Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 16.-17.11.2019.

Posted in Vijesti

ZELENJAK – Središnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. i Dana pada Vukovara, u organizaciji Krapinsko-zagorske županije, održano je u nedjelju, 17. studenog 2019. godine kod spomenika Lijepoj Našoj u Zelenjaku. Uoči dana kada treba iskazati poštovanje žrtvama herojskog Grada Vukovara i svima onima koji su sudjelovali u obrani i oslobođenju domovine, u Krapinsko-zagorskoj županiji tradicionalno su na jedinstvenom mjestu, kod spomenika hrvatskoj himni, počast Gradu Vukovaru i njegovim herojima odali te položili vijence i zapalili svijeće, delegacije Hrvatskog sabora i Krapinsko-zagorske županije, braniteljskih udruga, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane RH, zagorskih gradova i općina, Ureda državne uprave i Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije. -Privilegija je što mi u Krapinsko-zagorskoj županiji možemo datume važne za stvaranje hrvatske države obilježavati na ovom mjestu, zajedno s braniteljima koji su za to najzaslužniji pa i kada je povod tako tužan, kako što je sjećanje na žrtvu Vukovara – izjavio je župan Željko Kolar. -Emocije su snažne i, iako je prošlo mnogo godina, sjećanje na herojski Grad Vukovar je ostalo. I zato to zauvijek treba ostati u kolektivnom sjećanju Hrvata, ali, iako je to bio čisti fašizam, treba i oprostiti – rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.

ZAGREB – Stranka rada i solidarnosti podržat će na predstojećim predsjedničkim izborima kandidaturu sadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, objavio je u nedjelju 7. studenoga 2019. godine na konferenciji za medije predsjednik stranke Milan Bandić. Predsjednica je, ocijenio je Bandić, uspješno ojačala međunarodni položaj Hrvatske, promovirala zajedništvo i pokazala socijalnu osjetljivost te otvorenost prema građanima.

ZAGREB – Jedanaestu godinu za redom, dodijeljene su Nagrade Luka Ritz – nasilje nije hrabrost učenicima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola. Ovogodišnji dobitnici javnog priznanja za promicanje tolerancije i nenasilja kao i afirmacije ljudskih prava te humanitarnog rada među vršnjacima učenik Osnovne škole “Dr. Ivan Merz”, Niko Radujković i učenik Industrijske strojarske škole, Matija Ostoić. Nagradu Luka Ritz nasilje nije hrabrost Grad Zagreb tradicionalno dodjeljuje povodom Međunarodnog dana tolerancije. „Vjerujemo da će današnje nagrade potaknuti mlade da čine dobro, da volontiraju, sudjeluju u radu u zajednici te da promiču vrijednosti dobrote i zajedništva, odnosno iskrenog i istinskog razumijevanja među ljudima“, naglasila je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika. „Moramo učiti našu djecu vlastitim primjerom da se nesporazumi rješavaju tolerantno i argumentirano a ne šakama, palicama ili psovkama“, istaknuo je Drago Prgomet, predsjednik Gradske skupštine. Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost dodjeljuje se učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola Grada Zagreba koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima.

ZABOK – Rekordan broj stipendija, čak 101, dodijeljen je u subotu, 16. studenog 2019. godine učenicima srednjih škola Krapinsko-zagorske županije. Na svečanom uručivanju u Zabočkoj Gimnaziji A.G. Matoša ugovore je dobilo 40 učenika koji se školuju za neko od deficitarnih zanimanja, 32 prema kriteriju nadarenosti i 39 prema socijalnom kriteriju. Za učenike deficitarnih zanimanja stipendije iznose 500, a za ostale 400 kuna. Zadovoljstvo, što je raste zanimanje za obrtnička zanimanja koja se promoviraju i što svi koji upišu ona deficitarana automatski dobivaju stipendiju, izrazio je čestitajući stipendistima predsjednik OK KZŽ i potpredsjednik HOB-a Davor Pleško. Za stipendije, uz sva ostala ulaganja u obrazovanje, u proračunu Krapinsko-zagorske županije osigurano je 440.000 kuna i to je nastavak najboljeg ulaganja, ulaganja u mlade, istaknuo obraćajući se učenicima i njihovim roditeljima župan Željko Kolar. Novac za stipendije bit će učenicima uplaćen sljedeći tjedan, a kroz dva tjedna isto to očekuje i studente.

ZAGREB – Izložba Šeširi iz privatne kolekcije Đurđe Tedeschi otvorena je u zagrebačkom Etnografskom muzeju. Pod nazivom „Memories Are Made Of This – Šeširi iz privatne kolekcije Đurđe Tedeschi“ to je ujedno posljednja u nizu priča o (ne)pokrivanju glave studijskoga projekta Kapa dolje!, povodom 100-te obljetnice Etnografskoga muzeja, kojim se istraživala društvena i muzeološka povijest oglavlja. Izložba ostaje otvorena do 10. siječnja, od utorka do petka od 10,00 do 18,00 sati, a subotom i nedjeljom od 10,00 do 13,00 sati.

VARAŽDIN – Bez zelja nema veselja’, naziv je tradicionalne humanitarne manifestacije koja je ove subote, 16. studenog održana na varaždinskom placu. Posjet placu nisu propustili svi ljubitelji zelja, a posebno najpoznatijeg specijaliteta – sarme, najpoznatijeg zimskog jela naše kuhinje koju su pripremili PPP Cafuk i Udruga kuhara Varaždinske županije. Oni su za posjetitelje placa pripremili čak 300 porcija koje su se po cijeni od 10 kuna prodavale u humanitarne svrhe.

ČAKOVEC – Na radost igranja drvenim igračkama u nedjelju, 17. studenoga 2019. godine podsjetio je, na otvorenju izložbe Kao prvo – zagonetno drvo u zgradi Scheier autor izložbe i pedagog Matija Bobek. Kao prvo – zagonetno drvo je interaktivni i ekološki održiv projekt unutar kojeg se kroz pedagoške metode stvaraju igračke od drveta i ostalih prirodnih materijala pronađenih u okolišu. Oni najmlađi su osim doživljaja izložbe imali priliku svoju igračku napraviti i sami na besplatnim radionicama za djecu. Radionice za djecu Matija Bobek vodit će tijekom izložbe u ponedjeljak od 18,00 do 21,00 sat te u utorak i srijedu od 9,00 do 12,00 i od 18,00 do 21,00 sat.

ZAGREB – Premijera predstave „Tvoj glas ne govori o ljubavi“, autorice i redateljice Marine Petković Liker, Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život održana je u prostoru Studio Chekhov u Gajevoj 10, u subotu, 16. studenog. Reprize su 24. studenog od 19,00 te 29.studenog od 20,00 sati.

KOPRIVNICA – Koprivnička Ženska klapa Viva ove subote, 16. studenoga u dvorani Doma mladih organizirala je svoj prvi samostalni koncert „Večer s prijateljima“. Uz Klapu Viva, na koncertu je nastupilo i nekoliko renomiranih kontinentalnih klapa: muške klape Koprivnica, te Sagena i Lugarin iz Zagreba i ženska klapa Stentoria iz Daruvara, ženski vokalni sastav Stridonne iz Štrigove te ženski vokalni sastav Allegre iz Varaždina.

BJELOVAR – Klizalište nešto veće od 600 metara četvornih u Bjelovaru bit će otvoreno od 30. studenoga do posljednjeg dana prosinca. Ove će godine biti smješteno na parkiralištu ispred poslovne banke, a sva događanja tijekom Adventa održavat će se na bjelovarskom Korzu. U sklopu „Adventa u Bjelovaru“ bit će brojni koncerti te bogati zabavni program za sve uzraste u koji su uključeni svi bjelovarski vrtići, škole i brojne udruge, bit će uprizorenje Bilogorske božićnice, običaja proslave Božića u bilogorskim selima, a Bjelovar će dobiti i svoj slatki suvenir, adventski kolačić.

IVANIĆ GRAD – Cjelovečernji koncert FA SKUD-a Ivan Goran Kovačić održan je u velikoj dvorani POU Ivanić Grada u nedjelju, 17. studenog.

loading