Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 17.07.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Dan Zagrebačke županije obilježen je ove srijede, 17. srpnja svečanom sjednicom županijske Skupštine. Čestitke žiteljima, kao i laureatima županijskih nagrada i priznanja, uputili su predsjednik županijske Skupštine Damir Mikuljan i župan Stjepan Kožić. Svečanoj sjednici su uz mnogobrojne goste i uzvanike, saborske zastupnike, župane i gradonačelnike te načelnike, prisustvovali i izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora, Vlade i predsjednice RH-a, potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i Vladimir Lončarević. Ovom prigodom uručeno je 10 županijskih javnih priznanja, a Nagrada Zagrebačke županije  za životno djelo dodijeljena je kiparu, slikaru i kulturnom djelatniku Dragutinu Grgasu – Belom iz Zaprešića.

KOPRIVNICA – Projekti prometne infrastrukture i njihova realizacija na području Koprivničko-križevačke županije bile su tema ove srijede, 17. srpnja 2019. godine, održanog radnog sastanka čelnika Županije s direktorom Hrvatskih cesta Josipom Škorićem i njegovim suradnicima u sjedištu Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici. Glavna tema je bila nastavak brze ceste od Križevaca do Koprivnice o čemu direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić kaže je ishođena lokacijska dozvola za dionicu od Križevaca do Kloštra Podravskog te da će radovi krenuti na proljeće 2020., a radi se o ključnom cestovnom prometu Koprivničko-križevačke županije. Paralelno se priprema i izrada studijske i projektne dokumentacije za obilaznu cestu kod Koprivnice na državnoj cesti 2, kako bi se izmjestio tranzitni prijevoz iz naselja i dodatno osigurala sigurnost svih stanovnika. Izrečeni rokovi i dobivene garancije s radošću su dočekali svi sudionici današnjeg sastanka, ističe koprivničko-križevački župan Darko Koren. Na sastanku je bilo riječi i o drugim, manjim financijskim prometnim projektima koji su danas usuglašeni, a bitni su za Koprivničko-križevačku županiju.

ZAGREB – Za projekt natkrivanja tržnice u Španskom, nakon punih deset godina čekanja, ovih dana očekuje se raspisivanje natječaja za gradnju, a procijenjena vrijednost je oko 4,4 milijuna kuna. Osim krova visine 11,9 metara i površine 1.320 četvornih metara planira se uređenje plohe sadašnjeg nenatkrivenog dijela tržnice i terase, nova LED rasvjeta te novi sustav zaštite od požara. Tvrtka koja će dobiti posao morat će posao završiti u roku od 120 dana.

ZAGREB – Međunarodna smotra folklora, ove godine u Zagrebu se održava 53. put, te je najuglednija manifestacija izvornog folklora koja prikazuje i njeguje zavičajnu baštinu. Na zagrebačkim pozornicama na Trgu bana Jelačića i Sceni Gradec program Smotre počinje danas, 17. srpnja i traje do nedjelje, 21. srpnja. Uz folklorne skupine iz cijele Hrvatske, svoje pjesme, plesove i običaje predstaviti gosti iz Alžira, Bugarske, Grčke, Italije, Indije, Iraka, Kine i Latvije. Isto tako, na Smotri se očekuju folklorne skupine Hrvata koji žive u Litvi, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Slovačkoj, Srbiji i Kanadi. Izvorne će se pjesme i plesovi moći čuti i vidjeti u organiziranim, ali i spontanim izvedbama u središtu grada.

VARAŽDIN – U Općoj bolnici Varaždin tim specijalista s više područja, među prvima u Hrvatskoj, obavio je operaciju na pacijentu, na kojem je primjenjena tzv. HeRO procedura. Dino Štrlek v.d. voditelj Odjela za opću, vaskularnu, plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju, pojasnio je da je metoda primijenjena, jer je kod pacijenta sa zatajenjem bubrega dosadašnja terapija iscrpila sve mogućnosti i nije bilo ni jednog pristupa kojim bi se takav pacijent mogao održavati na životu. Varaždinski tim koji je izveo ovu operaciju, novom metodom u Hrvatskoj, dan nakon što je prva takva obavljena u KB Dubrava, činili su anesteziolozi Draženka Ožeg Jakopović, Anja Zebec i Dino Orlović, radiolozi Josip Ćurić i Hrvoje Kojundžić i medicinska sestra Anica Zeljak, vaskularni kirurzi Dino Štrlek i Jasmina Mihaljević te medicinske sestre instrumentarke Mirjana Jagić i Slavko Ježek.

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija uključila se, sa općinama i gradovima, u projekt nabave radnih bilježnica za osnovnoškolce. Radi se o obaveznim radnim bilježnicama za obavezne predmete od prvog do osmog razreda. Procijenjena vrijednost je oko 3 milijuna kuna, a 50 % osigurava županija dok će ostali iznos financirati općine i gradovi. Informacije zainteresirani roditelji mogu pronaći na internetskoj stranici županije, te ukoliko imaju pitanja mogu se obratiti u županijski Upravi odjel za obrazovanje, kulturu i sport.

ČAKOVEC – Međimurski studenti, njih 2.210, su na račune primili po 600 kuna jednokratne pomoći. Potpora je dodijeljena svim međimurskim studentima koji su uredno ispunili prijavu i dostavili dokument kojim su dokazali status redovitoga studenta na nekoj od javnih visokoškolskih ustanova ili ustanova s pravom javnosti u zemlji ili inozemstvu.

KRAPINA – Projekt “Edukacijom ranjivih skupina do zaposlenja u ugostiteljstvu i turizmu“ provodi učilište Piramida znanja do prosinca 2020 godine. Projekt obuhvaća 4 programa koji za cilj imaju unaprijediti turizam na području Krapinsko-zagorske županije jer će se orijentirati na rad s gostima s invaliditetom te tako utjecati na razvoj socijalnog turizma na području županije. Program će se usredotočiti na praktičan rad, razvoj socijalno-interpersonalnih vještina te uvođenje e-learning sustava, kako bi došlo do povećanja zapošljivosti ranjivih skupina u turizmu. Cilj je obrazovati najmanje 44 osobe, od čega 24 osobe s invaliditetom koje su nezaposlene. Ukupna vrijednost projekta je milijun i 639 tisuća kuna.

KOPRIVNICA – Rekonstruiranu dionicu lokalne javne ceste u Općini Legrad obišao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa suradnicima. Na dijelu lokalne ceste Kutnjak-Selnica Podravska obnovljen je dotrajao kolnik, a vrijednost ove investicije je 718 tisuća kuna. Općina Legrad sufinancirala je radove u iznosu od 120 tisuća kuna, a ostatak Županijska uprava za ceste. Župan Koren izrazio je zadovoljstvo kvalitetom izvedenih radova te naglasio kako je zadatak županijske uprave da u svim dijelovima u suradnji s lokalnim jedinicama osigura što bolje prometne uvjete za stanovnike.

loading