Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.08.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB  – Čestitku povodom osvajanja zlatne medalje u bacanju diska na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, najboljoj svjetskoj atletičarki Sandri Perković, uputio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. „Bravo Sandra!Nakon drame u kvalifikacijama, pauze radi kiše i teško izborenog finala, ispunila si naše želje, oduševila svoje navijače i još jednom osvojila zlato za Hrvatsku na Olimpijskim igrama!Čestitam ti u ime građana grada Zagreba i u svoje osobno ime na ovom dostignuću“ , piše u čestitki zagrebačkog gradonačelnika.

ZAGREB – ZET će uskoro obnoviti vozni park s 19 novih autobusa. Grad Zagreb objavio je natječaj za nabavu  4 prigradska autobusa za prijevoz djece, 5 gradskih niskopodnih te 10 zglobnih autobusa, čija se vrijednost procjenjuju na 38 milijuna kuna. Autobusi se nabavljaju zbog proširenja mreže autobusnih linija i zamjene dotrajalih autobusa. Zadnja velika nabava bila je prije 8 godina kada je nabavljeno 214 autobusa.

ZAGREB – Zagrebačka županija objavila je Javni poziv za zapošljavanje osoba za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije,partnerima u projektu „Prsten potpore“. Projektom će se osigurati stručna pomoć za učenike s teškoćama u razvoju putem angažiranja 92 stručno osposobljena pomoćnika u nastavi u 32 škole Zagrebačke županije u predstojećoj školskoj godini. Na javni poziv, koji je otvoren do ovog četvrtka, 18. kolovoza mogu se javiti svi zainteresirani pod uvjetom da imaju minimalno srednjoškolsko obrazovanje te da protiv osobe nije pokrenut kazneni postupak.

ČAKOVEC – Temeljem zahtjeva Udruge za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda Ministarstvo poljoprivrede je donijelo Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „Međimursko meso ‘z tiblice“ – zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Time je ovaj proizvod dobio zaštitu na hrvatskom tržištu. Slijedi podnošenje zahtjeva Europskoj komisiji za registraciju zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla „Međimursko meso ‘z tiblice“ na razini Europske unije.

KRIŽEVCI – U tijeku su završni radovi na izgradnji Tehnološkog parka i razvojnog centra Križevci, u prostoru nekadašnje vojarne. Projekt je vrijedan 37,5 milijuna kuna, a gotovo 34 milijuna financirano je sredstvima Europske unije. Prema najavama iz križevačke Gradske uprave, otvorenje Tehnološkog parka i razvojnog centra održat će se u prvoj polovici rujna, oko blagdana Svetog Marka Križevčanina. Ovim projektom, projektom treće gospodarske zone Gornji Čret te projektima nove prometne infrastrukture, brze ceste i drugog pružnog kolosijeka, Križevci značajno poboljšavaju preduvjete za daljnji razvoj gospodarstva i poduzetništva te otvaranje novih radnih mjesta.

KLANJEC – Crowdfunding kampanju „Zdraviji školski obroci za naše đake!“ za nabavu nove, energetski učinkovite parno-konvekcijske pećnice u školi pokrenuli su Osnovna škola i grad Klanjec, u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske. Cilj projekta nije samo omogućiti nabavu opreme za pripremu hrane već i pokrenuti jedan sasvim novi trend školske prehrane kojim bi se učenike potaknulo da se hrane ukusnim, raznolikim i zdravim jelima, a da im se pritom osigura i dovoljno energije i koncentracije za rad i učenje. U suradnji s lokalnom udrugom „Korak po korak do zdravlja“ planirano je održavanje redovitih edukacija o važnostima pravilne prehrane, tjelovježbe i kretanja dok će u blizini škole đaci izgraditi školski vrt za uzgoj vlastitog voća i povrća. Kampanjom se nastoji prikupiti 60 tisuća kuna čime bi se pokrili troškovi nabave i ugradnje pećnice, izgradnje dječjeg eko-vrta te provedbe edukacijskog programa tijekom narednih godina. Sredstva za kampanju prikupljaju se putem specijalizirane crowdfunding stranice Croenergy.eu koja je, kao prva platforma namijenjena projektima energetske učinkovitosti, a uplate je moguće izvršiti i putem posebnog žiro računa škole.

ZAGREB – Natječaj za najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije za 2016. godinu raspisan je do 31. kolovoza. Najuzornija seoska žena Zagrebačke županije treba imati između 25 i 65 godina, biti hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine te je  aktivna u društvenom, kulturnom i gospodarskom životu, obitelji i zajednice. Sve informacije dostupne su na web stranici Zagrebačke županije. Tri prvoplasirane predstavljat će Zagrebačku županiju na državnom Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2016. godinu, koji će se održati 15. listopada u Kutjevu, u Požeško-slavonskoj županiji.

VARAŽDIN Varaždinski folklorni ansambl sudjelovao je na međunarodnom festivalu folklora Trachtenfest u njemačkom gradiću Schwalenbergu. Riječ je o jednom od najdugovječnijih njemačkih folklornih festivala koji se od 1962. tradicionalno održava svake dvije godine. Uz Varaždince predstavile su se grupe iz Austrije, Irske, Perua, Letonije i Škotske te desetak njemačkih folklornih skupina. Tijekom tri večeri na glavnoj festivalskoj pozornici VFA je izveo šest koreografija s pjesmama i plesovima Hrvatskog Zagorja, Međimurja, Turopolja i bunjevačkih Hrvata.

ĐURĐEVAC – U prigodne pucnjeve iz topa i dio scenskog prikaza Legende o Picokima u Đurđevcu je u srijedu 17. kolovoza 2016. godine i službeno označen početak kampanje Koalicije za Premijera za Drugu izbornu jedinicu. Čelnika Koalicije Milana Bandića, drugi na listi u II. Izbornoj jedinici Željko Lacković, proveo je kroz utvrdu Stari grad koju Turci nikad nisu uspjeli osvojiti. Nakon druženja s građanima u Gradu Picoka u Đurđevcu, kandidati Koalicije za Premijera u II. izbornoj jedinici posjetili su i križevački kraj, gdje su na tragu predstavljanja programa za turizam posjetili Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Rakić u Čabrajima.đurđevac bandić lacković

loading