Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 17.02.2016.

Posted in Vijesti

BRESTOVEC OREHOVIČKI – Prvo Poduzetničko gnijezdo u osnovnim školama u Hrvatskoj, inače i prvo u Jugoistočnoj Europi,  otvoreno je danas u OŠ Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom.Riječ je o projektu kojim se pokreće učenje o poduzetništvu u nastavnom, školskom i izvanškolskom radu s učenicima.  Poduzetništvo u školama praksa je kakvu imaju škole u pojedinim europskim državama, a vodi do toga da mladi ljudi, po izlasku iz škole, imaju kompetencije koje omogućuju da uspješno vode vlastiti posao. Primjena poduzetništva kao međupredmetnog područja u formalnom obrazovanju, već od osnovne škole, vodi razvijenom društvu znanja, a mladi uče kako od ideje razviti proizvod, stvoriti novu vrijednost, ali i preuzeti odgovornost za svoj život. Prvo poduzetničko gnijezdo, u školi Brestovec Orehovički, simbolično je otvorio predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

ZAGREB – Jubilarni međunarodni 25. zagrebački sajam nautike prva je ovogodišnja   sajamska priredba kojom su otvorena vrata Zagrebačkog velesajma i to u sinergiji sa 8. međunarodnim sajmom hotelsko ugostiteljske opreme, hrane, pića i gastronomskih inovacija Hotel&Gastorteh. Do nedjelje, 21. veljače predstavlja se više od 370 izlagača iz 25 zemalja.Ističući izvrsnost hrvatske brodogradnje, sajmovanja i turističkih potencijala, sajmove je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Za vrijeme sajmova uz besplatan parking, za posjetitelje je pripremljen bogat stručno-popratni sadržaj kao što su brojne promocije i degustacije te prezentacija 10 najboljih hrvatskih kuhara.

ZAGREB – Zagrebački Ekonomski fakultet u suradnji sa HGK radit će za bolju i gospodarski razvijeniju Hrvatsku. Upravo to, između ostaloga stoji u ugovoru koji je potpisan između ove dvije institucije. Suradnja će se, kako je rečeno najviše očitovati u povezivanju znanosti i gospodarstva i to kroz edukaciju članova Komore pri Ekonomskom fakultetu. Slične sporazume Komora je već potpisala s fakultetima strojarstva i brodogradnje te prometnih znanosti.

VARAŽDIN – Dan otvorenih vrata vojarne u Optujskoj ulici će se održati ove subote. To je dio aktivnosti koje se provode u sklopu programa URBACT III,  financiranog iz EU fondova. Program pod nazivom „ Vojni objekti kao javni prostori“  omogućio je suradnju nekoliko europskih gradova koji u svojim urbanim sredinama također imaju nekadašnje vojne objekte.

ČAKOVEC – Prva županija u kojoj kreće pilot projekt komasacije, agrarnopravne mjere koja se provodi u svrhu grupiranja radi racionalnije agrarne proizvodnje bit će Međimurska županija. Prostor na kojem bi se projekt trebao provesti sastoji se od katastarskih čestica na području općina Vratišinec i Podturen i obuhvaća 2200 hektara, a na toj površini se nalazi više od deset tisuća parcela. Za vlasnike tih zemljišta komasacija će biti besplatna jer će se projekt financirati iz državnog i lokalnih proračuna te iz europskih fondova.

KRIŽEVCI – Sporazume za programe pomoći u kući i dnevni boravak za starije osobe potpisali su koprivničko-križevački župan Darko Koren, gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, ravnateljica križevačkog Društva Crvenog križa Đurđica Trbus te predsjednica Kluba za starije osobe „Mariška“ Valentina Čadavec. Potpisani su sporazumi s Gradom Križevci i križevačkim Crvenim križem za pružanje pomoći u kući na području grada, zatim s križevačkim Crvenim križem za pružanje dnevnog boravka za starije u Križevcima i Sporazum s Đurđevcem i Klubom „Mariška“ oko pružanja pomoći u kući na đurđevačkom području. Ukupno je za ove programe izvaninstitucionalne skrbi za starije osobe u proračunu Koprivničko-križevačke županije, zajedno s udjelom Županije u projektu „Ruka pomoći“ koji se provodi po općinama, osigurano 343 tisuće kuna. Osim sporazuma, župan Koren i križevački gradonačelnik Hrg potpisali su i Ugovor između Županije i grada o sufinanciranju troškova smještaja korisnika s područja Križevaca u privatne ustanove socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe.

KOPRIVNICA – Konferencija „Energetska efikasnost kao osnova za postizanje održivog socio-ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini“ održana je u Sarajevu, a sudjelovali su i predstavnici Grada Koprivnice na čelu s gradonačelnicom Vesnom Želježnjak. Delegacija Koprivnice prenijela je svoja  iskustva, dok je gradonačelnica Želježnjak predstavila projekte u sklopu „Novog lica Koprivnice“ te je predstavljena prva implementacija provedene zelene, održive i inovativne javne nabave A+ na projektu prve ECO-SANDWICH kuće u Koprivnici.

ZAGREB – Informativna radionica, na temu mogućih projekata prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska, u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska održana je u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu. Cilj je osmisliti kvalitetne projekte i povući što više sredstava, ističe pročelnik Upravnog odjela za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije Josip Kraljičković.

loading