Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.07.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Svečanom sjednicom Županijske skupštine Zagrebačke županije, obilježen je u petak 17. srpnja 2015. godine Dan Zagrebačke županije.

Na svečanoj sjednici su govorili Stjepan Kožić župan Zagrebačke županije, Dražen Bošnjaković predsjednik Skupštine Zagrebačke županije, Željko Reiner, potpredsjednik Sabora RH i izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, te Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, u ime svih gostiju. Uručena su i priznanja Zagrebačke županije. IMG_2164.JPGPovelja Zagrebačke županije dodijeljena je Udruzi za promicanje kvalitete života osoba s posebnim potrebama „Ivančica“ iz Zaprešića, Chromosu iz Samobora, Bermesu iz Donje Pušće, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Brckovljani, Medičarsko-svjećarskom obrtu „Franjo Oslaković“ iz Samobora te umjetniku Vladimiru Gajskom iz Križa.

Nagradu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu primili su Rimac automobili, Tamburaški orkestar glazbene škole Dugo Selo te prof. likovne umjetnosti u mirovini Dragutin Jančić.

Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju je dodijeljena Drvnoj industriji Rubinić.

MURSKO SREDIŠĆE – Odluku o proglašenju elementarne nepogode tuče za područje grada Mursko Središće donio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Elementarna nepogoda proglašena je,  zbog štete na ratarskim i povrtlarskim kulturama, krmnom bilju, višegodišnjim nasadima, građevinama i motornim vozilima, nastale uslijed tuče koja je Međimursku županiju, a posebno područje Murskog Središća  pogodila u srijedu, 8. srpnja.

Župan Posavec zadužio je  gradsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda Murskog Središća  da provede postupak procjene štete te da prijave oštećenih fizičkih i pravnih osoba evidentira u Registru šteta od elementarnih nepogoda.

KOPRIVNICA –  „Country vikend na Šoderici“ bit će predstavljen sutra na središnjem trgu u Koprivnici. Radi se o novoj manifestaciji u organizaciji Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije te Konjičkog kluba „Bilogorski renđeri“, a uz medijsko pokroviteljstvo Radija Kaj.

Promocija sutra počinje u 9,00 sati i trajat će sve do 11,00 sati na prostoru ispred koprivničke pivnice. U programu će sudjelovati članovi Konjičkog kluba „Bilogorski renđeri“ sa svojim konjima, nastupit će njihova Line dance grupa, a bit će pripremljen i kaubojski grah. „Štublin band“ zabavljat će sve prisutne country glazbom, a organizatori su pripremili još puno raznih sadržaja.

Prvo izdanje „Country vikenda na Šoderici“ održat će se od 7. do 9. kolovoza.

ZARGEB – Kulturno turistička atrakcija „Dvorišta“ pod sloganom „Svako ima svoju priču…“ ponovno će od danas brojnim posjetiteljima ispričati priču o skrivenim dvorištima zagrebačkog Gornjeg Grada.

Posjetitelji će do 26. srpnja imati priliku zaviriti iza vrata gornjogradskih palača: Balbi u Demetrovoj, palače Erdody Drašković u Opatičkoj. Ove godine novitet je i unutarnji vrt Atelijera Meštrović u Mletačkoj ulici te kultno dvorište u Basaričekovoj 11, gdje je sniman i film Kreše Golika „Tko pjeva zlo ne misli“.

Dvorišta će biti otvorena svakog dana od 18,00 do 24,00 sata, uz nastupe poznatih glazbenika. Projekt podržava Turistička zajednica Grada Zagreba i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.

ZAGREB – Šuma između Gornje Dubrave i Sesveta ima potencijala za novi rekreacijski centar i mjesto za okupljanje, poput Maksimira i Jaruna.

Jedan je to od prijedloga i lokacija na koju su ukazali stanovnici Dubrave, Sesveta i Maksimira, u sklopu projekta „Zagreb za mene”. Društvo arhitekata Zagreba zajedno s Arhitektonskim fakultetom i Gradom Zagrebom, stanovnicima su detaljno obrazložili 33 lokacije, koje su odabrali kao potencijal za uređenje u sljedeće dvije godine.

U sklopu projekta predviđena je revitalizacija javnih površina na 17 lokacija, pa arhitekti sad traže mišljenje građana kako bi suzili izbor. Glasati se može i na stranici zagrebzamene.d-a-z.hr.

ČAKOVEC – Novi CT-uređaj dobila je nakon petnaest godina Županijska bolnica u Čakovcu. Prijašnji uređaj je zamijenio 16-slojni, koji je ujedno jači, brži i puno sofisticiraniji.

Uređaj se nalazi na Odjelu radiologije čakovečke bolnice i još je uvijek u fazi prilagodbe. Čakovečki CT stigao je u isto vrijeme kao i CT-ovi za vinkovačku i šibensku bolnicu, a njihova ukupna vrijednost kreće se oko 10,4 milijuna kuna.

ZAGREB – U sklopu završnice četvrtog Ljetnog diskonta kulture u Centru za kulturu Trešnjevka organizirana je primopredaja donacija za socijalnu samoposlugu, koje su uručene zagrebačkom Crvenom Križu.

Skupljene namirnice služile su kao ulaznica na brojne programe koje je Cekate organizirao i ovog ljeta za sve generacije.

Održano je tako ukupno 73 događanja – bile su čak tri premijere kazališnih predstava, nekoliko repriza, projekcija animiranih filomova, glazbeni i plesni programi, radionice za djecu te cirkuske predstave.

VARAŽDIN –  Europske igre mladih sportaša sa invaliditetom  otvorne su sinoć i trajat će do   nedjelje u Varaždinu.

Natjecanja će  se održavati  danas i sutra  na bazenu u Varaždinu, u dvorani Graberje i na stadionu Sloboda u Varaždinu te u sportskoj dvorani Osnovne škole “Antuna i Ivana Kukuljevića” u Varaždinskim Toplicama.

Na Europskim igrama mladih sportaša sa invaliditetom koje organizira Hrvatski paraolimpijski odbor,  u Varaždinu će se  okupilo tristotinjak sportaša i  njihovih pratitelja iz 22 europske države. Mladi sportaši s invaliditetom nadmetat će se u atletici, boćanju, stolnom tenisu i plivanju.

KRIŽEVCI – Završno predstavljanje rezultata nagrađene društvene inovacije u sklopu projekta „Chocolateria CRIS“ održana je u Križevcima. Čokolaterija je projekt križevačke Udruge osoba s invaliditetom,a Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva Udruzi je dodijelila drugu nagradu za društvene inovacije.

Kako je na križevačkom području najveći broj osoba s invaliditetom školovan za djelatnost pripreme hrane i slastica, pokrenuta je proizvodnja čokolada i pralina, a ova inovacija nudi proaktivan, konkretan, dugotrajan i održiv način rješavanja problema zapošljavanja, što je i bio razlog za dobivanje nagrade.

ZAPREŠIĆ – Tradicionalno, uz održavanje 49. međunarodne smotre folklora na području Zaprešića sutra će biti održane tradicionalne Zaprešićke žetvene svečanosti, gdje se prikazuje žetva pšenice na starinski tradicionalni način.

ZLATAR BISTRICA – Natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije bit će održano sutra, 18. srpnja, u Zlatar Bistrici na prostoru buduće Poduzetničke zone. Na 13. županijskom natjecanju orača, koje tradicionalno daje najbolje državne i svjetske natjecatelje čija se vještina temelji na tradiciji, marljivosti i spretnosti zagorskih poljoprivrednika, ove će godine nastupiti devet orača i jedna oračica.

Kao i svake godine, prije početka natjecanja, posjetitelji će imati priliku doživjeti, ali i isprobati tradicionalni način oranja s konjskim zapregama. Svečano otvorenje natjecanja bit će u 10,00 sati.

loading