Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 17.02.20.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Gradski ured za obrazovanje uputio je obavijest o upisu djece u I. razred osnovne škole za školsku godinu 2020./2021. koje će se obavljati u svim osnovnim školama na području Zagreba 4., 5. i 6. lipnja 2020. U prve razrede upisivat će se djeca koja do 1. travnja ove godine navršavaju 6 godina života, zaključno sa 31. ožujka. Prije upisa u I. razred, roditelj/skrbnik obvezan je dogovoriti termine pregleda u ambulanti nadležnog školskog liječnika, radi utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta kao i u osnovnoj školi koju će ono pohađati prema upisnom području. Za dijete koje nije školski obveznik, a tijekom 2020. godine navršit će šest godina života, roditelj/ skrbnik može podnijeti zahtjev za prijevremeni upis u I. razred najkasnije do 31. ožujka 2020. godine. Obavijest o upisu djece u I. razred osnovne škole po gradskim četvrtima, kontakti osnovnih škola i nadležnih liječnika školske medicine objavljeni su na oglasnim pločama Gradskog ureda za obrazovanje, područnih ureda, dječjih vrtića i osnovnih škola, Službe za školsku i adolescentnu medicinu te na mrežnoj stranici Grada Zagreba.

ZAGREB – Hrvatskom violinistu svjetskoga glasa Zlatku Balokoviću bit će postavljen spomenik, djelo autora Augusta Augustinčića, u dvorištu zagrebačke Glazbene škole koja nosi njegovo ime u Ivanićgradskoj ulici na Pešćenici. Inicijativu za postavljanje spomenika dala je Glazbena škola Zlatka Balokovića u povodu 40. obljetnice rada te 125. obljetnice rođenja Zlatka Balokovića. Poprsje će se izliti u bronci visine 67 centimetara i bit će postavljeno na postament od nepoliranoga ili paljenoga svijetlosivoga granita na kojem će brončanim slovima biti napisano “Zlatko Baloković, violinist 1895. – 1965.”. Novac je osiguran u gradskom proračunu.

VARAŽDIN – Postupanje Ministarstva znanosti i obrazovanja nakon pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske za Javno privatno partnerstvo, u korist Varaždinske županije, bila je tema konferencije za medije koju je danas u Varaždinu održao varaždinski župan Radimir Čačić sa zamjenikom Tomislavom Paljakom i posebnom savjetnicom Natalijom Martinčević. Nakon što su prošla dva mjeseca, od kada je ovrhom naplaćen dug za JPP od 14 milijuna kuna glavnice i 4 milijuna kamata, temeljem inicijative Ministarstva znanosti i obrazovanja, a putem instituta izvanrednih pravnih mjera, stigao je prijedlog državnog odvjetništva za dopuštenje revizije cijelog postupka. Ovu inicijativu oštro je osudio varaždinski župan Radimir Čačić te je najavio kako će podići tužbu i zatražiti osobnu odgovornost nadležnih potpredsjednika Vlade Predraga Štormara i ministrice Blaženke Divjak. Inače, nakon sudske presude rate Ministarstva na ime JPP-a Varaždinskoj županiji, isplaćuju se redovito. Ostaju još nepodmirene dospjele obveze koje se s kamatom i glavnicama penju na oko 30 milijuna kuna, a za što su također podignute tužbe.

KOPRIVNICA – Odobreni projekti ustanova Koprivničko-križevačke županije iz natječaja INTERREG V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. predstavljeni su ovog ponedjeljka, 17. veljače 2020. godine u Koprivnici. Ukupno je iz ovog programa s područja Županije prošlo 10 projekata, a među njima su i četiri županijske ustanove. Ti projekti, ističe zamjenik koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, vrijedni su 2,1 milijuna kuna. U odobrenim projektima kao nositelji ili partneri uključeni su koprivničke Gimnazija „Fran Galović“ i Obrtnička škola te Strukovna škola Đurđevac kao i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije.

SVETI IVAN ZELINA – U okviru 707 milijuna kuna vrijednog EU projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije-Zagreb Istok“ u ponedjeljak, 17. veljače 2020. godine započeli su radovi na još jednoj lokaciji i to na području grada Sveti Ivan Zelina. Na ovoj dionici, koja pokriva Sveti Ivan Zelinu i općinu Bedenica, vrijednosti gotovo 54 milijuna kuna, radovi obuhvaćaju izgradnju i rekonstrukciju 67 km vodoopskrbnih cjevovoda, 7 pred pumpnih stanica koji će omogućiti 1.500 novih priključaka, a čime će pokrivenost javnom vodoopskrbom biti gotovo 98%. – Ovo je velik dan za Zagrebačku županiju, gdje u sklopu ovog velikog projekta, radovima koji iz mjeseca u mjesec počinju u  gradovima i općinama istočnog dijela Županije napokon će građani dobiti kvalitetnu vodoopskrbu – rekao je predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak. Prema riječima generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića Zagrebačka županija ovim radovima do početka 2024. godine dobit će 1.400 km kvalitetnog javnog vodoopskrbnog sustava.

KLANJEC – Gradsko društvo Crvenog križa Klanjec započelo je s provedbom dvaju projekata. Riječ je o projektu „Dnevni boravak 60+” te „Prijevoz starijih osoba sutlanskim krajem“, budući da na je na području djelovanja Društva slaba pokrivenost javnim prijevozom i većina ljudi iz udaljenijih mjesta nema mogućnost doći do liječnika bez osobnog prijevoza. Upravo iz tog razloga klanječki Crveni križ javilo se na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te ostvario potporu u iznosu 130 tisuća kuna. Partneri na projektu ‘Prijevoz starijih osoba sutlanskim krajem su Općina Kraljevec na Sutli i Općina Kumrovec.

ČAKOVEC – Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora po „Programu potpora male vrijednosti poduzetnicima za troškove prijave projektnih prijedloga“ objavila je Međimurska županija. Dodjeljivati će se potpore male vrijednosti sa ciljem olakšavanja pristupa sredstvima bespovratnih potpora za mikro, male i srednje poduzetnike koji na području Međimurske županije provode projekte ulaganja u unapređenje poslovanja. Potpore će se dodjeljivati subjektima malog i srednjeg gospodarstva u obliku bespovratnih, gotovinskih sredstava kao nadopuna privatnom financiranju. Javni poziv bit će otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2020. godine. Informacije vezane uz Javni poziv mogu se dobiti u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije.

KOPRIVNICA – Natječaj za sufinanciranje udruga Domovinskog rata za 2020. objavila je Koprivničko-križevačka županija te je u svom proračunu osigurala 240 tisuća kuna za programe i projekte ovih udruga. Najmanji iznos koji se može prijaviti i ugovoriti po ovom Natječaju je tisuću, a najveći 85 tisuća kuna. Rok za podnošenje prijedloga je 13. ožujka do 15 sati, a svi potrebni obrasci kao i tekst Natječaja objavljen je na Internet stranici Koprivničko-križevačke županije.

BJELOVAR – Nova sjednica Gradskog vijeća grada Bjelovara održat će se u utorak, 18. veljače 2020. godine, a jedna od točaka na dnevnom redu bit će i odluka o osnivanju trgovačkog društva „Terme Bjelovar“ koja će biti registrirana za rekreaciju i turizam. Temeljni ulog Grada Bjelovara, osnivača, bit će 500 tisuća kuna koji su osigurani u proračunu, a novac će biti korišten za buduće analize vode, nova istraživanja i izrade studija, dok bi na čelu tvrtke trebao biti kao vršitelj dužnosti Ivica Markovinović, pročelnik za komunalne djelatnosti i uređenja prostora. Osim toga, pred gradskim vijećnicima naći će se i prijedlog Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Turističke zone Veliko Korenovo.

loading