Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.02.2017.

Posted in Vijesti

SAMOBOR – Ključeve 5 vozila hitne medicinske pomoći ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorinu Gajniku, ispred prostorija Doma zdravlja u Samoboru, danas je uručio župan Stjepan Kožić. Dva sanitetska vozila su za područje Svetog Ivana Zeline i Vrbovca, dok su preostala vozila hitne pomoći za Samobor, Zaprešić i Jastrebarsko. Ukupna vrijednost ovih  pet vozila je 1.404.575 kuna, a uskoro se očekuje primopredaja još tri naručena vozila vrijednosti 895.875 kuna. Uz, to ove godine Zagrebačka županija nabavit će i još novih 9 vozila hitne medicinske pomoći.

ZAGREB – U petak, 17. veljače 2017. godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture primilo je potvrdu JASPERS-a o pripremljenosti projekta još jednog velikog projekta, a riječ je o Modernizaciji i elektrifikaciji željezničke pruge Zaprešić – Zabok, čiji prihvatljivi troškovi za sufinanciranje iz fondova EU iznose 80,8 milijuna eura. Pristiglom Potvrdom o pripremljenosti projekta osiguran je važan korak u proceduri odobravanja, uz Pelješki most, još jednog strateškog projekta Republike Hrvatske, a Ministarstvo i HŽ Infrastruktura, kao korisnik projekta nastavljaju s daljnjim aktivnostima na pripremi projekata i njegovoj prijavi Europskoj komisiji.

BJELOVAR – Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs u petak 17. veljače 2017. godine su u Bjelovaru potpisali sporazum o suradnji na lokalnim izborima, kojim je HNS dao podršku Damiru Bajsu u kandidaturi za još jedan mandat na čelu županije. „Damir Bajs predstavnik je umjerene i razumne politike građanskog centra, fokusirane na projekte koji mijenjaju živote građana na bolje, a posljednje tri godine Bjelovarsko-bilogorska županija bilježi pad nezaposlenosti i rast županijskog gospodarstva koji se očituje u rastu dobiti, investicija, izvoza i zaposlenosti u gospodarstvu“, poručio je Vrdoljak. – „Ulaganja u proizvodne djelatnosti ove županije u prošloj i ovoj godini dosežu milijardu i dvjesto milijuna kuna. To je smjer kojim treba nastaviti i zato dajemo podršku Damiru Bajsu“, rekao je Vrdoljak. Dodao je kako se to potpuno poklapa s HNS-ovim modelom funkcioniranja na lokalnim razinama, što je najočitije u Varaždinu i Međimurju, gdje se lokalna politika vrti oko razvoja obrazovanja, poticanja poduzetništva i gospodarskog rasta te razvoja ljudskih potencijala, zaključuje Vrdoljak..

KARLOVAC – Karlovačka županija apsolutni je lider u korištenju biomase u Hrvatskoj, rekao je u petak 17. veljače 2017. godine na konferenciji za novinare u Karlovačkoj županiji, na temu projekta “Zelena energija”, direktor Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac. Tome u prilog govore investicije ugradnje kotlovnica u školama u Slunju i Ozlju, Dugoj Resi, a temeljem kojih je došlo do ušteda na području toplinske energije i do 70% naglasio je župan Karlovačke županije Ivan Vučić, najavljujući nastavak ovako uspješnih projekata. To je osobito važno slijedom smanjenja decentraliziranih sredstava kroz dugi niz godina.

VARAŽDIN – Županijsku palaču posjetili su u petak 17. veljače 2017. godine učenici trećih razreda I. Osnovne škole Varaždin u pratnji svojih učiteljica te su se tom prilikom susreli sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom, koji ih je upoznao sa svojim radom, nadležnostima te poslovima koje obavlja obnašajući dužnost župana.

ZAGREB – Kroz 120 dana bit će završeni  radovi rušenja postojeće trase žičare Sljeme. Stara sljemenska žičara datira od 1963. godine i nije u funkciji deset godina. Radi se o  investiciji od oko 4,5 milijuna kuna, koja obuhvaća uklanjanje stare žičare i čišćenje koridora za novu žičaru. Izgradnja nove sljemenske žičare provest će se kroz 4. faze, jučer započetom rekonstrukcijom tramvajske pruge Mihaljevac- Dolje do 22. lipnja te današnjom 2. fazom uklanjanja stare žičare do 15.lipnja, nakon čega slijede 3. i 4. faza izgradnje nove najsuvremenije žičare, koja će biti završena do kraja 2018. godine, rekao  je rano jutros zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Nova žičara, kako je istaknuo zagrebački gradonačelnik, imat će 35 stupova, brzine 6 metara u sekundi, preko 1.500 putnika u satu sa 84 kabine. Kroz dva do tri tjedna bit će raspisan natječaj za opremu vrijednosti između 15 i 17 milijuna eura.

KOPRIVNICA – Plan ulaganja u koprivničku Opću bolnicu „Doktor Tomislav Bardek“ jutros je predstavljen na konferenciji za medije. Ravnatelj bolnice Mato Devčić najavio je ulaganja u opremu, ali i u uređenje dnevnih bolnica. Projektom, za koji je u prvoj fazi dobivena pozitivna ocjena ministarstva zdravstva za sredstva Europske unije te je sada u tijeku završetak dokumentacije, uredit će se prostor psihijatrije, neurologije i fizikalne medicine te dnevnih bolnica u glavnoj zgradi koprivničke bolnice, najavljuje ravnatelj Devčić. Za potrebe dnevnih bolnica obnavljat će se i uređivati prostori u sklopu devet medicinskih djelatnosti. Projektna dokumentacija za projekt trebala bi biti gotova do kraja godine, a paralelno s time kreće se i u nabavku potrebne medicinske opreme. Sredstva za opremanje oslobodila su se otplatom kredita kojim je financirana gradnja zgrade nove interne.

ZAGREB – Prva Drive – in gradska  ljekarna Zagreb  danas je i službeno predstavljena u Retkovcu – Dubravi, u Aleji Lipa 2a. Drive-in ljekarna jedna je od inicijativa Gradske ljekarne Zagreb koja povećava dostupnost ljekarničke skrbi osobama koje nisu u mogućnosti ući u ljekarnu. Vrijednost investicije je 250 tisuća kuna, a  dostupna  je za osobe slabije pokretljivosti, osobe s invaliditetom i roditeljima s malom djecom od 7,00 do 20,00 sati. S projektom drive – in ljekarni će se nastaviti u svim dijelovima grada gdje je to moguće, a među prvima na zapadnom dijelu grada, u Kustošiji, gdje bi se našla nova lokacija za sada staru i oronulu ljekarnu, istaknula je  ravnateljica Gradske ljekarne Zagreb Nada Jambrek.

ZAGREB – Zagrebačka je županija za gradonačelnike i načelnike te pravne osobe kojima je osnivač i većinski vlasnik Županija, organizirala predstavljanje javnih poziva iz veljače 2017. godine u sklopu Programa pripreme i provedbe projekata koji će se financirati iz fondova i programa Europske unije u 2017. i 2018. godini. Predstavljene su ukupno četiri mjere Programa: Tehnička pomoć za prijavu projekata na EU natječaje; Izrada projektne dokumentacije za projekte koji će se financirati iz fondova i programa EU; Izrada strategija razvoja pametnih gradova na području Županije te Razvoj e-mobilnosti u Županiji. Također predstavljen je i plan objave natječaja iz Programa ruralnog razvoja RH u 2017. godini.

ZAGREB – Zagreb ove godine očekuje nastavak rasta turističkog prometa za oko pet posto, uz snažniju promociju metropole kao cjelogodišnje destinacije za odmor, posebice na dalekim tržištima. Najavila je to direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld ističući da je Zagreb lani posjetilo 1,1 milijun turista, koji su ostvarili gotovo dva milijuna noćenja. I ova je godina počela s porastima, pa je tako u siječnju u Zagrebu bilo 10 posto više turista nego u istom mjesecu lani, njih 48,6 tisuća, koji su ostvarili devet posto više ili 97 tisuća noćenja u gotovo svim vrstama smještaja. U Turističkoj zajednici ističu kako će se nove prilike za turizam pružiti i s novom zagrebačkom Zračnom lukom, čije je otvaranje najavljeno za ožujak, a razvijaju i nove projekte, u sklopu proračuna, koji je oko pet milijuna kuna manji nego lani te iznosi 65 milijuna kuna.

KRAPINSKE TOPLICE – Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice danas je obišao župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Povod je završetak preko pet milijuna kuna vrijednog investicijskog ciklusa. Od tog je iznosa milijun i 278 tisuća kuna uloženo u investicijsko održavanje, 450 tisuća kuna u računalnu opremu i licence, u nabavu novog namještaja 947 tisuća kuna, za novu medicinsku i laboratorijsku opremu milijun i 297 tisuća kuna te 257 tisuća kuna za ostalu opremu. Za dodatna ulaganja na građevinskim objektima izdvojeno je milijun i 93 tisuće kuna.

VARAŽDIN – U tijeku je savjetovanje sa javnošću povodom donošenja Odluke o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Grada Varaždina. Odluka se donosi radi cjelovitog reguliranja upravljanja i raspolaganja gradskim nekretninama, pokretninama te dionicama i poslovnim udjelima. Materijali  i obrasci relevantni za savjetovanje kao i Nacrt odluke, nalaze se na web stranicama Grada Varaždina.  Svoje prijedloge i sugestije građani mogu dati do 20. veljače do kad traje javno savjetovanje.

ČAKOVEC – Na javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora za sufinanciranje turističkih projekata s ciljem unapređenja i razvoja turizma u Međimurskoj županiji, koji je na svojim web stranicama jučer objavila Međimurska županija, mogu se javiti fizičke i pravne osobe koje su registrirane za obavljanje određene turističke djelatnosti ili stvaraju te uvjete, a turistički projekt za koji traže potporu ostvaruju na području ove županije. Potpore će se dodjeljivati samo onim projektima koji mogu zaživjeti u kraćem roku, koji su originalni i potiču selektivne oblike turizma, odnosno seoski, zdravstveni, lovni i ribolovni, povijesno-kulturni turizam, razvoj vinskih cesta te autohtone gastro ponude. Bitno je naglasiti i to da se sredstva neće dodjeljivati za potporu manifestacijama. Inače, u Županijskom proračunu za ovaj poziv osigurano je tristo tisuća kuna, a zahtjeve je potrebno dostaviti najkasnije do 20. ožujka na adresu županijskog Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti.

KRIŽEVCI – Redovitu godišnju izvještajnu skupštinu održala je u Križevcima Udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja „Sveti Marko Križevčanin“ Koprivničko-križevačke županije. Članovi i gosti upoznati su s izvršenim i planiranim aktivnostima Udruge, a posebno je istaknuto kako je uz pomoć donacija Ministarstva branitelja Udruga sudjelovala u prošlogodišnjem opremanju Spomen sobe Domovinskoga rata svečano otvorene 17. rujna na Dan branitelja Grada Križevaca u križevačkoj knjižnici „Franjo Marković“. Izvješćem o radu za 2017. predviđen je daljnji niz radnji usmjerenih na poboljšanje kvalitete života članova Udruge. Rad udruge pohvalio je i zamjenik križevačkog gradonačelnika Ivan Vuk poželjevši svima puno uspjeha u daljnjem planiranju i realizaciji godišnjih aktivnosti.

ZAGREB – Povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča, ove subote, 18 veljače, Društvo turističkih vodiča Zagreba za sve Zagrepčane, ali i turiste, organizira besplatne razglede Gornjeg grada i Kaptola pod stručnim vodstvom. Polasci su 10,00 i 11,00 sati, a prijave nisu potrebne. Uz to, nakon završetka razgleda svi zainteresirani moći će besplatno posjetiti izložbe „Orašar – najljepša božićna bajka“ u Muzeju za umjetnost i obrt te izložbe „Vrijeme giganata: planska industrijalizacija naslijeđe 1947.-1952.“ koja je trenutno u postavu Muzeja grada Zagreba“.

loading