Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.07.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Svečanom sjednicom Skupštine obilježen je Dan Zagrebačke županije. Tom prigodom župan Stjepan Kožić istaknuo je kako je Zagrebačka županija – županija koja uspješno spaja moderno i tradicionalno, gospodarski razvoj i prirodne ljepote. Uz to čestitavši dan županije svim žiteljima, župan Kožić podsjetio je na brojne uspješne investicije na području županije koje su se, kako je rekao, odrazile i na brojke. Da će županijska skupština u sljedeće četiri godine ustrajati u poboljšanju kvalitete života na području Zagrebačke županije rekao je predsjednik skupštine Mihael Zmajlović. Uz to čelnici županije naglasili su važnost ravnomjernog rasta i razvoja cijelog područja županije. A da su županije generatori razvoja cjelokupnog razvoja Hrvatske rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je najavio svesrdnu pomoć Vlade RH kako Zagrebačkoj tako i ostalim županijama diljem Hrvatske. Koliko je suradnja županija međusobno važno za razvoj svake županije pojedinačno, ali i za razvoj cijele Hrvatske dočarao je župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar spomenuvši samo neke projekte na kojima ove dvije susjedne županije surađuju.

ZAGREB – Jutros su započeli radovi na uređenju sjevernog kolnika Slavonske avenije, na dijelu od nadvožnjaka iznad raskrižja Ljudevita Posavskog i Mije Haleuša do Ulice Siniše Glavaševića. Na 3,3 kilometra prometnice radit će se do sljedećeg utorka. Otvarajući radove zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako će svi radovi na zagrebačkim prometnicama, a koji imaju za cilj povećati sigurnost u prometu, biti gotovi do sredine rujna. Uz to zamolio je još jednom sugrađane za razumijevanje. Dodajmo da je zbog radova na Slavonskoj na snazi privremena regulacija prometa. Vrijednost radova je 3 milijuna i 200 tisuća kuna.

ZAGREB – Sjeverni kolnik Branimirove na potezu od ulice V.Ravnice do Ulice Divka Budaka obnovljen je i pušten u promet. Radilo se dionici dužine 650 metara, u što je uloženo milijun i 100 tisuća kuna. Nastavak radova na Branimirovoj i to na južnom kolniku očekuje se nakon 15. kolovoza.

ČAKOVEC- O rezultatima istraživanja koje se bavilo proračunskom transparentnošću županija, gradova i općina u razdoblju od studenog prošle do ožujka ove godine, bilo je riječi na konferenciji za novinare održanoj danas u Međimurskoj županiji u Čakovcu. Među 14 najtransparentnijih županija u Hrvatskoj našla se i Međimurska. Župan Matija Posavec ističe kako je vidljiv porast otvorenosti i mogućnost uvida u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Među 38 gradova u Hrvatskoj koji su za proračunsku transparentnost zaslužili peticu je i Prelog čiji je gradonačelnik Ljubomir Kolarek također prisustvovao današnjoj konferenciji za novinare, a bili su tu i načelnici općina Dekanovec Ivan Hajdarović, Mala Subotica Valentino Škvorc, Belica Zvonimir Taradi te Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić. Ove su se međimurske općine objavom svih dokumenata vezanih uz proračun našle među najtransparentnijim hrvatskim općinama.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija prijavila je projekt „Prilika za sve 3“ zajedno s partnerima PORA-om te 16 osnovnih i šest srednjih škola kojima je županija osnivač. Projektom će se kroz naredne četiri godine za 62 učenika s teškoćama u razvoju osigurati 56-ero pomoćnika u nastavi, čime se nastavlja dobra praksa iz prethodne dvije školske godine. Projekt vrijedan 10,1 milijuna kuna,  s 95% sredstava sufinancira Europski socijalni fond, a preostalih 5% osigurava Koprivničko-križevačka županija.

KRAPINA – Za vrijeme izvođenja radova izvanrednog održavanja raskrižja državne ceste D206 i Ul. Frana Galovića u Krapini, gdje je počela izgradnja novog rotora, do 30.08.2017. godine na snazi je privremena regulacija prometa. Promet se iz Ulice Ivana Rendića u Ulicu Ante Starčevića odvija jednim prometnim trakom uz regulaciju semaforima, dok je odvojak sa raskrižja prema Ulici Frana Galovića zatvoren za sav promet.

VARAŽDIN – U srednjim školama Varaždinske županije završen je prvi – ljetni rok upisa učenika u prve razrede. U prvom su roku sva mjesta popunile Prva i Druga gimnazija Varaždin te Medicinska škola Varaždin. U Elektrostrojarskoj školi slobodno je još 17 mjesta, u Gospodarskoj 12, u Strojarskoj i prometnoj školi 5, a u Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi 38 mjesta. U Srednjoj školi Ivanec za jesenski je rok ostalo 12 nepopunjenih mjesta, a u Srednjoj strukovnoj školi 40. Još 28 mjesta slobodno je u Srednjoj školi Ludbreg, u Srednjoj školi “Arboretum Opeka” u Marčanu 23, a u Srednjoj školi Novi Marof 6 mjesta. Mjesta ima i u privatnim srednjim školama. Inače, osnovne škole na području Varaždinske županije ove školske godine završilo je 1683 osmaša. U prvom je roku srednje škole upisalo 1887 učenika.

ZAGREB – Od 18. do 22. srpnja Zagreb će ugostiti četvrte po redu Hrvatske svjetske igre, tradicionalni sportski događaj koji u domovini Hrvatskoj okuplja više stotina Hrvata koji žive izvan njenih granica. Na Igrama će natjecatelji sudjelovati u stolnom tenisu, nogometu, malom nogometu, tenisu, odbojci na pijesku, košarci te u još devet sportskih disciplina.  Organizator događanja je Hrvatski svjetski kongres u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

loading