Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.05.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Krapinsko-zagorsku županiju posjetilo je u srijedu 17. svibnja 2017. godine troje ministara. Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u Oroslavju je posjetila jednu tvrtku, zatim mini mljekaru u Desiniću. Obišla je i radove iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice na dionici lokalne ceste Grešna Gorica – Fistrići, a u Krapinskim Toplicama sudjelovala je na predstavljanju projekta uređenja centra Općine. U službenom posjetu gradu Krapini bio je ministar branitelja Tomo Medved. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod središnjeg križa na gradskom groblju i sastanka s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem, podijelio je ključeve četiri stana i dvije novčane potpore hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata te sudjelovao na sportskim susretima branitelja u Podgori Krapinskoj. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek tijekom svog posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji sudjelovala je na predstavljanju investicija financiranih od strane Ministarstva kulture u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici te u Donjoj Stubici predstavljanju investicija financiranih od strane Ministarstva kulture. Riječ je o Felerovoj zgradi, Kajkavijani, Domu kulture i arheološkom nalazištu Stari grad.

ZAGREB  – Obročnu otplatu duga i otpis zateznih kamata za komunalne usluge, a sve kako bi se ljudima koji su na granici osigurao minimum za dostojan život omogućio je Grad Zagreb.  Prema podacima u zagrebu je takvih građana 11.200.Mjera se odnosi na Zagrepčane koji imaju pokrenut ili okončan postupak ovrhe zbog neplaćenih računa izdanih za prijevoz i zbrinjavanje komunalnog otpada, vodne usluge javne vodoopskrbe i odvodnje, usluge opskrbe plinom. Zahtjev mogu podnijeti oni čiji su neto novčani primici po članu kućanstva u posljednja tri mjeseca jednaki ili manji od 2.200 kuna ili su korisnici naknada sustava socijalne skrbi: zajamčena minimalna naknada, pomoć za uzdržavanje ili osobna invalidnina. Podnosi se u kontakt centru Zagrebačkog holdinga, Vukovarska 41.Sva dodatna objašnjenja mogu se dobiti besplatnim telefonom 072 500 400. Odlukom o komunalnoj naknadi omogućeno je da se   građanima s malim primanjima  u cijelosti ili najmanje do 50% oslobodi od plaćanja komunalne naknade za tekuću godinu, za što trebaju podnijeti zahtjev Gradu Zagrebu.

BEDEKOVČINA – Tvrtku Scout d.o.o. koja u nekadašnje pogone Bora u Bedekovčinu seli svoju proizvodnju iz drugih dijelova Hrvatske, u srijedu 17. svibnja 2017. posjetio je župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar. Tvrtka u Bedekovčini već zapošljava 20 radnika, a u planu je zaposliti još toliko. Inače, riječ je o proizvodnji naoružanja za potrebe američke vojske. U Bedekovčinu je ova investicija došla ponajprije zahvaljujući dobroj prometnoj povezanosti.

ZAGREB – Do 2021. godine bit ce izgrađen Dom fra Mladen Hrkač, čime će se na jednom mjestu objediniti rad istoimene udruge koja od 2012. godine pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje dolaze u Zagreb na liječenje. Na današnjem predstavljanju projekta izgradnje doma predsjednik udruge Ivan Soldo rekao je kako će kroz desetak dana biti raspisan javni natječaj za idejno rješenje, do prosinca će biti pribavljena dokumentacija,  a do 2020. prikupljat će se financijska sredstva. Zadnja faza projekta koja će biti realizirana do kraja 2021. je opremanje Doma i prijem prvih korisnika. Prema najavama dom ce moći primiti 200 korisnika. Zemljište za izgradnju Doma, na Aveniji Gojka Šuška, udruzi je donirao Grad Zagreb. Udruga okuplja 200-injak volontera, a 2016. godine dobila je titulu Europski građanin godine.

ZAGREB – Sajam „Pravo doba“, sajam za 50+ generacije održat će se na Zagrebačkom velesajmu od 18. do 20. svibnja. Uzimajući u obzir trend rasta udjela generacije 50+ u ukupnom stanovništvu Hrvatske i ovoga puta  pripremljen je  sajam s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti promicanja zdravog i aktivnog starenja.  Sajam će ponuditi odgovore na najčešća pitanja, poput očuvanja ili poboljšanja zdravlja, kreativnog korištenja slobodnog vremena, osiguranja njege u poznim godinama te integracije u društvo i ostvarenje međugeneracijske komunikacije.

ZAGREB – Zagrebačka županija raspisala je javni poziv vrijedan 6.040.000 kuna za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu. Najviši ukupni godišnji iznos koji jedan korisnik može ostvariti po svim sektorima i mjerama iznosi 100.000 kuna. Javni poziv je otvoren do 31. listopada.Potpore će se dodjeljivati za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju te modernizaciju i povećanje konkurentnosti poduzetnika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u sektoru povrćarstva, cvjećarstva, voćarstva, vinogradarstva i vinarstva te stočarstva i ekološke proizvodnje. Potpore se mogu dobiti i za edukaciju i stručno osposobljavanje, razvoj proizvodnje i marketing, legalizaciju zgrada poljoprivredne namjene, ulaganje u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i usluga na ruralnom području, ulaganja u sektor šumarstva itd.

ČAKOVEC – Ugovor o suradnji na interregionalnom EU projektu „Aquacultural“ danas su u Maloj vijećnici Međimurske županije potpisali gradonačelnici gradova partnera- Harkany Tomas Baksai Endre, Lendave Anton Balažek i Preloga Ljubomir Kolarek te župan Međimurske županije Matija Posavec. Radi se o europskom projektu povezivanja susjednih regija na razvoju jedinstvene turističke zone zdravstvenog turizma Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Obzirom da se radi o značajnom projektu za razvoj zdravstvenog turizma na području triju zemalja, odnosno regija, potpisivanju je prisustvovala i konzulica RH u Pečuhu Vesna Haluga te konzul Mađarske u Lendavi Gyula Földes te drugi partneri na projektu.

KOPRIVNICA – Investiciju kojom će se riješiti pitanje grijanja stanova na Trgu kralja Tomislava danas su predstavili u koprivničkoj Gradskoj upravi, u suradnji s partnerima iz RWE Hrvatska. Strateški partner Grada Koprivnice i Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac, koji je nedavno preuzeo plinski biznis, RWE Hrvatska partner je i u ovoj investiciji grijanja stanova, naglašava direktor Korporativnog razvoja Milan Vondraček, te dodaje kako će ovo biti pilot projekt koji će se potom razvijati i za ostatak tržišta. Svaka stambena zgrada na Trgu kralja Tomislava u Koprivnici dobit će zaseban sustav grijanja do početka nove sezone grijanja, ističe zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić te naglašava kako će svaka zgrada dobiti svoju kotlovnicu, bez ikakvih troškova u izgradnji za stanare, a u konačnici će im biti i manji troškovi grijanja. Na ovaj će se način riješiti dugogodišnji problem grijanja za 230 stanova, a investicija je procijenjena na 1,036 milijuna kuna.

VARAŽDIN – Dežurstvo opće/obiteljske medicine Doma zdravlja Varaždinske županije od subote 20. svibnja će  sa lokacije u  Zagrebačkoj ulici 94 preseliti u zgradu Internističko pedijatrijskog paviljona Opće bolnice Varaždin. Župan Predrag Štromar ističe kako će posebno dežurstvo na jednom mjestu za pacijente značiti dostupniju dijagnostiku Opće bolnice Varaždin, koja također ima organizirani rad tijekom subote, nedjelje i blagdana. Ovim preseljenjem će se postići bolja dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite svih pacijenata Varaždinske županije.

ČAKOVEC – Prva ELEN punionica za vozila na električni pogon u Čakovcu danas je puštena u trajni rad u Sportskoj ulici u Čakovcu, na parkiralištu kod Gradskih bazena Marija Ružić. Punionica je postavljena temeljem „Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila“, gdje je Grad Čakovec dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektre Čakovec. Svečano su ju danas otvorili gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač,  i voditelj tima za eMobilnost HEP grupe Domagoj Puzak.

KOPRIVNICA – Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren rasporedio je sredstva županijskog proračuna za projekte sufinancirane sredstvima Saveza Alpe Adria. Uz odobrena sredstava Saveza, koprivnička Udruga „Latice“, Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice, Umjetnička organizacija Artikulacije, Udruga hlebinskih slikara i kipara naive te Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije dobit će ukupno 56 tisuća kuna za realizaciju prijavljenih projekata.

ZABOK – Olimpijski festival dječjih vrtića održava se u srijedu, 17. svibnja 2017. godine na Sportskom centru “Zaseka” u Zaboku, pod geslom “I ja ću biti olimpijac”. U cijeloj Hrvatskoj prijavljene su 444 ekipe iz 47 gradova i općina, s više od 15 tisuća djece. Mali sportaši upoznat će se sa svim sastavnicama olimpijskih igara, od mimohoda, paljenja olimpijskog plamena, podizanja olimpijske zastave do sportskih natjecanja. Natjecat će se u malom nogometu, trčanju na 50 metara i u štafeti 4×25 metara, bacanju loptica u dalj te skakanju u dalj. Cilj festivala je da se djeci od najranije dobi kroz igru približe olimpijske vrijednosti.

BEDEKOVČINA – Jubilarni, 50. Sajam i izložba zagorskih vina održat će se na Bedekovčanskim jezerima 19. i 20. svibnja 2017. godine. Dogovori oko završnih priprema tema su današnjeg sastanka organizacijskog odbora koji će se održati na Bedekovčanskim jezerima. Za sajam i izložbu prikupljeno je 138 uzoraka vina, koji su ocjenjeni 4. svibnja, a posjetitelji će ih moći kušati ovoga vikenda. Svečano otvorenje Sajma i izložbe je u petak, 19. svibnja u 17,00 sati, a sajam će uz bogatu popratnu gastronomsku ponudu i kulturno-zabavni program biti otvoren do 21,00 sat. Dodjela nagrada i diploma te proglašenje šampiona sajma je u subotu, 20. svibnja u 18,00 sati, s time da je sajam tog dana otvoren za posjetitelje od 15,00 do 21,00 sat.

loading