Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.8.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Radovi na obnovi sjevernog kolnika Ulice grada Vukovara, na dionici od Avenije Marina Držića do Savske ulice započeli su jutros, a trajat će sve do 5. rujna. Radovi u vrijednosti 5 milijuna kuna, obuhvatit će izmjenu asfalta, podizanje šahtova i komunalnih instalacija, zamjenu rubnjaka i obnovu horizontalne signalizacije, a obavljat će se u fazama – od Držićeve do Miramarske te od Miramarske do Savske ulice. Dužina trase je 2.600 metara, a površina kolnika 29.000 metara četvornih.

OREHOVICA – Međimursku Općinu Orehovica danas je posjetio župan Međimurske županije Matija Posavec. Nakon prijema kod načelnika Općine Orehovica Franje Bukala gdje su razgovarali o aktualnim i budućim projektima u infrastrukturi, župan je obišao dva gradilišta- gradilište Društvenog doma u Vulariji i školske sportske dvorane u Orehovici, čija je gradnja započela prije 10 godina. Do sada je u dvoranu uloženo milijun i pol kuna za podizanje šest novih betonskih stupova, a nedavno je i potpisan ugovor o nastavku radova na dvorani vrijedan dva milijuna kuna. Župan Matija Posavec ističe da je za dovršetak dvorane koji očekuje na proljeće 2016., potrebno još oko četiri milijuna kuna, a dva milijuna će svakako osigurati županija u svom proračunu za narednu godinu. Zahvaljujući novim učionicama i sportskoj dvorani, učenici te škole će od iduće školske godine imati jednosmjensku nastavu.

BEDNJA – U Bednji se ovih dana  obavljaju radovi na uređenju potoka koji protječe iza tamošnje  Osnovne škole. Zajedničkim projektom Općine Bednja i Hrvatskih voda- Ispostave za mali sliv Plitvica- Bednja u Varaždinu, uredit će se potok u duljini 230 metara kao privremeno rješenje do gradnje sustava kanalizacije kojim će se kvalitetno riješiti cijela odvodnja naselja Bednje. Radove što se odvijaju u Bednji obići će danas župan Varaždinske županije Predrag Štromar u društvu načelnika Općine Bednja Mirka Bistrovića te predstavnika Hrvatskih voda, direktora Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu sa sjedištem u Varaždinu Leonarda Sekovanića.

SERDAHELJ Prijateljstvo Hrvatske i Mađarske već dugi niz godina suradnjom obogaćuje stanovništvo pograničnih područja uz podršku lokalnih dužnosnika obje zemlje. Tako je i ove godine tradicionalno održan 15. festival gibanice u mađarskom Serdahelju koji je jedno od osam hrvatskih naselja u županiji Zala. Manifestacija je to koja promovira lokalnu enogastroniju, povezuje općine ali i čuva tradiciju hrvatskoga naroda u Mađarskoj, a zbog toga je najveća i najznačajnija manifestacija lokalnog stanovništva na tom području. Na samom festivalu naglašena je potreba daljnjeg povezivanja donjomeđimurskih i mađarskih općina, kako zbog povezivanja dvaju naroda tako i zbog realizacije projekata iz fondova prekogranične suradnje Europske unije.

KOPRIVNICA – Nakon obilaska radova na sanaciji nasipa potoka Koprivnica, zamjenik koprivničke  gradonačelnice Mišel Jakšić i direktor vodnogospodarskog odjela  za Muru i Dravu Leonard Sekovanić posjetili su i prigradsko naselje Reka gdje su završeni radovi na mostu. Stari most imao je nezadovoljavajući protjecajni profil pa je dolazilo izlijevanja vode izvan korita. Hrvatske vode su s Gradom Koprivnicom sklopile sporazum te su dijelom i sufinancirale izgradnju ovog mosta vrijednu oko milijun kuna, istakao je  Sekovanić, dodavši kako su Hrvatske vode u plan poslovanja za ovu godinu uvrstile i uređenje korita uzvodno i nizvodno od mosta a ti radovi će započeti kroz petnaestak dana.

ZAGREB – Izradu nove geodetske izmjere nekretnina na području gradova i općina sufinancirat će Zagrebačka županija sa 200 tisuća kuna. Cilj sufinanciranja je poticanje dugoročno održivog i teritorijalno uravnoteženog razvoja cijelog područja županije, pa prijavljeni programi/projekti moraju biti usmjereni na ravnomjeran razvoj na području Zagrebačke županije, sukladno županijskoj Razvojnoj strategiji kao i razvojnim programima i planovima jedinica lokalne samouprave iz područja prostornog uređenja i gradnje te moraju biti jasno definirani i mjerljivi. Županija će sufinancirati do 90 posto iznosa pojedinog programa/projekta, odnosno najviše do 50 tisuća kuna. Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, najkasnije do 15. studenog.

KRAPINA – Prijave za sudjelovanje na šestoj sajamskoj izložbi Krapinsko-zagorske županije „100% ZAGORSKO“ u Zagrebu primaju se još ovaj tjedan. Manifestacija je prodajno-izložbenog karaktera i izlagati mogu poljoprivredni proizvođači, udruge, zadruge, obrti i tvrtke. Prijave se šalju do 21. kolovoza u županijski Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove. Izložba će biti održana 18. i 19. rujna, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Sajamska izložba pruža mogućnost malim proizvođačima da se povežu sa širim krugom krajnjih potrošača.

ČAKOVEC – Bibliobus čakovečke knjižnice Nikola Šubić Zrinski nakon ljetne pauze od danas ponovno vozi kroz međimurska naselja. Povratak će danas započeti na stajalištima u Nedelišću i Donjem Kraljevcu. Podsjetimo, čakovečki bibliobus tijekom cijele godine obilazi tvrtke, domove za starije i nemoćne osobe i vrtiće na ukupno trideset stajališta te žitelje u osamnaest općina.

loading