Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.01.2020.

Posted in Vijesti

NOVI MAROF – Izložbom „Rukotvorine“ Blanke Škiljan otvorena je 4. po redu manifestacija KAJkavski vikend v Marofu koja u tri dana trajanja u cilju ima očuvanje, ali i isticanje riječi „kaj“. Ovo događanje, organizira Pučko otvoreno učilište Novi Marof s namjerom njegovanja i očuvanja kajkavskog izričaja na području grada Novog Marofa i okolice. Uz zvukove pjesme „Dobro mi došel prijatelj“, svečanom otvorenju izložbe, uz brojne posjetitelje prisustvovali su i gradonačelnik Siniša Jenkač te ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof Ivana Kušek. – Krenuli smo skromno, a sada je ovo manifestacija koja iziskuje programe kroz sva tri dana i ponosni smo na nju kao i na našu riječ „kaj“ – istaknula je ravnateljica Kušek. Gradonačelnik Jenkač istaknuo je da se ne smije zaboraviti značaj kajkavskog govora. – Svake godine KAJkavski vikend v Marofu dobiva više na značaju te je postao prepoznat kao i naše ostale manifestacije, a okuplja i naše građane, ali i sve posjetitelje iz okolnih mjesta – dodao je gradonačelnik Jenkač.  Inače, za sve posjetitelje organiziran je bogat program, pa će tako u subotu 18. siječnja u 15,00 sati biti održana prezentacija rada i radionice udruga koje njeguju tradicijske običaje uz starinske kolače, a u 17,00 sati predstavljanje prijevoda Malog princa na kajkavski „Mali kralević“. Također, u 17,00 sati počinje monodrama „Nekad i sad“ u organizaciji Dramske udruge Kaj. Program završava u nedjelju, 20. siječnja u 16,00 sati sa dječjim kajkavskim danom.
ZAGREB – Za vrijeme trajanja Adventa u Zagrebu i novogodišnjih događanja zabilježeno je čak 12% više dolazaka i 11% više noćenja turista. Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba u 40 dana trajanja ove manifestacije ostvareno 160.917 dolazaka i 308.787 noćenja od čega je dolazaka domaćih turista bilo 53.545, što je porast za 15% te stranih 107.372, što je rast od 10%. – Advent u Zagrebu je najuspješnija zagrebačka turistička manifestacija što potvrđuju ovi izuzetno dobri rezultati – rekla je direktorica TZZG Martina Bienenfeld istaknuvši kako su pojedina emitivna tržišta Njemačka, Austrija, Slovenija i Srbija, na kojima su provedene ciljane online i offline marketinške kampanje, ostvarila porast veći od 15%. Tako je, registrirano 27% više noćenja gostiju iz Njemačke i 24% više noćenja gostiju iz Austrije.

VARAŽDIN – Jedan od načina očuvanja gastronomske baštine Varaždinske županije je izdavanje prigodnih publikacija, odnosno knjiga kojima se žele probuditi i sačuvati zaboravljeni okusi iz bogate prošlosti. U petak, 17. siječnja 2020. godine, u Varaždinu je predstavljena knjiga recepata pod nazivom „Tradicijska kuharica“, posvećena buči i varaždinskom bučinom ulju. Knjiga je svojevrsni nastavak izdanja iz 2018. također posvećenog receptima od buče. Autor oba izdanja je predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni. Izdanje je predstavio župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Knjiga „Tradicijska kuharica“ u nakladi Varaždinske županije, tiskana je u 1000 primjeraka.

ČAKOVEC – Ukupno 80 kandidatkinja i kandidata, nakon završena četiri ispitna roka tijekom 2019. godine, dobilo je majstorske diplome pri Obrtničkoj komori Međimurske županije, a prigodna svečanost dodjele 38 novih majstorskih diploma upriličena je u petak, 17. siječnja 2020. godine, u Čakovcu. Od prvog ispitnog roka održanog 1996. godine do kraja 2019. godine u organizaciji Obrtničke komore Međimurske županije majstorske ispite položilo je ukupno 658 majstorica i majstora, napomenuo je predsjednik Komore Boris Lukovnjak. Majstorske diplome danas su dijeljene u 16 zanimanja pri čemu je najviše majstora strojobravara i automehaničara, zatim slijede bravari, tokari, slastičari, elektroinstalateri, soboslikari, frizeri i drugi. Inače, Izmjenama i dopunama Zakona o obrtu izmijenili su se uvjeti za pristupanje polaganju majstorskog ispita, no sami sadržaji i struktura ispita ostali su isti. Ista ostaje i mogućnost povratka 80% sredstava utrošenih na polaganje majstorskog ispita kroz javni natječaj „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“ Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Obrtnička komora Međimurske županije će i u 2020. godini organizirati i provoditi majstorske ispite u četiri ispitna roka, u veljači, svibnju, rujnu i prosincu.

ZAGREB – Zagrebačka županija od 1. siječnja ove godine preuzela je poslove Ureda državne uprave. Cilj je brža i efikasnija dostupnost javnih usluga građanima, poduzetnicima i svim ostalim potencijalnim korisnicima u okviru jedne institucije na više lokacija u gradovima i općinama, a predstavlja i značajan iskorak u vidu decentralizacije države. Preuzimanjem poslova Ureda državne uprave, kroz 12 postojećih i novi Upravni odjel za opće poslove, Zagrebačka županija ubuduće će svojim građanima i poduzetnicima omogućavati mnogobrojne usluge, te je preuzela dodatnih 139 službenika i namještenika Ureda državne uprave.

ZAGREB – Memorandum o suradnji i razumijevanju između Centra Skenderija iz Sarajeva i Zagrebačkog velesajma potpisali su čelni ljudi ovih institucija Amer Kapo i Dina Tomšić. Ovime Zagrebački velesajam nastavlja razvijati odnose na međunarodnom planu i širiti poslovanje u skladu sa zacrtanom strategijom internacionalizacije. Memorandum je potpisan uvažavajući značaj sajamske industrije za gospodarski razvoj i rast nacionalnih ekonomija kao i ukupnih bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, te temeljem uzajamno iskazanog interesa za razvoj poslovne suradnje u području zajedničkog organiziranja međunarodnih sajamskih projekata i događanja.

VARAŽDIN – Novogodišnji susret s novinarima održan u petak, 17. siječnja 2020. godine u Policijskoj upravi varaždinskoj, bio je prilika da se načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić sa suradnicima, zahvali novinarima za dosadašnju suradnju, ali i da se dogovore modusi ovogodišnje suradnje. Rekapitulirajući proteklu godinu i stanje sigurnosti na području Policijske uprave varaždinske, načelnik Benčić ocijenio je stanje dobrim, o čemu govori i statistika pa je tako smanjen postotak kaznenih djela za 4%, a broj prometnih nesreća za 21%. Na kraju današnjeg susreta, načelnik Benčić ove godine uz još veći angažman policijskih djelatnika, očekuje dodatno povećanje sigurnosti na ovom području.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica raspisao je Javni poziv za pružanje socijalne usluge u kući u tekućoj godini. Usluga obuhvaća obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene i obavljanje ostalih svakodnevnih potreba građana s područja Koprivnice kojima je zbog tjelesnog, intelektualnog ili mentalnog oštećenja ili trajnih, odnosno privremenih promjena u zdravstvenom stanju ili starosti prijeko potrebna usluga pomoći druge osobe. Usluga pomoći u kući financirat će se u iznosu od 60 kuna po satu, a Javni je poziv otvoren do 30. siječnja. S odabranim pružateljem pomoći u kući Grad Koprivnica sklopit će ugovor o pružanju socijalne pomoći u kući do 31. prosinca 2020.

KRAPINA – Radovi oko izmještanja željezničkog-cestovnog prijelaza Dolac dobro napreduju. Radovi vrijedni ukupno tri milijuna i 403 tisuće kuna počeli su u listopadu prošle godine, nakon što su se ishodile sve potrebne dozvole i dokumentacija te nakon što je Grad Krapina riješio imovinsko – pravne odnose. Tada je s HŽ Infrastrukturom potpisan ugovor o sufinanciranju investicije, proveden postupak javne nabave i odabran izvođač radova. Rok za završetak je 10 mjeseci od početka radova.

BJELOVAR – Zajednica udruga u kulturi Grada Bjelovara raspisala je Javni poziv za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama u 2020. Planirana sredstva za ovu namjenu iznose 67.600 kuna: najmanji iznos koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom programu, projektu ili aktivnosti je 500 kuna, a najveći 10 tisuća kuna. Javni je poziv otvoren do iskorištenja sredstava, a prijaviti se mogu i zatražiti donacije i sponzorstva, obilježavanje značajnih datuma i važnih obljetnica te organiziranje susreta, natjecanja i priredbi.

loading