Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 17.09.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Za sudionike 51. PIF-a – Međunarodnog festivala kazališta lutaka ovog ponedjeljka, 17.rujna 2018. godine organiziran je prijem u palači Dverce. Grad Zagreb već godinama je u rujnu poznat po PiF-u koji traje već dulje od pola stoljeća te je programom i sadržajem prepoznatljiv ne samo djeci već i odraslim, istaknula je  u palači Dverce zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Ovogodišnji PIF, na kojem sudjeluje 16 kazališta iz 16 zemalja, održava se do 21. rujna u Kulturnom centru Travno i na još nekoliko lokacija, kao što su ZKM, ZPC i ZKL. Oko 200 lutkara, glumaca i umjetnika izvest će 18 lutkarskih predstava i 35 popratnih programa.

ZAGREB – Ovogodišnja Nagrada “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost”, prema zaključku zagrebačke Gradske skupštine, dodijelit će se učenicima Tvrtku Šapini i Mislavu Matijeviću, a što je predložio skupštinski Odbor za javna priznanja.  Učenicima Tvrtku Šapini i Mislavu Matijeviću nagrada će biti uručena 16. studenoga, na Međunarodni dan tolerancije. Tvrtko Šapina, učenik je Osnovne škole Grigora Viteza. Mislav Matijević, učenik I. gimnazije, vrstan je učenik koji se, kako je obrazloženo, ističe iznimnom motiviranošću i širokim interesom kako za društvene i humanističke znanosti, tako i za prirodne, a osobito tehničke. Na javni pozivni natječaj za ovogodišnju dodjelu Nagrade “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost” pristiglo je 11 prijedloga srednjih škola i sedam prijedloga osnovnih škola.

ZAGREB – Usvajanje odluke na prošloj sjednici Gradske skupštine o izradi prometne studije Donjeg grada kojom se predviđa mogućnost izgradnje podzemnih garaža u sam središtu Zagreba, što je bilo zabranjeno od 2010. godine odlukom gradskih zastupnika a sada ukinuto, i dalje izaziva reakcije političke javnosti. Na sporno planiranje prometa i projekata u Zagrebu danas, 17. rujna 2018. godine je upozorio zagrebački SDP iz kojega poručuju kako se ponovno aktualizirala potencijalno riskantna i skupa izgradnja podzemne garaže ispod HNK-a unatoč postojanju jeftinije i kvalitetnije alternative udaljene samo stotinjak metara na Srednjoškolskom igralištu. – Prošlo je 123 godine od izgradnje zagrebačkog HNK i mislim da damama i gospodi neće biti problem prošetati se na predstavu od garaže ispod Srednjoškolskog igrališta kojom bi pak riješili i parkiranje Dječje bolnice u Klaićevoj a uređenjem igrališta zadovoljile bi se potrebe okolnih škola i fakulteta za sportskim sadržajima – rekao je Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

PRIBISLAVEC – 19 milijuna kuna vrijednost je Ugovora o izvođenju radova na nastavku izgradnje nove zgrade Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec, koji je danas, 17. rujna 2018. godine, s izvođačima radova potpisao župan Međimurske županije Matija Posavec. Za tu potrebu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdvojilo je 15 milijuna kuna, dok ostatak pokriva Međimurska županija te jedan mali dio sama općina. Riječ je povijesnom, svečanom i radosnom trenutku za 3200 mještana te međimurske općine, a osobito 277 učenika u Pribislavcu. Tu školstvo postoji već 100 godina, a nikad se nije izvodilo u adekvatnom prostoru, rekao je međimurski župan Matija Posavec, napomenuvši kako se nastava proteklih 50-tak godina izvodi u spomeniku kulture nulte kategorije- Dvorcu Feštetić, kojeg je kao veliko kulturno blago i turistički potencijal, nužno što prije revitalizirati. Rok za završetak radova je 10 mjeseci, nakon čega će osnovnoškolci u Pribislavcu uz dobivanje školstvu primjerenog prostora imati mogućnost izvođenja nastave u jednoj smjeni, a bit će organiziran i produženi boravak.

ČAKOVEC – Otkrivanjem Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije, Svečanom akademijom u Katoličkom domu, te Svetom misom u Crkvi Sv. Nikole u Čakovcu, u ponedjeljak, 17. rujna 2018. godine svečano je obilježena 27. obljetnica Dana oslobođenja Međimurja 1991. i Dana Međimurskih branitelja, u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Podružnice Međimurske županije, Međimurske županije i Grada Čakovca. Bila je to prigoda da se svi okupljeni prisjete na žrtvu više od 8000 međimurskih branitelja koji su branili Hrvatsku od kojih se njih 78 nije nikada vratilo svojim kućama, napomenuo je župan Međimurske županije Matija Posavec. Na svečanoj  akademiji potom su dodijeljena odlikovanja predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović četvorici međimurskih branitelja. Tako su Redom hrvatskog križa odlikovani Dragutin Gašparlin i Mario Knez, a Redom hrvatskog trolista Mladen Balog i Zdravko Belec.

ZAGREB – Novčana pomoć koju umirovljenicima daje Grad Zagreb za mjesec rujan u ponedjeljak, 17. rujna 2018. godine se isplaćuje putem tekućih računa , a  korisnicima koji novčanu pomoć primaju putem Hrvatske pošte isplaćivat će se od utorka, 18.rujna. Umirovljenici koji ju ne prime na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate.

ZAGREB – Prema podacima sustava eVisitor Zagrebačka županija je tijekom prvih osam mjeseci ove godine zabilježila 80.151 turističkih dolazaka što je za 36% više nego u istom razdoblju lani. Porastao je i broj turističkih noćenja za 29% na 133.615.Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 101.487 noćenja ostvarili su stranci, a domaći gosti 32.128. Od ukupnog broja dolazaka, 63.177 gostiju bili su strani, a preostalih 16.974 domaći gosti. U prvih osam mjeseci 2018.  Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Poljske, Italije, Nizozemske, ali i Sjedinjenih Američkih Država. Zabilježen je i nastavak uzlaznog trenda kojeg ostvaruju gosti iz Azije – prvenstveno Kine, a potom i Republike Koreje, Hong Konga i Tajvana.

VIDOVEC – U Vidovcu će se od 20. do 23. rujna održavati  Zeljarijada, gospodarska, gastronomska i kulturno-zabavna manifestacija koja je tijekom godina postala poznata i van granica Hrvatske. Program ovogodišnje Zeljarijade predstavljen je danas, 17.rujna  u  atriju županijske palače u Varaždinu. Zeljarijada ove godine uz organizatore u Vidovcu ima i tri općine partnera a to su Petrijanec, Maruševec i Vinica koje su također poznati proizvođači Varaždinskog zelja. Ovogodišnja manifestacija posvećena je dobivanju oznake izvornosti Varaždinskog zelja, a bogat program, uz sajam starih zanata, gospodarski sajam i sajam zaštićenih proizvoda, uz predavanje o zaštiti Varaždinskog zelja, između ostalog  uključuje i županijsku smotru izvornog folklora, koncerte poznatih izvođača i edukacijske igre za najmlađe.

VARAŽDIN – Varaždinske barokne večeri, festival nacionalnog značenja, započet će 21. rujna i trajati do 3.listopada u Varaždinu. O programu 48. festivala barokne glazbe, uz organizatore, te predstavnike grada i županije  danas, 17. rujna 2018. godine je u varaždinskoj gradskoj vijećnici govorio Keiji Takiguchi veleposlanik  Japana, zemlje partnera ovogodišnjeg festivala. Da će koncertni i popratni program Varaždinskih baroknih večeri biti posebno bogat istaknuo je ravnatelj festivala Davor Bobić. Varaždinske barokne večeri ove godine donose 18 koncerata u Varaždinu, Trakošćanu i Varaždinskim Toplicama,  ali i koncerte u Knegincu, Belcu, Ludbregu, Novom Marofu, Križevcima, Krapini, Prelogu, Loboru i Svetom Jurju na Bregu.

KRAPINA – U provođenje aktivnosti povodom Europskog tjedna mobilnosti koji se obilježava u više od  2 tisuće gradova do 22. rujna, i ove se godine uključuje Udruga distrofičara Krapina u suradnji sa Savezom društava distrofičara Hrvatske. Tim povodom bit će postavljen informativni štand sa letcima, brošurama i izložbom radova članova Udruge sa kreativnih radionica, u srijedu 19. rujna 2018. godine na Trgu Ljudevita Gaja u vremenu od 10,00 do 13,00 sati. Udruga će Europski tjedan mobilnosti obilježiti provođenjem Kampanje „Za pokret…“ koja ima za cilj senzibilizirati javnost i lokalnu zajednicu o potrebama osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti te promovirati mobilnost osoba s invaliditetom kao jednog od osnovnog ljudskog prava.

KOPRIVNICA – Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije održao je petu sjednicu, koju je vodio predsjednik Savjeta ujedno i predsjednik Županijske skupštine, Željko Pintar. Sjednici je prisustvovala i Robertina Zdjelar koja je članovima Savjeta predstavila aktivnosti koje će se provoditi u ovogodišnjem Tjednu cjeloživotnog učenja, usmjerene informatičkom opismenjavanju starijih osoba. Razmotrena je i informacija o sufinanciranju troškova smještaja u domove za starije i nemoćne osobe, a pročelnica za zdravstvo Željka Koluder Vlahinja istaknula je kako su do sada zaprimljena i odobrena 43 zahtjeva za sufinanciranjem smještaja, te se u narednom razdoblju očekuju i novi. Ujedno je najavljeno kako će se u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, povodom Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada, održati edukativne tribine na temu pravne, zdravstvene i socijalne zaštite umirovljenika i starijih osoba.

loading