osnovnih škola, ustanova u kulturi i drugih gradskih ustanova i institucija, kao i o izvršenju proračuna u prvom ovogodišnjem polugodištu. Obuhvaćajući križevački gradsku upravu te devet proračunskih korisnika, jer se djeluje kroz sustav riznice, Grad Križevci su u prvom polugodištu 2017. ostvarili pozitivan financijski rezultat, kaže pročelnik za gospodarstvo i financije Darko Masnec i naglašava kako je ostvaren prihod od 28,5 milijuna te rashodi u iznosu 22,4 milijuna. Višak prihoda od 6,035 milijuna kuna iskorišten je za pokriće dijela gubitaka akumuliranih kroz prethodne godine. Masnec naglašava kako je u ovoj godini vidljiv rast poreznih prihoda i prihoda od poreza na dohodak u odnosu na proteklu te da u prvih šest mjeseci raste i broj zaposlenih na području Križevaca.

ČAKOVEC- Dvadeset i šesta obljetnica oslobođenja Međimurja 1991. i 17. rujna- Dan međimurskih branitelja obilježeni su prigodnim programom danas u Čakovcu. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen zida palim braniteljima na čakovečkom Trgu Republike, nastavilo se mimohodom do crkve Sv. Nikole biskupa gdje je služena sveta misa, a međimurski branitelji i pripadnici nekadašnjih postrojbi Hrvatske vojske, okupili su se na posljetku i u Katoličkom domu na Svečanoj akademiji. O značaju i doprinosu međimurskih branitelja u oslobođenju čakovečke vojarne 91., ali i doprinosu u zauzimanju Varaždina čime je pala najveća snaga agresora u ovom dijelu Hrvatske, govorio je nekadašnji predsjednik Općinskog kriznog štaba Općine Čakovec Anton Jurinec. Svi oni pokazali su hrabrost i odlučnost i to je poruka koju moramo prenositi budućim generacijama, istaknuo je međimurski župan Matija Posavec. U znak zahvalnosti, Međimurska županija i Grad Čakovec su zajedno pokrenuli i projekt stvaranja Spomen obilježja braniteljima u Perivoju Zrinskih, čija se realizacija očekuje u 2018. godini, što će podržati i Ministarstvo branitelja. Spomenimo i to da će se iduće subote, 23. rujna, više od 1200 branitelja iz cijele Hrvatske okupiti u Nedelišću na 22. Državnom natjecanju dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

PALOVEC – Dvadeset i drugi Međimurski festival sportske rekreacije žena, ove subote, 16. rujna 2017. godine, na sportskim terenima Nogometnog kluba „Dinamo“ u mjestu Palovec organiziraju Međimurski savez sportske rekreacije „Sport za sve“ i Udruga žena „Palovčanke“. Program se sastoji od natjecanja ženskih ekipa u šest sportskih igara: gađanje kolutima, pikado, viseća kuglana, bacanje loptice u koš, tunel i vođenje lopte nogom. Festival, koji se održava pod pokroviteljstvom Međimurske županije i općine Mala Subotica, okupit će dvjestotinjak žena iz cijelog Međimurja. Početak je u 15,30 sati.

KOPRIVNICA – Povjerenstvo za dodjelu književne nagrade „Fran Galović“ 2017. od 52 pristigle knjige na natječaj za najbolju knjigu na temu zavičaja i identiteta objavljenu u proteklih godinu dana,  izabralo je 10 finalista, a u odabiru pobjednika, kao i prošle godine, Povjerenstvu će pomoći sami čitatelji. U Narodnim knjižnicama u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i Virju do 15. listopada 2017. godine čitatelji mogu glasati za svog favorita među 10 ponuđenih.  Dobitnik nagrade „Fran Galović“ bit će proglašen na zatvaranju 24. „Galovićeve jeseni“, 28. listopada 2017. godine u Koprivnici.

ZABOK – Kup Rudolfa Perešina, natjecanje u preciznom slijetanju aviona i mikrolakih zrakoplova održat će se na Aerodromu Zabok s početkom u 12,00 sati. Na natjecanju se očekuje 10 letjelica te oko 25 natjecatelja iz Hrvatske. Ovo natjecanje održava  se treći puta u čast pilota Rudolfa Perešina, junaka Domovinskog rata koji je nestao za vrijeme operacije „Bljesak“ 1995.g.

VELIKA GORICA – Međunarodna utakmica pasa ptičara u organizaciji Kinološkog društva Velika Gorica bit će održana ove nedjelje, 17. rujna 2017. godine u Velikoj Gorici.

KLOŠTAR IVANIĆ – Svečano otvorenje 15. Državne i 20. Županijske izložbe izvornih i zaštićenih pasmina konja održat će se ove subote, 16. rujna 2017. godine na Sportskom parku Kloštar Ivanić s početkom u 13,00 sati.

KUČE – Proslava 120. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kuče održat će se u subotu, 16. rujna 2017. godine  u prostorijama tamošnjeg  Društvenog doma. Program traje od 16,30, a svečana sjednica je u 18,00 sati.

loading