Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.01.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Goran Habuš, dosadašnji predsjednik HNS-a Varaždin i aktualni gradonačelnik, odlučio je da se neće ponovo kandidirati za gradonačelnika na nadolazećim lolanim izborima. Istaknuo je kako je odluka uslijedila nakon brojnih razočaranja postupcima varaždinskog gradskog vijeća, koje je, kako kaže, prečesto radilo suprotno interesima građana. Inače, Goran Habuš odlučio je i podnijeti ostavku na mjestu predsjednika HNS-a podružnice Varaždin. Kaže kako je to logičan potez nakon odustajanja od kandidature. Smatra kako je nespojivo voditi podružnicu nakon odustajanja te će svoju poziciju predsjednika prepustiti nekom drugom. -I dalje ću podupirati rad svoje stranke HNS-a, posebice podružnice Varaždin, samo više neću obavljati dužnost predsjednika jer smatram da je povlačenje logičan potez nakon odustajanja od kandidature – rekao je Habuš.

SV. MARTIN NA MURI – Motivacijski govor najtrofejnijeg hrvatskog paraolimpijca – Mihovila Španje održan je danas u Sv. Martinu na Muri. Podsjetimo, Mihovil Španja višestruki je nositelj zlatnih, srebrnih i brončanih odličja s nekoliko svjetskih i europskih rekorda. Natjecao se u kategorijama osoba s tjelesnim nedostatkom i najtrofejniji je hrvatski sportaš uopće. Gostovanje dubrovačkog plivača u Međimurju organizirano je kako bi mnogi, nakon što čuju priču o uspjehu mladog i talentiranog plivača, mogli  pronaći motivaciju za vlastiti osobni i poslovni razvoj.

ZAGREB –  Zagrebačka županija tijekom 2016. zabilježila je vrlo dobre turističke rezultate. Evidnetirano je 131.641 turističko noćenje, što je za 36 % više nego u istom razdoblju 2015. godine. Porastao je i broj dolazaka za 26% i to sa 59.500 na 75.023. Od ukupnog broja dolazaka, 51.092 gostiju bili su inozemni gosti, a preostalih 23.931 domaći. Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine te Poljske, ali bilo je turista i iz Kanade, Rusije, Novog Zelanda, Tunisa, Kine itd. Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica i Samobor. I ove godine posebno značajan segment bit će promidžba. Cilj je pojačati konkurentnost, izletničke i stacionirane kapacitete te dolazak Zagrepčana sa sadašnjih 8 na 20%, izjavila je  direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić.

NEDELIŠĆE – Međimurska županija, Grad Čakovec i Općina Nedelišće financijski će podržati međimurskog atletičara Filipa Udea u pripremama za iduće Ljetne olimpijske igre u Tokiju koje će se održati 2020. godine. Potvrdili su to danas u Nacionalnom gimnastičkom centru Aton u Nedelišću svojim potpisom na Ugovoru o sufinanciranju projekta „Idemo i u Tokyo“ međimurski župan Matija Posavec, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač i općinski načelnik Darko Dania. Slijedom toga općina će pripreme za OI sufinancirati sa stopedeset, grad sa dvjesto i županija sa dvjestodvadeset tisuća kuna. Na tome je zahvalan i sam Filip Ude, koji je svojim dobročiniteljima u današnjoj prigodi i uručio zahvalnice za dosadašnju potporu.

ZAGREB – Na 80 tisuća adresa, uz račun iz Zagrebačkog holdinga, će stići ili je stigao letak u kojemu Grad savjetuje, kako u zemljišne knjige upisati legalizirane objekte. Inače od sto tisuća predanih zahtjeva za legalizaciju bespravne gradnje, riješeno je više od 80 posto, a ostalo će biti riješeno,kako ističu iz Grada, u nakradem mogućem roku. Između ostaloga letak naglašava važnost energetske obnove,  čime se može smanjiti potrošnja energije za 30 do 60 posto, a što objektima s urednim papirima sufinancira Fond za zaštitu i energetsku učinkovitost.

ZAGREB – Na čak 98 lokacija diljem Zagreba nalaze se sanduci sa solju koja je besplatna za sve predstavnike stanara, kako bi se osigurali prohodni nogostupi. Inače, za čišćenje snijega i leda oko zgrade odgovorni su suvlasnici, odnosno stanari. Ispred lokala to trebaju učiniti vlasnici ili korisnici prostora. Sol u sanducima osiguravaju Zagrebačke ceste.

ZAGREB –  Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova višestambenih zgrada“, koji je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređena dostupno je na mrežnim stranicama Zagrebačke županije. Svrha je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje kroz integrirani pristup. Dodjeljivati će se sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj ukupne vrijednosti 152.000.000 kuna, a projekti obnove će biti sufinancirani sa 60%, neovisno o lokaciji, uz ograničenje maksimalnog iznosa poticaja na 13 milijuna kuna po projektu. Energetski pregledi i izrada energetskih certifikata te izrada projektne dokumentacije će biti sufinancirani s 85%. Zbog velikog interesa javni poziv je produžen do kraja siječnja ove godine.

VARAŽDIN – Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin je, s tri glasa za i dva protiv, donijelo odluku da se pokrene postupak razrješenja ravnateljice Opće bolnice Varaždin dr Sanje Zember. Ravnateljici  je upravno vijeće dalo rok od osam dana  da se očituje na njihove primjedbe, nakon čega će raspravljati o njenoj smjeni. Predsjednik Upravnog vijeća Zoran Šantek, na konferenciji za novinare rekao je da se ravnateljici na teret stavlja što nije predložila novi Statut bolnice usklađen sa postojećim zakonima, no sporni su i aneksi ugovora za specijalizante.Podršku ravnateljici, s druge strane, dali su predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić te dopredsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

KOPRIVNICA – Uginuli labud sa Šoderice pored Koprivnice pozitivan je na ptičju gripu. Nakon službene potvrde Centra za veterinarstvo, Stožer za civilnu zaštitu Koprivničko-križevačke županije održao je izvanrednu operativnu sjednicu. Uginuli labud pronađen je 10. siječnja, a do danas ih je pronađeno ukupno 11. U Koprivničko-križevačku županiji pristigao je prvi virusološki nalaz koji potvrđuje ptičju gripu. Koprivničko-križevačka županija obavijestila je Ministarstvo poljoprivrede o pozitivnom nalazu te očekuje naputak o daljnjem postupanju, odnosno o eventualnom proglašenju ugroženog područja u okruženju od 3 kilometra od zaraženog područja.

KRAPINA – Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu priznanja objavila je Krapinsko-zagorska županija. Prijedlozi za županijska priznanja mogu se dostaviti do 1. ožujka 2017. godine, a dodjeljuje se Plaketa za životno djelo, plaketa za doprinos ugledu i promociji Krapinsko-zagorske županije, plaketa za iznimno postignuće u protekloj godini i Povelja Krapinsko-zagorske županije. Dobitnici mogu biti istaknuti pojedinci koji su svojim kontinuiranim i izuzetno značajnim radom dali trajan doprinos i izuzetne rezultate trajne vrijednosti na unapređenju stanja i razvitku pojedinih područja, te pravne osobe koje su ostvarile izuzetne poslovne i druge rezultate trajne vrijednosti u ukupnom gospodarskom ili društvenom razvitku Republike Hrvatske i Županije.

loading