Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.03.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Svečanost povodom 27. obljetnice HDZ-a Međimurske županije održana je u petak 17. ožujka 2017. godine u Katoličkom domu u Čakovcu. Brojne okupljene članove i simpatizere ove stranke pozdravio je na početku svečanosti izaslanik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, a uz domaćina Darka Horvata, predsjednika međimurskog HDZ-a, svečanosti su nazočili i stranački kandidati za gradonačelnike Čakovca, Preloga i Murskog Središća,  Aleksandar Makovec, Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak.

ZAPREŠIĆ – Svečana proslava obilježavanja blagdana sv. Josipa, sveca i zaštitnika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ u petak  17. ožujka 2017. godine u Zaprešiću. Gradonačelnik grada Zaprešića Željko Turk tom će prilikom održati prijem za izaslanstvo Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ i XIX naraštaja ratne škole „Ban Josip Jelačić“, uz prisutstvo zapovjednika HVU-a, generalpukovnika Slavka Barića. Polaznici Ratne škole, grada Zaprešića i udruge proizašle iz Domovinskog rata položili su vijence kod spomenika palim braniteljima, a nakon koncelebrirane svete mise u Novim Dvorima, vijenci će biti položeni i ispred obiteljske grobnice Jelačićevih.

ZAGREB – Nakon dugogodišnjeg iščekivanja jutros je započela obnova pomoćnog terena jednog od najstarijih zagrebačkih nogometnih klubova, NK Trnje. Radovi, vrijedni pet milijuna kuna, obuhvatit će novi sustav odvodnje, novu rasvjetu i električni sustav, tribine te novi travnjak. Radove je otvorio zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, koji je najavio kako će obnovljeni nogometni teren biti otvoren utakmicom Dinama i Trnja.

KOPRIVNICA – Učenici koprivničke osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ prvaci su Hrvatske u robotici. Prva tri mjesta u konkurenciji 18 ekipa osvojili su na nedavno održanom drugom završnom kolu Hrvatske lige robotičara u Sinju, a za njih su danas održani prijemi u Gradskoj upravi Koprivnice te u Koprivničko-križevačkoj županiji. Jedan od prvaka Gregur Gašparić, učenik trećeg c razreda kaže kako su u početku natjecanja imali malenih poteškoća s bateriju pa su improvizirali te na kraju osvojili prvo mjesto, čemu se nisu nadali. Tri ekipe koprivničke škole Nemčić Gostovinski zabilježile su ovaj izniman uspjeh koji je postignut pod mentorstvom Ivice Kolarića, ujedno i izbornika Hrvatske robotičke reprezentacije. Maleni robotičari nastavljaju raditi i dalje, a neki od njih, istaknuto je na današnjim prijemima, već su se prijavili na otvoreno prvenstvo u Austriji.

ZAGREB –  Otvorenje prvog Festivala svjetla u Zagrebu ovog četvrtka, 16.ožujka  na Gornjem gradu  privuklo je velik broj posjetitelja. Na 7 lokacija, na Gornjem gradu kroz četiri dana projicirat će se audiovizualne instalacije pod nazivom Proljetna bajka. Pohvale organizatorima i autorima uputio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić napomenuvši kako će ovo biti tradicionalni program. Ovime je Grad Zagreb uvršten na listu svjetskih gradova festivala svjetla, istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld. Do nedjelje, 19. ožujka,  festival svjetla održava se na Vranicanijevoj poljani, platou Gradec, Jezuitskom trgu, Galeriji Klovićevi dvori, Kuli Lotrščak i Tomićevoj ulici  od 19,00 do 23,00 te u  tunelu Grić od 18,00 do 23,00 sata.

ZAGREB – Jedna od najvećih međunarodnih kreditnih agencija Moody’s u svojem zadnjem, izvješću, potvrdila je kreditni rejting Zagrebačkog holdinga, promijenivši pri tom izglede iz negativnih u stabilne. Izgledi su poboljšani zbog smanjenja kreditne zaduženosti u stranoj valuti, refinanciranja obveznica, odnosno stabilnosti financijskog poslovanja i likvidnosti.

ZAGREB – Na „Britancu“ će se ipak graditi podzemna garaža. U utorak će prema najavama biti potpisan sporazum između Grada Zagreba i udruženja arhitekata kojim će biti izrađeno idejno rješenje za garažu i cjelokupno uređenje Britanca. Ipak gradnji garaže protive se neki arhitekti predvođeni Jasenkom Horvatom koji ističe do središnjim dijelom trga od sjevera prema jugu teče potok Kraljevec koji bi trebalo izmjestiti što je milijunska investicija. Ako do izgradnje garaže dođe bit će financirana proračunskim sredstvima.

KOPRIVNICA – U Koprivnici je danas službeno otvoren nacionalni natječaj „Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj u 2017. godine“ koji se ove godine održava pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije. Projekt je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeci iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeci iz domova bez prikladne roditeljske skrbi, kaže autorica projekta Lidija Komes dok zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec naglašava kako se u Koprivnici godinama potiče djecu na prepoznavanje ljepota vlastitog krajolika. Kroz godine trajanja natječaja, škole i vrtići iz Koprivničko-križevačke županije postigli su značajne uspjehe na što je iznimno ponosan i župan Darko Koren. Natječaj je otvoren do 22. travnja, Dana planeta Zemlje, a današnjoj svečanosti otvorenja u Koprivnici nazočila je i pomoćnica ministra znanosti i obrazovanja Sanja Putica.

ČAKOVEC – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije početkom ožujka objavilo je poziv za iskaz interesa za prijavu potencijalnih projekata u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške. Međimurska županija i Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA zajednički su prijavile projekt završetka nove škole i sportske dvorane u Pribislavcu. Projekt pod radnim nazivom „Škola za integraciju” prijavljen je pod prioritetom Socijalno uključivanje, zapošljavanje mladih i smanjenje siromaštva, a s obzirom da obuhvaća temu obrazovanja uklapa se i u Prioritet Inovacije, istraživanje, obrazovanje i konkurentnost. Prijavljena vrijednost projekta iznosi oko 38 milijuna kuna i obuhvaća dovršetak izgradnje školske dvorane i škole, opremanje škole i dvorane te gradnju vanjskih sportskih terena. Iskaz interesa je tek prvi korak u prijavi projekta, ministarstvo i donatori će tijekom ove godine odabrati projekte koje žele poduprijeti, a natječaj će biti raspisan tijekom 2018. godine.

KOPRIVNICA –  Projekt „Okusi hrvatske tradicije“ predstavljen je u dvorani Koprivničko-križevačke županije potencijalnim sudionicima projekta iz Podravine i Prigorja, a sastanku je prisustvovao i koprivničko-križevački župan Darko Koren. Projekt je namijenjen razvoju ponude lokalnih i regionalnih kulinarskih prepoznatljivosti, brendiranju i umrežavanju ponude, promociju nositelja standarda „Okusi“ te razvoj turističke ponude i novih turističkih proizvoda u gastronomiji. Sastanku su se odazvali predstavnici tri ugostiteljske tvrtke iz Koprivničko-križevačke županije te su dogovoreni daljnji koraci u provedbi projekta. U Koprivničko-križevačkoj županiji, uvažavajući različitosti ponude, projekt će se realizirati pod nazivima „Okusi Podravine“ te „Okusi Prigorja“.

VARAŽDIN-LENDAVA-ZALAEGERSZEG – „Sportski susreti triju gradova“ projekt je sportskih natjecanja koji povezuje tri prijateljska grada – Lendavu u Sloveniji, Zalaegerszeg u Mađarskoj i Varaždin u Hrvatskoj.  Na sportskim borilištima susreću se srednjoškolci iz tri grada, a u stručnom, sportskom dijelu imaju potporu trenera i kineziologa. Projekt je započeo 2005. godine, a svake je godine uključeno između 180 i 200 sportaša srednjoškolaca. Na radnom sastanku vezan uz organizaciju i provedbu ovogodišnjih „Sportskih susreta triju gradova“ održanom u Zalaegerszegu dogovoreno je da se u rujnu u Varaždinu održe natjecanja u atletici i kuglanju te revijalno natjecanje u rukometu. Također je dogovorena zajednička kandidatura ovog projekta na natječaj Erasmus+ sport za 2018. godinu.

DONJA STUBICA – Manifestaciju „Babičini kolači“, natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica, Krapinsko-zagorska županija i županijska Turistička zajednica, organiziraju u sportskoj dvorani u Donjoj Stubici ove subote, 18. ožujka 2017. godine, u 15,00 sati. „Babičini kolači“, jedinstvena su manifestacija Krapinsko-zagorske županije, koja se održava već 11. godina za redom, a njome se promiču vrijednosti žena iobitelji te živom čuva gastronomska tradicija Zagorja. Za pobjedničku lentu ove se godine natječe 39 babica, a osvaja ju ona čiji kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača, te za domišljatost u prezentaciji. Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. Na 11. manifestaciji kulturu i tradiciju kraja iz kojeg dolaze predstavit će gosti iz Solina.

ZAGREB – Ususret proljeću Ansambl Glazbene staze ove nedjelje, 19. ožujka u 20,00 sati, koncertom SALÓN BUENOS AIRES, u Maloj dvorani Koncertne dvorane Lisinski kreće na putovanje Latinskom Amerikom. Ansambl je miješani instrumentalni sastav kojeg čine instrumenti: flauta, klarinet, violina, violončelo i klavir, a po formi se svrstava u Pierrot sastave i jedini je takav u Hrvatskoj.

loading