Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.03.2020.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Od utorka, 17. ožujka 2020. godine na snazi su u Koprivnici nove mjere zbog koronavirusa: ugostiteljski objekti rade do 20 sati, uslužne djelatnosti trebaju ograničiti broj klijenata, a građanima koji nisu u mogućnosti platiti račune elektroničkim putem neće se naplaćivati kamate. Predstavio je to gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić na današnjoj konferenciji za medije u središtu Koprivnice, na otvorenom, uz propisane mjere zaštite. Procjena je kako još uvijek ne treba provoditi najteže mjere, no treba učiniti sve da se polako smanjuje protok ljudi, posebice u ugostiteljskim objektima, ističe Jakšić te apelira na sve obrte, frizere, kozmetičare i slične uslužne djelatnosti, da smanje broj klijenata te vode brigu o dezinfekciji i čistoći prostora, a pozvao je i trgovačke centre da se drže istih mjera. Jakšić je dodao kako ovih dana kreće dostava uplatnica za komunalnu naknadu, a onima koji nisu u mogućnosti doći do blagajne platiti i ne koriste Internet bankarstvo, neće se obračunavati kamate, što vrijedi i za građane i gospodarske subjekte.
Isto se odnosi i na plaćanje računa Gradskom komunalnom poduzeću Komunalac, no dodaje Jakšić, nakon paketa zakonskih mjera koje je najavila Vlada, Grad Koprivnica krenut će u daljnje usklađivanje svega što kao Gradska uprava može napraviti za gospodarstvo.

ZAGREB – Kako je priopćeno iz zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje zbog provođenja preventivnih zaštitnih aktivnosti od moguće zaraze koronavirusom, do daljnjega obustavljene su sve aktivnosti vezane uz upis djece u I. razred osnovne škole u osnovnim školama. Isto je i sa zdravstvenim ustanovama na području Grada Zagreba u kojima se provodi postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta/učenika radi upisa u I. razred osnovne škole.

ZAGREB – Sve važne obavijesti Gradske uprave Grada Zagreba vezane uz COVID-19, kao i sve druge korisne informacije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Zagrebačkog holdinga moguće je pratiti i na mobilnim uređajima kroz aplikaciju Moj Zagreb kao i na internetu.

ČAKOVEC – Grad Čakovec donio je odluku o prestanku rada Dječjih vrtića Cipelica i Cvrčak te svih njihovih područnih odjela, no u oba su vrtića formirane po jedna skupina za nužni prihvat djece za koju roditelji trenutno ne mogu naći alternativna rješenja smještaja. Tako je od danas, 17. ožujka, po jedna skupina za nužni prihvat biti otvorena u Dječjem vrtiću Cipelica, Vukovarska 15, Čakovec te u Dječjem vrtiću Cvrčak, Lavoslava Ružičke 2, Čakovec. Grad Čakovec apelira na roditelje da pokušaju organizirati smještaj djece u krugu obitelji kako bi se odredbe poštivale u što većoj mjeri, a za sve one koji to nisu u mogućnosti, vrijedi nužni prihvat njihove djece u spomenutim dvjema skupinama.

KRAPINA – Iz Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije apeliraju na pacijente da ne dolaze u prostore Doma već da prvo kontaktiraju telefonom svog izabranog liječnika. Ovo se posebno odnosi na pacijente koji imaju respiratorne smetnje, kašlju, imaju povišenu temperaturu, šmrcaju i teško dišu. U Domu zdravlja se do daljnjega, zbog sprječavanja širenja zaraze korona virusom ne obavljaju specijalistički i dijagnostički pregledi osim u hitnim stanjima. Isto se odnosi i na ambulante fizikalne terapije, usluge dentalne zdravstvene zaštite. Sanitetski prijevoz obavljat će se samo u neophodnim situacijama dok će patronaža i palijativna skrb obilaziti pacijente samo u stanjima koje ne trpe odgodu.

LEPOGLAVA – Grad Lepoglava osigurava dostavu namirnica starijim sugrađanima. Obzirom na niz upita građana vezanih uz pomoć prilikom nabavke živežnih namirnica ili lijekova građanima koji su sami ili zbog stanja oko korona-virusa nemaju mogućnost dobiti pomoć od svojih potomaka koji rade u inozemstvu, Stožer civilne zaštite grada Lepoglave u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa planira osigurati stručnu i kontroliranu volontersku pomoć za sve građane u spomenutoj potrebi. – Svi građani koji imaju potrebu za dostavom namirnica ili lijekova mogu se javiti meni kao načelniku Stožera ili u Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec kako bismo koordinirali posjetu ili neku drugu potrebu – ističe načelnik lepoglavskog Stožera civilne zaštite Hrvoje Kovač.

BJELOVAR – Konstituiran je novi saziv Koordinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije. novi saziv čine po tri predstavnika albanske, češke, mađarske i srpske nacionalne manjine te predstavnik Roma Bjelovarsko-bilogorske županije, a za predsjednika je izabran Damir Malina, predstavnik češke nacionalne manjine. Za rad Koordinacije Županija je u proračunu osigurala 579 tisuća kuna. Cilj osnivanja Koordinacije je usuglašavanje i unaprjeđenje zajedničkih interesa nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije prije svega u očuvanju nacionalnog identiteta, jezika i kulture.

ZAGREB – Zagrebačka županija i u 2020. godini nastavlja s dodjelom 1.000 kuna jednokratne novčane pomoći za svako novorođeno dijete. Zahtjev za ostvarivanje prava podnosi se u roku 4 mjeseca od dana rođenja djeteta. Za tu namjenu planirano je 2,9 milijuna kuna. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć može ostvariti jedan od roditelja/samohrani roditelj/roditelj iz jednoroditeljske obitelji koji je državljanin Republike Hrvatske s neprekidnim prijavljenim prebivalištem na području Zagrebačke županije najmanje 1 godinu prije dana rođenja djeteta.Inače, u 2019. godini Zagrebačka županija isplatila je 2.378 jednokratnih novčanih pomoći za novorođeno dijete, dok je u 2018. godini isplaćeno 2.375 jednokratnih novčanih pomoći. Obrasci i detaljne informacije nalaze na web stranici Zagrebačke županije.

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate u prikupljanju dobrovoljnog darivanja krvi. lani su prikupili 5.711 doza krvi što je 10,02 darivanja na 100 stanovnika. Prema podacima HCK, koprivnički Crveni križ na trećem je mjestu po broju doza dobrovoljnog darivanja krvi na 100 stanovnika, iza Topuskog i Brača, dok je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije prvo u RH sa 6,87 darivanja na 100 stanovnika. Na kraju 2019. godine u Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica registrirano je 6.696 aktivnih dobrovoljnih darivatelja krvi.

loading