Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.06.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Predstavnike Zagrebačkog taekwondo saveza, sportaše, trenere i čelnike Saveza, u povodu sjajnog uspjeha Hrvatske taekwondo reprezentacije na Svjetskom seniorskom prvenstvu održanom u svibnju ove godine u Velikoj Britaniji ovog ponedjeljka, 17. lipnja 2019. godine u zgradi Gradske uprave primio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Hrvatski taekwondo reprezentativci osvojili su 4 odličja u jakoj konkurenciji 977 natjecatelja iz 153 zemlje. Od tih četvero, troje je iz Zagreba, Doris Pole iz kluba Dubrava te Ivan Šapina i Kristina Tomić iz Osvita. – Ovo pokazuje kvalitetan i kontinuirani rad s mladim zagrebačkim sportašima, od kojih će neki možda izboriti i nastup na Olimpijskim igrama, a posebice jer je o vo drugi najmasovniji sport u Gradu, nakon nogometa – rekao je predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza Ante Nobilo. – Grad Zagreb prigodno će nagraditi ova tri sportaša, a i dalje će pružati podršku u njihovom radu i treninzima – istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za sport Milan Pavelić. Uz to Grad će podržati i pomoći organizaciju Europskog taekwodno prvenstva koje će u Zagrebu biti iduće 2020. godine.

ZAGREB – Izgradnja Osnovne škole Ivanja Reka ulazi u završnu fazu. Nova škola, predviđena za 720 učenika u 24 razrednih odjeljenja kroz dvije smjene, imat će 10 učionica za predmetnu i 5 učionica za razrednu nastavu s popratnim sadržajima. Ukupna površina objekta škole i sportske dvorane je nešto manja od osam tisuća četvornih metara, a radovi bi trebali okončati u rujnu kako bi učenici novu školsku godinu započeli u novoj zgradi. „Projekt zagrebačke škologradnje se nastavlja. U protekle tri godine u izgradnju obrazovnih objekta uložili smo skoro milijardu kuna, a iduće godine u planu je za izgradnju škola i vrtića te energetsku obnovu obrazovnih objekata iz proračuna izdvojiti oko 300 milijuna kuna“, naglasio je Ivica Lovrić, pročelnik gradskog ureda za obrazovanje.

KOPRIVNICA – Na prigodnoj svečanosti u sjedištu Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije jutros, u ponedjeljak, 17. lipnja 2019. godine, 40 novih majstora, koji su majstorski ispit položili u rujnu i prosincu prošle, te veljači i svibnju ove godine, primilo je diplome o položenom majstorskom ispitu za 22 zanimanja. Majstorski ispit garancija je kvalitete usluga obrta i proizvoda za kupce, ističe tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać i naglašava kako je majstorski ispit najviši stupanj strukovnog obrazovanja u RH, a uspješno položen ispit omogućava otvaranje vlastitog obrta s liste vezanih obrta ili vođenja obrta za drugog obrtnika. Majstorske diplome novim je majstorima uručio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Od 1997. do danas u Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije majstorske ispite položilo je 544 kandidata, a moguće ih je polagati za 35 zanimanja u četiri ispitna roka.

VARAŽDIN – Prijem za učenike koji su osvojili prvo mjesto na državnim natjecanjima i njihove mentore  održan je danas u Županijskoj palači u Varaždinu. Državne prvake i njihove mentore primio je župan Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek. I ove godine prema ostvarenim rezultatima može se primijetiti kao su učenici s područja Varaždinske županije u  samom vrhu Hrvatskoj, rekao je župan Čačić. Naime, na natjecanjima je sudjelovalo ukupno 7634 učenika od toga 3423 na županijskim te 921 na državnim razinama. Od 921 učenika sudionika državnih natjecanja u segmentu općeg obrazovanja natjecalo se je 327 učenika, a na sportskim ih je bilo 136. Pri tom je prva tri mjesta osvojio 61 natjecatelj, odnosno osvojeno je 20 prvih , 21 drugo i 20 trećih mjesta. Uz nagrađene učenike na današnjem prijemu u Županijskoj palači u Varaždinu bilo je 135 njihovih mentora.

BEDEKOVČINA – Spoj kulture i prirode donosi i ove godine manifestacija „Ljeto na Bajerima“ koja je ovog ponedjeljka, 17. lipnja 2019. godine predstavljena na konferenciji za medije na Bedekovčanskim jezerima. Manifestaciju, koja za cilj ima skrenuti pozornost na ova jezera i njihovo uređenje, organiziraju Općina Bedekovčina uz potporu Krapinsko-zagorske županije, a održat će se od 30. lipnja do 25. srpnja. Kroz sedam vikenda, nastupit će profesionalne kazališne skupine poput Krempuha i Trešnjevke, a predstavit će se i dvije amaterske skupine iz županije te predstava za djecu Grga Čvarak. Prva na red dolazi predstava Cabaret preko veze, kazališta Kerempuh. Na konferenciji su govorili, župan Željko Kolar, načelnik općine Darko Ban te glumci Mirela Videk Hranjec, Adam Končić, Matea Elezović Brdar, Mladen Čutura i Mateo Videk. U slučaju lošeg vremena predstave će se odigrati u Osnovnoj školi Bedekovčina.

ZAGREB – Policijska uprava zagrebačka je objavila svoje ljetno prilagođeno radno vrijeme, čija primjena počinje 17. lipnja, a traje do 30. kolovoza. Radno vrijeme upravnih poslova PU zagrebačke u Petrinjskoj i Heinzelovoj, kao i u upravnim referadama u policijskim postajama Sesvete, Velika Gorica, Zaprešić, Jastrebarsko, Samobor, Vrbovec, Ivanić Grad, Dugo Selo, Sv. Ivan Zelina, je od 7,00 do 15,00 sati, odnosno rad sa strankama je od 7,00 do 14,00 sati. Utorkom je radno vrijeme Odjela za prijavništvo i osobne isprave, u Petrinjskoj i Odjela za prometne isprave, u Heinzelovoj od 7,00 do 18,00 sati, odnosno rad sa strankama je od 7,00 do 17,00 sati.

ZAGREB – Zagrebačka županija uputila je javni poziv gradovima i općinama za dodjelu 1,7 milijuna kuna za programe ili projekte vezane uz poticanje razvoja poduzetničkih zona i poduzetničkih inkubatora. Poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. studenog. Poticajna sredstva dodjeljuju za izradu projektne dokumentacije za infrastrukturu u zoni, ali i za izgradnju i uređenje infrastrukture do zone i u zoni (energetska, komunalna, prometna, komunikacijska infrastruktura) kao i za uređenje zemljišta i okoliša u zoni. Poticaj se može također ostvariti i za izradu projektne dokumentacije za izgradnju poduzetničkih inkubatora te za samu izgradnju i opremanje inkubatora. Maksimalni iznos sredstva koji pojedini korisnik može ostvarit je do milijun kuna, a postotak sufinanciranja ovisi o indeksu razvijenosti grada ili općine.

VARAŽDIN – Realizacija najveće investicije od iznimnog značaja za cijelu Hrvatsku – projekta izgradnje i opremanja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za pacijente s ozljedama kralježničke moždine počela je u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, rečeno je u ponedjeljak, 17. lipnja  2019. godine na  konferenciji za novinare u Županijskoj palači u Varaždinu. Ukupna vrijednost projekta je 107 milijuna kuna, a za njegovu gradnju te novu terapijsku i dijagnostičku opremu ugovorena je dodjela 83 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija rekao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Nacionalni centar bit će površine 6.721 četvorni metar, a imat će 79 stacionarnih kreveta te šest do osam kreveta dnevne bolnice, što odgovara potrebama za zbrinjavanje pacijenata s bolestima i ozljedama kralježničke moždine iz cijele Hrvatske, naglasio je ravnatelj Specijalne bolnice Denis Kovačić. U sljedećih nekoliko mjeseci bit će provedeni potrebni natječaji, radovi bi trebali početi u zadnjem tromjesečju ove godine, dok bi objekt trebao biti dovršen u svibnju 2021. godine.

KRAPINA – Otvoren je javni poziv vezan uz dodjelu bespovratnih potpora male vrijednosti za samozapošljavanje s ciljem poticanja rasta i razvoja gospodarstva na području Krapinsko-zagorske županije. Potpora na temelju ovog javnog poziva ne može se odobriti osobama koje su već koristile potporu za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a javni poziv će biti otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 01. kolovoza 2020. godine. Korisnici potpore mogu biti nezaposlene osobe s područja Krapinsko-zagorske županije koje planiraju samozapošljavanje pokretanjem vlastitog posla na području županije. Davatelj potpore je Krapinsko-zagorska županija iz sredstava osiguranih projektom ENTER, a potpora se može odobriti u iznosu do 70 tisuća kuna po korisniku.

ČAKOVEC – Odluku o trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola u Međimurskoj županiji za školsku godinu 2019./2020.donjeli su osnivači škola Međimurska županija, Grad Čakovec i Savez baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj- Baptistička crkva s pastoralnim centrom u Čakovcu. Jesenski odmor za učenike počinje 30. listopada 2019. godine i traje do 31. listopada 2019. godine, s tim da nastava počinje 4. studenoga 2019. godine. Prvi dio zimskoga odmora za učenike počinje 23. prosinca 2019. godine i traje do 3. siječnja 2020. godine, s tim da nastava počinje 7. siječnja. Drugi dio zimskoga odmora za učenike počinje 24. veljače i završava 28. veljače, s tim da nastava počinje 2. ožujka. Proljetni odmor za učenike počinje 9. travnja i završava 10. travnja godine, s tim da nastava počinje 14. travnja 2020. godine.

KOPRIVNICA – Ugovor o funkcionalnoj integraciji zdravstvenih ustanova radi organiziranja obavljanja djelatnosti hitne medicine potpisali su ravnatelji Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, županijskog Doma zdravlja i Opće bolnice „Doktor Tomislav Bardek“. Ugovorom će se omogućiti suradnja zdravstvenih ustanova s ciljem organiziranja i djelotvornijeg obavljanja djelatnosti hitne medicine u Podravini i Prigorju te otvoriti mogućnost zdravstvenim radnicima, prije svega liječnicima, jedne zdravstvene ustanove, da pod određenim uvjetima rade u drugoj zdravstvenoj ustanovi.

ZAGREB – Jubilarne, desete po redu Ljetne noći Teatra EXIT u Muzeju za umjetnost i obrt, traju od 27. lipnja do 3.kolovoza 2019. te će svojim bogatim programom upotpunit još jedno kulturno ljeto u Zagrebu. U sklopu ovogodišnjih Ljetnih noći u MUO bit će izvedena 23 naslova. Osim hit predstava s redovnog repertoara Teatra EXIT publika će moći pogledati 2 regionalna gostovanja iz Beograda i Sarajeva te 6 domaćih gostovanja i jednu praizvedbu.

loading