Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.01.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Ovo je zaštićeni spomenik kulture i uređuje se prema zamisli arhitekta Branka Silađina, a građani su i sami imali priliku izabrati kako će u konačnici ovaj Trg izgledati, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u srijedu 17. siječnja 2018. godine prilikom obilaska gradilišta na Trgu kralja Tomislava. Uređenje zagrebačkog Trga kralja Tomislava započelo je prije 2,5 godine u 4 faze, a do sada su završeni radovi na sanaciji oborinskih voda u parku, rekonstruirana je fontana te zamijenjena javna rasvjeta i uređena hortikultura. Ove srijede, 17. siječnja 2018. godine počeli su radovi 4. faze uređenja spomenika kralja Tomislava i površine oko njega. U okviru radova će se popločati dio zelene površine oko postamenta spomenika, a umjesto stepenica s obje strane spomenika izgradit će se prilazne staze u sipini. Također će biti izvedeni i konzervatorsko-restauratorski radovi na granitnom postamentu, na brončanom reljefu na postamentu i na samom spomeniku.  Vrijednost radova, koji će trajati šest mjeseci, je 2 milijuna kuna bez PDV-a.

ZAGREB – Najveći broj raspisanih natječaja za brojne projekte lani je imao Grad Zagreb, no s njima dolazi i do brojnih žalbi. Tako su žalbe već bile odgodile izgradnju sljemenske žičare, a žalbe će odgoditi i gradnju rotora u Remetincu.Kako je priopćeno iz Gradskog ureda za javnu nabavu, 938 postupaka je pokrenuto, a na te postupke u svim fazama izjavljeno je 48 žalbi, što je 5,1%. Kako kaže pročelnica Ureda Danijela Habijanec,  žalbeni postupci projekte usporavaju jer  Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave treba oko 60 dana da donese odluku, ovisno o složenosti predmeta.

ZAGREB – Muzej suvremene umjetnosti do kraja ožujka ugostit će izložbu Glas umjetnika koja ima za cilj promovirati umjetnosti na području srednje i istočne Europe. Na izložbi sudjeluje pedesetak umjetnika iz 14 europskih tranzicijskih zemalja, od Albanije, Mađarske i Hrvatske do Turske, Ukrajine, Slovačke i Poljske. Naziv izložbe Glas umjetnika/I am the Mouth govori o važnosti umjetnika i umjetnosti u tranzicijskim zemljama koje traže vlastiti identitet u globalnom kontekstu. Predstavljena djela svojevrsni su prikaz Europe koja se mijenja, od pada Berlinskog zida do današnjih migracija. Otvorenje izložbe je u petak 19. siječnja, a svi zainteresirani mogu ju razgledati do kraja ožujka.

ČAKOVEC – Drugi dio filmske, dramske, kazališne i glazbene sezone u Centru za kulturu Čakovec, koja počinje sutra, najavili su danas voditelji filmske, kazališne i glazbene djelatnosti. Najposjećenije događanje u bogatom programu i dalje je Tribina Čakovec četvrtkom, na kojoj će u ovoj sezoni gostovati brojne hrvatske kazališne predstave, a sve počinje 25. siječnja izvedbom predstave „Gospon lovac“ HNK-a Varaždin. Kazališne predstave bit će igrane i za djecu i mlade, uobičajeno nedjeljom na tribini Cukorek, koja počinje 100. izvedbom predstave „Bremenski svirači“ 21. siječnja u 16,00 sati. Djeca će uživati i u bogatom filmskom programu, pretežito domaće i europske produkcije, dok će u likovnom stvaralaštvu domaćih autora moći uživati i odrasli, i to već od sutra kada se otvara izložba Josipa Mihalkovića „Nije sve tako crno“. Koncertna sezona započinje u veljači i potrajat će sve do Majskog muzičkog memorijala.

KRAPINA –  Anđelko Topolovec, ponovno je izabran za predsjednika HNS-a Krapinsko zagorske županije. Odlučeno je to na sinoć održanoj Izbornoj skupštini, na kojoj se okupilo 100 delegata iz svih zagorskih općinskih i gradskih podružnica HNS-a. Topolovec je dobio povjerenje 60 delegata, dok je njegov protukandidat, aktualni dožupan za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije, Anđelko Ferek Jambrek osvojio 40 glasova. Za potpredsjednike Županijske organizacije HNS-a izabrani su krapinski gradski vijećnik Branko Kučko i načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt.

ZAPREŠIĆ – Na području Grada Zaprešića prema najavama od 1. veljače 2018.  uvodi naplata parkiranja. Grad će biti podijeljen u dvije parkirne zone, a 15- minutno zaustavljanje pred školama, vrtićima i zdravstveni ustanovama bit će besplatno. Javna parkirališta u gradu bit će tako raspoređena u dvije zone naplate. U prvoj zoni označena crvenom bojom parkiranje će biti moguće do maksimalno 2 sata, a cijena će biti 5 kuna po satu. Druga zona označena žutom bojom omogućavat će neograničeno parkiranje po cijeni od 3 kune po satu. Bit će moguće kupiti i dnevne, mjesečne i godišnje parkirališne karte.Parkirališta će se naplaćivati radnim danom od 7,00 do 19,00 sati te subotom od 7,00 do 13,00 sati dok će nedjeljom i praznicima biti besplatno.U sklopu ovog projekta, na kontroli i upravljanju naplatom parkiranja planira se zaposliti osmero osoba. Do 30. siječnja traju radovi na uređenju parkirališnih mjesta i postavljanju automata naplate.

KRAPINA – Javni natječaj za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga Krapinsko – zagorske županije u 2018. godini raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Za financiranje projekata u okviru ovog Natječaja raspoloživ je iznos od 200 tisuća kuna i to 100 tisuća kuna za financiranje udruga čiji se članovi bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom te 100 tisuća kuna za financiranje udruga čiji se članovi bave preradom te stavljanjem na tržište poljoprivrednih proizvoda. Rok za podnošenje prijava projekta i programa istječe 15. veljače, a prijave se dostavljaju na propisanim obrascima, koji su dostupni na internetskoj stranici Županije.

VARAŽDIN – U Gospodarskoj školi Varaždin, čiji osnivač je Varaždinska županija, provodit će se novi EU projekt pod nazivom „Prekvalifikacijom do posla“, za koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo milijun i 466 tisuća kuna  bespovratnih sredstava. U sklopu projekta će 40 osoba dobiti mogućnost za prekvalifikaciju za zanimanje kuhar/kuharica i slastičar/slastičarka. Edukacija će za polaznike biti besplatna uz podmirenje troškova prijevoza, a uz uvjet da je riječ o osobama s prebivalištem na području Varaždinske županije, starijima od 34 godine sa srednjom stručnom spremom, koji su najmanje jednu godinu na Zavodu za zapošljavanje. Ujedno će za kuhinju Gospodarske škole biti nabavljena nova kuharska profesionalna oprema, a uz to dva projektora i tri prijenosna računala. Partner na projektu je Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Varaždin.

DONJA STUBICA – Nove investicije Termi Jezerčica, ukupne vrijednosti 49 milijuna kuna najavljene su danas, 17. siječnja 2018. godine prilikom posjete župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara. Direktor Termi Elvis Pavleković naveo je kako će u narednom razdoblju izgraditi luksuzan kamp sa 4 zvjezdice te proširiti hotel, recepciju, wellness, vodeni park i kongresni centar. Hotel ima oko 80% popunjenosti smještajnih kapaciteta čitave godine i značajne turističke rezultate od 30 tisuća noćenja, a brojni gosti stižu i iz Norveške, Finske, Izraela i ostalih zemalja. Punu podršku u realizaciji navedenih projekata, Terme imaju od Grada Donje Stubice i Županije. – Kamp će uvelike doprinjeti turističkoj ponudi budući da strani gosti pokazuj veliki interes za takvu vrstu smještaja – rekao je župan Kolar. Predstavljanju je prisustvovao i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić i vlasnica Termi Dubravka Lekić.  Kamp, investicija vrijedna 8 milijuna kuna, je prvi na redu za izgradnju, a sa radom bi trebao krenuti 1. svibnja.

ČAKOVEC – Međimurska županija objavila je Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora po „Programu potpora male vrijednosti poduzetnicima za troškove prijave projektnih prijedloga“. Dodjeljivat će se potpore mikro, malim i srednjim poduzetnicima, koji na području Međimurske županije provode projekte ulaganja u unapređenje poslovanja. Sufinancirat će se troškovi izrade prijavne dokumentacije projektnih prijedloga koji se kandidiraju za dodjelu bespovratnih sredstava. Potpore će se dodjeljivati u obliku bespovratnih, gotovinskih sredstava kao nadopuna privatnom financiranju. Javni poziv bit će otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do kraja iduće godine.

MOLVE –  Radove na rekonstrukciji Osnovne škole obišao je zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić s suradnicima. Radovi su vrijedni nešto više od milijun kuna, a u tijeku je izdavanje uporabne dozvole kao i opremanje školske knjižnice koja se provodi u suradnji s Općinom Molve, uz plan da se prostor nove knjižnice proširi i na vanjske korisnike, nakon dobivene suglasnosti Koprivničko-križevačke županije. Radovi obuhvaćaju dogradnju knjižnice i zbornice, te rekonstrukciju kotlovnice uz nadogradnju kata, a iznosom od 750 tisuća kuna sufinancira ih  Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Zamjenik župana Ljubić naglašava kako će rekonstruirana škola, koja bi trebala biti gotova tijekom veljače, uvelike pridonijeti podizanju obrazovnog standarda u Županiji.

ZAGREB  – Započela je  rekonstrukcija i modernizacija javne rasvjete u  Dalmatinskoj, Medulićevoj i Kačićevoj ulici u vrijednosti od 320 tisuća kuna bez PDV-a. Tako će se zamijeniti stare tlačne žarulje s novom LED rasvjetom u dužini od jedan kilometar čime će se udvostručiti ušteda na potrošnji električne energije, rekao je pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za izgradnju Damir Đerzić. Do nedjelje 28. siječnja 2018. godine u ovim ulicama uvedena je privremena regulacija prometa, od 21,00 do 05,00 sati, kada će biti zatvorene za sav promet zavisno od dinamike izvođenja radova. Obilazni pravac je Trg Republike Hrvatske (zapadni dio) – Trg Republike Hrvatske (sjeverni dio) – Masarykova – Gundulićeva – Ilica i dalje prema zapadu.

 

loading