Skip to content

Vijesti Radija Kaj 16.-17.12.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ivan Vrdoljak ponovno je na čelu HNS-a. Na Saboru stranke gotovo 1000 delegata iz cijele Hrvatske izabralo je, u nedjelju 17. prosinca 2017. godine Ivana Vrdoljaka za predsjednika koji je naglasio kako će se u svom mandatu usredotočit na pet važnih projekata. „To je Hrvatska – zemlja znanja, razvoj kreativne industrije, potpuna realizacija Industrijske strategije Hrvatske, izgradnja digitalne infrastrukture i čovjek – centar politike HNS-a“, rekao je Ivan Vrdoljak. Novi, stari predsjednik HNS-a pozvao je sve političke stranke i opcije u Hrvatskoj da zajedničkim snagama otklone najveće probleme u državi, poput iseljavanja stanovništva, obrazovanja, zapošljavanja, bržeg i jeftinijeg interneta kao i stambenog zbrinjavanja mladih. Da će HNS ustrajati na reformama istaknuo je i bivši vršitelj dužnosti predsjednika Hrvatske narodne stranke, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, Predrag Štromar. „Pred nama je veliki osao, ali i ogromna prilika da u ovoj Vladi realiziramo sve ono što smo planirali u zadnjih nekoliko godina“, naglasio je Štromar. Osim izbora predsjednika, na 15. Saboru stranke birano je i cjelokupno vodstvo HNS-a. Tako je Predrag Štromar  izabran za zamjenika predsjednika, dok su Marija Puh i Ivan Gulam izabrani za potpredsjednike HNS-a.

ZAGREB – Subotnje prijepodne u Zagrebu obilježile su humanitarne akcije Hrvatskog Caritasa i zagrebačkih obrtnika koje imaju iste ciljeve – pomoći potrebitima. Hrvatski Caritas održao je tradicionalnu akciju prodaje božićnih drvca „Za 1000 radosti“ koja se ove godine provodi pod nazivom Daruj i obraduj. „Već 16 godinu za redom provodimo ovu akciju prodaje božićnih drvaca s kojom želimo potaknuti sugrađana da kupnjom drvaca pripomognu najsiromašnijim obiteljima diljem Hrvatske“, rekao je Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa. Partner Hrvatskom Caritasu su Hrvatske šume koje su osigurale više od 200 božićnih drvaca. Na glavnom zagrebačkom trgu humanitarnu akciju su organizirali i zagrebački obrtnici. Riječ je o humanitarnoj akciji dijeljenja prigodnih poklon paketa naziva „Dolazi nam djedica“ koja se ove godine, po treći put, održava u sklopu manifestacije Advent zagrebačkih obrtnika. „Riječ je o 40-ak paketa koji sadrže slatkiše i igračke, a sve kako bi štićenicima Doma Tin Ujević i Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom ovi blagdani bili ljepši i dostojniji“, istaknuo je Antun Trojnar, predsjednik Udruženje obrtnika grada Zagreba. Humanitarne akcije „Za 1000 radosti“ i „Dolazi nam djedica“ podržao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

VARAŽDIN – Humanitarno događanje kojim je promovirano Varaždinsko zelje i Varaždinski klipič održano je u subotu, 16. prosinca 2017. godine u atriju županijske palače u Varaždinu. Varaždinci su se u velikom broju odazvali akciji čiji je cilj, osim promocije autohtonih proizvoda ovoga kraja,  bio pomoći županijskoj Zakladi Vita koja osigurava pomoć roditeljima djece oboljele od malignih i drugih teških bolesti. Sarma od Varaždinskog zelja i klipiči prodavani su naime po simboličnim cijenama, a sav prihod od prodaje bit će uplaćen na račun Zaklade Vita. U ovo humanitarno- promotivno događanje uključili su se i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević i drugi županijski dužnosnici.

ZAGREB – Uz Slavonsku aveniju postavljena je jedinstvena izložba skulptura od vinove loze. Ova putujuća izložba dio je Adventa u Zagrebu. Dvadesetak skulptura – među kojima su Pegaz, Kentaur, likovi iz priča Ivane Brlič Mažuranić te likovi svetaca – izrađuju petorica braće. Njihov je park otvoren i besplatan je pristup svakoga dana od 10,00 sati do mraka, a umjetnici pozivaju posjetitelje da se s njima okušaju u oblikovanju skulptura od vinove loze. Izrađuju i skulpture od maslinova drva.

DONJA STUBICA – Nakon što je prva svijeća na adventskom vijencu, koji će, prema dugogodišnjoj tradiciji, obići četiri mjesta u Krapinsko-zagorskoj županiji, zapaljena u nedjelju, 03. prosinca 2017. godine, u Humu na Sutli, a druga svijeća u Krapini, treća će svijeća biti zapaljena u Donjoj Stubici na Božićnom koncertu, ove subote 16. prosinca 2017. godine. Na kraju, tradicionalno, četvrta svijeća bit će zapaljena u Mariji Bistrici. Inače, ovo je 16. godina provođenja Adventa u Krapinsko-zagorskoj županiji koji ima i humanitarnu notu, a ove godine pomaže se Udruzi slijepih i njenim potrebitim članovima.

KOPRIVNICA – Koprivnički Gradski park u advetskom je ozračju, jer je tamo od 14. prosinca 2017. godine u tijeku bogat program Koprivničke bajke. Uz iznimno popularnu kuću Djeda Mraza, tamo se smjestila i Kuća Rudolfa, Podravska hiža s gastro specijalitetima, Koprivkova kuća i klizalište. – Kao što smo rekli i prošle godine, sigurni smo da će Koprivnička bajka postati dobra tradicija ovoga grada. Kada smo prošle godine krenuli s projektom, nismo znali kako će to završiti, no kada se u park prvi puta u povijesti nije moglo ući po stazama, znali smo da smo napravili pravu stvar za građane i sve naše drage goste. Pokazali smo da grad sa srcem stvarno ima veliko srce i da može stvoriti prekrasan božićni duh, pun dobrih vibracija i dobre volje –ističe gradonačelnik Mišel Jakšić.

VARAŽDIN – Sjednica Središnjeg odboraNarodne stranke – Reformisti održana je  u nedjelju, 17. prosinca u Varaždinu. Uz čelne ljude stranke predvođene predsjednikom Reformista Radimirom Čačićem, na sjednici se okupilo osamdesetak delegata i isto toliko gostiju iz cijele Hrvatske. Uz ostalo, analizirani su rezultati lokalnih izbora, a raspravljano je i o strategiji stranke u vremenu koje predstoji.Sjednica Središnjeg odbora Narodne stranke – Reformisti po prvi je puta od osnutka stranke održana u Varaždinu.    

MARIJA GORICA – Marijagorički božićni sajam, u svom osmom izdanju, održat će se ove subote, 16. prosinca 2017. godine u sportskoj dvorani Osnovne škole Ante Kovačića u općini Marija Gorica. Za sve posjetitelje pripremljen je bogat zabavni, kulturno-umjetnički i gastronomski sadržaji, a početak je u 11,00 sati.

VARAŽDIN – Dvadeset i peti recital suvremenog hrvatskog pjesništva „Senje i Meteori 2017“ kojeg organiziraju Varaždinsko književno društvo i tamošnja Glazbena škola, održat će se ove subote, 16. prosinca 2017. godine u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 12,00 sati. Na recitalu će brojni umjetnici izvesti svoja djela, a događanje će biti popraćeno i prigodnim glazbenim programom.

ČAKOVEC – Tradicionalno međunarodno plivačko natjecanje “19. Božićni miting Čakovec”, odnosno 2. memorijal “Anto Dragić” bit će održan ove subote, 16. prosinca 2017. godine na čakovečkim Gradskim bazenima “Marija Ružić”. Memorijal u spomen na sportaša i sportskog djelatnika Antu Dragića organizira Čakovečki plivački klub, a očekuje se da će sudjelovati više od 300 plivačica i plivača iz 20-ak klubova iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Natjecanje počinje u 09,00 sati i bit će to posljednja prilika plivačima da isplivaju norme za nastup na Prvenstvu Hrvatske koje će biti održano u Rijeci 21. do 23. prosinca ove godine.

loading