Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.05.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrebačko sveučilište dodijelilo je 500 stipendija studentima preddiplomskih, integriranih preddiplomskih i diplomskih, diplomskih sveučilišnih te preddiplomskih stručnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija za akademsku godinu 2018./2019. Dodijeljeno je 350 stipendija za izvrsnost, 40 stipendija studentima koji studiraju nastavničke studijske programe u području matematike, prirodnih znanosti i informatike tzv. STEM područje, deset stipendija za uspješne studente sportaše te 100 stipendija studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa. Inače, na natječaj zagrebačkog Sveučilišta za stipendije za akademsku godinu 2018./2019. prijavilo se gotovo tisuću studenata.

BRAČAK – Razvoj jednog od najinovativnijih projekata u Hrvatskoj – Sunce na dlanu, predstavljen je danas, 17. svibnja 2019. godine, ispred Energetskog centra Bračak. Riječ je o jedinstvenoj investicijskoj platformi koju razvijaju REGEA, SAP i EXPERTA, a koja predstavlja inovativni mehanizam za poticanje ulaganja u obnovljive izvore energije temeljen na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, ističe ravnatelj REGEE Julije Domac. Platforma služi kao informativni centar koji uključuje bazu podataka s detaljnim informacijama i podacima o projektima, definira ugovorne odnose, osigurava pripremu i verifikaciju projekata. Predstavljanju projekta prisustvovala je i direktorica SAP-a za Hrvatsku Sonja Popović te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji ističe kako je ovo samo još jedan od dokaza da je Hrvatska zemlja znanja i vrhunskih stručnjaka te da se i u tom području može i mora nametnuti i u svjetskim okvirima. Početak rada platforme očekuje se početkom lipnja, vrijednost prvih projekata koji će se nalaziti na platformi bit će veća od 10 milijuna, a očekuje se da će već za 2 do 3 mjeseca imati i preko 100 milijuna kuna vrijednosti projekata.

KOPRIVNICA – Koprivnička Udruga „Šinterice dobrog srca“ koja brine o napuštenim malim životinjama i njihovom udomljavanju, na privremeno je korištenje dobila u petak, 17. svibnja 2019. godine, prostor u Kampusu, u kompleksu nekadašnje vojarne. U ime Udruge, Ugovor je potpisala Nina Verčević koja naglašava kako će sada na isto mjestu biti napuštene životinje i donacije, a na taj će način volonterima Udruge biti uvelike olakšan posao. Zadovoljan potpisanim ugovorom je i direktor gradske tvrtke Kampus, Igor Bajalica koji je tom prilikom istaknuo kako je ovime prostor nekadašnje vojarne gotovo u potpunosti popunjen. Svečanosti potpisivanja ugovora nazočio je i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je Udruzi poželio puno uspjeha u radu te obećao daljnju suradnju i podršku Grada Koprivnice. Udruga „Šinterice dobrog srca“ na korištenje je dobila prostor od 175 metara četvornih.

STUBIČKE TOPLICE – Mali ulični festival, koji će se u središtu Stubičkih Toplica održavati od 7. do 9. lipnja 2019. godine najavljen je danas, 17. svibnja 2019. godine na press konferenciji u Stubičkim Toplicama. Predsjednik Radnog tijela za turizam i promidžbu Općine Stubičke Toplice Filip Poštek ističe kako Stubaki imaju potrebu za razvijanjem turističkih sadržaja, da je prošlogodišnji, prvi Mali ulični festival imao odličnu posjećenost, te je stoga i ove godine zadržana ista forma, odnosno manifestacija ima urbani štih, a još više sredstava uloženo je u programske sadržaje pa posjetitelje očekuje puno više uličnih performera, predstava za odrasle i djecu, art park, tematska eno i gastro ponuda, interaktivne radionice i ponuda OPG-ova. Da je izuzetno ponosan na ekipu i na sve ljude koji sudjeluju u projektu, ističe načelnik Općine Josip Beljak te naglašava kako je MUF jedna nova manifestacija koja ima dobre temelje za nešto veliko. Novina je ove godine suradnja sa Gradom Zagrebom, te je na press konferenciji okupljene pozdravila i direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld te naglasila da će festival biti najavljen u Zagrebu putem jumbo plakata i city lightova te na službenim gradskim web stranicama, a kako bi se što većem broju Zagrepčana  omogućio dolazak u Stubake, sva tri dana osiguran će biti i prijevoz ZET-ovom linijom.

ZAGREB – Velika akcija studenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu pod nazivom “Bolnica za medvjediće – Ribnjak” bit će održana ovog vikenda, 18. i 19. svibnja od 9,00 do 19,00 sati. Ovaj dvodnevni događaj usmjeren je prvenstveno djeci predškolskog uzrasta, njihovim roditeljima i starateljima, a djecu želi osloboditi straha od liječnika i bijelih kuta općenito, omogućiti im da kroz igru prođu sve korake u procesu liječenja, te ih educirati o zdravlju, higijeni i ljudskom organizmu na zanimljiv i pristupačan način.

ZAGREB – Nakon rekordne 2018. godine, Zagrebačka županija nastavlja bilježiti rast turističkog prometa i u 2019. U prva četiri mjeseca ove godine Županija bilježi 15% više noćenja te 14% više dolazaka u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Od ukupno 43.115 turističkih noćenja inozemni gosti su ostvarili njih 26.958, a bilježi se osjetan porast gostiju iz Kine i ostalih azijskih zemalja, nakon čega slijede gosti iz Italije, Bugarske i Njemačke. Broj dolazaka popeo se na 24.099 pri čemu su strani gosti ostvarili njih 15.498, a domaći 8601. Najposjećeniji gradovi u prva četiri mjeseca bili su Velika Gorica, Samobor,  Ivanić-Grad, Sveta Nedelja i Zaprešić.

VARAŽDIN – Prvi Županijski Plac, održat će se u subotu  18. svibnja, na Franjevačkom trgu u Varaždinu. Manifestaciju je 17. svibnja, na konferenciji za medije, uz predstavnike izlagača Mariju Cafuk i Josipa Kotiščaka, najavila savjetnica župana Natalija Martinčević. Na prvom Županijskom placu sudjelovat će 34 proizvođača domaćih proizvoda koji će svoje proizvode predstavljati i prodavati na 37 klupa. Bit će tu svega – od sezonskog povrća i voća, bučinog i repičinog ulja, varaždinskog zelja, meda, predmeta ručnih radova, suvenira, vina, knjiga, sireva, tjestenine, vrtnog sjemenja, kaktusa. Proizvođači domaćih proizvoda dolaze iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke županije te Grada Zagreba, naglasila je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, uz najavu kako će manifestacija biti tradicionalna i održavat će se jednom mjesečno upravo s ciljem dodatne popularizacije domaćih proizvoda. Prvi Županijski plac održat će se sutra ispred Županijske palače u Varaždinu od 8,00 do 13,00 sati.

IVANEC – O projektima energetske obnove te izgradnji brze ceste Varaždin- Krapina, bilo je, među ostalim, riječi na konferenciji za medije u petak, 17. svibnja 2019. godine koju su u Ivancu održali potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić. Svi ti projekti uvelike doprinose kvaliteti života u gradu Ivancu, rekao je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić osvrnuvši se i na značaj izgradnje rotora na križanju državne ceste D35 i Nazorove, najavljene za početak 2020. godine. Za sjever Hrvatske osobito je važna izgradnja brze ceste Varaždin- Krapina, za čiju je prvu fazu upravo danas izdana lokacijska dozvola pa bi početak otkupa zemljišta i njena izgradnja mogli početi 2020. godine, naglasio je član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić. Podpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar osvrnuo se na razmjere projekata energetske obnove, na području Varaždinske županije vrijednih 420 milijuna kuna, koji donose uštede energenata oko 50% i značajno utječu na zaposlenost građevinskog sektora. Napokon je riješen i problem sanacije klizišta na sjeveru zemlje, napomenuo je podpredsjednik Štromar, rekavši da će se potrebna sredstva od 150 milijuna kuna, financirati sa po 50 milijuna kuna godišnje iz vodnog doprinosa.

KOPRIVNICA – Raspisani su Javni pozivi za dodjelu potpora događanjima u Koprivničko-križevačkoj županiji prema programu dodjele de minimis potpora. Prvi poziv odnosi se na potpore koje je osigurala Hrvatska turistička zajednica u iznosu od 120 tisuća kuna, a drugi je Javni poziv temeljem kojeg će se odobriti financijske potpore iz sredstava županijske Turističke zajednice u iznosu od 110 tisuća kuna. Radi se o bespovratnim sredstvima za događanja od regionalnog i lokalnog značaja s glavnim motivom dolaska turista u Koprivničko-križevačku županiju.

KRAPINA – Već tradicionalno, 18. svibnja u muzejima diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan muzeja, a ovogodišnja je tema “Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“. U Muzeju krapinskih neandertalaca u subotu, 18. svibnja 2019. godine od 10,30 do 12,30 te od 14,00 do 16,00 sati, posjetitelji Muzeja moći će sudjelovati u kreativnim radionicama pod nazivom “Nahranimo pračovjeka!“. Posjetitelji će se upoznati sa životom neandertalaca, s osobitim naglaskom na prehranu kamenodobnih lovaca i skupljača. Uz otkrivanje jelovnika neandertalaca, sudionici će moći izraziti svoju kreativnost, oslikavajući keramičke tanjure Program je besplatan, namijenjen djeci i odraslima, a za sudjelovanje je potrebna prethodna najava.

loading