Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.04.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Promotivno događanje ususret Svjetskom nogometnom prvenstvu, koje će se od 14. lipnja do 15. srpnja održati u Rusiji, ovog su utorka, 17. travnja 2018. na Cvjetnom trgu u Zagrebu organizirali Hrvatski nogometni savez i Veleposlanstvo Ruske Federacije. Svi stadioni i svi ruski gradovi spremni su za ovaj veliki sportski događaj, a ruski narod je gostoljubiv i želi dobrodošlicu svim sportašima i navijačima, istaknuo je veleposalnik Anvar Azimov.Ovo veliko sportsko natjecanje koincidira s obljetnicama prijateljstva gradova Zagreba, Moskve, Sankt Peterburga i Beslana,  rekao je  gradonačelnik Milan Bandić napomenuvši kako će i ovoga puta na Trgu bana Jelačića biti navijačka fan zona.  Velika su očekivanja i od hrvatske reprezentacije. Imamo dobru reprezentaciju i izbornika, no moramo ići korak po korak, te prvi cilj je prolazak prvog kola, naglasio je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker.

ZAGREB – Na više od 2.300 četvornih metara u paviljonu 18 Zagrebačkog velesajma otvoren je 11 milijuna kuna vrijedan boksački centar. Zagrebački boksački centar opremljen je s četiri ringa, s pratećom opremom za treninge i natjecanja, tribinama za gledatelje s ukupno 270 sjedećih mjesta, dvije svlačionice, prostorima za masažu i fizioterapiju kao i multimedijalnom sobom koja će prezentirati povijest zagrebačkog i hrvatskog boksa te služiti Boksačkoj akademiji pri edukaciji trenera što će boksački sport u Hrvatskoj podići na još višu razinu. „Ovo je fenomenalno za hrvatske i zagrebačke boksače kojima se sada pružaju uvjeti kakve ima naša konkurencija. Do sada smo ostvarilvali dobre rezultate no sada uz ove svemirske uvjete to će biti na puno većem nivou“, rekao je boksač, Filip Hrgović. Centar su otvorili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik gradske skupštine Andrija Mikulić.

ZAGREB – Predstavnike 12. međunarodnog zagrebačkog salona auto karikature danas, 17. travnja 2018. godine, u zgradi Gradske uprave primio je gradonačelnik Milan Bandić. Razgovaralo se o ovogodišnjem Salonu, za koji se očekuje dobar odaziva autora, njih stotinjak iz svih zemalja svijeta, na temu vučne službe, rekao je autor projekta Ivica Palatinuš. Uz to, ove godine obilježava se i i 120 godina od prvih automobila u Hrvatskoj. Gradonačelnik Bandić i ovoga puta bit će pokrovitelj Salona sredinom listopada, za koji je u gradskom proračunu osigurano 60 tisuća kuna, rekao je pročelnik Gradskog ureda za kulturu Tedi Lušetić.

ZABOK/ZLATAR – Tradicionalno, već treću godinu za redom, u ovo proljetno vrijeme, Krapinsko-zagorska županija organizira susrete sa maturantima sa svog područja, a prvi su održani danas, 17. travnja 2018. godine, u Zaboku i Zlataru. Na susretu s maturantima, između ostalog, u sklopu prezentacije „Perspektiva mladih ljudi u Krapinsko-zagorskoj županiji“ učenicima se pružaju osnovne informacije o obrazovanju i ulaganju u obrazovanje na području županije, prezentiraju se mogućnosti studiranja na području županije, ali i kretanja na tržištu rada, odnosno zapošljavanja mladih osoba. Na moto Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina i smisao slogana „Studirajmo doma“ maturante je podsjetio je dekan Nenad Sikirica, a važnu poruku maturantima je uputila zamjenica župana Jasna Petek. – Mladima koji su sada na svojevrsnoj životnoj prekretnici želimo dati do znanja da za njih postoji svijetla budućnost i velika perspektiva upravo na području Krapinsko-zagorske županije te da Županija na njih računa. Slijedeći susret s maturantima, na rasporedu je u petak, 20. travnja, kada će predstavnici Krapinsko-zagorske županije posjetiti Srednju školu Konjščina.

ZAGREB – Ovogodišnji Festival dječje knjige otvoren je danas, 17. travnja 2018. godine, književno-scenskim programom za najmlađe pod nazivom Uberi priču u Parku Stara Trešnjevka. Svako prisutno dijete na dar je dobilo ukoričenu slikovnicu „ubranu“ sa stabla. Berba slikovnica  autorski je projekt književnice Sanje Lovrenčić. Na drugom susretu, u četvrtak, 19. travnja, gostuju Ana Đokić sa slikovnicom Baobab i Mala Kibibi, a 24. travnja Hana Lukas Midžić sa Zemljom zmajeva. Susret 26. travnja bit će s predstavnicima  Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba DODIR.

GORNJA RADGONA – Noviteti iz područja medicine i zdravlja predstavljaju se na trećem međunarodnom Sajmu modernog zdravstva – Medical koji je danas, 17. travnja 2018. godine svečano otvoren u Gornjoj Radgoni. Na sajmu, koji je namijenjen podjednako struci i građanima, 160 izlagača iz 6 zemalja, do 19. travnja posjetiteljima će  prezentirati inovativna tehnološka pomagala, medicinske uređaje i alternativne načine liječenja, a brojni stručnjaci nudit će savjete o zdravoj prehrani i zdravstvenim osiguranjima. U sklopu sajma organizirane su i brojne radionice te skupovi na kojima se mogu povezati pacijenti koji imaju iskustva u borbi protiv određenih bolesti, a novitet ove godine bit će dentalni laboratorij koji će gostima ponuditi i manje popravke zubne prostetike. – To je sajam za struku poput liječnika, medicinskih sestara i tehničara, ali to je sajam i za sve nas jer nam nudi sve ono što je potrebno kako bi bili zdravi – istaknula je izvršna direktorica Pomurskog sejma Mateja Jaklič. Inače, sajam Medical organizira Pomurski sejem u suradnji s Udruženjem SLO-MED.

 

ZABOK – Izborna skupština Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije bit će održana danas, 17. travnja 2018. godine u Zaboku. U sklopu događanja bit će predstavljeni pozitivni učinci projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije“ kojeg provodi Krapinsko-zagorska županija kao osnivač Doma zdravlja. Svrha projekta je poboljšanje pružanja zdravstvenih usluga u sferi obiteljske medicine, primarne pedijatrije, primarne ginekologije i dentalne medicine, stanovnicima Krapinsko-zagorske županije. Projekt će rezultirati smanjenjem upućivanja pacijenata u bolnice za minimalno 5% do 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 8 milijuna i 288 tisuća kuna, od čega su sedam milijuna i 33 tisuće kuna bespovratna sredstva.

VARAŽDIN – Od ove jeseni u Sveučilišnom centru Varaždin Sveučilišta Sjever kreću novi studiji. Uz postojeće bit će dostupni  novi preddiplomski studiji mehatronike i fizioterapije, a na diplomskoj razini osim postojećih, izvodit će se i studiji multimedija, strojarstvo i graditeljstvo. Nove studije, predstavio je u utorak, 17. travnja 2018. godine, na konferenciji za medije rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković. Novi studiji očekivani  su nastavak razvoja Sveučilišta Sjever ali i zadovoljavanja potreba realnog sektora.

ČAKOVEC – Danom otvorenih vrata, Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije danas je obilježio šestu godišnjicu djelovanja. Posjetitelji su tom prigodom u prijepodnevnim satima mogli razgledati ambulantu za reanimaciju, vozilo hitne medicinske pomoći, postavljati pitanja stručnom osoblju te prisustvovati pokaznoj vježbi zbrinjavanja hitnog pacijenta u krugu Županijske bolnice Čakovec. Na prigodnoj svečanosti, rad djelatnika Zavoda iznimno upješnim ocijenio je ravnatelj Tomislav Novinščak, ističući da svaki grad u Međimurju sada ima osiguranu ispostavu i tim hitne pomoći, s ukupno tri specijalista. Novinščak je dodao i to da uspjeh jedne zdravstvene ustanove leži i u dobroj suradnji s drugim institucijama, navodeći primjer suradnje s Međimurskom županijom, koja će uskoro krenuti u projekt rekonstrukcije prilaza hitne medicinske pomoći kako bi razina usluge bila podignuta na još višu razinu.

KRIŽEVCI – Križevci su najvatrogasniji grad, a Koprivničko-križevačka županija jedna je od najvatrogasnijih, naglasio je na 144. redovnoj godišnjoj izvještajnoj skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva Križevci, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Skupština je bila prilika da se dodijele spomenice za dugogodišnji rad u Društvu, uvjerenja za zvanje vatrogasca, vatrogasca prve klase, vatrogasnog časnika, te vatrogasnog suca.

SVETI MARTIN POD OKIĆEM – Smotra učeničkih zadruga Zagrebačke županije održava se u utorak, 17. travnja 2018. godine u Osnovnoj školi Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem. Na Smotri sudjeluju učeničke zadruge osnovnih i srednjih škola te centri za odgoj i obrazovanje.

ZAGREB – Povodom skorašnjeg nastupa hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Hrvatski nogometni savez, Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj i Grad Zagreb danas, 17. travnja 2018. godine, organiziraju neformalno druženje na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu. Navijači, koji putuju na utakmice hrvatske reprezentacije u Rusiji tom će prilikom moći saznati više o iskaznici za navijače, prijevozu u Rusiji te gradovima domaćinima na informacijskom pultu koji je otvoren za javnost do 16,00 sati.

loading