Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.05.2018.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas je boravila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. U Čakovcu se tom prilikom sastala s međimurskim županom Matijom Posavcem. Nakon sastanka, ministrica je istaknula da se radi o županiji koja je u financijskoj perspektivi EU 2014.- 2020. povukla ukupno 750 milijuna kuna za europske projekte, a od toga 527 milijuna kuna kroz Operativni program konkurentnost i kohezija, zatim Učinkoviti ljudski potencijali 31 milijun kuna te Program ruralnog razvoja 185 milijuna kuna. Uz pohvale na dobro iskorištenoj prilici koju nude EU fondovi, ministrica Žalac ističe da će Županiji i dalje na raspolaganju biti sredstva za sufinanciranje EU projekata. Inače, ministrica je ovih dana u Zagrebu potpisala ugovore za 19 malih infrastrukturnih projekata koji će se realizirati u 16 međimurskih općina, podsjetio je nakon sastanka župan Matija Posavec, dodajući da potvrde o odobrenim europskim projektima konstantno pristižu u Međimurje.

ZAGREB – Po 19. put, u organizaciji Grada Zagreba i Zagrebačke županije te u suradnji s Udrugom uzgajatelja jagoda grada Zagreba i Udrugom proizvođača jagoda Zagrebačke županije „Jagodni prsten“, u Zagrebu su počeli Dani zagrebačkih jagoda.  U sklopu „Dana zagrebačkih jagoda“ proizvođači će sve do 10. lipnja na oko 110 prodajnih mjesta na raznim dijelovima Zagreba nuditi svježe, domaće jagode. Od ukupno 70 proizvođača jagoda koji su uključeni u ovu prodajnu manifestaciju, 45 ih je s područja s područja grada Zagreba, a 25 s područja Zagrebačke županije.

ČAKOVEC – Turistička zajednica Međimurske županije je dodijelila bespovratna novčana sredstva u iznosu od 250 tisuća kuna organizatorima 25 manifestacija u Međimurju. Riječ je o manifestacijama koje će u ovoj godini doprinijeti unapređenju i obogaćivanju turističkog proizvoda pojedine destinacije i Međimurja u cjelini, one koje će doprinijeti povećanju broja noćenja u Međimurju te one koje doprinose stvaranju brenda i jačaju imidža međimurskog turizma. Ugovore su danas u Čakovcu dobitnicima potpora podijelili predsjednik TZ Međimurske županije i župan Matija Posavec, potpredsjednica TZ Međimurske županije i zamjenica župana Sandra Herman te voditelj ureda TZ Međimurske županije Rudi Grula.

KRAVARSKO – Redovna godišnja izvještajna sjednica skupštine Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije održana je ovog četvrtka, 17. svibnja u poslijepodnevnim satima u Društvenom domu Šiljakovina u općini Kravarsko. Zagrebačka županija, kako se moglo čuti sa gotovo 16 tisuća vatrogasaca jedna je od najmasovnijih u državi, a u proteklom razdoblju imali su gotovo 2.400 intervencija i 2tisuće događaja. Redovito su u ljetnim mjeseci na ispomoći u priobalju, a lani su nekoliko puta pomagali prilikom velikih požara na obali. Na njihovoj požrtvovnosti i radu, kao i na edukaciji mladih čestitao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuvši kako iz godine u godinu županija financijski pomaže njihov rad, tako da je i ove godine osigurano 3,5 milijuna kuna proračunskih sredstva. Uz to, Županija je pomogla da se Vatrogasna zajednica prije nekih desetak dana preselila u nove adekvatne prostore na Samobroskoj cesti, gdje će se među ostalim educirati novi kadrovi u korištenju novih tehnologija.

ZAGREB – Koncert  dva svjetski poznata ansambla, Mađarskog narodnog ansambla MANE i Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO bit će održan u KD Vatroslava Lisinskog, 29. svibnja. Ovo je njihova prva zajednička suradnja, a radi se o ansamblima sličnog karaktera koji njeguju kulturnu baštinu i tradiciju, rekao je savjetnik ravnatelja KD Vatroslava Lisinskog Josip Nalis na konferenciji za novinare u četvrtak, 17. svibnja 2018. godine.  Bit će tu splet plesova na mađarski i hrvatski način, uz prepoznatljive i cijenjene koregrafije obaju ansambala koji svaki uskoro bilježi i 70. obljetnicu djelovanja, istaknuo je ravnatelj ansambla LADO Krešimir Dabo.

IVANIĆ-GRAD – Više od 70 škola i fakulteta te afirmiranih inovatora i poduzetnika predstavlja danas, 17. i sutra 18. svibnja 2018. godine svoje izume na 5. Izložbi inovacija u Ivanić-Gradu. Cilj izložbe, za koju svake godine raste interes, je mladima približiti kreativan proces stvaranja, usmjeriti ih na usavršavanje svojih talenata, ali i promovirati inovativno stvaralaštvo. Izume poput bioničke ruke te brojne druge mehaničke naprave obišao je danas i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. – Drago mi je da je izložba poprimila nacionalni karakter te privlači učenike i studente, ne samo iz Zagrebačke županije, nego iz cijele Hrvatske – rekao je župan Kožić. Osim same izložbe održava se i popratni program s radionicama iz tehničke kulture te predavanjima inovatora. Glavni organizator je Elektronički i računalni klub Ivanić-Grad, a pokrovitelj Zagrebačka županija.

KOPRIVNICA – Projekti za koje su odobrena sredstva iz Europskog socijalnog fonda za razvoj lokalnih partnerstva za zapošljavanje predstavljeni su u četvrtak, 17. svibnja 2018. godine u Koprivnici. Prvi je projekt „Lokalnog partnerstva za zapošljavanje u Koprivničko-križevačkoj županiji“, koji će se provoditi 30 mjeseci, vrijedan je gotovo dva milijuna kuna, a sufinanciran je s 1,98 milijuna, kaže odgovorna osoba tehničkog tajništva Melita Birčić. Drugim projektom „Želim biti majstor“ promovirat će se upisi u deficitarna zanimanja, kaže tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać i naglašava kako je vrijedan 696 tisuća kuna i sufinanciran je u 100%-tnom iznosu. Dodatni je ovo napor u stvaranju i jačanju ljudskih potencijala u skladu s potrebama lokalnog tržišta rada, ističe župan Darko Koren i naglašava kako se ovim projektima želi maksimalno aktivirati domaća radna snaga, a posebno dugotrajno nezaposlene osobe.

DONJA ZELINA – Tridest milijuna kuna vrijedan novi pogon centralne proizvodnje tvrtke za preradu drveta svečano je otvoren danas, 17. svibnja 2018. godine na lokaciji novog prostora u Donjoj Zelini. Projekt je sufinanciran sredstvima EU u iznosu od 30%, a nova oprema sastoji se i od automatsko robotskog uspravnog skladišta s više od 180 pozicija za različite dekore koje robot sam priprema za piljenje. Novi pogon, koji zapošljava oko petnaestak ljudi, obišao je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. – Posebno sam zadovoljan što se otvara pogon koji je trenutno tehnološki najmoderniji u Hrvatskoj, ali i šire, te će otvarati nova radna mjesta – istaknuo je župan Kožić. Inače, ova tvrtka na tržištu je već 25 godina, a u novom pogonu zaposlenici će pripremat materijal za stolare.

ZAGREB – Na Zagrebačkom velesajmu ovog četvrtka, 17. svibnja počeli su već tradicionalni sajmovi dentalne medicine – Dentex i Pravo doba, sajam posvećen zlatnoj generaciji, osobama starije životne dobi. Posjetitelji će do subote, 19. svibnja imati priliku na Dentexu vidjeti novosti iz dentalne medicine, od zahvata i novih tehnologija do novih proizvoda, a na sajmu Pravo doba posjetitelje očekuje zabava, edukacija, rekreacije, zdravstveni pregledi, savjetovanja kao i panel diskusije o problemima s kojima se susreću starije generacije.

ZAGREB – Završetak ciklusa radionica održanih u dvanaest srednjih škola grada Zagreba obilježio je Centar za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj CEDAR, uz podršku Grada Zagreba, u četvrtak,17. svibnja u dvorani za priredbe Prve ekonomske škole. Cilj projekta je afirmacija zdravog životnog stila te promoviranje prava mladih na zaštitu od izloženosti i posljedica alkohola. Edukativne i kreativne radionice realizirane su tijekom godine s učenicima 1., 2. i 3. razreda metodologijom vršnjačke edukacije, uz doprinos učenika završnih razreda u ulozi vršnjačkih edukatora.

KOPRIVNICA – Nakon 25 odrađenih točaka dnevnog reda od njih 47, oporbeni članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije napustili su sjednicu te srušili kvorum i onemogućili nastavak sjednice. Članovi Županijske skupštine iz reda SDP-a i HSS-a predložili su da predsjednik Županijske skupštine zakaže sjednicu za neki drugi dan, no on se nije složio s prijedlogom te su potom SDP-ovci, HSS-ovci, Laburisti i član Živog zida napustili prostore koprivničke Gradske vijećnice, a pridružili su im se i neki nezavisni članovi Skupštine. Predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Željko Pintar oko 22 sata, nakon šest sati rasprave, tako je konstatirao kako nema kvoruma i prekinuo sjednicu. Nastavak sjednice Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije održat će se između ponedjeljka, 21. i srijede, 23. svibnja.

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas boravi ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Tom će se prigodom u Maloj vijećnici Međimurske županije sastati sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem i njegovim suradnicima gdje će se održati radni sastanak. Nakon sastanka, ministrica će prisustvovati i 5. sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika općina i gradova Međimurske županije, na kojoj će prezentirati otvorene natječaje Ministarstva.

NOVI MAROF – U Grad Novi Marof stižu nova bespovratna sredstva iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a riječ je o čak 300 tisuća kuna namijenjenih za adaptaciju triju domova na području grada. Ugovor o dodjeli sredstava s ministricom Gabrijelom Žalac potpisao novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač. Radi se o sufinanciranju projekata prema Programu podrške regionalnom razvoju, a iznos od 300 tisuća kuna namijenjen je za obnovu društvenih domova u Orehovcu, Završju Podbelskom i Sudovcu. Osim Grada Novog Marofa još su 22 jedinice lokalne samouprave dobile sredstva iz spomenutog te Programu održivog razvoja lokalne zajednice. Tako je za razne projekte na području Varaždinske županije Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU osiguralo 4,4 milijuna kuna.

VELIKA GORICA – 6. festival univerzalne športske škole Županijskog školskog športskog saveza Zagrebačke županije održava se u četvrtak, 17. svibnja  na stadionu ŠRC-a Obrezina. Svoja sportska dostignuća predstavlja 310-ero djece, po 5 učenica i 5 učenika iz svake škole uključene u program univerzalne športske škole.

PREGRADA – Sastanak na temu projekta izgradnje interaktivne biciklističke staze Krapinske Toplice – Pregrada, uz vodotok Kosteljine, održan je u Pregradi. Radi se o stazi koja bi išla od Pregrade preko Krapinskih Toplica do Zaboka, gdje bi se spojila sa stazom iz Svetog križa Začretja, a na taj način povezivala općine i gradove spojene unutar Turističke zajednice područja “Srce Zagorja”. Kako je izjavio gradonačelnik Pregrade, saborski zastupnik Marko Vešligaj, trenutno se čekaju rezultati natječaja za izradu projektne dokumentacije, a Hrvatske vode rješavaju imovinsko – pravne odnose, kako bi sve bilo spremno za prijavu na natječaj za izgradnju staze.

loading