Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.04.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Radi predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine, u utorak, 23. travnja započinju radovi u dijelu prostora Nacionalne i sveučilišne knjižnice, ukupne vrijednosti gotovo 40 milijuna kuna.  Prenamjena 7.200 četvornih metara mora biti završena do kraja ove godine, kako bi, za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, Nacionalna i sveučilišna knjižnica mogla primati europska izaslanstva. Radi se i o prostoru bivše gruntovnice od oko 2.700 metara četvornih koji će biti prenamijenjen u kongresni centar. Za vrijeme radova studenti će nesmetano moći koristiti knjižnicu, a po završetku  predsjedanja, rekonstruirani prostor koristit će se za kulturne, obrazovne i znanstvene potrebe od čega će dio pripasti knjižnici, a drugi dio biti nova scena HNK-a.

ZAGREB – Od 13. do 19. svibnja na Bundek će biti održana tradicionalna, 54. međunarodna izložba Floraart. Kao i svake godine tijekom Floraarta bit će održano natjecanje u aranžiranju cvijeća –  Hrvatski kup florista i Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola, radionice, stručna predavanja, a sve posjetitelje očekuje bogati zabavni program. „Ove će godine biti preko 200 izlagača na gotovo neograničenom prostoru te očekujemo više od 300 tisuća posjetitelja“, izjavio je Darko Uidl, dopredsjednik Izvršnog odbora Floraarta. Na Floraartu će ove godine biti posađeno više od 120 tisuća sadnica ljetnog i sezonskog cvijeća.

PRELOG – Brojna događanja narednih mjeseci očekuju građane Preloga, ali i cijele Međimurske županije. Tim povodom u srijedu, 17. travnja 2019. godine je održana i konferencija za medije na preloškoj marini, koja će biti i središnja lokacija svih događanja. Ove godine, posjetitelje svih generacija očekuju sportska i kulturna događanja poput Prvomajske biciklijade na kojoj se ove godine očekuje tisuću biciklista, i tradicionalni 20. Sajam cvijeća na kojem je protekle godine bilo oko 10 tisuća posjetitelja, a koji će trajati tri dana počevši od 26. travnja. Da su posebnu pažnju posvetili svim događanjima u kojima sudjeluju brojne gradske udruge rekao je gradonačelnik Ljubomir Kolarek. – Želimo svake godine biti inovativni, da pojedine manifestacije podignemo na novu razinu – rekao je Kolarek. Uz gradonačelnika na konferenciji za medije su bili i predsjednik Turističke zajednice Grada Preloga Ivan Gradečak te glasnogovornik Željko Sokač. Prvo događanje počinje u subotu, 20. travnja, a radi se o „Lovu na pisanice“. Od brojnih ostalih manifestacija na konferenciji su izdvojeni i „Festival jagoda“ koji počinje 18. svibnja, sajam domaćih proizvoda „Seoska tržnica“ 15. lipnja, te Kup grada Preloga u preponskom jahanju koji počinje 28.  srpnja.

VARAŽDIN – Prigodno uskrsno druženje za djecu iz udomiteljskih obitelji organizirali su u varaždinskom HNK župan Varaždinske županije  Radimir Čačić i njegova savjetnica Natalija Martinčević. Djeca su darivana poklonima iz županovog osobnog fonda. Iznos za darivanje 270-oro udomiteljske djece kreće oko 32.000 kuna i to je najveće učešće u tom fondu. Udomiteljske obitelji su najviša razina ljudske pažnje koju netko može dati jer bi djeca u suprotnom bila u domovima, istaknuo je čestitajući djeci i njihovim udomiteljima Uskrs, župan Čačić.

ZAGREB – Nakon što su u listopadu prošle godine postali svjetski prvaci, kuglači Zaprešića, ponovno su osvojili šesti po redu naslov prvaka Hrvatske, a krajem ožujka postali su i prvaci Europe osvojivši Ligu prvaka. Stoga je za njih, ove srijede, 17. travnja 2019. godine u prostoru Zagrebačke županije župan Stjepan Kožić upriličio prijem i tom prigodom  istaknuo da su njihovi rezultati primjer mladima te su ponos svoga grada, Županije i Hrvatske. Kuglačkom klubu Zaprešić župan Kožić uručio je zahvalnicu i bon za sportsku opremu protuvrijednosti 10 tisuća kuna.

KRAPINA – Povodom nedavnih izmjena Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju, Županijska organizacija HNS-a Krapinsko-zagorske županije organizirala je konferenciju za medije, ove srijede, 17. travnja 2019. godine u Krapini. – Izmjene Zakona rezultirat će brojnim pozitivnim učincima te će ubrzati investiranje u građevinskom sektoru, naglašava predsjednik Županijske organizacije HNS-a Robert Šplajt te ističe kako sada sustav izdavanja građevinskih i uporabnih dozvola postaje brži i jeftiniji, a trošak se u tom dijelu smanjuje s prosječnih 11%  na svega 3,7 % ukupne investicije, što je ispod europskog prosjeka. Dio novina iz Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju Krapinsko-zagorska županija već provodi, ističe potpredsjednik Županijske organizacije HNS-a, zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek, misleći pri tom na princip da se za svaku investiciju odredi odgovoran djelatnik Ureda za graditeljstvo, tako da nema šetnje od šaltera do šaltera.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nastavio je s obilaskom gradskih četvrti. Nakon Sesveta i Trešnjevke jug na redu je bila Gradska četvrt Maksimir u kojoj je nedavno okončana rekonstrukcija raskrižja Aleje Antuna Augustinčića – Ravnice – I. Ravnice i ulice Jurja Dalmatinca vrijedna 480 tisuća kuna. Isto tako, završeni su radovi na uređenju okoliša oko novog objekta Mjesnog odbora Bukovac kao i dječja igrališta i sportski tereni u vrijednosti 2,4 milijuna kuna, a zahvati još traju na izgradnji školskog igrališta i prateće infrastrukture OŠ Remete u vrijednosti 3,6 milijuna kuna. Grad i Gradska četvrt Maksimir rade i na revitalizaciji zagrebačkog Marijanskog svetišta Župe u Remetama, sanacijom klizišta u neposrednoj blizini crkve te izgradnjom Gospina vrta za što je osigurano četiri milijuna kuna.

ČAKOVEC – Dani Međimurske županije počinju na Uskrsni ponedjeljak 22. travnja i traju do kraja travnja. Bogat program, koji uključuje kulturna, znanstvena i sportska događanja, zadovoljit će sve dobne skupine Međimuraca, rečeno je ove srijede, 17. travnja 2019. godine na press konferenciji u Čakovcu. Programi uključuju večeri poezije, koncerte, sportska i kulinarska događanja, a u njihovoj organizaciji sudjeluju gradovi i općine, škole, muzeji i brojne udruge. Obilježavanje počinje 22. travnja sa novitetom – biciklijadom, u ponedjeljak, 29. travnja bit će održana i Svečana sjednica Županijske skupštine u Centru za kulturu na kojoj će biti podijeljene nagrade Zrinski, a zadnjeg dana, u utorak, 30. travnja u Zagrebu će biti obilježen i Spomendan pogibije Petra Zrinskog i Krste Frankopana. Na konferenciji su govorili zamjenici župana Međimurske županije Sandra Herman i Josip Grivec te pročelnica Vesna Haluga. – Svi će pronaći nešto za sebe, a ove godine stavili smo naglasak na tradiciju i Međimursku popevku koja je na listi UNESCO-ove zaštićene nematerijalne kulturne baštine – istaknula je Herman.

KRAPINA – Ovogodišnji, tradicionalni susreti dužnosnika Krapinsko-zagorske županije s maturantima završili su danas, 17. travnja 2019. godine, u Srednjoj školi Krapina. Učenike završnih razreda ove zagorske srednje škole zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek upoznala je s položajem mladih u Krapinsko-zagorskoj županiji na tržištu rada, perspektivama zapošljavanja na području županije, ali i raznim ulaganjima Županije u obrazovanje mladih poput stipendiranja, prijevoza učenika i poticanja darovitih. Maturanti su također informirani o zanimanjima za kojima raste potražnja i odabirom kojih im se pruža veća mogućnost zapošljavanja na području županije. Zamjenica župana poručila je maturantima: „Učite, studirajte, ako treba otiđite i van, no vratite nam se jer Vas mi trebamo kako bi zajedno razvijali Krapinsko-zagorsku županiju.“

ZAGREB – Zagrebačka županija dodijelit će i u ovoj godini javna priznanja pojedincima i pravnim osobama, ustanovama, udrugama, zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj te njeno promicanje u zemlji i svijetu. Natječaj za dodjelu javnih priznanja otvoren je do 31. svibnja. Kandidati mogu biti pojedinci ili pravne osobe koji su svojim kontinuiranim i izuzetno značajnim znanstvenim, stručnim, umjetničkim, pedagoškim ili drugim javnim radom dali trajan doprinos i postigli izuzetne rezultate na unaprjeđenju stanja i razvitka pojedinih djelatnosti te međunarodnoj promidžbi Zagrebačke županije. Prijedlozi se podnose Zagrebačkoj županiji, Povjerenstvu za dodjelu javnih priznanja.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnicu posjetili su visoki dužnosnici vatrogasne službe iz Južne Koreje s kojima su sastanak održali čelnici Grada predvođeni gradonačelnikom Mišelom Jakšićem. Gostima su predstavljene posebnosti Koprivnice, dosada provedeni projekti te gospodarski rezultati grada. Dužnosnici vatrogasnih službi Južne Koreje po prvi puta su u Hrvatskoj, a uz Koprivnicu, posjetili su Zagreb, Rijeku i Varaždin gdje su obišli profesionalne postrojbe dok su u Opatiji prisustvovali međunarodnom stručnom skupu o vatrogastvu.

ZAGREB – Hrvatski školski muzej za Noć knjige i proljetne praznike pripremio  je računalnu radionicu stripa „Prvi robot u Školskom“ za učenike  od 10 do 14 godina.  Za matineju u Noći knjige u utorak, 23. travnja, organizirana je prva računalna radionica stripa od 14,00 do 16,00 sati. Druga radionica bit će u  četvrtak, 25. travnja također  od 14,00 do 16,00 sati. Radionice su besplatne, a kako je broj mjesta ograničen treba se prijaviti do 20. travnja.

BELEC – Koncert za pamćenje, povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, Zagorju i Zlataru poklanja Westgate Shopping City u srijedu, 17. travnja 2019 godine. U predivnom ambijentu baroknog bisera, crkve sv. Marije Snježne u Belcu kod Zlatara, korizmeni koncert održat će u 19,30 sati Hrvatski barokni ansambl uz sopranisticu Anabelu Barić i kontratenora Franka Klisovića. Hrvatski barokni ansambl uz Anabelu Barić i Franka Klisovića uveličat će dane blaženosti, mira i bdijenja u Velikom tjednu, a posjetitelji će uživati uz najljepše zvuke i duh pripremiti za najveći kršćanski blagdan Isusovog uskrsnuća.

loading