Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.01.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Stotinjak parkirnih mjesta na Sljemenu, prema najavama Parka prirode Medvednica, uskoro bi se moglo naplaćivati. Ravnateljica PP-a Marina Popijač, kaže da je nedavno postavljen brojač prometa, kako bi se  prvo dobile detaljne analize. Za eventualnu naplatu parkiranja, dnevna karta za auto bi se morala kupiti prije penjanja na brdo. Na taj način bi se Sljeme oslobodilo ispušnih plinova, a za one koji vole prirodu to će biti poticaj da dolaze pješice ili ZET-ovim autobusom. Kad se sagradi žičara, nastojat će se zabraniti dolazak vozila na Sljeme. Hoće li zaista početi naplata ulaznica za automobile i prije nego što se sagradi žičara, još se ne zna pa se zato nije definiralo ni koliko bi dnevna parkirališna karta stajala.

KOPRIVNICA – Radovi na energetskoj obnovi zgrade koprivničke Osnovne škole „Braća Radić“ trebali bi biti gotovi krajem ožujka, a kako napreduju, danas, 17. siječnja 2019., godine, provjerio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima. Radovi na energetskoj obnovi produženi su do kraja ožujka jer niske temperature zraka nisu dozvoljavale postavljanje zadnjeg sloja fasade na dijelu pročelja sportske dvorane, no velik dio poslova je odrađen, ističe ravnatelj koprivničke Osnovne škole Braća Radić Krešo Grgac te dodaje kako je već sad rad u školi, koju pohađa 914 učenika, puno ljepši i kvalitetniji. Iako je rok za izvođenje radova pomaknut, i dalje se projekt energetske obnove provodi u skladu sa rokom projekta, kaže gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i ističe kako je ovo samo početak brojnih investicija u obrazovanju koji će završiti izgradnjom nove škole na Podolicima i sportske dvorane kod Osnovne škole „Đuro Ester“. Vrijednost radova energetske obnove je 10 milijuna kuna, sufinanciranje EU iznosi nešto više od šest milijuna kuna, a preostali iznos osigurava Grad Koprivnica.

ČAKOVEC – Osnovnim školama dr. Vinka Žganca iz Vratišinca, Vladimira Nazora iz Pribislavca i OŠ Gornji Mihaljevec predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza Nikola Perković, u nazočnosti župana Međimurske županije Matije Posavca, uručio je u srijedu, 16. siječnja 2019. godine bonove u iznosu od 7.000 kuna kao potporu provođenju programa Univerzalne sportske škole. Program Univerzalne sportske škole, namijenjen učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, u Međimurskoj županiji provodi se već 12 godina, a program besplatno pohađa 550 učenika u 23 osnovne škole. Hrvatski školski sportski savez odabrao je po tri škole iz svake županije kojima želi pomoći pri nabavci  sportske opreme za provođenje školskih sportskih aktivnosti, a osnovne škole iz Vratišinca, Pribislavca i Gornjeg Mihaljevca odabrane su zbog ustrajnog provođenja programa Univerzalne sportske škole te im je najpotrebnija pomoć za nabavu i obnovu postojeće opreme.

KOPRIVNICA – Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Koprivničko-križevačke županije održalo je 14. sjednicu na kojoj se raspravljalo o Izvješću o raspodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje šteta od posljedica elementarnih nepogoda nastalih tijekom prošle godine na području Županije. Za štete je odlukom Vlade RH dodijeljeno je 224 tisuće kuna, za grad Đurđevac i općine Drnje, Gola i Podravske Sesvete, što je oko 7,7% od ukupno prijavljene štete. Od tog iznosa gotovo 120 tisuća kuna, dodijeljeno je Podravskim Sesvetama, 64 tisuće Goli, 4.500 kuna općini Drnje te 36 tisuća kuna Đurđevcu.

BRAČAK – Da je epidemija gripe u punom jeku potvrđuju podaci Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, prema kojima je registrirano 350 oboljelih. Brojka je mnogo veća jer mnogi ne odu kod liječnika pa nisu registrirani kao oboljeli, navodi voditelj higijensko – epidemiološkog odjela županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ivan Lipovac, te ističe da su od posljedica komplikacija uzrokovanih gripom na području Županije preminule dvije osobe. Najviše je oboljelih među radno aktivnim stanovništvom od 30 do 64 godine te među djecom. Zbog velikog broja oboljelih, u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana od 9. siječnja do 23. siječnja 2019. godine zabranjeni su posjeti na svim odjelima.

ZAGREB – Hrvatska zajednica županija raspisala je kreativni natječaj „EU2ME“ s ciljem poticanja mladih na promišljanje o političkoj odgovornosti i pripadnosti Europskoj uniji. Na natječaj koji traje do 21. siječnja 2019. godine mogu se prijaviti mladi od 16 do 30 godina koji imaju prebivalište na području Europske unije. Ovaj se natječaj organizira u sklopu velikog EU projekta CROSSOVER kojim se želi potaknuti interes mladih za participacijom u političkom i javnom životu, kao i povećati stopu izlaznosti mladih na izbore za Europski parlament 2019. godine.

VARAŽDIN – Rotary Club Varaždin već dvadeset pet godina za redom organizira Rotary bal. Središnji, svečani događaj Rotary kluba Varaždin, koji će biti održan  23. veljače, ima humanitarni karakter. Sva prikupljena sredstva bit će donirana za Nagradu za izvrsnost koju je do sada dobilo više od 200 srednjoškolaca, studenata i polaznika poslijediplomskih studija s područja Varaždinske županije. Rotary bal je tematski organiziran i atraktivan. Ove godine su tema “rane šezdesete” ili popularnije “Rockabilly”. Bit će upriličeni i drugi atraktivni događaji kao što su fotografiranje u stilu 60-ih, izložba starina, modna revija, izložba motocikala, prodaja glazbenih ploča i drugih predmeta iz tog doba.

loading