Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.08.2018.

Posted in Vijesti

ZLATAR BISTRICA – Povodom završetka investicije vrijedne 7 milijuna kuna, ulaganja u izgradnju i opremanje, u svrhu postizanja veće konkurentnosti, Farmu pilića u Zlatar Bistrici, obišao je danas župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Farma, koja je otvorena još 1974. godine, u cijelosti je modernizirana te pomoću kompjutera prati razvoj pilića. Projekt se sastojao od izgradnje i opremanje objekta za uzgoj pilića i nabave mehanizacije, a investicija je realizirana putem Programa ruralnog razvoja. U obilasku farme, uz župana Kolara bio je i načelnik općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić.  – Ova investicija je izuzetno bitna za one ljude koji razmišljaju da li da naprave iskorak i uđu u ulaganje, a ovo je i primjer da se ulazak u EU itekako isplatio – rekao je župan Kolar. Prije ove investicije, na godišnjoj razini se proizvodilo 30 tisuća brojlera, dok će novi kapacitet iznositi 153 tisuće godišnje.GORIČAN – Ugovor o izvođenju radova na završetku izgradnje dvorane Osnovne škole Goričan, vrijedan 2, 2 milijuna kuna, potpisao je u petak, 17. kolovoza 2018. godine, u toj pograničnoj općini župan Međimurske županije Matija Posavec s izvođačem radova. Ugovor se odnosi na završne radove u dvorani: uređenje sportskog poda, tribina, sanitarija, rasvjete i klima komora te radove izvan dvorane koji se odnose na završne obloge ulaznih stepenica, požarne stepenice i drugo. Rok za završetak radova je 120 dana, odnosno do početka drugog obrazovnog razdoblja nakon čega će ju na korištenje dobiti 180 učenika škole, ali i brojni vrhunski sportaši te tamošnje udruge, ističe međimurski župan Matija Posavec. Za kompletan završetak investicije, što podrazumijeva i vanjsko uređenje prostora te pripadajućeg parkirališta, bit će potrebno još 1,4 milijuna kuna.

ZAGREB – Stranica SpaSeekers objavila je rezultate istraživanja provedenih u 28 gradova Starog kontinenta sa svrhom dobivanja odgovora koji su gradovi idealni za relaksiranje. Uključeno je ukupno 6 faktora,  gužva u gradu, zadovoljstvo lokalnog stanovništva, životni standard, kvaliteta javnog prijevoza, blizina obale i poslovanje lokalne zračne luke. Tako se prema istraživanju u prvih pet gradova gdje se može provesti prilično opuštajući odmor nalazi i Zagreb, a vodeći je Helsinki.

ZAGREB – Projekt „Aktivnosti na Savi“ vrijedan 20 milijuna kuna članovi Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem najavili su još krajem prošle godine. „Riječ je o projektu u sklopu kojeg bi na pet lokacija s obje obale Save trebali biti uređeni privremeni montažni objekti među kojima su sustav za prikazivanje filmova, višenamjenski paviljoni, sunčališta i bazeni, a sve s ciljem revitalizacije obale Save. Ništa od svega navedenoga dosad nije realizirano“, upozorio je predsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik Tomislav Stojak na konferenciji za medije na obali Save u petak, 17. kolovoza 2018. godine. Stojak je dodao, da bi 20 milijuna kuna trebalo biti utrošeno u obnovu zagrebačkih mostova i druge prometne infrastrukture.

ZLATAR BISTRICA – Postavljanje kamena temeljca kuće HGSS-a, investicije vrijedne 1,5 milijuna kuna, održano je danas, 17. kolovoza 2018. godine u Zlatar Bistrici. Objekt je od velike važnosti jer su pripadnici zagorskog HGSS-a su proteklih pet godina prerasli mogućnoisti prostorija koje su dobili na korištenje u Zlatar Bistrici. Kuća će se sastojati od garaže za vozila, odgovarajuće prostorije za pohranu opreme, a dio vanjskih zidova bit će uređen kao poligon za vježbanje tehnika spašavanja. Također, pogodna lokacija u Zlatar Bistrici omogućit će im brže dolaženje do pojedinaca kojima je pomoć potrebna. Kamen temeljac postavili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnik općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić,  član Izvršnog odbora i pročelnik komisije za školovanje u HGSS-u Dubravko Butala i pročelnik HGSS-a Stanice Krapina Darko Berljak. Inače, stanica HGSS Krapina broji 29 članova od kojih je 12 spašavatelja.

ZAGREB – Desetu godinu za redom Zagrebačka županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su sredstva za provedbu projekta „Zaštita i očuvanje bijele rode u 2018. godini“. Vlasnicima, odnosno korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje se isplaćuje naknada za održavanje krovišta u iznosu od 700 kuna  po gnijezdu. Oni koji na svom objektu imaju gnijezdo bijele rode, a do sada nisu sudjelovali u projektu, trebaju  za ostvarivanje naknade i prijave gnijezda do 20. kolovoza kontaktirati Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije. Detaljne informacije dostupne su na web stranici.

VARAŽDIN – Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić započinje 18. i trajat će do 28. kolovoza u Varaždinu. Najopširniji izvaninstitucionalni filmski obrazovni program, koji u 10 dana okuplja brojne filmske stručnjake te stotinjak polaznika radionica i dva seminarska programa, ove godine slavi 20. rođendan. Prema izvješću Vijeća Europe Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić je jedan od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj i među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije. Mnoštvo filmskih radionica i predavanja održat će i ove godine istaknuti filmolozi, filmski kritičari i redatelji. Organizator je  Hrvatski filmski savez uz brojne partnere i pokrovitelje.

ZAGREB – Zagrebačka galerija Pikto ovoga ljeta gostuje u Hali V. Tehničkog muzeja Nikola Tesla u sklopu programa Ljeto u Tehničkom. Zadnja izložba ciklusa Pikto u gostima, F.O.M.O. umjetnika Glitchboy2000 bit će otvorena u petak, 17. kolovoza u 19,00 sati. Ciklus Pikto u gostima naziv je serije od četiri pop up izložbe mladih hrvatskih umjetnika koje ova galerija predstavlja svakoga petka. Program uključuje otvorenje izložbe i afterwork zabavu pod zvjezdanim nebom ljetnog vrta od 19 do 22 sata.

KOPRIVNICA – Kombi vozilom Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice i vozilom koprivničke Vatrogasne zajednice, na drugu smjenu dislokacija na otok Krasnicu – Vangu, otputovali su vatrogasci Vatrogasne zajednice Grada Koprivnice. Na dislokaciju je upućeno dvoje vatrogasaca iz DVD-a Reka i DVD-a Jagnjedovec. Druga smjena dislokacije traje 15 dana.

loading